Νικο πολυ ωραια φιλε η θαλασσα.Πες μου λιγο τα σταδια κατασκευης της
1.ειναι σκετος ακρυλικος στοκος;
2.με τον απλωνεις και τον δουλευεις;
3.βαψιμο; ασταρωνεις πρωτα; και με τη χρωματα την βαφεις;(αποχρωσεις κλπ)
4.βερνικια;
Έχουμε και λέμε:
Παίρνουμε ακρυλικό στόκο (αυτόν από το χρωματοπωλείο) και απλώνουμε με σπάτουλα γλυπτικής ή με το κοπίδι μας (απλά θέλει λίγο προσοχή με την λεπίδα) ή με ένα απλό κομμάτι πλαστικού. Για μεγαλύτερη ακρίβεια καλό είναι να κοιτάμε και καμιά φωτογραφία του πλοίου που έχουμε σε θάλασσα, έτσι ώστε να πετύχουμε τον κυματισμό και τα απόνερα... Συνήθως το μεγαλύτερο κύμα είναι στην μέση του προστέγου, δηλαδή στο μισό της απόστασης πλώρη - αρχή υπερκατασκευών... Αφού γεμίσουμε όλόκληρη την επιφάνεια που θέλουμε με στόκο και δουλέψουμε τα κύματα το αφήνουμε να στεγνώσει καλά (πάνω από 24 ώρες)... Το καλό με τον ακρυλικό στόκο είναι ότι κρατάει την μορφή του αμέσως και δεν έχει την τάση να απλώνει στην επιφάνεια...
Όταν στεγνώσει βάφουμε με ό,τι χρώμα θέλουμε, είτε ακρυλικό είτε σμάλτου. Στην συγκεκριμμένη περίπτωση έβαψα με υδατοδιαλυτά ακρυλικά της Ρέβελ (αυτά στο τετράγωνο κουτάκι). Αρχικά πέρασα με το Νο 36152. Έπειτα πέρασα με στεγνό πινέλο τα άσπρα των κυματισμών και σε μερικά σημεία ξαναπέρασα μπλε, ειδικά εκεί που θέλω να φαίνεται ότι σπάνε οι αφροί. Γενικός κανόνας για το άσπρο είναι ότι υπάρχει ένα στρώμα γύρω από το πλοίο καθ'όλο το μήκος του. Τα απόνερα από τις προπέλες είναι ανάλογα της ταχύτητας που θέλουμε να έχει το πλοίο... Όσο πιο μεγάλη η ταχύτητα τόσο και πιο έντονο το άσπρο. Στην πλώρη το άσπρο ξεκινάει υπό γωνία προς τα πίσω και είναι αρκετό μετά το μεγαλύτερο κύμα. Οι αφροί στην υπόλοιπη επιφάνεια της θάλασσας εξαρτώνται από το ύψος των κυμάτων που έχουμε ή/και θέλουμε... Για παράδειγμα σε μια από τις φωτογραφίες που ανέβασα το πλοίο πλέει με ταχύτητα σε ήρεμη θάλασσα, άρα αφρούς έχουμε μόνο γύρω απο πλοίο και εξαιτίας της κίνησής του μέσα στο νερό. Εγώ ήθελα λίγο πιο άγρια θάλασσα, οπότε έκανα και αφρούς και πιο μεγάλα κύματα... Σε γενικές γραμμές αφροί ορατοί στην θάλασσα εμφανίζονται σε κατάσταση θαλάσσης άνω των 3 μποφόρ.
Δεν χρησιμοποίησα αστάρι, ούτε πολλές αποχρώσεις, μόνο ένα μπλε χρώμα, απλά εκμεταλλέυτηκα το άσπρο για φωτίσματα...
Για βερνίκι πέρασα υδατοδιαλυτό Ρέβελ διαλυμένο σε αναλογία 1 προς 1 με νερό.
Έχω βάψει μόνο με πινέλο... Ακόμα και το βερνίκι περάστηκε με πινέλο.
Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα Νίκο...