Αποστολέας Θέμα: Επέκταση Μακέτας N Scale 1,55X0,85 μ  (Αναγνώστηκε 4531 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
Επέκταση Μακέτας N Scale 1,55X0,85 μ
« στις: Νοεμβρίου 19, 2010, 09:25:52 μμ »
 :?
Η μακέτα μου σε κλίμακα N είναι αναλογική, διαστάσεων 1,55Χ 0,84 μ και έχει αισίως ξεπεράσει τα 14 χρόνια με αυτή την μορφή.

5itdg

.

Επειδή το τροχαίο υλικό που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια  έχει αυξηθεί αρκετά σκέπτομαι να την επεκτείνω και έχω καταλήξει σε 2 σχέδια επί των οποίων θα ήθελα τις γνώμες όλων των φιλών  του forum.   

Επίσης θα ήθελα την γνώμη των ειδικών του χώρου για την μετατροπή ή όχι της μακέτας σε ψηφιακή με δεδομένο ότι όλες οι μηχανές μου (5 Fleischmann , 1 Minitrix , 1 Roco και 2 Atlas) είναι αναλογικές . 

Αποσυνδεδεμένος zevgolis

• Scale 1/144
  • *
    • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
Απ: Επέκταση Μακέτας N Scale 1,55X0,85 μ
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 19, 2010, 11:07:45 μμ »
Φίλτατε συγχαρητήρια. Καταπληκτικό και το Video, όμως τα τρένα δεν κινούνται πολύ γρήγορα; Μία επίσης πρόταση θα ήταν να ενσωματώσεις μικροκάμερα σε μηχανή για cab view και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 19, 2010, 11:26:08 μμ »
Μου αρέσει το δεύτερο σχέδιο, καθ΄ότι έχει και παρκίδες σταθμού και διαλογή.
Όσον αφορά στην μετατροπή σε ψηφιακές, νομίζω , ότι από τη στιγμή που δεν είναι ήδη ψηφιακή η μακέτα ,δεν αξίζει ακόμη αυτή η επένδυση, όχι μόνο γιατί έχεις μικρό αριθμό μηχανών αλλά κυρίως διότι ακόμα και με την επέκταση η μακέτα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.
Προσοχή, εάν ξεκίναγες τώρα την κατασκευή θα σου έγραφα το αντίθετο!
Απλώς πρέπει να λάβεις υπ' όψιν σου, ότι πρέπει να κάνεις όλη την καλωδίωση από την αρχή και με κάποιους κανόνες για το DCC και να μετατρέψεις και τις μηχανές, πράγμα που δεν είναι και το ευκολότερο (ιδίως στην Ν)

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 20, 2010, 07:50:20 πμ »
Και εγω προτεινω το 2 σχεδιο.
Οσο για την μετατροπη σε ψηφιακη, εξαρτατε αν εννοεις μονο για την κινηση των μηχανων η και για σηματοδοτες κλειδια κτλ. Στην πρωτη περιπτωση ειναι πολυ απλο και το προτεινω ενω στην δευτερη ειναι οπως ειπε ο jimmyk πιο πολυπλοκο και ακριβο.

Αποσυνδεδεμένος zevgolis

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 20, 2010, 10:04:02 πμ »
μια εναλλακτική λύση είναι η εξής: να αφήσεις την πρώτη μακέτα ως έχει (εφόσον λειτουργεί άψογα δεν την πειράζουμε) και να αρχίσεις την κατασκευή της Solution 2, με την οποία συμφωνώ, σε ψηφιακή μορφή στους σηματοδότες-κλειδιά και στις μηχανές με προοπτικές σύνδεσης τελικά με κάποιο πρόγραμμα τηλεδιοίκησης (sorry, αλλά είμαι υπέρθερμος των νέων τεχνολογιών). Οι δύο μακέτες θα λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα (τρένα αναλογικά δεν θα εισέρχονται στην solution 2). Αν αυτό βεβαίως σε πειράζει θα μπορούσες να ανασχεδιάσεις την solution 2 με κάποια αναλογική γραμμή που θα εισέρχεται-εξέρχεται στη νέα μακέτα χωρίς να αναμειγνύεται με τις ψηφιακές γραμμές.
Σκέψου, ότι η νέα μακέτα θα σου κοστίσει δουλειά για τα επόμενα 5-6 χρόνια και σου εύχομαι να είσαι καλά και υγιής ώστε μαζί με τα παιδιά (αν έχεις) να απολαμβάνεις το επίτευγμά σου, όπως και το πρωινό καφέ.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 21, 2010, 08:29:51 μμ »
Σχετικά με την πρόταση προσθήκης  για ενσωμάτωση μικροκάμερας σε μηχανή για cab view. Ποια κάμερα προτείνεται και πως γίνεται η εγκατάσταση σε μηχανή κλίμακας N και η αποθήκευση της λήψης ?

Αποσυνδεδεμένος zevgolis

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 21, 2010, 09:17:17 μμ »
Σχετικά με την πρόταση προσθήκης  για ενσωμάτωση μικροκάμερας σε μηχανή για cab view. Ποια κάμερα προτείνεται και πως γίνεται η εγκατάσταση σε μηχανή κλίμακας N και η αποθήκευση της λήψης ?
ρίξε μια ματιά εδώ http://www.hiq-videosystems.de/en/index.html?idcatside=168&lang=1&idcatside=168&sid=6c8e8dca2f6a888620dc047df3b52260
ΥΓ. η camera, ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗ, στερεώνεται σε βαγόνι που προηγείται. Υπάρχουν και άλλες μικρές λεπτομέρειες (που πρέπει να μελετήσεις) π.χ. πώς γίνεται η τροφοδοσία ρεύματος από τις γραμμές  ή με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, ακόμη ότι όλες οι ασύρματες κάμερες παρουσιάζουν στιγμιαίες διαλήψεις με το δέκτη. Αυτό είναι μειονέκτημα για συνεχή λήψη. Στο μέγεθος Η0 που διαθέτω, έχω δοκιμάσει σχετικά (βλ. αναλυτικά ιστοσελίδα μου) και βασικά λειτουργεί αρκετά καλά.
ΥΓ το περιοδικό ΕΛΕΚΤΟΡ έχει δημοσιεύει σχετικά, δεν θυμάμαι όμως το τεύχος, μπορώ να το βρω.
ΥΓ για τη συνδεσμολογία δες http://www.modeltrain.gr/images/elec.jpg

Αποσυνδεδεμένος zevgolis

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 02, 2010, 08:16:47 μμ »
νεώτερα για camera σε Ν scale
Δες http://chinagrabber.com/4gb-spy-lighter-camera-and-dvr-sound-activation-1280-960-30fp---spy-lighter.aspx ή στο ebay

και προβολή της στο youtube  

Αποσυνδεδεμένος zevgolis

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 03, 2010, 09:11:25 πμ »
νεώτερα για camera σε Ν scale .......

συνέχεια του προηγούμενου, πολύ ενδιαφέρον τεχνικό άρθρο για camera

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 04, 2010, 12:12:29 μμ »

Μετά τα σχόλια των φίλων του forum έκανα κάποιες τροποποιήσεις στην σχεδίαση για την επέκταση της μακέτας μου . Το τελικό μέγεθος της θα είναι 3,85 Χ0,85 μ. Το  συνολικό  τμήμα  γραμμών  θα είναι  40 μέτρα χωρισμένο σε 8 sections με επιτρεπόμενη ταυτόχρονη κίνηση  7 συρμών σε αναλογικό σύστημα (για περιορισμό του κόστους δυστυχώς)  .  
Ο κύριος σταθμός τώρα βρίσκεται σε επίπεδο  1 (+6 cm) και  έχω προσθέσει turntable (ηλεκτρικό ή  χειροκίνητο  είναι προτιμότερο σε αναλογικό σύστημα ?).
Οι κλίσεις των γραμμών είναι όλες σχεδιασμένες μικρότερες από 3% για αποφυγή προβλημάτων έλξης.
Σκέπτομαι στον κύριο σταθμό να γίνεται και στις  2 κατευθύνσεις  υπέρβαση προπορευόμενου συρμού.  Θα ήθελα για τον λόγο αυτό  πληροφορίες  ή κάποιο σχετικό σχεδιάγραμμα εάν υπάρχουν για looping pass με χρήση reed contacts.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
Απ: Επέκταση Μακέτας N Scale 1,55X0,85 μ/ Τα 4 επίπεδα της μακέτας
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 04, 2010, 05:34:31 μμ »

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 04, 2010, 05:39:32 μμ »
Για να κινησεις τους συρμους ψηφιακα δεν ειναι μεγαλο το κοστος.Ουσιαστικα αν αποσυνδεσεις το αναλογικο συστημα και μετα συνδεσεις το ψηφιακο , εχεις ψηφιακη κινηση.Το μονο που σε περιοριζει ειναι να εχεις decoder στις μηχανες.Ενα οικονομικο ψηφιακο πχ. Roco multimaus το παιρνεις με 80- 100 ευρω.
Φυσικα μπορεις να κανεις τη μακετα σου αρχικα σαν αναλογικη και σιγα σιγα βαζοντας decoder στις μηχανες (δεν θα εχεις προβλημα να τις δουλευεις αναλογικα) πετας και το ψηφιακο πανω και εισαι ετοιμος   :mrgreen:
Πιστευω  οτι το ψηφιακο ειναι οτι καλυτερο.Μονο που σου επιτρεπει ανεξαρτητη κινηση στις μηχανες αξιζει.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 08, 2010, 03:27:21 μμ »
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες ,  μήπως γνωρίζεις το κόστος ενός συμβατού με Roco multimaus  decoder για μετατροπή μηχανής  N οι οποίες  έχουν περιορισμένο χώρο εγκατάστασης  και το κόστος εργασίας της μετατροπής  ?

Πληροφορίες  ή κάποιο σχετικό σχεδιάγραμμα εάν υπάρχουν για looping pass με χρήση reed contacts  για να γίνεται και στις  2 κατευθύνσεις  υπέρβαση προπορευόμενου συρμού στον κύριο σταθμό ?

Κάποιες επισημάνσεις επί του σχεδίου επέκτασης της μακέτας ?

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 08, 2010, 08:07:19 μμ »
Ολοι οι Decoder ειναι συμβατοι με ολα τα DCC συστηματα.
Διαφορες εταιριες δινουν μικρους σε μεγεθος decoder για Ν κλιμακα.
http://www.esu.eu/en/products/lokpilot/lokpilot-micro-v30-dcc/

Τωρα αυτο που πρεπει να δεις ειναι αν οι μηχανες σου ειναι DCC ready. Αν ναι απλα βαζεις τον Decoder στην ετοιμη υποδοχη και εισαι ετοιμος. Τωρα αν δεν ειναι DCC ready τοτε δυσκολευουν τα πραγματα.
Κοιτα στα χαρτια που εχει καθε μηχανη αν ειναι ddc ready.

Βλεπω οτι η μακετα σου ειναι 14 ετων, αν και οι μηχανες σου ειναι τοσο παλιες χλωμο να ειναι dcc ready.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 16, 2010, 04:34:07 μμ »
Από τις  10 n scale μηχανές που έχω DCC ready είναι μόνο 2.
Για μετατροπή τους με τοποθέτηση decoder ESU μου ζήτησαν 150 Ευρώ για κάθε μηχανή. Βέβαια όπως έγραψε και  ο Jimmy k η μετατροπή σε Ν  δεν είναι και το ευκολότερο.
Ξέρει  κανείς τις τιμές της αγοράς ?   
Κάποια επισήμανση ή υπόδειξη επί των νέων σχεδίων επέκτασης της μακέτας ?

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 16, 2010, 09:41:42 μμ »
Για μετατροπή τους με τοποθέτηση decoder ESU μου ζήτησαν 150 Ευρώ για κάθε μηχανή. Για sound decoder και την τοποθέτησή του σου ζήτησαν το ποσό αυτό? Στην Ελλάδα? ή στο εξωτερικό.
Ξέρει  κανείς τις τιμές της αγοράς ? στην ΗΟ να είναι 40-50 ευρώ? , εάν δεν έχει τις αναμονές συν το κόστος του αποκωδικοποιητή. 
Κάποια επισήμανση ή υπόδειξη επί των νέων σχεδίων επέκτασης της μακέτας ?

Αρχικώς θεωρώ ,ότι η περιστροφική πρέπει να γίνει ηλεκτρική και όχι χειροκίνητη.
Οι "ανεξαρτητοποίηση" των διαδρομών, είναι μία επιλογή για να αποφύγεις την ψηφιοποίηση αλλά θα σε συμβούλευα να σκεφτείς τα παρακάτω:
1.Στην αριστερή -υπάρχουσα , εάν δεν απατώμαι, πλευρά, θα άλλαζα ελαφρώς την γραμμολογία στα δεξιά και θα έβαζα κλειδιά ή γραμμές σύνδεσης με την νέα μακέτα.
2.Την νέα μακέτα στην δεξιά πλευρά, θα την "έκτιζα" εξ' αρχής ψηφιακή και θα έφερνα την περιστροφική δεξιά, διότι αφ' ενός την "στριμώχνεις" και αφ' ετέρου την έχεις πάνω από γραμμές και θα δυσκολευτείς με το ύψος και την προσβασιμότητα.Θα έβαζα και κάποιες γραμμές διαλογής , όπου μπορείς να "αποθηκεύεις εμφανώς" μηχανές και βαγόνια.
Το να την ξεκινήσεις εξ΄αρχής ψηφιακή, είναι σωστό, διότι μπορείς να "κτίσεις" μακροπρόθεσμα (καιρού και οικονομικών επιτρεπόντων). Θέλω δηλαδή να πω , ότι δεν είναι αναγκαία συνθήκη να έχεις ψηφιακά κλειδιά για να φτιάξεις -και να λειτουργήσεις - μία ψηφιακή μακέτα, αλλά μπορείς κάλλιστα να προσθέσεις decoders κλειδιών και φαναριών στο μέλλον.
Παράλληλα οι ψηφιακές σου μηχανές , θα μπορούν να εισέρχονται στην αναλογική πλευρά (υπάρχει το αντίστοιχο  module) , αλλά το αντίθετο δεν θα μπορεί να συμβαίνει, έως ότου ξεκινήσεις -εάν θέλεις- την ψηφιοποίηση της αναλογικής πλευράς.
3.Θα μείωνα τις παρακαμπτήριες του σταθμού (που ξαναβγαίνουν στην κύρια γραμμή) και θα έβαζα κάποιες μόρτες με κάποια εμπορικά, κάποια αποθήκη μεταφόρτωσης, μία βιοτεχνία κλπ...
4.Τέλος θα σκεπτόμουνα την ύπαρξη κρυφών παρκίδων (δεδομένου , ότι έχεις τον χώρο -προφανώς- αλλά και το επαρκές ύψος). Έτσι θα πετύχεις την υπόγεια τοποθέτηση συρμών , έτοιμων να "βγουν" στον χώρο.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 24, 2011, 05:27:40 μμ »
Δημήτρη καθυστέρησα να απαντήσω για να συγκεντρώσω πληροφορίες αλλά και να τροποποιήσω τα σχεδία επέκτασης της υπάρχουσας μακέτας.
Έχουμε λοιπόν τα εξής :
Για έλεγχο των DCC μηχανών και λοιπού εξοπλισμού  σταθμός  ESU ECOS 50200  περίπου   600 EUR.
Decoder ESU  LokSound micro V3.5/110 EUR + 20EUR  η τοποθέτηση τους/1 μηχανή  ή φθηνότερη λύση χωρίς ήχο  LokPilot micro V3.0/30EUR+ 20EUR  η τοποθέτηση/1 μηχανή,  για μηχανές Fleischmann, Roco, Minitrix  και  DCC & Sound Decoder  N  της Digitrax  (SDN144A0)/70EUR+ 20EUR /1 μηχανή , αλλαγή board  για μηχανές Atlas GP 38-2 & GP40-2
Για προγραμματισμό   ESU  LokProgrammer  140 EUR.
SwitchPilot V1.0 30EUR και SwitchPilot extension 25 EUR για χειρισμό μαγνητικών συσκευών και όχι μόνο .
ESU decoder tester   35 EUR.
Turntable ηλεκτρικό  fleischmann  270EUR
Γραμμές και κλειδιά  περίπου 500 EUR  άλλα υλικά  700EUR
Δηλαδή έχουμε ένα κόστος για αναλογική επέκταση της μακέτας περίπου 1200 EUR και για ψηφιοποίηση όλων των μηχανών και συσκευών χωρίς ήχο 2950EUR και 3700EUR με ήχο . 
Και μερικά τροποποιημένα  σχέδια και φωτογραφίες

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 31, 2011, 01:22:58 πμ »
Κάποιες απόψεις σχετικά με το θέμα (τιμές, σχέδια) ?

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 01, 2011, 10:42:14 πμ »
Καλημέρα Παναγιώτη,

το νέο σχέδιο νομίζω, ότι είναι πιο στρωτό και δίνει περισσότερο χώρο σην μέση του διοράματος.
Θα σου πρότεινα να επέλεγες κλειδιά κούρμπες στην βεραμάν και την καφέ γραμμή αριστερά και την κίτρινη-φούξια δεξιά στο νέο διόραμα, διότι έτσι θα κερδίσεις χώρο αλλά θα έχεις και καλύτερη "οπτική".
Προσπάθησε να αποφύγεις τις "καρα-ευθείες".Επίλεξε τις πολύ ανοικτές καμπές (δηλαδή την φούξια κίτρινη ευθεία επάνω δεξιά με την αντίστοιχη παράλληλή της έμπροσθεν της μακέτας, κάτω από τον σταθμό.
Με τόσο μεγάλο μήκος, προσωπικώς θα προσπαθούσα να βγάλω και μία μεγάλη "πορεία" μέσα σε φύση κλπ., η οποία λόγω θέσης της μακέτας , θα ήταν λογικότερο να βρίσκεται στο background.
Η διάμετρος της περιστροφικής μου φαίνεται λίγο μεγάλη και off scale . Είσαι σίγουρος , ότι είναι η σωστή?
Τέλος βάζε το (Τ) με τα ύψη των γραμμών και τον επιπέδων δίπλα από τις γραμμές για να καταλαβαίνω τις κατανομές σου.

Για τα παρελκόμενα που αναφέρεις, δεν μπορώ να υπεισέλθω στα κόστη ,πέραν της περιστροφικής (ψάξε παραπάνω για τιμή και σκέψου και μεταχειρισμένη), του lok programmer και του tester (τα χρειάζεσαι? μπορείς να παραγγείλεις τους αποκωδικοποιητές με τον σωστό ήχο ανά μηχανή) και τέλος των "άλλων υλικών".
Μπορώ να καταθέσω την δική μου εμπειρία,γράφοντάς σου ,ότι πρώτον για ΟΛΕΣ τις αγορές κάνω τρία ή τέσσερα  "σενάρια" με το Α (έχω κερδίσει το τζόκερ..) έως και το D (να αξίζει να έλθει -οριακώς- η παραγγελία από το εξωτερικό με τα μεταφορικά της... ή όχι) και δεύτερον πάντα ξεκινάω (ξεκινούσα  :mrgreen:) τις αγορές με τα "ανελαστικά" και μετά με εκείνα που μπορείς να προμηθευτείς στο τέλος. [πχ κεντρική μονάδα, boosters,μετασχηματιστές,κλειδιά, μοτέρ (εάν είναι underlayed) και decoders κλειδιών , άμεσα].
Περιστροφική, decoders ήχου, κιτς , αργότερα.

Καλή συνέχεια,

Δημήτρης.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 05, 2011, 06:54:54 μμ »
Ευχαριστώ όλους τους φίλους του forum για τις πληροφορίες και τα σχόλια  τους για το θέμα.

Ο Δημήτρης μου έδωσε ιδέες για ριζική ανασχεδιάση της επέκτασης η οποία βέβαια θα είναι ψηφιακή και θα συμπαρασύρει και το παλιό τμήμα της μακέτας.

Όταν  καταλήξω στα τελικά σχέδια θα τα ανεβάσω για γνώμες  και μετά αρχίζουν τα δύσκολα ...   έναρξη υλοποίησης !!! .

Tags: