Αποστολέας Θέμα: Χρώματα για το Nakajima Ki44-II  (Αναγνώστηκε 1712 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος corfuisland

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κέρκυρα
    • my home page
Χρώματα για το Nakajima Ki44-II
« στις: Μαρτίου 27, 2011, 08:58:01 μμ »
καλησπέρα σας,
το επόμενο μοντέλο οσονούπω, θα είναι το tojo της Hasegawa στην κλίμακα 1/32. Έχω αποφασίσει να μην το βάψω ασημί όπως προτείνει σε 2 παραλλαγές αλλά το "κλασικό" πράσινο οπότε ψάχνω τα σωστά χρώματα σε white ensign.
Θα ήθελα από τους γνωρίζοντες τα γιαπωνέζικα μαχητικά, μια επιβεβαίωση ώστε να προχωρήσω στην παραγγελία.

http://modelingmadness.com/scotts/accessories/wejapanw2.htm

Για το πράσινο πρέπει να είναι το  Nakajima Army Green (αρ.5) μιας και ήταν του στρατού, σωστά  :?:
Το Nakajima Interior Grey-Green (αρ.4) πρέπει να είναι λογικά για το εσωτερικό του και το Undersurface Grey-Green (αρ.12) για την κάτω επιφάνεια της ατράκτου. Επίσης το Aotake (αρ.15) για τις φωλέες και για την προπέλα ποιό (το red brown ίσως)?
Επίσης το εξαιρετικό Model Art Profile 5 - Nakajima Ki-44 Shoki υπάρχει στην εγχώρια αγορά ή μόνο μέσω internet?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ανδρέας

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Χρώματα για το Nakajima Ki44-II
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 27, 2011, 09:44:48 μμ »
Από τα λίγα που έχω υπ' όψη μου:

Τα Ki-44 έφευγαν από τη γραμμή παραγωγής άβαφα. Σε επίπεδο υπομονάδας έπαιρναν, αν ήταν απαραίτητο, κάποια μορφή παραλλαγής στις άνω επιφάνειες, συνήθως πράσινες βούλες ή ολόκληρο πράσινο, οπότε ότι πράσινο και να βάλεις είσαι εντάξει μιας και χρησιμοποιούσαν οτιδήποτε υπήρχε διαθέσιμο. Αντί για πράσινο κάποιες πηγές αναφέρουν ολόχρωμα κόκκινα-κεραμιδί, το χρώμα με αριθμό 13 στο site που παραθέτεις και στο βιβλίο της Hikoki Emblems of the Rising Sun υπάρχει μία φωτογραφία στη σελίδα 119 όπου ένα Ki-44 είναι ή πολύ σκούρο πράσινο ή πιθανότατα μαύρο! Σε πολλά από αυτά που πολέμησαν για την άμυνα της Ιαπωνίας προσθέθηκαν λευκές ή κίτρινες λωρίδες, λίγο πιο φαρδιές από τα hinomaru, στις πτέρυγες και την άτρακτο και κίτρινα identification stripes στα χείλη προσβολής των πτερύγων. Το κάτω μέρος από αυτά που έχω βρει μέχρι τώρα έμενε άβαφο.

Πάντως όσα αποκτούσαν παραλλαγή, ίσως λόγω του προχείρου τρόπου βαψίματος, συνήθως εμφάνιζαν μεγάλες φθορές όπως αυτό το Ki-44-ΙΙ Hei του 22 Sentai που βρήκαν οι αμερικανοί παρατημένο στο Clark Field.

Περίμενε όμως να λάβουν θέση και οι πλέον ειδήμονες με το θέμα.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/72
  • *
    • my home page
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 30, 2011, 08:34:33 μμ »
Ναι όντως gkontog έχω δει αυτές τις περίεργες παραλλαγές που λες και μου έκαναν εντύπωση αλλά τελικά το θέμα βάψιμο των Γιαπωνέζικων αεροσκαφών, είναι ατελείωτο!
Και μια παρατήρηση στη φώτο που παραθέτεις: γιατί η φθορά στα πλαινά δεν έχει επιρεάσει το εθνόσημο  :?:

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες  ::salut::

Seeya

Αποσυνδεδεμένος Αγριος Αετος

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 31, 2011, 03:46:43 μμ »
Το χινομαρου δεν ξέβαφε γιατί βάφονταν προσεκτικά στο εργοστάσιο και είχε αστάρι απο κάτω. Το καμουφλάζ βάφονταν απευθείας στο μέταλο με ό,τι είχαν πρόχειρο, μερικές φορές και σφουγκαρίστρες ή μπαντανόβουρτσες και γι αυτό ξέβαφε και ξεφλούδιζε αμέσως.

Δεν υπήρχαν μαύρα Shoki. το χρώμα ήταν πολύ σκούρο πράσινο. 
Η προπέλα ήταν ή καφέ ή πράσινη.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 31, 2011, 08:39:39 μμ »
Δεν υπήρχαν μαύρα Shoki. το χρώμα ήταν πολύ σκούρο πράσινο. 
Καλώς! Και εμένα δε μου πήγαινε για μαύρο αλλά μιας και το έλεγε το ανέφερα.

Πράσινη :?: :!: Αυτό δεν το ήξερα, πίστευα πως όσες προπέλες ήταν βαμένες καθ' ολοκληρία ήταν αυτό το κοκκινο-καφέ (αστάρι; ). Το πράσινο ήταν ίδιο με της παραλλαγής, πχ FS34092 ή κάποιο άλλο;
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/72
  • *
    • my home page
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 31, 2011, 11:13:07 μμ »
ΟΚ Thx για τις απαντήσεις αλλά μιας και ξεκινήσαμε το θέμα, γιατί βάφανε τόσο πρόχειρα; Υπήρχε έλλειψη χρωμάτων ή απλά δεν προλάβαιναν επειδή έπεφταν σαν τις μύγες;

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 01, 2011, 12:45:42 πμ »

Παράθεση
Πράσινη :?: :!: Αυτό δεν το ήξερα, πίστευα πως όσες προπέλες ήταν βαμένες καθ' ολοκληρία ήταν αυτό το κοκκινο-καφέ (αστάρι; ). Το πράσινο ήταν ίδιο με της παραλλαγής, πχ FS34092 ή κάποιο άλλο;

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Αγριος Αετος

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 01, 2011, 04:58:39 πμ »
Παράθεση
>γιατί βάφανε τόσο πρόχειρα; Υπήρχε έλλειψη χρωμάτων ή απλά δεν προλάβαιναν επειδή έπεφταν σαν τις μύγες;

Τα μονοθέσια καταδιωκτικά του IJA βγαίνανε από τις γραμμές παραγωγής άβαφα από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος. Ναι, ο λόγος ήταν γιατί δε προλαβαίνανε. Η διαδηκασία βαψίματος ήταν πολύ συγκεκριμένη και πολύ χρονοβόρα. Τα μόνα σημεία που βάφονταν ήταν οι επιφάνειες ελέγχου (από ύφασμα), τα χινομαρου και ίσως λίγο πρασινάκι γύρω από τα χινομαρού. Μετά τα αεροπλάνα προοθούνταν στους τοπικούς σταθμούς ανεφοδιασμού (depot) και απο κει στις μονάδες. Ανάλογα με το θέατρο επιχειρήσεων διάλεγαν καμουφλάζ και χρώματα που ταιριάζανε. Στη Κίνα για παράδειγμα προτημούσαν καφέ χρώματα. Στον ειρηνικό πράσινο.
Στις μονάδες τα αεροπλάνα βάφονταν όπως νάναι. Ιδιαίτερα στις μονάδες πρώτης γραμμής εκτός Ιαπωνίας (Βιρμανία, Π/ΝΓ, Φιλιπινες) . Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καμουφλάζ είναι για να μη εντοπίζεται το αεροπλάνο όταν βρίσκετε στο έδαφος. Σ αυτές τις μονάδες που τα αεροπλάνα πετούσαν συνεχώς και το προσωπικό εδάφους δεν είχε χρόνο ούτε για κατούρημα, το τελευταίο που θα τους απασχολούσε ήτανε το πόσο καλυτεχνικό θα ήταν το καμουφλάζ και πόσο θα κρατούσε.  
Σε μονάδες που βρίσκονταν στην Ιαπωνία και το Μαντσουκουό και δεν υπήρχε, τουλάχιστον στην αρχή, κίνδυνος από εχθρικά αεροπλάνα, δεν τα καμουφλάρανε και τ αφήνανε άβαφα.
Ειδικά το Shoki που είναι αναχετιστικό, όχι καθαρά καταδιωκτικό, και μικρό σε διαστάσεις ήταν εύκολο να καμουφλαριστεί στο έδαφος με κλαδιά, ας πούμε. Ένας πρόσθετος λόγος να μη δήνουν ιδιαίτερη σημασία στο βάψιμο.

Αερογράφους για το βάψιμο είχανε κυρίως στα εργοστάσια και στα depot. Δεν είχανε στις μονάδες. Γι αυτό υπάρχουν αεροπλάνα με καμουφλάζ με αερογράφο που έχουν ξεβάψει και από πάνω έχουν βαφτεί με πινέλο. Όπως είπαμε τα χινομαρου τα βάφανε στα εργοστάσια. Αυτό γιατί ήτανε σημαντικό να διατηρούντε και να μη ξεβάφουν και γιατί ήταν δύσκολο να βάψουν τέλειους κόκκινους κύκλους στα depot και στις μονάδες.

Και κάτι τελευταίο, τα Shoki δεν έπεφταν σαν τις μύγες. Παρ όλο που ήταν πολύ δύσκολο αεροπλάνο ειδικά στην απογείωση/προσγείωση ήταν από τα πιο επιτυχημένα αναχαιτιστικά.  

Αποσυνδεδεμένος Pankoub

• IPMS Hellas 651
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Mουσείο Π.Α.,Τατόι
  • CCCP, B'ΠΠ
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 01, 2011, 01:38:26 μμ »
Καποιες φωτο -σχετικες και μη- με οτι προαναφερθηκε..

Το Shoki προσωπικα το βρισκω το πιο ομορφο αφος της Nakajima κυριως απο αυτη τη πλευρα
 ::arrowdown::

Οσο δε για καμο...εξαρταται απο δεξιοτεχνια,κεφι και φυσικα αερογραφο..

::salut::

Η ιστοσελίδα μου..https://www.facebook.com/Pankoub22

• Scale 1/72
  • *
    • my home page
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 03, 2011, 04:50:22 μμ »
gbr-22 & Αετέ σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες, είναι θυσαυρός  ::salut::
Όταν θα έρθει ή ώρα του να το φτιάξω, ελπίζω να πετύχω αυτό που έχω κατά νου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Tags: ki-44