Αποστολέας Θέμα: 5 Φεβρουαρίου 1991 - Πτώση του C-130 "748"  (Αναγνώστηκε 9315 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος dsamba

• d-ημήτρης samba-νης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πεύκη
  • NH-90 TGRA
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ (ανεπίσημη ιστοδελίδα)
5 Φεβρουαρίου 1991 - Πτώση του C-130 "748"
« στις: Φεβρουαρίου 05, 2011, 04:04:36 μμ »
Η μοιραία πτήση ,το μοιραίο αεροσκάφους της Π.Α. τύπου C-130 με αριθμό 748 είχε απογειωθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991, λίγο πριν από το μεσημέρι, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής που είχε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στα γεγονότα του Περσικού.

Η συνέχεια εδώ... : http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3ADLOJW6aebs8J%3Apournari.blogspot.com%2F2009%2F02%2F5-1991.html+5+%CF%86%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85+1991&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr&source=www.google.gr

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ...

ΤΟ ΙΠΤΑΣΘΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΝ
 http://armyaviation.wordpress.com

Αποσυνδεδεμένος F-104G

• "Η Π.Α ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πάτρα-Μέγαρα
  • "ΠΑΡΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΟΛΜΗΤΑΙ"
Απ: 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1991 - ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ C-130 "748"
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 05, 2011, 10:58:11 μμ »
Τι ατύχημα κι αυτό..... :(

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ...  ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 05, 2011, 11:02:04 μμ »
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ  ::salut:: ::salut:: ::salut::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος HEL(las)

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Σωμα στην Σαλονικη, μυαλο και καρδια στην Κομοτηνη
  • "ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΤΑΦΡΟΝΗΣΑΝΤΕΣ"
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 05, 2011, 11:03:19 μμ »
ας αναπαύονται εν ειρήνη  ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 06, 2011, 12:38:43 πμ »
Το ατύχημα ήταν συγκλονιστικό...Η εικόνα του τεράστιου κάθετου σταθερού μέσα στα χιόνια, θα μείνει για πάντα στην μνήμη μου.Πήγαινα 2α γυμνασίου τότε, και μου φαινόταν απίστευτο πώς χάθηκαν έτσι μονομιάς 63 άνθρωποι νέοι και στρατιώτες. Ενώ όλοι έλεγαν πόσο ασφαλές ήταν το C130... Ήταν επίσης, η πρώτη φορά που άκουσα να μιλούν για το C130. Μου είχε κακοφανεί πολύ, που ένα χρωματοπωλείο-μοντελιστικό μαγαζί στην πόλη μου, είχε βάλει τις ημέρες εκείνες ένα φτιαγμένο ελληνικό C130 στην βιτρίνα του, το θεώρησα αισχροκέρδεια...

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 06, 2011, 01:11:18 πμ »
Γνωρίζει κανείς ΠΟΥ θα γίνει το "κεντρικό" μνημόσυνο των θυμάτων του τραγικού αυτού δυστυχήματος; Σε ποιά εκκλησία;

Από πλευράς ΠΑ προφανώς θα γίνει κάποια τελετή στην 112 ΠΜ αλλά θα είναι κλειστή στο κοινό..

Αποσυνδεδεμένος Φθειροπόγων

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 07, 2011, 07:20:53 μμ »
Εδώ σε καλύτερες εποχές (1980-81)

http://img703.imageshack.us/img703/7411/c130h748.jpg
...."That man is a head taller than me...... That may change"

Αποσυνδεδεμένος MicaGR

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: A8hna
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 07, 2011, 07:43:14 μμ »
[

"Αμες δε γεσόμεθα, πολλώ κάρρονες"
https://www.facebook.com/Vitrina.Collection

Αποσυνδεδεμένος MicaGR

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 07, 2011, 08:04:31 μμ »

Παράθεση
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ C-130

Κράτος που δεν σέβεται τους νεκρούς του, είναι σίγουρο ότι θα αδιαφορεί και για τους ζωντανούς. Ο Μιχαλολιάκος θέτει για άλλη μία φορά την ατζέντα της πολιτικής, ενάντια στη λήθη.

Μνημόσυνο τέλεσε ο Δήμος Πειραιά, για τους  63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες, τραγικά θύματα του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας , που κατέπεσε στο όρος  Όθρυς   πριν από 20 ακριβώς χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου 1991.

Στο μνημόσυνο, που τελέστηκε στην πλατεία C-130, στον ʼγιο Δημήτριο, χοροστάτησε , μαζί με άλλους ιερείς , ο πατήρ Γεώργιος Καλακανίδας, ο οποίος έχασε το γιο του στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Στο μνημείο, κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος στην ομιλία του εξήρε τηθυσία των πεσόντων  αεροπόρων που χάθηκαν στη μοιραία πτήση.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Δημάρχου:
<< Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται για να τιμήσουμε τη μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς , Αξιωματικούς , Υπαξιωματικούς  και στρατεύσιμους της Πολεμικής μας Αεροπορίας , που έπεσαν ενώ εκτελούσαν την αποστολή τους στο όρος ΄Οθρυς.

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από την τραγωδία που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας , την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τις οικογένειές σας.

Να μου επιτρέψετε να πω,  ότι ο πόνος για κάθε απώλεια ενός Έλληνα στρατιώτη , είναι απώλεια για κάθε ελληνική οικογένεια. Ο δικός σας καημός είναι και δικός μας.

Τα δικά σας <<γιατί>> είναι και δικά μας.

Ιδιαίτερα σήμερα, που κάποιοι με δηλώσεις τους επιχειρούν να απαξιώσουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων , οι θύμησες και οι μνήμες από τέτοιες θυσίες ηρώων όπως ήταν τα 63 παλικάρια μας που χάθηκαν στο Όρος Όθρυς στη μοιραία πτήση του C - 130 , αποτελούν  την καλύτερη απάντηση.

Ότι όσο υπάρχουν ήρωες , ότι όσο υπάρχουν Έλληνες , αυτός ο τόπος θα παραμένει αδούλωτος κι ελεύθερος. Όπως αδούλωτες ήταν και οι ψυχές των αεροπόρων μας που χάθηκαν - για μένα χάθηκαν στο πεδίο της μάχης -  και παραμένουν ζωντανοί στις ψυχές μας.

Οι 44 σμηνίτες, οι 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που υπηρετούσαν την πατρίδα ως έφεδροι και μόνιμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας , έφυγαν υπηρετώντας αρχές και αξίες. Πέρασαν ως αθάνατοι στην ιστορία, εκτελώντας το καθήκον τους.

Η προσφορά της ζωής των γενναίων αυτών αεροπόρων προς την πατρίδα, αποτελεί ύψιστο καθήκον και χρέος που υπαγορεύεται από την παράδοση του σύγχρονου Έλληνα μαχητή και απορρέει από τον όρκο για αγώνα μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του. Μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες κι έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, έπεσαν υπέρ πατρίδας.

Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από σελίδες ηρωισμού , από τέτοιες χρυσές στιγμές αυτοθυσίας Ελλήνων στρατιωτών. Είτε σε καιρούς πολέμου, είτε σε καιρούς ειρήνης, ο στρατός μας αποτελεί το καλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας . Έτοιμοι να δώσουν μάχες για το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα. Όπως οι Ίκαροί μας, που πολεμούν κάθε μέρα στο Αιγαίο, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο.

Αυτά τα παλικάρια προασπίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα και στέλνουν το μήνυμα πως αυτό το χώμα , αυτός ο αέρας, αυτή η θάλασσα,  ήταν και θα είναι δικά μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και συνεισφέρουν στο αίσθημα ασφάλειας που αισθάνεται ο ελληνικός λαός , αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να εργάζεται απερίσπαστος στο έργο της ανάταξης της χώρας.

Κινούνται με ανιδιοτέλεια σε καιρούς δύσκολους και προτάσσουν πάντα το εμείς από το εγώ.  Τέτοια παλικάρια ήταν και τα δικά σας, που πέταξαν εκεί  ψηλά. Γι αυτό και δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε ποτέ. Θα τους οφείλουμε πάντα. Όπως κι εσάς, που αναθρέψατε τέτοιους ήρωες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών αεροπόρων μας... >>

Βασίλη, είμαστε περήφανοι που σε στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή. Κάτι ήξεραν αυτοί που σε πολεμούσαν...

http://news-gr.com/2011/02/07/%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-c-130/
[

Αποσυνδεδεμένος F-104G

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 07, 2011, 08:13:40 μμ »
Εδώ θα ήθελα να πώ τα εξής:
Το 2009, είχα κατέβει Πειραιά για μια δουλειά μου & επειδή είχα μπόλικο χρόνο, είπα να πάω στην πλατεία "C-130" να αποτίσω φόρω τιμής....
Σημειωτέον, στο ατύχημα αυτό, χάθηκε ένας συγγενής μας που υπηρετούσε την θητεία του.... :(
Δέν είχα ξαναπάει που λέτε στην πλατεία, με αποτέλεσμα να μήν γνωρίζω την οδό.....
Εδώ, άρχισε η ταλαιπωρία μου, γιατί ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ, απ'όσους ρώτησα στον δρόμο, απο ταξιτζήδες, περιπτεράδες, περαστικούς ΔΕΝ ήξερε που βρίσκεται...!!!
Αποφάσισα τι πιό λογικό, να πάρω τηλέφωνο τον Δήμο Πειραιά να ρωτήσω....
Αφού έγινα για λίγο "μπαλάκι" απο τηλέφωνο σε τηλέφωνο, τελικα ΟΥΤΕ κι απο τον Δήμο μπορούσε κάποιος να με εξηπηρετήσει!!! :o
Κανένας απο τον Δήμο, δεν ήξερε πλατεία που να υπάρχει για τα παιδιά που χάθηκαν & που σημειωτέον, πρίν λίγο καιρό, ο Δήμαρχος & μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, είχαν καταθέσει στεφάνια.... :roll:
Κατέληξα να φύγω χωρίς να μπορέσω να πάω στην εν λόγω πλατεία.....

Και σας ρωτάω βρε συμφορουμήτες μου, μπορεί κάποιος να μου υποδείξει, οδό και περιοχή για την εν λόγω πλατεία στον Πειραιά..?

Υ.Γ.  Το μνημείο που είδαμε στο παραπάνω βιντεάκι, ξέρει κανένας αν είναι εύκολα προσβάσιμο για να πάμε να το δούμε?

Αποσυνδεδεμένος MicaGR

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 07, 2011, 08:29:17 μμ »
Αν διαβάσεις στα άρθρα λέει... "Στο μνημόσυνο, που τελέστηκε στην πλατεία C-130, στον ʼγιο Δημήτριο" Τον μοναδικό ʼγιο Δημήτριο που ξέρω εγώ προσωπικά στον Πειραιά... είναι ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΑΜΠΟΥΡΙΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΤΑΠΑ 123 114 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 18544
[

Αποσυνδεδεμένος F-104G

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 07, 2011, 08:49:16 μμ »
Αν διαβάσεις στα άρθρα λέει... "Στο μνημόσυνο, που τελέστηκε στην πλατεία C-130, στον ʼγιο Δημήτριο" Τον μοναδικό ʼγιο Δημήτριο που ξέρω εγώ προσωπικά στον Πειραιά... είναι ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΑΜΠΟΥΡΙΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΤΑΠΑ 123 114 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 18544

ʼν αναφέρεται σε αυτόν, τότε θα είναι πιο εύκολο για μένα , γιατί ξέρω τα Ταμπούρια....  (ο Δήμος όμως να μήν ξέρει???) :roll:

Αποσυνδεδεμένος pegatos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 17, 2011, 09:38:38 μμ »
γεια σε ολους. 
η πλατεια ή κηπος c-130 βρισκεται μεταξυ των οδων παπαστρατου, ψαρων, δογανης και σφακτηριας στον πειραια.
η τοποθεσια που βλεπουμε στο βιντεακι λεγεται τσαταλι. απο τον αλμυρο μαγνησιας ακολουθουμε την ταμπελα για το χωριο κωφοι. απο εκει εχει δρομο για τη θεση τσαταλι και αν θυμαμαι καλα ειναι περιπου 19 χιλιομετρα απο τον αλμυρο.
ελπιζω να βοηθησα λιγο.

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 18, 2011, 12:27:28 πμ »
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ...Δυστυχώς στην προυπηρεσία μου είχα την ατυχία να συναντήσω -όχι πολύνεκρα πλήν του ΗΛΙΟΣ- τραγικά ατυχήματα- και το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από βαρύ....
Αν και δεν έχει καμία σημασία,το charlie  γυρνούσε από βολή στο ΠΒ Κρήτης....(αν κάνω λάθος διορθώστε με)
Αυτό που έχει σημασία όμως είναι το ένα επιπλέον θύμα της τραγωδίας αυτής που τα ανεβάζει στα 64.
Τον αδικοχαμένο ελεγκτή του πύργου της 111,που έδωσε την τελευταία πληροφορία μέσω ασυρμάτου,έπειτα από αίτηση για κάθοδο σε χαμηλότερο ύψος,ενώ (από ότι φάνηκε) είχαν λανθασμένα στοιχεία,και λάθος θέση.
Να με συγχωρείτε,δε θυμάμαι το όνομά του,που κατηγορήθηκε αρχικά ως υπαίτιος για το δυστύχημα,αλλά έπειτα από δικαστικές μάχες προσπαθώντας να αποκαταστήσει την τιμή του για τις άδικες κατηγορίες ( που βάρυναν συνεχώς την συνείδησή του),τελικά αθωώθηκε παμψηφί,και κατέρευσε λόγω έντονης ψυχολογικής πίεσης.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ολων τους.

Αποσυνδεδεμένος pegatos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 18, 2011, 09:14:48 μμ »
το δρομολογιο του c-130 ηταν ελευσινα- χανια - τυμπακι - ηρακλειο - ελευσινα. λογω επιφυλακης, ( πολεμος στο ιρακ ) θα επαιρνε κοσμο απο αγχιαλο. οι 19 της ταναγρας ( 114 πμ ) μπηκαν απο ελευσινα.
ο ελεγκτης εναεριας κυκλοφοριας ηταν ο στεφανος τιγκας. αθωωθηκε αλλα δεν αντεξε και επειτα απο λιγα χρονια πεθανε. η αθωωση του γραφτηκε στον τυπο με ψιλα γραμματα, ενω η ενοχη του εγινε πρωτοσελιδο. συμφωνω ειναι το 64ο θυμα.
αιωνια τους η μνημη

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 23, 2011, 01:20:31 πμ »
Το ατύχημα ήταν συγκλονιστικό...Η εικόνα του τεράστιου κάθετου σταθερού μέσα στα χιόνια, θα μείνει για πάντα στην μνήμη μου. ....

:(

Συνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 23, 2011, 09:37:03 πμ »
Το ατύχημα ήταν συγκλονιστικό...Η εικόνα του τεράστιου κάθετου σταθερού μέσα στα χιόνια, θα μείνει για πάντα στην μνήμη μου. ....

(Image removed from quote.)

:(

Είχαν ειπωθεί πολλά τότε για εκείνο το ατύχημα. Κρίμα για όλους αυτούς που χάθηκαν από ένα μοιραίο λάθος και μια εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης.

Η θέση του αεροπλάνου στο βουνό και η υποψία πως μπορούσε να πέρναγε την κορυφή στο "τσακ" κάνουν το ατύχημα ακόμη πιό "άδικο".

Αποσυνδεδεμένος WOTAN

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
    • http://www.e-335thgr.com/
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 23, 2011, 09:48:29 πμ »
Ερχόμουν από Κύπρο (ΕΛ.ΔΥ.Κ.)με C-130 εκείνη την μέρα και το έμαθα εδώ ,καλά οι δικοί μου είχαν χεστεί γιατί δεν έβρισκαν άκρη πουθενά.

Tags: