Αποστολέας Θέμα: Μικροναυπήγηση Γατζάο (κλίμακα 1:30)  (Αναγνώστηκε 18164 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • yapanta
Μικροναυπήγηση Γατζάο (κλίμακα 1:30)
« στις: Δεκεμβρίου 05, 2010, 10:28:30 μμ »
Χαιρετώ την όμορφη παρέα! ::salut::

Μερικές φωτογραφίες από το νέο μου μοντέλο, που έχω ξεκινήσει (δειλά-δειλά) να κατασκευάζω εδώ και μερικές εβδομάδες. Αναπαριστά ένα Γατζάο 18,5 μέτρων και το φτιάχνω σε κλίμακα 1:30. Ιστορικά, το Γατζάο αποτελούσε ένα ιδιαίτερο σκαρί που κατασκευαζόταν στο Ιόνιο και εξυπηρετούσε κυρίως μεταφορές εμπορευμάτων.

Με τιμή & εκτίμηση όπως πάντα και...
για παντα

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
Απ: Μικροναυπήγηση Γατζάο (κλίμακα 1:30)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 05, 2010, 10:43:53 μμ »
Χωρίς να έχω ιδέα απο παπόρια νομίζω οτι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά στο σκαρί.Καλή συνέχεια με την ναυπήγηση

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 05, 2010, 11:00:24 μμ »
Χωρίς να έχω ιδέα απο παπόρια νομίζω οτι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά στο σκαρί.Καλή συνέχεια με την ναυπήγηση

...και εγώ έτσι θέλω να νομίζω φίλε s-mat . Σε ευχαριστώ.
για παντα

Αποσυνδεδεμένος spyros molinaris

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: κερκυρα
  • I.P.M.S. 258
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 05, 2010, 11:01:51 μμ »
εχεις κανει μια καλη αρχη φιλε μου ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
σου ευχομαι λοιπον καλη συνεχεια στην κατασκευη  ::icon_thumright::
υπαρχει και καμια φωτο απο το κανονικο

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 05, 2010, 11:37:28 μμ »
Καλή συνέχεια με την μικροναυπήγηση του Γατζάο, ευελπιστώ να μάθουμε μερικά καλά πράγματα σχετικά με τα scratch built model ships.
Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 05, 2010, 11:41:21 μμ »
Καλή συνέχεια στην κατασκευή σου και απο εμένα ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
    • http://i824.photobucket.com/albums/zz162/koytagia/submarines/DSC049480-1.jpg
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 06, 2010, 12:04:43 πμ »
Καλη αρχη και απο μενα Γιαννη! Καταπληκτικο ξεκινημα και οπως εχουμαι ξαναπη ειναι ενα σκαφος που ξυπναει αναμνησεις! Σου ευχομαι καλη επιτυχια(την θεωρω δεδομενη αλλωστε) και καλα τελειωματα!

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 06, 2010, 12:44:35 πμ »
εχεις κανει μια καλη αρχη φιλε μου ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
σου ευχομαι λοιπον καλη συνεχεια στην κατασκευη  ::icon_thumright::
υπαρχει και καμια φωτο απο το κανονικο

Φίλε Σπύρο σε ευχαριστώ πολύ.

Δεν αποτυπώνω ένα συγκεκριμένο σκαρί για να έχω φωτογραφία του. Σίγουρα όμως λόγω μήκους θα είναι δικάταρτο και ενδεχομένως με ιστιοφορία Μπρατσέρα και μπαστούνι μπροστά με δύο έως τρείς φλόκους. Ένα παράδειγμα από Γατζάο:

για παντα

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 06, 2010, 12:46:35 πμ »
Καλή συνέχεια με την μικροναυπήγηση του Γατζάο, ευελπιστώ να μάθουμε μερικά καλά πράγματα σχετικά με τα scratch built model ships.
Βασίλης

Βασίλη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα μοιραστώ όλες τις φάσεις κατασκευής του Γατζάο μέχρι το τέλος. Αρκεί να έχουμε όλοι υπομονή διότι χρόνος δεν υπάρχει διαθέσιμος πολύς.
για παντα

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 06, 2010, 12:47:13 πμ »
Καλή συνέχεια στην κατασκευή σου και απο εμένα ::salut::

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου για τη συνέχεια.
για παντα

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 06, 2010, 12:51:06 πμ »
Καλη αρχη και απο μενα Γιαννη! Καταπληκτικο ξεκινημα και οπως εχουμαι ξαναπη ειναι ενα σκαφος που ξυπναει αναμνησεις! Σου ευχομαι καλη επιτυχια(την θεωρω δεδομενη αλλωστε) και καλα τελειωματα!

Γιάννη να είσαι καλά. Εγώ δεν έχω αναμνήσεις από το Γατζάο, αλλά με δένει κάτι που σχετίζεται με το Ιόνιο. Εύχομαι να σου ξυπνήσω τις αναμνήσεις σου και να μας γίνουν ωφέλιμες στην κατασκευή  :D

Επιτυχία δεδομένη;   Τώρα αγχώθηκα!  :(  :lol:
για παντα

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 10, 2010, 05:42:21 μμ »
Παιδιά μέχρι να προχωρήσω λίγο ακόμη το μοντέλο μου ώστε να δείχνει κάποια σημαντική πρόοδο, για να μη ξεχνιόμαστε αλλά και για να έχουμε μία συνολικότερη εικόνα για την κατασκευή, επισυνάπτω σχετικές φωτό από τα πρώτα του στάδια. Ελπίζω να τις βρείτε ενδιαφέρουσες  :mrgreen:.

Περισσότερα θα βρείτε και εδώ:
http://www.naftotopos.gr/forum/viewtopic.php?p=923#p923

Αποτυπώνοντας το σχέδιο επάνω στο ξύλο (κόντρα πλακε)!

Κόβοντας τους νομείς με την σέγα!

Διορθώνοντας ατέλειες από το κόψιμο στις θέσεις της καρίνας που θα τοποθετηθούν οι νομείς. Η καρίνα εδώ έχει ήδη κοπεί και τοποθετηθεί σε μία ιδαίτερη ιδιοκατασκευή. Η κατασκευή διασφαλίζει κατα κύριο λόγο τη διατήρηση της ευθείας γραμμής στην καρίνας μας (αποφυγή σκεβρώματος).

για παντα

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 17, 2010, 12:34:16 πμ »
Έχοντας πλέον ολοκληρώσει το κόψιμο της καρίνας και των νομέων, περνώ απευθείας στην συναρμολόγησή τους με στόχο να συνθέσω τη ραχοκοκκαλιά του σκάφους, το λεγόμενο δηλαδή ψαροκόκαλο.

Κατά την κατασκευή, φροντίζω:
1. η καρίνα να παραμένει σταθερή σε ευθεία γραμμή καθ' όλη τη διαδικασία τοποθέτησης των νομέων επάνω της και,
2. οι νομείς να τοποθετούνται ζυγισμένα δεξιά - αριστερά αλλά και εμπρός - πίσω.

Η καρίνα τοποθετημένη στην ιδιοκατασκευή μου ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης των νομέων.

Ζύγισμα νομέα κατα την τοποθέτησή του!

Η τοποθέτηση των νομέων έχει ολοκληρωθεί.

για παντα

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 17, 2010, 10:00:46 πμ »
Γιάννη, άψογη Παραδοσιακή δουλειά.... ::icon_thumright::
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
    • http://i824.photobucket.com/albums/zz162/koytagia/submarines/DSC049480-1.jpg
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 18, 2010, 06:46:00 μμ »
Γιάννη, άψογη Παραδοσιακή δουλειά.... ::icon_thumright::
Thx

Συνφωνω απολυτα! ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 19, 2010, 10:39:50 μμ »
Ευχαριστώ πολύ παιδια αλλά να μη ξεχνάμε οτι η παραδοασιακή προσέγγιση στο μοντελισμό, καταγράψει στο τέλος πολλές κατασκευαστικές ώρες παραπάνω. Αλλά μοντελιστές είμαστε.. και δεν βιαζόμαστε.  :roll:
για παντα

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 23, 2010, 01:14:45 μμ »
Παιδιά, δεδομένου οτι διακρίνω μία ελαφρά εορταστική χαλαρότητα & αποχή από το θέμα... και μιάς και εμείς θα τα πούμε του χρόνου πιά... αφού σκοπεύω να απουσιάσω, να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές και για το νέο έτος, υγεία, δημιουργικότητα, δύναμη, κουράγιο και όλα τα καλά και αισιοόδοξα συναισθήματα!  :lol:

see you next year! ::salut::
για παντα

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 23, 2010, 01:18:00 μμ »
Χρόνια Πολλά Γιάννη για τις γιορτές και να περάσεις καλά εσύ και η οικογένειά σου.
Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 06, 2011, 02:44:30 μμ »
Καταρχήν αγαπητοί φίλοι, καλή χρονιά και με υγεία σε όλους!
Βασίλη, σε ευχαριστώ έστω και καθυστερημένα για τις ευχες σου, αλλά να σε ενημερώσω παράλληλα οτι έπιασαν διότι πέρασα αρκετά καλά στο όμορφο γυναικοχώρι μου στη Ζάκυνθο. Τώρα όμως, μετά την μοντελιστική αποχή και απουσία μου λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, είναι καιρός να παρουσιάσω περαιτέρω την κατασκευή του Γατζάο.

Έχοντας ολοκληρώσει την τοποθέτηση των νομέων, σημαντικό στάδιο πριν την έναρξη του πετσώματος είναι να σταθεροποιηθούν καλά οι νομείς, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί τόσο η ομαλότητα της εξωτερικής τους πλευράς (από ενδεχόμενες ατέλειες από το κόψιμο), όσο και η θέση τους σε σχεση με τους υπόλοιπους για να διαπιστώσουμε εάν αποδίδεται το επιθυμητό επίπεδο καμπυλότητας της γάστρας.

Αξιοσημείωτο εδώ είναι να επισημάνουμε το πόσο "αδύναμοι και ευάλωτοι" είναι οι νομείς που έχουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι από κόντρα πλακέ 4 χιλιοστών και κομμένοι με μικρή διατομή ώστε να αποδίδεται περισσότερο η κλίμακα κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια κάποια μικρά "θεματάκια" μετά την σταθεροποίησή τους, κάποιες δηλαδή μικρές αποκλίσεις, αλλά και ενδεχομένως κατά το πέτσωμα. Για αυτό το λόγο θα επιλέξω να ενισχύσω κατάλληλα τους νομείς εσωτερικά, με φαρδύτερα και πιό παχιά σανίδια από φλαμούρι:
1. το σωτρόπι, για τη σταθεροποίηση των νομέων επάνω στην καρίνα και
2. τους λούρους και τις στραγαλιές πλευρικά, για τη σταθεροποίηση τόσο της απόστασης των νομέων μεταξύ τους αλλά και τη δημιουργία μίας ενιαίας και στιβαρής κατασκευής που θα μας βοηθήσει κατά τη διαμόρφωση (τρίψιμο) της εξωτερικής πλευράς των νομέων.

ΣΩΤΡΟΠΙ, ΛΟΥΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΓΑΛΙΕΣ

Για περισσότερες φωτό (ας με συγχωρέσει ο φίλος μου ο admin)  :wink: στη δεύθυνση:
http://www.naftotopos.gr/forum/viewtopic.php?p=987#p987

για παντα

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 09, 2011, 11:56:19 πμ »
Γιάννη αν και καθυστερημένα σου εύχομαι Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου εορτή, να είσαι πολύχρονος και να φτιάχνεις πάντα όμορφα μοντέλα.
Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 09, 2011, 12:11:57 μμ »
Γιάννη,με την σειρά μου να σου ευχηθώ Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου εορτή και καλή χρονιά  ::salut::
Η δουλειά σου με τούς νομοίς είναι σούπερ φίλε μου ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 09, 2011, 11:43:13 μμ »
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας αλλά και τα καλά σας λόγια.  :wink:
για παντα

Αποσυνδεδεμένος Κ. Καριωτέλλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 10, 2011, 08:20:14 πμ »
καταπληκτικη δουλεια, με επιμελεια και ακριβεια.
Ισως καποια στιγμη θα πρεπε να συζητησετε το ενδεχομενο να κανετε μια εκθεση, να εχουμε κι εμεις τη χαρα να θαυμασουμε τα κομψοτεχνητα σας απο κοντα.
οπως και να χει συγχαρητηρια φιλε yapanda.

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 28, 2011, 10:39:16 μμ »
Κ.Καριωτέλλη, έστω και καθυστερημένα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για την έκθεση, ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά μάλλον χρειάζεται χορηγό :lol:.

Τώρα, μετά από αρκετό καιρό αγαπητοί φίλοι θα προχωρήσω ένα βημα παραπάνω από το προηγούμενο στάδιο. Κατα το στάδιο αυτό θα καλύψω την κατασκευή και την τοποθέτηση των καμαριών. Θα σχεδιαστούν και θα φτιαχθούν τόσα καμάρια όσα και οι νομείς μας. Με την τοποθέτηση των καμαριών, η κατασκευή θα δέσει περισσότερο και θα είναι ακόμη πιο στιβαρή για να αντέξει στη "ταλαιπωρία του πετσώματος.

Η σχεδίαση των νομέων γίνεται βέβαια με βάση το ναυπηγικό - κατασκευαστικό σχέδιο και αποτελεί μία εύκολη μεν, αλλά χρονοβόρα σχεδιαστικά διαδικασία. Δεν θα αναφερθώ τώρα σε αυτήν, αλλά υπόσχομαι στο μέλλον να κάνω κάτι πιό ολοκληρωμένο επάνω σε αυτό. Σήμερα θα ξεκινήσουμε από το σημείο που η σχεδίαση των καμαριών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μη διαθέτοντας την κατάλληλη ξυλεία για τα καμάρια και έχοντας αρκετό κόντρα πλακέ περίσσειο, αποφασίζω να αποτυπώσω τα καμάρια επάνω σε αυτό, έτσι ώστε κόβοντάς τα με έτοιμη την καμπυλότητά τους, να απαλλαγώ από το καμπύλωμά τους επάνω στο μοντέλο.

Έχοντας στο μυαλό μου την απλοποίηση της τοποθέτησης των καμαριών και δεδομένου οτι κατα την τοποθέτησή τους θα ακουμπήσουν δεξιά - αριστερά στον υψηλότερο λούρο (δεν είχε τοποθετηθεί τυχαία στο ύψος αυτό στο προηγούμενο στάδιο), προτιμώ να κατασκευάσω μόνο ένα κολωνάκι για την κεντρική στήριξη των καμαριών. Στόχος μου είναι αρχικά να τοποθετηθούν μόνο τα μισά καμάρια (ένα παρά ένα, για να υπάρχει χώρος να δουλέψω κατα το πέτσωμα) και με την ολοκλληρωση του πετσώματος να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα.

Πάμε λοιπόν φωτογραφίες:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΜΑΡΙΩΝ

Τα καμάρια αποτυπωμένα στο χαρτι σε προηγούμενο στάδιο και στο κόντρα πλακέ στη συνέχεια

Διαμορφώνοντας λεπτομέρεια στο δοκαράκι για να ακουμπήσει το καμάρι
]

Καμάρια και δοκάρια... όλα μαζί κομμένα

Τα καμάρια τοποθετημένα

Μία κοντινή

...και μία δίπλα σε μπάλα του μπάσκετ για μία πρώτη εκτίμηση του μεγέθους του μοντέλου

για παντα

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 29, 2011, 09:35:43 πμ »
Γιάννη νομίζω ότι βρίσκομαι σε κάποιον μικρό Ταρσανά και παρακολουθώ μια υπέροχη κατασκευή. Με αυτές τις κατασκευαστικές πληροφορίες που δίνεις σε όλους μας παίρνουμε δύναμη για να επιχειρήσουμε την παραπάνω κατασκευή ή κάποια παρόμοια.
Σίγουρα δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα σε κατασκευές από το μηδέν με τις κατασκευές από κιτ, η διαφορά είναι τεράστια.
Θεωρώ ότι είναι το αποκορύφωμα του ξύλινου μοντελισμού και σε ευχαριστώ για μια ακόμα φορά που μοιράζεσαι μαζί μας την κατασκευή και τα μυστικά αυτής.
Είμαι δε απόλυτα σίγουρος ότι στο τέλος θα δούμε ένα θαυμάσιο μοντέλο κρίνοντας από τις μέχρι τώρα δουλειές σου.

Tags: