Αποστολέας Θέμα: DCC, αλλά τι χρειάζομαι ?  (Αναγνώστηκε 2064 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος billys7

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
DCC, αλλά τι χρειάζομαι ?
« στις: Φεβρουαρίου 24, 2011, 12:03:01 πμ »
Καλησπέρα σας. Έχω ένα σύστημα Marklin, το οποίο αποτελείται από μηχανές Marklin αλλά και Piko καθώς και Roco. Κάποιες από τις DCC μηχανές δεν έχω προλάβει ακόμα να τις μετατρέψω σε συμβατές για το σύστημα Marklin. Σκέφτομαι λοιπόν, μελετάω και το DCC και έχω κολλήσει. Έχω λίγο μπερδευτεί, και θα ήθελα τη βοήθειά σας για να μάθω ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας στο DCC.
 Στα Marklin για παράδειγμα, έχοντας ένα mobile station και το τροφοδοτικό του (περίπου 90EUR )μπορείς να ελέγξεις συγχρόνως, έως και πέντε μηχανές με 8 λειτουργίες η κάθε μία, (αν έχεις και μεγαλύτερο bοοster έως και δέκα), αλλά και να προγραμματίσεις τις παραμέτρους τους. Επίσης με το καινούριο mobile station ελέγχεις έντεκα μηχανές, και 320 περίπου περιφερειακά. Για να κάνω όλα αυτά στο DCC τι χρειάζομαι, και πόσο θα μου κοστίσει ? (Και μη μου πείτε το αντίστοιχο της Trix)

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
Απ: DCC, αλλά τι χρειάζομαι ?
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 24, 2011, 10:57:24 πμ »
Για DCC:

1. Μπορείς να έχεις μέχρι και 9999 μηχανές
2. 20 functions σε κάθε μηχανή (ανάλογα τον decoder)
3. Συμβατότητα με όλες τις εταιρείες (DCC πάντα)
4. 2048 περιφερειακά
5. Ο αριθμός των μηχανών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (τι ρεύμα δίνει η μονάδα, τι κατανάλωση έχει η κάθε μηχανή, φώτα βαγονιών, ήχοι)

Γενικά η αρχή λειτουργίας είναι ίδια και στα δύο συστήματα. Και στο DCC μπορείς να βρεις πολύ καλές τιμές

Αποσυνδεδεμένος billys7

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 24, 2011, 11:29:20 πμ »
Έχεις κάτι να προτείνεις ?

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 24, 2011, 03:38:15 μμ »
Και το mobile station της Marklin τι θα τα κανεις;

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 24, 2011, 03:46:43 μμ »
Βασικά δεν μπορώ να σου πω για κάποιο συγκεκριμένο σύστημα, αλλά θα σου προτείνω να κατεβάσεις και να διαβάσεις τα manual όλων των εταιρειών και θα κρίνεις μόνος σου. Πρέπει να δώσεις σημασία στο τι προσφέρει η κάθε μονάδα, καθώς επίσης και τα περιφερειακά που παίρνει...σίγουρα μεγάλη σημασία παίζει και η τιμή.
Εγώ προσωπικά είχα τα εξής κριτήρια:

1. Τουλάχιστον ένας controller με οθόνη (στην οθόνη να εμφανίζεται και το όνομα της μηχανής, όχι μόνο η διεύθυνση)
2. Πάνω από 3Α στις γραμμές
3. Σύνδεση με PC
4. Περιφερειακά (booster)
5. Οικονομικό

Το θέμα το έψαξα πολλά χρόνια, είχα κατεβάσει από όλες τις εταιρείες τα manuals και τελικά κατέληξα στη Roco. Σε σχέση με τα 5 κριτήρια παραπάνω:

1. Multimaus (10810)*
2. 2A (10850)* ή 3Α (10851)
3. 10785 (μαζί με το πρόγραμμα Rocomotion)
4. 10765
5. EUR 160*

* Με EUR160 αγόρασα ένα σετ της roco, το οποίο είχε (εκτός της μηχανής των βαγονιών και των γραμμών) το multimaus, την κεντρική μονάδα, τροφοδοτικό 2Α και lokdecoder της uhlenbrock
Εχθές αγόρασα και το rocomotion (σύνδεση PC) με EUR 150, έχει μέσα και το CD με το πρόγραμμα ώστε να ελέγχεις τη μακέτα από τον Η/Υ.
Τώρα περιμένω να βγάλει η εταιρεία το τροφοδοτικό 10851 (EUR60) με 3Α για να τροφοδοτήσω την κεντρική μονάδα...και αυτό που έχω από το σετ με 2Α θα τροφοδοτήσω τη γραμμή προγραμματισμού.

Έτσι ότι ήθελα για το σύστημά μου το πήρα στη συνολική τιμή των EUR370

Αποσυνδεδεμένος angkouf

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 24, 2011, 06:54:01 μμ »
Γιατι η γραμμη προγραμματισμου πρεπει να ειναι ξεχωριστα?? Δεν μπορει να γινει προγραμματισμος στην κεντρικη  γραμμη??

Αγγελος

Υ.Γ.Εννοειται οτι πανω θα ειναι μια μονο μηχανη.

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 24, 2011, 07:02:38 μμ »
Γιατι η γραμμη προγραμματισμου πρεπει να ειναι ξεχωριστα?? Δεν μπορει να γινει προγραμματισμος στην κεντρικη  γραμμη??

Αγγελος

Υ.Γ.Εννοειται οτι πανω θα ειναι μια μονο μηχανη.

H γραμμη προγραμματισμου υπαρχει ωστε να μπορεις να προγραμματιζεις μια συγκεκριμενη μηχανη(οταν φυσικα εχεις πολλες πανω στην μακετα). Αν εχεις μονο μια μηχανη στη κεντρικη γραμμη, φυσικα μπορεις να την προγραμματισεις.
Ακομη ενας σημαντικος λογος ειναι, οτι καποια ψηφιακα συστηματα εχουν δυνατοτητα αναγνωσης της CV απο τον decoder , και το κανουν μεσω της γραμμης προγραμματισμου μονο.

Αποσυνδεδεμένος anthpao

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 25, 2011, 01:36:39 πμ »
Μιας και είσαι Marklin-ας δες το Μobile Station II (80-90EUR). Είναι συμβατο και με Marklin και με DCC. Αν έχεις ήδη μεγάλο τροφοδοτικό Marklin >30VA τότε χρειάζεσαι μόνο το κουτί σύνδεσης 60113 κοντά στα 50EUR μιας και η γραμμή 24088 δεν κάνει. Αν είχες Starter set με γραμμές Κ τότε το κουτί που έχεις νομίζω ότι σε καλύπτει (χωρίς να είμαι σίγουρος).

Αποσυνδεδεμένος billys7

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 25, 2011, 02:32:50 μμ »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Βασικά μπερδευόμουνα σχετικά με το command station και το hand controller, αλλά με το παράδειγμα του drizzt, το κατάλαβα.
Προς το παρόν λύση έχω όπως είπες anthpao με το Mobile Station 60653.

Αν συνδέσω το σύστημα μου σε υπολογιστή, ξέρετε αν υπάρχει μήπως κάποιο πρόγραμμα που να μπορεί να χειριστεί MM και DCC μαζί όπως το καινούριο Mobile Station? 

Αποσυνδεδεμένος anthpao

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 25, 2011, 03:26:44 μμ »
για να παίξεις με PC πρέπει να πάρεις Central Station II (περίμενε μέχρι να βγει το 60215) ή με το αντίστοιχο της ESU η οποία έχει ήδη ανακοινώσει και αυτή την αναβάθμισή της για το ECoS II (50200). Και οι δύο λύσεις όμως είναι πολύ ακριβές, άνω των 600EUR. Βέβαια και τα δύο σου δύνουν την δυνατότητα να παίξεις με το PC σου, ακόμα και με το iPhone/iPod/iPad αν έχεις (μέσω WiFi).

Αποσυνδεδεμένος billys7

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 25, 2011, 03:35:07 μμ »
Βασικά το πρόγραμμα με ενδιαφέρει, γιατί έχω κάποια σχέδια για μια κατασκευή που θα συνδέει το PC με το υπόλοιπο κύκλωμα και θα ήθελα να δω αν παίζουν.

Αποσυνδεδεμένος anthpao

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 25, 2011, 03:38:16 μμ »
Δεν γνωρίζω κάποια προγράμματα αλλά μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ:
http://www.marklin-users.net/forum/yaf_topics12_Model-railroad-software.aspx

Tags: