Δυστυχώς, αν απαντήσω στα επιμέρους θα κουράσουμε ακόμα περισσότερο το θέμα. Θα κάνω δύο επισημάνσεις για αρχή και θα συνεχίσω με έναν σχολιασμό των στολών που ποστάρει ο φίλος Ακρίτης αφού υποσχεθώ ότι μετά από αυτό το ποστ, αν απαντήσω θα είναι μόνο "επι του μοντελλιστικού" και μόνο επι του θέματος (όχι άλλοι Ναπολεόντιοι εδώ):
Επισήμανση 1η: Ιστορική σχέση μεταξύ Brunswick και Ιερού Λόχου ΔΕΝ υπήρχε και πολύ περισσότερο ΔΕΝ γράφτηκε/υπονοήθηκε κάτι τέτοιο. Για το αν (προσωπικά) μου αρέσουν οι Γερμανοί, μια ματιά στα κατα καιρούς θέματα που εχω ξεκινήσει στο φόρουμ (συνήθως στη ενότητα άρματα ΒΠΠ) είναι αρκετή

.
Επισήμανση 2η: Ήδη έχω πει ότι για τους Ιερολοχίτες ξέρω ελάχιστα (και αυτό ακόμα, μάλλον είναι υπερβολή

), αλλά για Ναπολεόντιους ξέρω πολλά (σίγουρα, όχι τα πάντα). Πάμε στις φωτογραφίες:
Ο πρώτος είτε δεν είναι Ναπολεόντιος, είτε ο ζωγράφος τον ζωγράφησε από μνήμης. Δεν έχει κανένα από τα διακριτικά που (όφειλαν -βάση κανονισμού - να) φέρουν οι Ρώσσοι αξιωματικοί της εποχής: Ειδικότερα, δεν φοράει το πορτοκαλί και άσπρο εθνόσημο (cockade) στο καπέλλο (ή στην περίπτωση που είναι της Οπολτσένιε τον σταυρό). Πιό χτυπητή ανακρίβεια είναι ωστόσο η υφασμάτινη ζώνη (sash), η οποία θα έπρεπε να είναι ασημένια ή άσπρη με πορτοκαλί και μαύρες γραμμές και σε καμμία περίπτωση πράσινη.
Ο έφιππος της 2ης εικόνας (Κοζάκος και όχι Ουλάνος), ανήκει στο 1ο Σύνταγμα Έφιππης Εθνοφρουράς της Αγ. Πετρούπολης. Το σύνταγμα "ανήκε και οι στολές τους (ομοιόμορφες) αγοράστηκαν από το Μεγ. Δούκα Κωνσταντίνο, ο οποίος τους έντυσε με το χρώμα της αρεσκείας του (
πιθανόν επιρρεασμένος από την ηρωική περιπλάνηση των Brunswickers - αμάν πάλι αυτοί - στην Ευρώπη μετά το Wagram ). Αυτούς είχα στο μυαλό μου όταν είπα πρωτύτερα ότι οι Κοζάκοι μπορεί να φορούν οτιδήποτε (και μαύρα). Σίγουρα το μαύρο δεν ήταν κανόνας στον Ρωσικό στρατό της εποχής. Χαρακτηριστικά το 2ο Σύνταγμα Αγ. Πετρούπολης φορούσε μπλέ. Ο πεζός πολιτοφύλακας, φοράει το τυπικό ρούχο των μουζίκων (χωρικών) της εποχής με military "πινελιές" (οι εξαρτήσεις και το καπέλο). Αυτό (για λόγους οικονομίας) ήταν από άβαφτο μαλλί και συνεπώς (συνήθως) είχε αυτό το "λερωμένο καφέ" χρώμα. Τα ίδια ισχύουν και για τον πολιτοφύλακα της 5ης φωτόγραφίας (ο οποίος - πολύ σωστά - δεν έχει καν μουσκέτο).
Ο Λιθουανός στην 3η φωτό φοράει πράσινα και όχι μαύρα. Καθώς το πράσινο ήταν το εθνικό χρώμα του Ρωσικού στρατού, υπήρχαν μεγάλα αποθέματα πράσινου υφάσματος. Πράσινο επίσης φοράει και ο Κοζάκος της 5ης φωτογραφίας.
Η 4η φωτογραφία δεν μεγαλώνει στο λινκ, και τα μάτια μου δεν μου επιτρέπουν σχόλιο. Ίσως αν είχαμε καλύτερη ανάλυση........
Τέλος ο κυνηγός στην 6η φωτό (με την στολή του 1805), φοράει τη φυσιγγιοθήκη με τον τρόπο που την φορούσαν οι κυνηγοί, στα περισσότερα Γερμανικά κράτη (ωχ νάτοι πάλι οι Γερμαναράδες). Όπως έχω ήδη γράψει μέχρι το 1807, η ρώσικη στολή ήταν εντελώς επιρρρεασμένη από τους Πρώσσους.
Κουράγιο τελειώνω: Το μακρύ πανοφώρι (litewka), ήταν τυπικό ρούχο για τα στρατεύματα που δημιουργούνταν σε καιρό κρίσης επειδή ήταν εύκολο (=φτηνό) στην κατασκευή. Για τον λόγο αυτό έγινε τυπικό ρούχο σε όσους στρατούς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν "κανονικές" στολές που ήταν συγκριτικά πανάκριβες με τα τόσα λιλιά που κουβαλούσαν.
- Ουσσάρους χωρίς pelisse δίνει σίγουρα η Revell στο σετ των Chasseurs de la Guard Imperial. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολα να γίνουν πεζοί.
- Τον καιρό (δεκαετία του '80) που τα μόνα 72άρια στρατιωτάκια ήταν αυτά της ESCI (ακόμα και τα Airfix είχαν εξαφανιστεί), έκανα πολλές μετασκευές (πάνω από 2.000 είναι μετασκευασμένα) για να φτιάξω τους στρατούς που ήθελα. Ξέρω λοιπόν (μάλλον καλά), πόσο δύσκολο είναι το σκρατσάρισμα σε αυτές τις φιγούρες.
Αν οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση με ΠΜ, νομίζω ότι το θέμα του Ελιξίριου το καρασπαμάραμε. Εγώ τουλάχιστον τελειώνω εδώ.....
ΔΚ