Αποστολέας Θέμα: Αποριες για το Twin center της Fleischmann  (Αναγνώστηκε 1859 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kapious

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ξανθη
Αποριες για το Twin center της Fleischmann
« στις: Μαρτίου 23, 2011, 07:33:30 μμ »
Γεια σας
Απο το απλο αναλογικο χειριστηριο της Lima βρεθηκα να εχω το Twin center της Fleishcmann.
Επειδη δεν ξερω τι πρεπει να κανω για να κινησω την ψηφιακη μηχανη που ειχε μεσα στο σετ
                                                                θα εκτιμουσα παρα πολυ οποιαδηποτε βοηθεια.

Ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
Απ: Αποριες για το Twin center της Fleischmann
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 23, 2011, 11:19:24 μμ »
Υπάρχει κάποιο manual?
Λογικά συνδέεις 220 v στον μετασχηματιστή, τα καλώδια της εξόδου στο twin center και από εκεί στις γραμμές.
Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις της μηχανής είναι στην διεύθυνση Νο3, δηλαδή η οθόνη του συστήματος θα πρέπει να αναγράφει την διεύθυνση 3.

Εάν ξέρει ή έχει κάποιος το συγκεκριμένο θα σε βοηθήσει απ' ευθείας.
Εάν όχι μην απογοητεύεσαι.Γράψε λίγο περισσότερες πληροφορίες και βάλε -εάν μπορείς - κάποια φωτό ή σκάναρε -εάν είναι δυνατόν- τα manuals και θα σε βοηθήσουμε να βρεις την άκρη.

Καλό βράδυ ,

χαιρετισμούς στην όμορφη ακριτική πόλη!

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Kapious

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 26, 2011, 12:39:54 πμ »
jimmy
 Ευχαριστω για την πρωτη βοηθεια που αμεσως θελησες να μου δωσεις
 και επειδη εχεις δικιο στο οτι δεν εδωσα και πολλα στοιχεια ενημερωνω οτι
 εχω το Twin Center 6802 που τροφοδοτειται απο το 6811 digital control - trafo (45VA).
Δεν ξερω καν πως μπαινουν οι διευθυνσεις αλλα εχω το Manual και θα προσπαθησω ειδικα τωρα που μου ειπες τα περι διευθυνσης Νο3 .
Με 45VA ποιο μηκος γραμμων πιστευεις οτι μπορω να τροφοδοτησω και με ποσες μηχανες θα μπορω να δουλευω ταυτοχρονα ?
Κλεινωντας δεν μπορω παρα και εγω να εκθειασω την μακετα -κοσμημα που φτιαχνεις και να σου πω απλα οτι αφου κατεβασα αρκετες φωτο απο το εργο σου τιςεχω κανει screen saver στο φροντιστηριο που εχω για να βλεπουν ολοι τι πετυχαινει οποιος ασχολειται με αυτο που του αρεσει και οχι με αυτο που του επιβαλλουν

ΥΓ Η Ξάνθη ελαβε τα χαιρετησματα σου και ρωταει αν εχεις ερθει απο δω

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 26, 2011, 10:49:19 πμ »
Επειδή δεν έχω το ίδιο σύστημα -αλλά παρεμφερές (lenz) - θα μπορέσω να σε βοηθήσω μόνο μέσω του εγχειριδίου.

Με ισχύ 45 VA, ο μετασχηματιστής μπορεί να "αντέξει" αρκετά φορτία.
Ο περιορισμός έγκειται στις ανοχές της κεντρικής μονάδος (twin center).
Συνήθως οι κεντρικές μονάδες έχουν προστασία εξόδου 5 Αμπέρ, διότι παραπάνω ένταση καθίσταται διαχειριστικώς επικίνδυνη για την μακέτα (σε περίπτωση βραχυκυκλώματος). Συνεπώς -με την υπάρχουσα διάταξη - μπορείς να ελέγξεις τρεις με τέσσερις ψηφιακές μηχανές.
Σε μεγάλες μακέτες (μαζί σε μέγεθος και σε αριθμό μηχανών) , χωρίζεις την μακέτα σε περιοχές ισχύος μονωμένες η μία από την άλλη και τροφοδοτούμενες από ξεχωριστούς μετασχηματιστές και ενισχυτές (κάτι τέτοιο είναι πολύ πρώϊμο να το αναλύσουμε τώρα, αλλά υπάρχει ενδελεχής αναφορά στπ θέμα μου "Η μακέτα που φτιάχνω").
Το μήκος των γραμμών μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, αρκεί να κρατήσεις την βασική αρχή , δηλαδή την εγκατάσταση μιας παροχής ισχύος (power bus) μεγάλης διατομής (καλώδιο ηχείων 1,2 με 1,5 ή και 2,0 χιλ. καρέ) κάτω από την κατασκευή (με μεγάλη διατομή σε μεγάλη απόσταση έχεις μικρή αντίσταση και άρα ρεύμα και ψηφιακό σήμα περνάνε απρόσκοπτα) και ρευματοληψία στις γραμμές (track bus) ανά ένα μέτρο, με καλώδια μικρότερης διατομής (0,5 χιλ καρέ), σε παράλληλη σύνδεση με το -προαναφερθέν- power bus.

Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Και δύο παιδιά να καταφέρουμε να "σαπίζουν" στο δωμάτιο-εργαστήριο τους από το να "σαπίζουν" στις καφετέριες είναι κέρδος.
Ούτως ή άλλως η πρόσβαση στα υλικά , την πληροφορία και την γνώση γίνεται μέσω internet, οπότε οιοσδήποτε -όσο μακριά κι΄αν αισθάνεται (ή είναι)- μπορεί να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει (και βλέπει στο screen saver) , αρκεί να πεισθεί ότι γίνεται!

Φυσικά έχω έλθει στην Ξάνθη (Λόγω εργασίας δεν υπάρχει μέρος της Ελλάδος που να μην έχω πάει...) ! Προ διετίας ανά 2 μήνες ήμουν επάνω για επαγγελματικούς λόγους.

Όταν ξανα-ανέβω θα σου στείλω pm.!

Χαιρετισμούς και πάλι,

Δημήτρης.

Αποσυνδεδεμένος Kapious

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 26, 2011, 01:58:11 μμ »
Δημητρη
ακομη πιο χρησιμα τα νεα στοιχεια που μου εδωσες οποτε λεω αυτο το Σ/ Κ να τολμησω
να θεσω σε λειτουργια την ψηφιακη μηχανη μου και βλεπουμε..........
Εννοειται πως οταν ανεβεις προς Ξάνθη θα στειλεις πμ ωστε να βρεθουμε και απο κοντα.
Επλιζω μεχρι τοτε να εχω κανει κατι απο την μακετα που φανταζομαι ωστε να μου δωσεις και καποιο tip.
Μολις κινησω την μηχανη θα ξαναγραψω για ενημερωση

Αποσυνδεδεμένος Kapious

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 29, 2011, 06:40:28 μμ »
Με την κινηση τα καταφερα
εδωσα την διευθυνση 13 και η μηχανη μου με καταλαβε υπακουοντας πιστα και ομορφα σε ολες τις εντολες του Twin center.
Οι αποριες που εχω τωρα ειναι τι κανει η Programm track και πως μπορω να θεσω σε λειτουργια τα ψαλιδια που εχω.
Μαλλον μονο οσοι εχουν το Twin center της Fleischmann νπορουν να βοηθησουν αλλα καθε ιδεα ειναι θα ειναι χρησιμη.
                                                                                                                                                     Ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 29, 2011, 08:55:09 μμ »
Η programming track είναι μία γραμμή απολύτως μονωμένη από την υπόλοιπη μακέτα (ή μία απλή γραμμή του ενός μέτρου, πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου , όπου κάνει κανείς τον προγραμματισμό των εντολών των μηχανών.
Όταν έχει κάποιος παραπάνω από μία μηχανή πάνω στο διόραμα και πρέπει να προγραμματίσει τις ξεχωριστές παραμέτρους κάθε μηχανής (διεύθυνση , αρχική ταχύτητα, μέση ταχύτητα ελιγμών, τελική ταχύτητα, διάρκεια φρεναρίσματος, παραμέτρους φωτισμών και αρκετές άλλες λειτουργίες που άπτονται στην ποιότητα του αποκωδικοποιητή, όπως καπνοί και ήχοι)  ,πρέπει η κεντρική μονάδα να "δει" μόνο την συγκεκριμένη μηχανή.
Εάν κάνεις τον προγραμματισμό πάνω στην μακέτα, τότε όλες οι μηχανές που φέρουν αποκωδικοποιητή θα έχουν (θα αποκτήσουν πιο σωστά...) τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ενοείται , ότι όταν έχεις μία ξεχωριστή γραμμή για τον προγραμματισμό, χρησιμοποιείς τα υπάρχοντα καλώδια ,που έρχονται από την κεντρική μονάδα (τα αποσυνδέεις δηλαδή από την μακέτα)!

Η ενεργοποίηση των κλειδιών γίνεται βάζοντας έναν ειδικό αποκωδικοποιητή είτε πάνω στο κλειδί είτε σε κάποιο άλλο σημείο της μακέτας.
Με παρεμφερή τρόπο, όταν επιλέγεις μία συγκεκριμένη διεύθυνση (και άρα κλειδί) , γυρίζεις το ψαλλίδι στο επιθυμητό σημείο.
Οι αποκωδικοποιητές (decoders) κλειδιών είναι διαφορετικοί από των μηχανών και διαφορετικοί από εκείνους που ενεργοποιούν φανάρια ή άλλους μαγνητικούς διακόπτες πχ για uncuppling (ξε-κοτσάρισμα βαγονιών) ή για σημαφόρους αργής κίνησης (τα φανάρια με τον βραχίωνα).

Αυτά!

Χαιρετισμούς,

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Kapious

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 01, 2011, 12:16:31 πμ »
Jimmy
Το θέμα προγραμματισμος μηχανης δεν το εμπεδωσα ακομη αλλα μαλλον πρεπει να προχωραω βημα βημα.Θα ξαναδιαβασω και το Manual και θα δω τι μπορω να εφαρμοσω.Παντως για την απομονωμενη και τα αλλα που αναφερεις τα καταλαβα οποτε εχω μια εικονα για να αρχισω.Τωρα αρχισα να κοιταζω για το στρωσιμο της μακετας μου αφου απο οτι φαινεται εχω καταληξει σε ενα σχεδιο με τις γραμμες που διαθετω.Βρηκα πολλα χρησιμα αρθρα και φυσικα στο δικο σου μπαινω καθε μερα.
Απο την εμπειρια σου ποσο ευκολο ειναι να πετυχω στις απλες γραμμες τις Lima μια βαση ομοια με αυτη που εχουν οι profi gleis της Fleischmann?
Τι οικονομικα υλικα προτεινεις για το αρχικο "πατωμα"και για τα βουνα? Φελιζολ κανει?

Αποσυνδεδεμένος mantos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Καβάλα
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 01, 2011, 11:01:05 πμ »
Καλημέρα και από μένα! Επειδή έχω μια μακέτα στρωμμένη με γραμμές Lima, την οποία κατασκευάζω εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, θα σου πρότεινα μακριά από τις Lima.
Προσωπικά οι δικές μου είναι σκεβρωμένες. 
Οι ίσιες πχ έχουν διαφορετικό μήκος γαι το ίδιο ονομαστικό μήκος (πχ η βασική ίσια έχει μήκος 220 mm, αλλά εγώ μετά ανακάλυψα ότι έχει και ίσιες, μεταγενέστερες, με μήκος 222 mm. Αυτό από μόνο του το γεγονός μου κατέστρεψε την συμμετρία της μακέτας). :(
Επίσης τα ψαλίδια έχουν και αυτά διαφορετικά μήκη.
Οι συνδετήρες των γραμμών δεν εφαρμόζουν σφιχτά με αποτέλεσμα να έχεις μεγάλες απώλειες ρεύματος.
Πριν από ένα μήνα περίπου έπιασα στα χέρια μου γραμμή Profigleis και κατάλαβα τι θα πει γραμμή! Επειδή όμως έχουν το σκύρο, είναι ακριβές σχετικά.
Γνώμη μου, μην χρησιμοποιήσεις τις Lima για να κάνεις οικονομία. Υπάρχουν φανταστικές γραμμές που μοιάζουν με τις Lima αλλά δεν έχουν καμιά σχέση ποιοτικώς (πχ Tillig , Peco κλπ που είναι πιο φθηνές από τις Profigleis και έχουν εξαιρετική εμφάνιση και ιδιότητες).

Αποσυνδεδεμένος Kapious

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 01, 2011, 11:57:00 πμ »
Φιλε Mantos
συμφωνω οτι οι γραμμες τις Lima ειναι χαμηλης ποιοτητας αλλα εχω παρα πολλες οποτε μπορεσα να διαλεξω αυτες που ειναι σε αριστη κατασταση.Για τις απωλειες ρευματος που αναφερεις μου εμφανιζεται στις αναλογικες μηχανες αλλα στην ψηφιακη της Fleischmann δεν παρατηρησα κανενα προβλημα.Φθηνες profigleis βρισκω στο Γερμανικο Ebay .Γενικα παντως ειμαι στην αρχη ακομη οποτε ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες 

Αποσυνδεδεμένος mantos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Καβάλα
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 01, 2011, 06:41:16 μμ »
Φιλε Mantos
συμφωνω οτι οι γραμμες τις Lima ειναι χαμηλης ποιοτητας αλλα εχω παρα πολλες οποτε μπορεσα να διαλεξω αυτες που ειναι σε αριστη κατασταση.Για τις απωλειες ρευματος που αναφερεις μου εμφανιζεται στις αναλογικες μηχανες αλλα στην ψηφιακη της Fleischmann δεν παρατηρησα κανενα προβλημα.Φθηνες profigleis βρισκω στο Γερμανικο Ebay .Γενικα παντως ειμαι στην αρχη ακομη οποτε ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες 

Επίσης κάτι άλλο που τώρα σκέφτηκα. Οι γραμμές Lima έχουν μόνο δύο ειδών καμπύλες (κλειστές με νούμερο 403030 και  ανοικτές με νούμερο 403011), γεγονός που δεν σε ενοχλεί όταν ξεκινάς. Μετά  όμως που θα 'φτιαχτείς' μ' αυτά που κάνεις θα δεις ότι θα χρειάζεσαι και ανοικτότερες καμπύλες οπότε αναγκαστικά θα πας σε γραμμές  άλλης εταιρείας. (Πάντα η μακέτα σου θα είναι μικρή και πάντα θα θέλει καμιά γραμμούλα παραπάνω......)
Χώρια ότι η Lima ουσιαστικά έχει 'κλείσει' και  βγάζει κανα - δυό μηχανές και πεντέ - έξι βαχόνια ετησίως.
Αυτά..... Lima έχω.... Απλά όταν ανακάλυψα τούτους  τους τρελλλλάρες εδώ μέσα, ήδη ήταν αργά :mrgreen: 

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 02, 2011, 07:04:00 πμ »
... Απλά όταν ανακάλυψα τούτους  τους τρελλλλάρες εδώ μέσα, ήδη ήταν αργά :mrgreen:  
Ποτέ δεν είναι αργά.  :twisted:
Δεν είμαστε μόνο τρελλάρες :twisted:.
 Είμαστε .....................τρενοβλαβείς  για διάβασμα ::pop::

Προσωπικά , μετα τον "εκκλησιασμό" και τον "καθαγιασμό" μου "έκοψα' ταχύτητα ,αλλά το μικρόβιο παραμένει.
Ποιός ξέρει τι συμπτώματα θα δώσει στο μέλλον?
Οι μικροβιολογικές εξετάσεις δείχνουν Garden Railway σε κλίμακα G ( εκ του γνωστού-άγνωστου σημείου :wink:) με υψηλά ποσά .............καπνού και ...............άνθρακα και μικρή δόση .........βενζίνης(slot car racing :wink:). Ιδωμεν ::dontknow::
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 05, 2011, 10:51:02 μμ »
.......απο την εμπειρια σου ποσο ευκολο ειναι να πετυχω στις απλες γραμμες τις Lima μια βαση ομοια με αυτη που εχουν οι profi gleis της Fleischmann?
Τι οικονομικα υλικα προτεινεις για το αρχικο "πατωμα"και για τα βουνα? Φελιζολ κανει?

Να πετύχεις ακριβώς την πλαστική υφή των γραμμών δεν θα στο συνιστούσα και δεν υπάρχει και λόγος.
Οι γραμμές της LIMA,μπορούν να αξιοποιηθούν και να τοποθετηθούν στην μακέτα.
Έχουν ως μειονεκτήματα το μεγάλο (offscale) προφίλ  και την κακή αγωγιμότητα (εκτός εάν είναι οι Nickel silver).
Το υπόστρωμα μπορείς να το πετύχεις με φελλό 4-5 χιλιοστά αναλόγως τι είναι η γραμμή σου (περιφερειακή με τοπικούς συρμούς ή main line για βαριά φορτία κλπ) και με διάφορα πετρώματα στην σωστή κοκκομετρία.
Εάν δεν θέλεις να "μπλέξεις" υπάρχουν γραμμές της Roco και της Trix με πλαστικό έτοιμο υπόστρωμα και ως τρίτη εναλλακτική υπάρχει και ένα αφρώδες υπόστρωμα της εταιρείας Merkur (το οποίο το έχει η Noch νομίζω) και το οποίο μοιάζει αρκετά με σκύρο.

Το φελιζόλ είναι ένα πολύ "εύπλαστο" υλικό για βουνά κλπ, με την έννοια ότι τρίβεται, κολλιέται, διαμορφώνεται κλπ.Ενδείκνυται για ελαφριές κατασκευές και θα στο συνιστούσα για αρχή.

Jimmy.k

Tags: