Αποστολέας Θέμα: Τροποποίηση Ναυπηγικού σχεδίου σε Μοντελιστικό  (Αναγνώστηκε 4367 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kounavos

• Scale 1/144
  • *
Τροποποίηση Ναυπηγικού σχεδίου σε Μοντελιστικό
« στις: Νοεμβρίου 23, 2010, 04:26:00 μμ »
 Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.
 Ειμαι ο Φίλιππος 35 ετων και στο παρελθον έχω ασχοληθει αρκετα με στατικό μοντελισμό κυρίως αεροπλάνα και οχήματα απο πλαστικό. Τελευταία άρχισα να δουλεύω με ξύλο και ομολογώ πως είναι ιδιαίτερα ρομαντικο κ δημιουργικό να φτιάχνεις μοντέλα από ξυλο. Θεωρω πως είναι πολύ πιο "ζωντανή" κατασκευή. Ξεκίνησα φτιάχνοντας ένα ξυλινο καράβι με σκοπό να στολιστεί τα Χριστούγεννα, 80 εκ. σε μηκος χωρίς σχεδιο και από απλά υλικά (κοντρα πλακε και πηχακια). Τα πήγα αρκετά καλα, αν κρίνω από σχολια τρίτων και από το πριονίδι που έφαγα...
 Έτσι λοιπόν αποφάσισα να μπω λίγο πιο βαθια ως αρχάριος. Βρηκα ναυπηγικά σχεδια στο ιντερνετ,τα οποία όμως αδυνατώ να τα τυπώσω στο μέγεθος που επιθυμώ (ειναι φωτογραφίες ή .pdf σε διστάσεις Α4), ώστε να πάρω 'πατρόν' και να κόψω νομείς και καρίνες. Μπορεί κάποιος από τους πιο έμπειρους ναμου δώσει τα φώτα του.??

Σας ευχαριστω προκαταβολικα
Με εκτίμηση

ΥΓ. Ξέρω πως θα μπορούσα να πάρω ένα έτοιμο κιτ, ίσως και το κόστος να μην ηταν πολύ διαφορετικό αν κρίνουμε από τα υλικά που χρειαζομαι και τα δρομολογια που έχουν χρειαστεί για την προμήθειά τους, αλλά μου αρέσει ιδιαίτερα να μπορώ εγώ να καθορίσω το τελικό σχέδιο και όχι ενα κιτ.

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
Απ: Τροποποίηση Ναυπηγικού σχεδίου σε Μοντελιστικό
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 23, 2010, 04:40:57 μμ »
Καλώς όρισες.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αδυνατείς να τυπώσεις τα σχέδια.Είτε jpeg είτε pdf είναι το αρχείο,το μόνο που χρειάζεσαι είναι να αποφασίσεις την μεγέθυνση ή σμύκρινση που θες να τους κάνεις ,ώστε να βγουν στο επιθυμητό μέγεθος.
Μετά απλά τα τυπώνεις πολλές φορές για να έχεις να κόβεις....
Δεν μπορείς να μετατρέψεις την κλίμακα των σχεδίων?

Αποσυνδεδεμένος kounavos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 23, 2010, 04:53:06 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Να αναλύσω λίγακι τον προβληματισμό μου. Έχω για παραδειγμα σχέδιο ενός 13μετρου τραχαντηριού από το ναυτοτοπο σε pdf και στο σχέδιο της καρίνας αναφέρει ότι το μηκος του μοντέλου είναι 65 εκατοστά, αλλά δεν ξέρω πως να το τυπώσω σε  αυτο το μέγεθος αφού η εκτύπωση αναγκαστικά θα γινει σε Α4. Τα σχέδια των νομέων θεωρώ πως είναι στο πραγματικό τους μεγεθος και το σχεδιο πλωρης-πρυμνης είναι μεγαλύτερο από το κανονικό.
Πραγματικά μπερδεύομαι. Μέχρι και σε τυπογραφειο πηγα τους εδειξα τα σχέδια και τους ζητησα να τα τυπωσουν στο πραγματικο μεγεθος του μοντελου και μου είπαν πως δεν γινεται..
Συγνώμη αν κουραζω με το επιπεδο των ερωτησεων αλλα είπαμε στην αρχη είμαι ακόμη...
Ευχαριστώ και παλι   

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 23, 2010, 05:15:03 μμ »
Γιατί η εκτύπωση πρέπει να γίνει αναγκαστικά σε Α4???
Θα πας σε κάποιο φωτοτυπείο που εκτυπώνει και αρχιτεκτονικά σχέδια,εκεί έχουν μεγάλου μεγέθους χαρτιά- 90cm φάρδος χ άπειρο μήκος - και χωράει άνετα το τρεχαντήρι σου.
Θα τους πας το ηλεκτρονικό αρχείο σε ένα φλασάκι ή CD και όχι τυπωμένη σελίδα.
Αυτοί συνήθως,έχουν και την εμπειρία για να σου μετατρέψουν και την κλίμακα κατά βούληση.
Τώρα,εαν στο ίδιο σχέδιο υπάρχουν μεμονωμένα τμήματα του πλοίου σε διαφορετικές κλίμακες,θα βοηθούσε πολύ κάποιος γνωστός σου που ξέρει να δουλεύει CorelDraw,ή κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα,
ώστε να τα μετατρέψει όλα στην ίδια κλίμακα,ή ένας ορεξάτος υπάλληλος του παραπάνω φωτοτυπάδικου με λίγο χρόνο στην διάθεσή του και ένα "μπόνους" στην τσέπη του.... :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος kounavos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 23, 2010, 06:12:02 μμ »
Αυτό ζητησα από τυπογραφίο στη Στουρναρη, αλλά προφανως ο εν λογω υπαλληλος δεν ειχε και τοση ορεξη για ενα τοσο απλό (από ότι φαίνεται) θέμα... Θα ακολουθησω την προταση σου λοιπον..
Ευχαριστω πολυ

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 23, 2010, 08:39:16 μμ »
Φίλε μου καλός είλθες στην παρέα μας ::salut::
Εγώ τα σχέδια που κατασκευάζω το Βέλος,τα είχα σε κλίμακα 1/256 και το σκάφος ήθελα να φτειαχτεί σε 1/72.
Λοιπών άκου τι έκανα...
α)το μήκος του πλοίου είναι 114,6 μέτρα,άρα στην 1/72 είναι 1,59 μέτρα.
Πείρα ένα μικρότερο αντικήμενο του σκάφους( π.χ. το κανόνι)και βρείκα τι διαστάσεις έχει.
β)Με το απλο προγραματάκι επεξεργασίας των windows ξεκίνησα να τυπώνω το σχέδιο αυξομειώνοντας το ποσοστό της οικόνας.
Κάθε σχέδιο που τύπωνα, με το χαρακάκι μέτραγα μέχρι να βρώ πόσο τις % πρέπει να προσθέσω στην οικόνα για την 1/72 που ήθελα.
γ)Μέτα απο αρκετές εκτυπώσεις και μέτρημα την βρείκα,τώρα ότι σχέδιο θέλω να φτειάξω για πατρόν,ανοίγω την οικόνα με το πρόγραμμα,ρυθμίζω το ποσοστό και εκτυπώνω ::icon_thumright::
Ελπίζω να βοήθεισα ::salut::

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • yapanta
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 23, 2010, 08:46:51 μμ »
Φίλε kounavos εφόσον όπως αναφέρεις, οτι έχεις για παράδειγμα σχέδια που βρήκες στο ναυτότοπο, ίσως να ηταν σκόπιμο να απευθυνθείς εκεί πρώτα και θα είχες φαντάζομαι την απάντηση και την βοήθεια που ζητάς.

Παρ' όλα αυτά, εγώ δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στην εκτύπωση των συγκεκριμένων σχεδίων σε Α4. Το συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνει και σχετική οδηγία για εκτύπωση. Φαντάζομαι όμως οτι προβληματίζεσαι για το πώς θα εκτυπωθεί το σύνολο της καρίνας συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσταμάτων.
Αυτό όμως δεν έχει νόημα καθότι από το πρυμνιό ποδόσταμα μέχρι και το πλωριό ποδόσταμα μεσολαβεί μόνο μία ευθεία γραμμή που είναι η καρίνα. Για αυτό και ο δημιουργός του σχεδίου στο συγκεκεριμένο άρθρο έχει συμπεριλαμβάνει (σε ένα αρχείο pdf) μόνο το πλωριό και το πρυμνιό ποδόσταμα σε ένα φύλλο Α4.

Για επιπλέον βοήθεια (εφόσον ξεπεράσεις το θέμα με την εκτύπωση) μπορείς να συμβουλευτείς και το παρακάτω link, άρθρο που αφορά στην μετατροπή του ναυπηγικού σχεδίου σε μοντελιστικό από το Θανάση Γιαννίκο.
http://www.naftotopos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=254

Ελπίζω να φώτισα λίγο το θέμα σου και επι την ευκαιρία καλώς όρισες και στην εδώ παρέα μας.
Με τιμή & εκτίμηση όπως πάντα και...
για παντα

Αποσυνδεδεμένος kounavos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 24, 2010, 06:40:47 μμ »
Kαλησπέρα σας. Ευχαριστω πολύ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας. Τα σχετικά αρθρα που ειναι αναρτημένα στο ναυτότοπο τα έχω διαβάσει αρκετές φορές και είναι απολύτως κατανοητά και πολύ ενδιαφέροντα. Χρειαζομαστε τέτοιους διαδυκτιακούς τόπους και μπράβο σε αυτούς που συμμετέχουν. Σχετικά με το σε ποιο φόρουμ επιλέγω να απευθύνομαι και να συμμετέχω, θεωρώ πως εδώ μπορώ να ανταλλάξω απόψεις που να αφορούν το μοντελισμό στο σύνολο του, έχοντας, για παράδειγμα, την ευκαιρία να δω και να θαυμάσω κατασκευές όπως αυτή του ιπτάμενου 'Ηρακλή' του κ. Κουταγιαρ...

Αποσυνδεδεμένος kounavos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 24, 2010, 06:48:14 μμ »
Kαλησπέρα σας. Ευχαριστω πολύ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας. Τα σχετικά αρθρα που ειναι αναρτημένα στο ναυτότοπο τα έχω διαβάσει αρκετές φορές και είναι απολύτως κατανοητά και πολύ ενδιαφέροντα. Χρειαζομαστε τέτοιους διαδυκτιακούς τόπους και μπράβο σε αυτούς που συμμετέχουν. Σχετικά με το σε ποιο φόρουμ επιλέγω να απευθύνομαι και να συμμετέχω, θεωρώ πως εδώ μπορώ να ανταλλάξω απόψεις που να αφορούν το μοντελισμό στο σύνολο του, έχοντας, για παράδειγμα, την ευκαιρία να δω και να θαυμάσω κατασκευές όπως αυτή του ιπτάμενου 'Ηρακλή' του κ. Κουταγιαρ...

Τύπωσα σε Α4 και έκανα κολάζ τα σχέδια. Πρακτική λύση Θεωρώ πως έχω ένα αποτέλεσμα. Ευχαριστώ και πάλι

Tags: