Αποστολέας Θέμα: Εναλλακτικό του Fornet;  (Αναγνώστηκε 4034 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Εναλλακτικό του Fornet;
« στις: Απριλίου 01, 2011, 10:20:17 μμ »
Καλησπέρα και καλό μήνα.

Ξέρει κανείς αν εκτός του Fornet υπάρχει κάποιο άλλο οικιακό καθαριστικό για ξεβάψιμο που να είναι ασφαλές με το πλαστικό;
Στα ακρυλικά κάνει καλή δουλεία η Ισοπροπυλική αλκοόλη αλλά δεν καθαρίζει απλά τα χρώματα, τα διαλύει με αποτέλεσμα να θέλει μπόλικη
και συνεχώς καθαρό χαρτί κουζίνας γιατί αλλιώς θα ξαναπλώσει το διαλυμένο χρώμα το οποίο μάλιστα στεγνώνει και σχεδόν αμέσως!
Κάτι άλλο;

Ευχαριστώ.
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Εναλακτικό του Fornet;
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 01, 2011, 10:29:52 μμ »
Μα το Fornet είναι απολύτως ασφαλές με το πλαστικό!

Δοκίμασε χλωρίνη αλλά δεν έχω προσωπική γνώση για τα αποτελέσματα ή τις πιθανές παρενέργειες στο μοντέλο, οπότε, δοκιμή πρώτα!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος apostolos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσ/νίκη - Λουτράκι πάνω κάτω
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 01, 2011, 11:05:55 μμ »
Όπως και το fornet, έτσι και η χλωρίνη όσες φορές την έχω χρησιμοποιήσει δεν έχει βλάψει το πλαστικό, το αντίθετο μάλιστα κάνει τα διαφανή να λαμποκοπούν, μειονέκτημα σε σύγκριση με το fornet ο σημαντικά μεγαλύτερος χρόνος που χρειάζεται για να ξεβάψει το μοντέλο.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 01, 2011, 11:08:21 μμ »
Όπως και το fornet, έτσι και η χλωρίνη όσες φορές την έχω χρησιμοποιήσει δεν έχει βλάψει το πλαστικό, το αντίθετο μάλιστα κάνει τα διαφανή να λαμποκοπούν, μειονέκτημα σε σύγκριση με το fornet ο σημαντικά μεγαλύτερος χρόνος που χρειάζεται για να ξεβάψει το μοντέλο.
Κάνει τίποτα με τα enamel;

Αποσυνδεδεμένος Κωστας Τσιγαριδας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: farwest
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 01, 2011, 11:14:43 μμ »
σε σμαλτα - χλωρινη σε ενα δοχειακι με νερο 1/1 'η 1/2  (ενα μερος χλωρινη και αντιστοιχα 2 νερου) το αφησα 1-2 μερες και βγηκε τζι-τζι ... βεβαια καλο ειναι να ριχνουμε κανα κοζι , να'σαι και σιγουρος. Γιατι δεν γινονται ολα υπο της ιδιες συνθηκες....σε ολους.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 01, 2011, 11:19:32 μμ »
σε σμαλτα - χλωρινη σε ενα δοχειακι με νερο 1/1 'η 1/2  (ενα μερος χλωρινη και αντιστοιχα 2 νερου) το αφησα 1-2 μερες και βγηκε τζι-τζι ... βεβαια καλο ειναι να ριχνουμε κανα κοζι , να'σαι και σιγουρος. Γιατι δεν γινονται ολα υπο της ιδιες συνθηκες....σε ολους.
Ευχαριστώ! Πράγματι ο χρόνος δράσης είναι μεγάλος...

Αποσυνδεδεμένος apostolos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσ/νίκη - Λουτράκι πάνω κάτω
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 01, 2011, 11:32:24 μμ »
Και λίγο τριψιματάκι με μία παλιά οδοντόβουρτσα σε σημεία που η μπογιά επιμένει  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Nuclear

• He exists in a world beyond your world. What we only fantasize... he does. He lives a life where nothing is beyond him... nothing is beyond him...
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Λευκωσία - Κύπρος (Καταγωγή - Πύργος Ηλείας - Ελλάδα)
  • Afterlife Computer Graphics
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 02, 2011, 02:26:13 πμ »
Παράθεση
Κάνει τίποτα με τα enamel;

Έχω ξεβάψει μοντέλο με fornet (αφού το άφησα μέσα σε μια πλαστική σακούλα για 24 ώρες) που ήταν βαμένο με χρώματα Humbrol enamel και το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό χωρίς προβλήματα, απλά κάποια κομμάτια ξεκόλλησαν το οποίο δεν ήταν πρόβλημα.

Αποσυνδεδεμένος mixalis46

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: πειραιας
  • ΕΤΩΝ 49
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 02, 2011, 10:31:38 πμ »
δηλαδη αμα βαλω καλυπτρα μεσα σε χλωρηνη θα την γιαλισi ?

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 02, 2011, 10:43:40 πμ »
Με χλωρίνη άλλες φορές μου ξέβαψε σε 24ώρες και σε άλλες παραπάνω απο 20 μέρες!
Οντως γυαλίζει τα διαφανή άλλα και "ψωριάζει" ορισμένα είδη μαλακού πλαστικού -  χάνουν την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να γίνονται πιό ευθραυστα(συγκεκριμμένα μου έτυχε σε AFV Club και Italeri με πράσινο/λαδί πλαστικό... το γκρί δεν φανηκε να επηρεάζεται!). Επίσης δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε ότι μεταλλικό κομμάτι υπάρχει γιατί θα διαβρωθεί.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Απ: Εναλλακτικό του Fornet;
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 03, 2011, 03:16:43 πμ »
Καλησπέρα και καλό μήνα.

Ξέρει κανείς αν εκτός του Fornet υπάρχει κάποιο άλλο οικιακό καθαριστικό για ξεβάψιμο που να είναι ασφαλές με το πλαστικό;
Στα ακρυλικά κάνει καλή δουλεία η Ισοπροπυλική αλκοόλη αλλά δεν καθαρίζει απλά τα χρώματα, τα διαλύει με αποτέλεσμα να θέλει μπόλικη
και συνεχώς καθαρό χαρτί κουζίνας γιατί αλλιώς θα ξαναπλώσει το διαλυμένο χρώμα το οποίο μάλιστα στεγνώνει και σχεδόν αμέσως!
Κάτι άλλο;

Ευχαριστώ.
Γιώργος
Στα σμάλτα, Fornet ή βούτηγμα σε υγρά φρένων, τα οποία όμως επηρεάζουν τις κολλήσεις και το μοντέλο "σκορπάει" εις τα εξ ών συνετέθη :wink:.
Στα ακρυλικά, βούτηγμα σε ʼζαξ για τα τζάμια. Τουλάχιστον σε Tamiya και Gunze, μέσα σε μερικά λεπτά τα χρώματα γίνονται παρελθόν :mrgreen:.

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 03, 2011, 09:02:11 πμ »
Απ 'οτι 'εχω δοκιμάσει,
Σμάλτα
Με οποιοδήποτε καθαριστικό φούρνου,βάζουμε το μοντέλο σε διπλή σακούλα Super Market και ψεκάζουμε όλο το μοντέλο(φοράμε γάντια κουζίνας)μέχρι να απλωθεί ο αφρός παντού!
Κλείνουμε την σακούλα και αφήνουμε από 1 ώρα εώς 5,αναλόγως το χρώμα και το πόσο παλιό είναι!Ακόμη καλύτερα ξαναψεκάσουμε αφού καθαρίσουμε το παλιό.
Απαραίτητη εδώ μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τρίψουμε το μοντέλο,κάτω από μια βρύση!
Με αναραίωτη χλωρίνη(ΟΧΙ με άρωμα) βγάζει αρκετά εύκολα το χρώμα,όχι τόσο όσο τα καθαριστικά φούρνου,πάλι με τον ίδιο τρόπο!
Με υγρά φρένων! βουτάμε το μοντέλο σε ένα δοχείο που να περιέχει υγρά...
Κάνει δουλειά,και ιδιαίτερα ξεκολλάει ψιλοπερίεργες κολλήσεις με υγρή και κυρίως κυανοακρυλική.
Από όλους τους τρόπους προτιμώ τα καθαριστικά φούρνου λόγω του ότι δρουν επιφανειακά,και μέχρι σήμερα και προσωπικά και από άλλους δεν έχω ακούσει κάποιο πρόβλημα!

Ακρυλικά
Στα γνωστά Gunze-Tamiya,προσωπικά τα βάζω σε μια χαρτόκουτα,και φορτώνω τον αερογράφο με ΑΖΑΧ για τζάμια!
Ψεκάζοντας με πίεση φεύγει και το χρώμα!!! Μπορείτε πρώτα να περάσετε να φύγουν τα χοντρά με χαρτί κουζίνας και μετά ψεκάζετε!
Με ΑΖΑΧ πάλι καθαρίζετε καλύπτρες που έχουν περαστεί με Future...
Ισοπροπυλική αλκοόλη είναι καλή και αυτή,αλλά την προτιμώ για αραίωμα..

Τέλος για μοντέλα που είναι νικελωμένα,η κομμάτια αυτοκινήτων,μηχανών που θέλουμε να τα ξαναβάψουμε με χρώμιο,σακούλα και Φορνέτ και σε λίγα λεπτά θα είναι παρελθόν,πολλές φορές χωρίς τρίψιμο!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 03, 2011, 09:08:07 πμ »
Χλωρίνη για Tamiya & Gunze και τους αλλάζει τα φώτα.
Πάντα χρησιμοποιώ και πολύ ζεστό νερό και σε μία ώρα μάξιμουμ το μοντέλο έχει ξεβάψει.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 03, 2011, 04:16:56 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.
Τελικά σε ακρυλικό Model Master έκανε μια χαρά δουλειά μια αλκοολούχος λοσιόν (καθαρό οινόπνευμα 93% βασικά με λίγο γλυκερίνη μέσα και άρωμα) η οποία είναι φτηνή και αφήνει και ωραίο άρωμα στο μοντελάκι μετά (λεμόνι)...
Επιστρατεύτηκαν τα de-make-up της συζύγου και με ελαφρύ τρίψιμο το χρώμα έφυγε κατευθείαν.  Τρίτο καλό ότι τυχόν λαδάκια του πλαστικού που προκάλεσαν το σήκωμα του ακρυλικού εξ αρχής μας άφησαν χρόνους επίσης.
Σας είπα ότι το μοντελάκι μυρίζει και ωραία τώρα; ;)
Το Ajax στα ακρυλικά Model Μaster δεν έκανε και πολλά.  Ήθελε γερό τρίψιμο.

Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 12, 2011, 04:17:20 μμ »
Εναλλακτικά εάν  δεν βρείτε Fornet, την ίδια δουλειά κάνει και το Mr. Muscle  το οποίο θεωρείται πιό δυνατό καθαριστικό φούρνου.

Γιώργο ( mmaker) η λύση που προτείνεις -ψεκασμα με άζαξ- όταν εχουν χρησιμοποιηθεί ακρυλικά χρώματα μοιάζει ιδανική για να αποφεύγουμε ενδεχόμενες απώλειες ( μικρών) κομματιών  μέσα στην σακούλα...

Η απορία μου τώρα. Εάν έχουμε περάσει παρκετίνη ένα μοντέλο αυτό δεν σημαίνει ότι "ασφαλίζει" το χρώμα? Πώς  και ξεβάφει μετά με άζαξ?

type less model more

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 12, 2011, 05:34:20 μμ »
Κάποιος εδώ μέσα νομίζω είχε γράψει για dettol. Εγώ το δοκίμασα. ΦΟΒΕΡΟ αποτέλεσμα σε enamels και ακρυλικά, που μάλιστα είχαν και 1-2 χέρια παρκετίνης.
Με το μαλακό όμως, έχω την εντύπωση ότι σε ένα μόνο σημείο, μαλάκωσε λίγο το πλαστικό. Δοκίμασέ το, θα εκπλαγείς απ' το αποτέλεσμα, αλλά με προσοχή.

Μιλάω για το διάλυμα dettol, στο μπουκάλι, όχι κάποιο κρεμοσάπουνο ή τίποτα τέτοιο. Το διάλυμα, απ' το φαρμακείο.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 12, 2011, 11:20:32 μμ »
Γιώργο ( mmaker) η λύση που προτείνεις -ψεκασμα με άζαξ- όταν εχουν χρησιμοποιηθεί ακρυλικά χρώματα μοιάζει ιδανική για να αποφεύγουμε ενδεχόμενες απώλειες ( μικρών) κομματιών  μέσα στην σακούλα...

Το έκανα και αυτό κατά λάθος όταν το 1ο χρώμα στο 767 δεν κάθισε καλά.  Εκεί που καθάριζα τον αερογράφο με Ajax μου ξέφυγε λίγο και έπεσε στην ουρά... Και ήταν λες και έκανα αμμοβολή!  Με ένα μπουκαλάκι (περίπου 20ml) και μέσα σε 8 λεπτά το μοντέλο ήταν γυμνό.  Το καθάρισα μετά με καθαρό πανί και λίγη από την λοσιόν που αναφέρω παραπάνω και έγινε λες και δεν είχε πέσει χρώμα ποτέ πάνω του.

Αποσυνδεδεμένος BadKarma

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 28, 2011, 09:55:40 μμ »
Ενδιαφέροντα τα παραπάνω.

Σε περίπτωση όμως που το αντικείμενο που θέλουμε να ξεβάψουμε είναι πλαστικό αλλά έχει και μεταλλικά κομμάτια τα οποία μάλιστα δεν μπορούν να αφαιρεθούν τι κάνουμε?

Σηκώνουν μασκάρισμα οι μεταλλικές επιφάνειες (ταινία, υγρό μασκαρίσματος κ.λ.π.) ή δεν θα καταφέρω τίποτα?

Υπάρχει κάποια άλλη λύση?

Το κακό είναι ότι δεν το έφτιαξα εγώ αυτό που είναι να ξεβάψω και δεν ξέρω τι είδους χρώματα έχει. Πιθανότατα είναι βαμμένο ένα μέρος με enamel και το άλλο έχει απομίμιση μεταλλικού χρώματος, σαν να είναι επινικελωμένο.

Θα αναγκαστώ να πάω για "στεγνό καθάρισμα" (ντουκόχαρτο-scotch brite κ.λ.π.).

Επίσης...υπάρχει κανένα βουρτσάκι για dremel ημίσκληρο ώστε να τρίβει το χρώμα αλλά όχι το πλαστικό?
The road to success is always under construction.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 28, 2011, 10:22:57 μμ »
Το dettol δεν θεωρείς ότι θα σε εξυπηρετήσει; Δεν νομίζω ότι βλάπτει τα μεταλλικά. Διαφανή τμήματα δεν έχω δοκιμάσει ωστόσο, ίσως και να μην είναι καλή ιδέα.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ την προσοχή, για να μην σου αλλοιώσει το πλαστικό

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 28, 2011, 10:37:56 μμ »
Ενδιαφέροντα τα παραπάνω.

Σε περίπτωση όμως που το αντικείμενο που θέλουμε να ξεβάψουμε είναι πλαστικό αλλά έχει και μεταλλικά κομμάτια τα οποία μάλιστα δεν μπορούν να αφαιρεθούν τι κάνουμε?

Σηκώνουν μασκάρισμα οι μεταλλικές επιφάνειες (ταινία, υγρό μασκαρίσματος κ.λ.π.) ή δεν θα καταφέρω τίποτα?

Υπάρχει κάποια άλλη λύση?

Το κακό είναι ότι δεν το έφτιαξα εγώ αυτό που είναι να ξεβάψω και δεν ξέρω τι είδους χρώματα έχει. Πιθανότατα είναι βαμμένο ένα μέρος με enamel και το άλλο έχει απομίμιση μεταλλικού χρώματος, σαν να είναι επινικελωμένο.

Θα αναγκαστώ να πάω για "στεγνό καθάρισμα" (ντουκόχαρτο-scotch brite κ.λ.π.).

Επίσης...υπάρχει κανένα βουρτσάκι για dremel ημίσκληρο ώστε να τρίβει το χρώμα αλλά όχι το πλαστικό?
Για βάλτο λίγο στην χλωρίνη να δεις τι γίνετε. Παρακολούθησε τα μεταλλικά, αν τα δεις να αντιδρούν ξέπλυνέ το, αλλιώς αν βγαίνει το χρώμα άστο να στρώσει χαρακτήρα.

Για τα dremel υπάρχουν οι λεγόμενοι κετσέδες που είναι για γυάλισμα αλλά με προσοχή θα βγάλουν και το χρώμα, ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ όμως γιατί λόγω τριβής ανεβάζουν θερμοκρασία και μπορεί να δεις το μοντέλο μπεσαμέλ αν το παρακάνεις.

Αποσυνδεδεμένος BadKarma

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 29, 2011, 08:57:15 πμ »
Σκέφτηκα αρκετά τα παραπάνω.

Αρχικά θα δοκιμάσω με fornet αλλά για να προστατεύσω τα μεταλλικά μέρη τα κάλυψα με κόλα για πορώδεις επιφάνειες, αυτή την λευκή που όταν στεγνώσει γίνεται διάφανη.

Φαίνεται να έχει πάρει μια σιλικονάτη υφή αλλά αφαιρείται μάλλον εύκολα.

Το θέμα είναι να μην αντιδράσει με το fornet.

Καπάκι και εάν φάω ήττα θα περάσω σε υγρά φρένων.

Αναφορικά με τα υγρά καμιά πληροφορία?

Όλα έχουν την ίδια σύνθεση?

Βρήκα υγρά και με 5 και με 40 ευρώ.

Η διαδικασία πως γίνεται?

Προσθέτουμε το αντικείμενο σε δοχείο με τα υγρά και το αφήνουμε?

Και αν ναι για πόσο?

Μετά το ξεπλένουμε με νερό?

Το Dettol θα το αφήσω για το τέλος...

Ευχαριστώ για τη βοήθεια παιδιά...
The road to success is always under construction.

Αποσυνδεδεμένος Soul Slayer

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Πολίτης Αθανάσιος
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 31, 2011, 07:55:07 μμ »
Ενδιαφέρουσες όλες οι πληροφορίες και δοκιμασμένες με επιτυχία στην πράξη,υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει όμως πως μπορώ να ξεβάψω μοντέλο που έχει περαστεί με spray lacquer της Tamiya; Τρία μοντέλα έμειναν μέσα σε σακούλα για 5 μέρες με Fornet και ήταν σα να μην έριξα τίποτα,το χρώμα ούτε καν θάμπωσε.Συγκεκριμένα είναι το Italian red,το επισημαίνω γιατί το μοντέλο ήταν βαμμένο-διχρωμία με δεύτερο χρώμα το Silver leaf πάλι σε lacquer spray της Tamiya το οποίο και κυριολεκτικά ξεφτίλισε.Το κόκκινο ακόμα αντέχει.
Γνωρίζει κανείς πως το ξεβάφω αποτελεσματικά;

Tags: fornet