Αποστολέας Θέμα: Aποριες για χρώματα και βερνίκια  (Αναγνώστηκε 7256 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος panospap

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αλεξανδρούπολη
Aποριες για χρώματα και βερνίκια
« στις: Δεκεμβρίου 22, 2010, 09:25:37 μμ »
Μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα σε χρώματα σμάλτου για βάψιμο με πινέλο στο άρμα μου...και τώρα υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα... τα βερνίκια...τι βερνίκι χρειάζεται και από που μπορώ να το προμηθευτώ ? Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος οδηγός?

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Aποριες για χρώματα και βερνίκια
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 22, 2010, 09:35:41 μμ »
Καλησπέρα. Πριν προχωρήσεις σε αγορές, έχεις δεί το παρακάτω video  :?:
&feature=related

Αποσυνδεδεμένος panospap

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 22, 2010, 11:13:35 μμ »
Από ότι κατάλαβα και από όσο έχω διαβάσει τα σμάλτου είναι πιο εύκολα για πινέλο...μου λύθηκαν κάποιες απορίες για το βερνίκωμα...αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές ματ,γκλος και λοιπά...κατά τα άλλα υπέροχο βίντεο και άκρως κατατοπιστικό...

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 23, 2010, 01:08:18 πμ »
Το ματ βερνίκι δεν γυαλίζει, σε αντίθεση με το gloss, που γυαλίζει. Το γυαλιστερό βερνίκι πάντως έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν ψεκαστεί.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα

Αποσυνδεδεμένος panospap

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 11:20:58 πμ »
ευχαριστω για τα λινκ βοήθησαν πολύ ...ωστόσο έχω ακόμα ένα πρόβλημα...στο μοντέλο μου δίνει τα χρώματα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και είναι της μοντελ μαστερ...αν χρησιμοποιήσω άλλης εταιρίας πχ. σμάλτου της hambrol θα έιναι διαφορετικά ? Οι κωδικοί και οι ονομασίες είναι ίδια σε κάθε εταιρία ?

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 11:41:40 πμ »
Μπορείς να βρεις την αντιστοιχία από εδώ :
http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/colorcharts_2.asp

Επειδή τα Model Master τα έχει σε αντιστοιχία μόνο με τα FS codes, θα έλεγα να ψάξεις ανάποδα. Δηλαδή το τάδε νούμερο της Humbrol αν αντιστοιχεί με το νούμερο Model Master που θέλεις.

Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος zimmerman

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Melbourne-Australia
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 12:58:35 μμ »
δραττοντας την ευκαιρια εχω και γω μια απορια....πως μπορουμε καποια σεμι ματ της humbrol να τα κανουμε εντελως ματ χωρις χρηση βερνικιου..υπαρχει τροπος???
Γιώργος Παπανικολάου

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 02:19:10 μμ »
O μονος τροπος να γινουν ματ χωρις να περασεις απο πανω βερνικι ειναι να ριξεις το βερνικι μεσα στο χρωμα.Απλα θα θελει πιο πολλα χερια για να καλυψει.

Αποσυνδεδεμένος panospap

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 02:40:59 μμ »
Βρήκα το ένα απο τα τρία χρώματα στη λίστα ...ευχαριστώ πολύ ...όμως τα άλλα δυό δεν υπάρχουν είναι το olive green και το black grey...

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 03:32:00 μμ »
Κοίτα και σε Revell, Gunze, Tamiya... Όλο και κάπου θα υπάρχει.
Επίσης για conversion οποιουδήποτε χρώματος σε οποιαδήποτε μάρκα βρήκα αυτό :
http://www.paint4models.com/
Για κοίτα και εδώ μήπως βγάλεις άκρη.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος panospap

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 03:58:22 μμ »
ουτε και στις υπόλοιπες μάρκες υπάρχει αντιστοιχεία με model master....μήπως ξέρετε online ελληνικά καταστήματα που πουλάνε model master?

Αποσυνδεδεμένος Dimitris Papadopoulos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Σουτιέν.
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 04:06:21 μμ »

http://www.gehobbies.gr/eshop/articleview_index.php?id=3

ΤΗλεφωνικά μπορείς να παραγγείλεις ό,τι θέλεις, και έχει Model Master
γουρουμουστρουφούρδουφλουκ

Αποσυνδεδεμένος panospap

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 24, 2010, 04:25:58 μμ »
Μήπως υπάρχει κανένα κατάστημα για απευθείας online παραγγελία χρωμάτων?Συγγνωμη αν γίνομαι κουραστικός...

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 25, 2010, 12:21:33 μμ »
Αθηνα:

Για Humbrol χρώματα:
http://pla.gr/catalog/index.php?cPath=2_22&osCsid=2843d2789ad6b45a0356c8c3fd6bc7d9

Για μεγάλη ποικιλία Testors,Gunze,Tamiyia κα (5 εταιρείες χρωμάτων)
http://www.e-kalfakis.gr/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B1-c-2.html

(Αριστερά στη βασική κατηγορία επέλεξε "χρώματα" και μετά από κάτω τι υποκατηγορία θέλεις κτλ ή απλά δώσε αναζήτηση και στα βγάζει όλα)

Θεσσαλονίκη:

http://www.hobbygallery.gr/index.php?cPath=7

Αποσυνδεδεμένος akakavou

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: μεταμόρφωση αττικής
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 28, 2010, 01:27:04 μμ »
καλησπερα και απο μενα ειμαι νεο μελος και σας ευχομαι να εχουμε μια ευχαριστη και δημιουργικη χρονια ..
στο χωρο του μοντελισμου ειμαι χρονια αλλα ομως στους αερογραφους ασχετος..προσφατα αγορασα ενα iwata eclipse για εφαρμογη
σε σκαφη πολυεστερικα που εχουν gelcoat απεξω και σε ξυλινα στατικα καραβια ...το ερωτημα μου ειναι το εξης
στα πολυεστερικα σιγουρα χρειαζομαι καποιο primer,εχετε να μου προτεινετε καποιο ??και αν τα ακρυλικα χρωματα αντεχουν και ποια ειναι αυτα καθως επισης και τι βερνικι να χρησιμοποιησω????περι αναλογιων με καποιο διαλυτικο ωστε να εχω καλο στρωσιμο θα ειναι η επομενη ερωτηση.σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας και συγνωμη για τον ογκο ερωτησεων ... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 29, 2010, 06:21:30 πμ »
Γεια σου και καλώς ήλθες στη παρέα μας  ::welcome_model::

Για Primer μοντελιστικό μπορεις να βρεις στα μαγαζια σε 2 μορφες.1 σπρευ.2 μπουκαλάκι για χρηση με πινελο ή με αραιωση σε αερογραφο.
Εαν η επιφανεια που θα βάψεις ειναι μεγαλή σου προτεινω σιγουρα το σπρευ για να κανεις γρηγορα και ευκολα τη δουλεια σου.Τωρα αν η περιοχη που θελεις να πριμαρεις θέλει πιο ελενχομενη ροη επελεξε το 2ο.Για μάρκες δες τι υπάρχει διαθέσιμο στα μαγαζιά.
Απο την αλλη για πριμερ μπορεις να παρακολουθησεις τα βιντεακια του που φτιαξανε τα παιδια του mc για τα χρωματα.Καπου αναφερει εναλακτικες.......

Για βερνίκι εγώ εμεινα ευχαριστημένος με τη σειρα της model master (ακρυλικα) Γιατι δε με παιδευουν με την αραιωση και ψεκαζωνται ευκολα με το 0.3 αερογραφο που εχω.
Εχουνε το διαλιτικο τους και μπορεις να τα βρεις στον Καλφακι  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Κωνσταντινος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαλάτσι/Αθήνα
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 29, 2010, 03:19:30 μμ »
Εχω ενα αρχειο excel με τις αντιστοιχιες των χρωματων. Θες να σου το στειλω?

Αποσυνδεδεμένος akakavou

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 29, 2010, 03:59:20 μμ »
ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας .θα ηθελα  το excel αν δεν σου κανει κοπο..
παντως περασα σημερα απο τον καλφακη και πηρα κατι χρωματα ακρυλικα της gunze αν το γραφω σωστα για βερνικι επισης της ιδιας εταιριας με το διαλυτικο τους.και για ασταρι ο υπαλληλος ο οποιος ηταν πολυ εξυπηρετικος μου εδωσε ενα το οποιο δεν θυμαμε καθολου μαρκα που αραιωνεται με ενα αρκετα τοξικο διαλυτη απο οτι μου ειπε ..πηρα επισης κατι φυλλα πολυστερινης για να κανω καποιες δοκιμες και να δω πως ειναι στη πραξη ο αερογραφος και μετα θα εφαρμωσω στον πολυεστερα ..ελπιζω να μην εχω προβλημα και να με διευκολυνει οπως αρχικα ειχα φανταστει

Αποσυνδεδεμένος akakavou

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 29, 2010, 04:04:38 μμ »
Γεια σου και καλώς ήλθες στη παρέα μας  ::welcome_model::

Για Primer μοντελιστικό μπορεις να βρεις στα μαγαζια σε 2 μορφες.1 σπρευ.2 μπουκαλάκι για χρηση με πινελο ή με αραιωση σε αερογραφο.
Εαν η επιφανεια που θα βάψεις ειναι μεγαλή σου προτεινω σιγουρα το σπρευ για να κανεις γρηγορα και ευκολα τη δουλεια σου.Τωρα αν η περιοχη που θελεις να πριμαρεις θέλει πιο ελενχομενη ροη επελεξε το 2ο.Για μάρκες δες τι υπάρχει διαθέσιμο στα μαγαζιά.
Απο την αλλη για πριμερ μπορεις να παρακολουθησεις τα βιντεακια του που φτιαξανε τα παιδια του mc για τα χρωματα.Καπου αναφερει εναλακτικες.......

Για βερνίκι εγώ εμεινα ευχαριστημένος με τη σειρα της model master (ακρυλικα) Γιατι δε με παιδευουν με την αραιωση και ψεκαζωνται ευκολα με το 0.3 αερογραφο που εχω.
Εχουνε το διαλιτικο τους και μπορεις να τα βρεις στον Καλφακι  ::salut::

παντως μολις μου τελιωσουν τα χρωματα της gunze που πηρα σιγουρα θα δοκιμασω και της model master για να δω διαφορες..οταν λες δεν με παιδευουν στην αραιωση τι εννοεις η μαλλον πως αραιωνονται ολα αυτα ??? ειναι κατι που δεν ξερω ?? γιατι εγω σκεφτομουνα σε ενα μικρο  κυπελακι θα βαλω ιδιες ποσοτητες χρωματος και διαλυτη με συριγγα και ανακατεμα με το χερι ,,,,η οχι ??

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 30, 2010, 07:02:19 πμ »
Καλημέρα.Σε αναλογο ποστ είχα γράψει αναλυτικά τις εμπειριες μου.Χωρις να σημαινει οτι θα γινει το ιδιο και με σενα.Ισως εκανα κατι λάθος.

Επιτέλους μου κάτσε κάτι.Για Gloss βερνίκια έχω δοκιμάσει διάφορα.Κυρίως είχα πρόβλημα στο ψεκασμό με αερογράφο.Τελικά κατέληξα σε Winson&Newton με αρκετό Αzax.
(Image removed from quote.)

Πίνακας δοκιμών μου για gloss Βερνίκια.
---------Είδος------------------Αραίωση------------------Χρήση------------------Αποτέλεσμα---------
Gunze Sangyo clear Η30
Airbrush
Δεν μου έστρωνε καλά.δύσκολο να βρω σωστή αναλογία αραίωσης
Gunze Sangyo clear Η30
καθαρό οινόπνευμα 95
Airbrush
Δεν μου έστρωνε καλά.δύσκολο να βρω σωστή αναλογία αραίωσης
Long Shine
όχι
πινέλο
θέλει πολλά χέρια
Long Shine
όχι
Airbrush
Στάζει εύκολα,θέλει πολλά χέρια
Winson&Newton Spray
oxi
spray
Πολύ καλό,δύσκολο στη χρήση .(Βαλβίδα μπουκώνει μετά από 2 χρήσεις,messy -ψεκάζει μεγάλη ποσότητα και στάζει εύκολα)
Winson&Newton
όχι
πινέλο
Μου άφηνε άφηνε γραμμές
Winson&Newton
νερό(σύμφωνα με οδηγίες)
Airbrush
Δεν μου έστρωνε καλά
Winson&Newton
Azax
Airbrush
Πολύ καλό,έστρωνε εύκολα.

ʼλλα συμπεράσματα.
Θεωρητικά το Long Shine με Azax θα δουλεύει και αυτό.Πράγμα που δεν δοκίμασα ακόμη γιατί  σκέφτηκα τόσο αραιή που είναι θα  ψεκάζετε μια χαρά.Λάθος όμως γιατί όπως αποδείχθηκε στα test,δεν αρκεί μόνο αυτό αλλά να στεγνώνει καθώς πέφτει στην επιφάνεια του μοντέλου.Να γαντζώνει εκεί.Όχι να στάζει.

Τα model master βερνίκια που μου πρότεινε ο Crow,αργότερα,και μου κάθισαν με τη μια (αραίωση με το διαλυτικό τους).
Για τα Gunze έχει αναφερθεί απο μερικούς μοντελιστές εδώ ότι βγάζουν και ασπρίλες.
(αν ψεκάσεις 2η φορά χωρίς να στεγνώσει;,αν δεν αραιώσεις σωστά; δε ξέρω ακριβώς δε μου έχει τύχει. Εμένα με την αναλογία διάλυσης με δυσκόλευαν. Τη μια  ψέκαζα μια χαρά και την άλλη να μπούκωνε ο αερογράφος η να δεν έστρωνε σωστά το βερνίκι.)

Αποσυνδεδεμένος Sakis900

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 30, 2010, 12:37:55 μμ »

Προτείνω τα ακρυλικά βερνίκια της Gunze (όπως και τα χρώματά τους) να διαλύονται με το Μr Hobby Acryl Thinner και όχι με το Mr Color Thinner που είναι lacquer. Πριν από κάποια χρόνια συνέβει και σε μένα να βγάλει άσπρες κηλίδες το mat βερνίκι, αλλά τότε τα αραίωνα με καθαρό οινόπνευμα και όχι με το δικό τους διαλύτη. Ίσως όλα αυτά να παίζουν κάποιο ρόλο. Από τότε που χρησιμοποιώ το δικό τους διαλύτη δεν αντιμετώπισα πρόβλημα. Επίσης καλό και "γερό" βερνίκι είναι της  Τamiya (ακρυλικό) και αραιώνεται μια χαρά με το Τamiya Χ-20Α.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 31, 2010, 07:40:11 πμ »
Roger ::iconairforce::

Τώρα που το σκέφτομαι πως και  αραίωσα με Mr color Thinner τo Gunze Βερνίκι.Τα χρώματα της Gunze πάντα τα αραιώνω με X-20A.
Πολύ Χρήσιμα όσα είπες Σάκη δεν ήξερα καν ότι υπάρχει άλλο διαλυτικό για τα Gunze. Υπάρχει/υπήρχε στους μοντελιστικούς πάγκους του Καλφακη κανονικά?
Θα δοκιμάσω σίγουρα το tamiya αφού αραιώνεται με το X-20A και αν μου κάτσει θα γλιτώνω τα χρήματα από επιπλέον διαλυτικό

Tags: âåñíéêé