Αποστολέας Θέμα: Τεχνική αρμών πετσώματος καταστρώματος  (Αναγνώστηκε 12812 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
Τεχνική αρμών πετσώματος καταστρώματος
« στις: Νοεμβρίου 30, 2010, 10:09:25 μμ »
Θα μοιραστώ μαζί σας ένα κολπάκι για να κάνουμε στα καταστρώματα τους αρμούς των σανίδων.
Βήμα 1ο
Κολλάμε τις σανίδες πετσώματος πάνω στο κατάστρωμα αφήνοντας ένα κενό. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησα κλωστή διαμέτρου 0,25 περίπου ώστε τα κενά να είναι παράλληλα μεταξύ τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε άλλο, όπως κάποιο ξυλάκι ή κάποιος λεπτός χάρακας για τα κενά.

Βήμα 2ο
Στη συνέχεια με ένα κόφτη ή με ένα μικρό σκαρπέλο κάνουμε τις κάθετες γραμμές στις σανίδες. Εδώ οι γραμμές έχουν γίνει πρόχειρα απλά για να σας δείξω τον τρόπο.

Βήμα 3ο
Μετά περνάμε όλο το κατάστρωμα με σπάτουλα με μαύρο ξυλόστοκο νερού ώστε να γεμίσουν τα κενά τα οποία κάναμε στα προηγούμενα βήματα.

Βήμα 4ο
Τρίβουμε με γυαλόχαρτο Νούμερο 80 στην αρχή και νούμερο 150 στη συνέχεια μέχρι ο στόκος που είναι πάνω στις σανίδες να τριφτεί εντελώς και να μείνει μόνο μέσα στα κενά.

Βήμα 5ο
Περνάμε δύο χέρια βερνίκι με την απόχρωση που επιθυμούμε. Μπορούμε βέβαια να αφήσουμε τις σανίδες στο φυσικό τους χρώμα περνώντας άχρωμο βερνίκι.
Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία.

Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Απ: Τεχνική αρμών πετσώματος καταστρώματος
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 11, 2011, 04:21:14 μμ »
Βασίλη, θέλω να σε ρωτήσω:
1] οι κάθετες γραμμές με ποια αναλογία ως προς κάθε σανίδα και ως προς τις διπλανές της πρέπει να γίνονται (είχα βρει κάποια ηλ. σχέδια αλλά τα έχω χάσει)...;
2] την κλωστή προφανώς τη διατηρείς τεντωμένη κολλώντας την προσωρινά με κάποιο τρόπο, για να κολλήσεις τη διπλανή σανίδα
3] ξυλόκολλα βάζεις ελάχιστη για να μη ξεχειλίσει στους αρμούς;
Ευχαριστώ

Στέργιος
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 11, 2011, 04:37:13 μμ »
Δεν θα σε βολέψει αυτός ο τρόπος γιατί τα καταστρώματα πετσώνονται εφόσον τα έχεις τοποθετήσει στο καράβι και άρα θα είναι λίγο δύσκολο να τρίψεις τον στόκο.
Υπάρχει και άλλο τρόπος μάλλον πολλοί τρόποι.
Προτείνω για το Snake  να χρησιμοποιήσεις τον τρόπο με τον μαρκαδόρο.
Δηλαδή στην μία πλευρά κάθε σανίδας (εφόσον αυτή την έχεις κόψει στο απαιτούμενο μάκρος) να περνάς μολυβιά με τον μαρκαδόρο τόσο στην οριζόντια όσο και στην κάθετη πλευρά της σανίδας αλλά μόνο στην μία πλευρά.
Δεν κάνει οποιοσδήποτε μαρκαδόρος γιατί μερικοί ποτίζουν και αφήνουν μελάνι στο πάνω μέρος στην σανίδα.
Είναι πολύ καλός τρόπος και αυτός.
Εγώ χρησιμοποιώ μαρκαδόρο Archival ink Sakura Pigma Micron 05 drawing pen made in Japan και είχα περάσει τα σανιδάκια στο Amerigo Vespucci και μερικά άλλα πλοία που δυστυχώς δεν έχω τώρα στην κατοχή μου για να σου δείξω φωτογραφίες.
Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις  τον τρόπο με τον στόκο τα κενά που θα αφήσεις κατά την γνώμη μου να είναι μικρά, 0,2 χιλιοστά βάζοντας κλωστή ή κάτι άλλο ανάμεσα για να είναι ίδια.
Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 11, 2011, 04:42:45 μμ »
Βασίλη, θέλω να σε ρωτήσω:
1] οι κάθετες γραμμές με ποια αναλογία ως προς κάθε σανίδα και ως προς τις διπλανές της πρέπει να γίνονται (είχα βρει κάποια ηλ. σχέδια αλλά τα έχω χάσει)...;
2] την κλωστή προφανώς τη διατηρείς τεντωμένη κολλώντας την προσωρινά με κάποιο τρόπο, για να κολλήσεις τη διπλανή σανίδα
3] ξυλόκολλα βάζεις ελάχιστη για να μη ξεχειλίσει στους αρμούς;
Ευχαριστώ

Στέργιος

Δεν βάζω ξυλόκολα παρά στην πρώτη κεντρική σανίδα για να την φέρω ευθεία.
Τα υπόλοιπα κομματάκια τα κολλάω με κύανο προσεκτικά πάντα, έχω συνηθίσει αρκετά καλά την κύανο και εκεί που δεν χρειάζονται διορθώσεις την χρησιμοποιώ με φειδώ πάντα.
Και 3 χιλιοστά φάρδος να είναι τα σανιδάκια στο κατάστρωμα του Snake εάν μπορέσεις κόλλα με κύανο για να μην περιμένεις την PVA να στεγνώσει.
Εάν νομίζεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις με την κύανο τότε η PVA είναι μονόδρομος για σένα.
Βασίλης

Tags: