Αποστολέας Θέμα: ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ___HELP!  (Αναγνώστηκε 3298 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ___HELP!
« στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 03:25:37 μμ »
Φίλος μοντελιστής έχει τελειώσει την κατασκευή ενός willys MB και τώρα προχωράει στο βάψιμο.

Θέλει να αναπαραστήσει  αμερικανικό όχημα που έλαβε μέρος στην Απόβαση της Νορμανδίας.
Τα οχήματα που έλαβαν μέρος είχαν ως γνωστόν το συμμαχικό "αστέρι" μέσα σε κύκλο, ενώ το κενό ανάμεσα
ήταν γεμισμένο κίτρινο. Το πρόβλημα είναι στην αναπαράσταση αυτού του κίτρινου.

Προσέξτε την παρακάτω φωτό: 

Παράθεση
American troops and jeeps from the 1st Infantry Division "Big Red 1" are loaded with supplies aboard a ΤLC from which they will launch the attack on Hitler's Europe

US ARMY photo European Theatre 1944, C-ETC-44-1096 photo courtesy Lloyd White

Γνωρίζει κανείς ποιά εταιρεία έχει τον κωδικό αυτού του κίτρινου;
Ή κάποιον τρόπο να μπορέσω να φτιάξω αυτό το χρώμμα;

ευχαριστώ

κωστας

Αποσυνδεδεμένος sgt-major

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Απ: ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ___HELP!
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 04:13:47 μμ »
Φιλε Χαριδημε η φωτο ειναι απο Ιταλια η κατα 99% απο την αποβαση στη Νοτιο Γαλλια.Αλλωστε η 1η Μεραρχια δεν αποβιβαστηκε στην Νορμανδια.μεταφερθηκε απο την Ιταλια στη Γαλλια.
Κοιτα τους προφυλακτηρες στην δεξια πλευρα υπαρχει ενα διχρωμο ριγωτο διακριτικο που υπαρχει μονο σρην Ιταλια και κατοπιν στις μοναδες που αποβιβαστηκαν στην Ν.Γαλλια.
εν κατακλειδει τα τα αστερια στα οχημτα στην Νορμανδια ηταν μικροτερα σε διαμετρο και δεν περιειχαν κτρινο χρωμα.Φαινοταν το Olive Drab του οχηματος
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ-ΣΜΥ ΤΑΞΗ89

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 04:26:11 μμ »
Ευχαριστώ για την απάντηση και τα ιστορικά στοιχεία που μας παρέχεις,
αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή το ερώτημά μας ΤΙ σημαίνουν τα Bar Codes στα bumpers των jeep,
αλλά το βάψιμο στο αστέρι του "καπώ"..

φιλικά..  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 04:34:38 μμ »
Ευχαριστώ για την απάντηση και τα ιστορικά στοιχεία που μας παρέχεις,
αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή το ερώτημά μας ΤΙ σημαίνουν τα Bar Codes στα bumpers των jeep,
αλλά το βάψιμο στο αστέρι του "καπώ"..

φιλικά..  ::salut::
Το χρωμα ηταν ενα ανοιχτο κιτρινο αλλα οχι στα οχηματα της Νορμανδιας

Αποσυνδεδεμένος Lman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 04:35:29 μμ »
το χρώμα φαίνεται να είναι ξεθωριασμένο σε σχέση με το αντίστοιχο κίτρινο του μικρού άστεριού που υπάρχει στο προφυλακτήρα, οπότε μήπως θα έπρεπε να δούμε την απόχρωση του κίτρινου στι μικρό αστέρι ως βασικό χρώμα  :?: :?:
ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 04:47:25 μμ »
Το χρωμα ηταν ενα ανοιχτο κιτρινο αλλα οχι στα οχηματα της Νορμανδιας

Δηλαδή σε ποιά οχήματα; Η Ιη πάντως ήταν από τις μονάδες που έκαναν απόβαση στην Νορμανδία, με τεράστιες απώλειες μάλιστα..

Παράθεση
...When that campaign was over, the division returned to England to prepare for the Normandy invasion It was one of the two divisions that stormed Omaha Beach on D-Day with some of the division's units suffering 30 percent casualties in the first hour of the assault and secured Formigny and Caumont in the beachhead by the end of the day.

http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._1st_Infantry_Division

Τέσπα...εμείς ψάχνουμε το χρώμμα..

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 05:04:34 μμ »
Δικιο εχεις εγω εχω κανει λαθος.Θυμομουν την 29η στην Ομαχα μονο.
 Μολις ξεφυλλισα δυο βιβλια που εχω με αμερικανικα διακριτικα Βππ.Πουθενα δεν εμφανιζετα αστερι με λευκο κυκλο και γεμισμενο χρωμα.Εχω βρει τους εξης συνδυασμους.Αστερι λευκο με κιτρινο κυκλο,το αντιθετο και λευκο αστερι μεσα σε μπλε κυκλο(αποβαση Β.Αφρικη).Μιλαω για διακριτικα σε μεγαλες επιφανειες.Προσεξε και το πιο πισω οχημα στο οποιο δεν φαινεται κατι στο καπω.
Μηπως ειναι παιχνιδι η αντιθεση μεταξυ φωτογραφικου φακου και ηλιου :?:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 05:05:38 μμ »

Παράθεση
Τhis CCKW-352 displays the markings of the 1st Infantry Division, 32nd Field Artillery Battalion, Seventh Vehicle Headquarters Battery.
Note the invasion code markings on the bumper.

::icon_thumright::   ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 05:16:27 μμ »
Αναπαλαιωμενο οχημα ειναι αυτο η φωτο εποχης :?:
Γιατι φιλε μου σε κανενα οχημα στο Δυτ.Μετωπο δεν εχω δει τετοια διακριτικα απο την αποβαση και μετα απο οσες πηγες εχω
Γιατι αν ειναι ετσι ανατρεπονται για μενα τα παντα και για τους κατασκευαστες μοντελων και χαλκομανιων.
Παντως ασχετα με ολα αυτα ειναι διακριτικα για οχηματα στην Ιταλια ειδικα ο ριγωτος κωδικος και το κιτρινο περιγραμμα στο λευκο αστερι.
Εκτος αυτου φιλε μου τα serial number του αχηματος στο καπω σε χρωμα Blue Drab επαψαν να χρησιμοποιουνται απο το 1943

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 05:33:56 μμ »
Περικλή, το όχημα της φωτό είναι αναπαλαιωμένο και αναπαριστά αντίστοιχο της εποχής. Το λέει στο caption: "displays"
Έχεις έγχρωμες φωτό οχημάτων της απόβασης;

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 06:19:53 μμ »
το "κίτρινο" που ψάχνετε, συγκρίνωντας με το κιτρινο στον προφυλακτήρα, φαινεται καθαρά ότι είναι κάποιο μπεζ-αμμώδες χρώμα.
εχεις να συγκρινεις και με το "χακι" διχτυ παραλλαγής στο καπώ,
οπότε νομιζω μπορείς να βρεις το χρώμα, εαν μιλαμε για μοντελο που θα έχει και φθορές.
εαν είναι για αναπαλαιωμένο, πράξε ανάλογα
καλη τύχη
 ::salut::
Σ.Σ.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 06:22:43 μμ »
Χαριδημε φωτο δεν εχω παρα ελαχιστες.
Αλλα και απο ασπρομαυρες μπορεις να καταλαβεις.
Καταρχην να αρχισουμε απο το αναπαλαιωμενο, που για μενα δεν ειναι κριτηριο αναφορας,εχει κτρινο κυκλο-λευκο αστερι.Αυτο διαταχθηκε πρωτη φορα στις 3/7/1943 και αφορουσε την αποβαση στη σικελια και δεν εφαρμοστηκε και πληρως.Το οχημα μπορει να στηριχθηκε σε αναφορα οχηματος οταν μεταφερθκαν απο την ιταλια στην αγγλια και εκει συμφωνω.Δεν συμφωνω για τη αποβαση η μετα στην Νορμανδια.Οι μπλε σειριακοι κωδικοι στο καπω επισης ειναι πολυ σπανιο φιανομενο στην Δυτ.Ευρωπη και συνηθως γινοταν αποτα πληρωματα των οχηματων με τροπο βιαστικο γιατι ηταν δυσδιακριτο.Η παγια τακτικη του μπλε επαψε απο το 1943 και μετα.
Το μονο γεμισμα σε λευκο κυκλο με λευκο αστερι που εχω βρει ειναι με μπλε  σε Μαροκο και Ιταλια 1942-1945 αναφερεται σε 2η και 1η Τ/Θ μεραρχια αντιστοιχα.
Αφου θελεις να βαψεις ενα οχημα στην Νορμανδια ακολουθησε την πεπατημενη που ειναι 100% σιγουρη λευκος κυκλος-λευκο ατσερι σε olive drab φοντο εκτος και αν αλλαξεις τοπο για να δωσεις και λιγο χρωμα.
Προσεξε δεν ειμαι Steven Zaloga αλλα αυτα εχω ως πηγες.

ΥΓ προσεξε το οχημα στη δευτερη αριστερη σειρα φιανεται λιγο το καπω δεν δειχνει διχρωμια.
Με διαθεση να βοηθησω και παραπανω αν μπορω

Αποσυνδεδεμένος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 07:28:12 μμ »

Εγω φτιαχνω αυτο,που το δινει σαν 8th Infantry Division,Hurtgenwald,December 1944.Σορυ για την φωτο.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 09:02:03 μμ »
Το γέμισμα στο αστέρι είναι μπογιά ευαίσθητη στα χημικά, καθώς οι σύμμαχοι φοβόντουσαν ότι οι Γερμανοί, θα χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα για να αποκρούσουν την απόβαση. Αντίστοιχο patch, έφεραν ραμμένο στο αριστερό μανίκι (συνήθως), και όλοι οι στρατιώτες που αποβιβάστηκαν με το πρώτο κύμα. Τέλος πάντων, υποτίθεται ότι αν πέφταν χημικά, η μπογιά θα άλλαζε χρώμα και οι επιτιθέμενοι θα ειδοποιούνταν για να φορέσουν μάσκες. Στα οχήματα βαφόταν συνήθως στο καπώ ανάμεσα στα κενά του αστεριού, ή έφτιαχναν κάποιο "μπάλωμα" σε σημείο εμφανές στο πλήρωμα. Συνεπώς δεν πρόκειται για διαφορετικό τύπο σήματος, αλλά για το επίσημο σήμα εναέριας αναγνώρισης στη διάρκεια της απόβασης, που ήταν λευκό αστέρι μέσα σε λευκό κύκλο

Τώρα για το χρώμα φαίνεται πως ήταν κάτι σε μουσταρδί (ένα οποιοδήποτε ανοικτό γαιώδες είναι μάλλον ΟΚ) όπως φαίνεται και στο τζιπάκι του Βασίλειου (αν και έχω αμφιβολίες για το αν το διατήρησαν μέχρι τη μάχη στο δάσος Hyrtgen - Οκτώβριος/Νοέμβριος 44).

Το μόνο κιτ που ξέρω να δίνει τέτοια αστέρια, είναι το τζιπάκι της Airfix (πρώην Heller σε 1/72).

Όσο για την 1η Μεραρχία (Big Red One λόγω του κόκκινου "1" που είχε για σύμβολο), ήταν και στο Μαρόκο καί στη Σικελία και στην Νορμανδία. Μετά τη Νορμανδία και την εκστρατεία της Γαλλίας, πολέμησε στη ΒΔ Ευρώπη μέχρι το τέλος του πολέμου.

ΔΚ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 09:04:11 μμ »
Εκτος αυτου φιλε μου τα serial number του αχηματος στο καπω σε χρωμα Blue Drab επαψαν να χρησιμοποιουνται απο το 1943

:roll:

το "κίτρινο" που ψάχνετε, συγκρίνωντας με το κιτρινο στον προφυλακτήρα, φαινεται καθαρά ότι είναι κάποιο μπεζ-αμμώδες χρώμα.
...εαν είναι για αναπαλαιωμένο, πράξε ανάλογα
καλη τύχη
Σ.Σ.

Σε ευχαριστώ Σταύρο για τις κατευθύνσεις...

Ναι..είναι για λίγο μεγαλύτερο όχημα.. 8)

Αποσυνδεδεμένος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 09:48:02 μμ »
Το γέμισμα στο αστέρι είναι μπογιά ευαίσθητη στα χημικά, καθώς οι σύμμαχοι φοβόντουσαν ότι οι Γερμανοί, θα χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα για να αποκρούσουν την απόβαση. Αντίστοιχο patch, έφεραν ραμμένο στο αριστερό μανίκι (συνήθως), και όλοι οι στρατιώτες που αποβιβάστηκαν με το πρώτο κύμα. Τέλος πάντων, υποτίθεται ότι αν πέφταν χημικά, η μπογιά θα άλλαζε χρώμα και οι επιτιθέμενοι θα ειδοποιούνταν για να φορέσουν μάσκες. Στα οχήματα βαφόταν συνήθως στο καπώ ανάμεσα στα κενά του αστεριού, ή έφτιαχναν κάποιο "μπάλωμα" σε σημείο εμφανές στο πλήρωμα. Συνεπώς δεν πρόκειται για διαφορετικό τύπο σήματος, αλλά για το επίσημο σήμα εναέριας αναγνώρισης στη διάρκεια της απόβασης, που ήταν λευκό αστέρι μέσα σε λευκό κύκλο
Το χρωμα οντως ειναι μουσταρδι,το κιτ ειναι Revell 1/35.
Τώρα για το χρώμα φαίνεται πως ήταν κάτι σε μουσταρδί (ένα οποιοδήποτε ανοικτό γαιώδες είναι μάλλον ΟΚ) όπως φαίνεται και στο τζιπάκι του Βασίλειου (αν και έχω αμφιβολίες για το αν το διατήρησαν μέχρι τη μάχη στο δάσος Hyrtgen - Οκτώβριος/Νοέμβριος 44).

Το μόνο κιτ που ξέρω να δίνει τέτοια αστέρια, είναι το τζιπάκι της Airfix (πρώην Heller σε 1/72).

Όσο για την 1η Μεραρχία (Big Red One λόγω του κόκκινου "1" που είχε για σύμβολο), ήταν και στο Μαρόκο καί στη Σικελία και στην Νορμανδία. Μετά τη Νορμανδία και την εκστρατεία της Γαλλίας, πολέμησε στη ΒΔ Ευρώπη μέχρι το τέλος του πολέμου.

ΔΚ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 10:20:34 μμ »

:roll:

...εαν είναι για αναπαλαιωμένο, πράξε ανάλογα
καλη τύχη
Σ.Σ.

Σε ευχαριστώ Σταύρο για τις κατευθύνσεις...

Ναι..είναι για λίγο μεγαλύτερο όχημα.. 8)
Προς ενημερωση
http://www.stugiii.com/images/US_Vehicle_Markings.pdf

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 16, 2010, 10:41:37 μμ »
Κοιτώντας πιο προσεκτικά την πρώτη φωτό του Κώστα (Χαρίδημου) βλέπω ότι τα οχήματα έχουν τρεις μπάρες δεξιά του αριθμού. Αυτό σημαίνει ότι η φωτό έχει τραβηχτεί πριν από κάποια επιχείρηση στην Ιταλία αποκλειστικά. Τώρα είναι πριν το Σαλέρνο, ή το ʼντζιο, ή (με λίγη ποιητική άδεια) στην επιχείρηση Dragoon/Anvil (απόβαση στη Ν. Γαλλία)

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι δεν φαίνεται σε κανέναν από τους στρατιώτες το κόκκινο "1" της Big Red One. Αντίθετα ο καθιστός τύπος πάνω δεξιά, έχει ένα σήμα με θυρεό στο αριστερό μανίκι (που 99% δεν έχει "1") και εμένα μου μοιάζει με αυτό της 36ης Μεραρχίας Πεζικού. Αν εχω δίκιο, τότε η φωτό έχει τραβηχτεί οπωσδήποτε είτε στο Σαλέρνο, είτε στην απόβαση στη Νότια Γαλλία.

ΔΚ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 17, 2010, 01:07:27 πμ »
Κοιτώντας πιο προσεκτικά την πρώτη φωτό του Κώστα (Χαρίδημου) βλέπω ότι τα οχήματα έχουν τρεις μπάρες δεξιά του αριθμού. Αυτό σημαίνει ότι η φωτό έχει τραβηχτεί πριν από κάποια επιχείρηση στην Ιταλία αποκλειστικά. Τώρα είναι πριν το Σαλέρνο, ή το ʼντζιο, ή (με λίγη ποιητική άδεια) στην επιχείρηση Dragoon/Anvil (απόβαση στη Ν. Γαλλία)..

Δημήτρη, σε αυτό που λες ενδέχεται να έχεις δίκιο. Σε αυτή τη φωτό:

Παράθεση
Lieutenant Colonel Lyle Bernard, Colorado, 30th Infantry Regiment., a prominent figure in the second daring amphibious landing behind enemy lines on Sicily's north coast, discusses military strategy with Lieutenant General George S. Patton. Near Brolo.
August 17, 1943

...το Command Car του Πάττον έχει πίσω τις τρεις μπάρες και το αστέρι σε κίτρινο κύκλο,
και είναι στην Μεσσίνα, λίγο πριν την κατάληψη της Σικελίας τον Αύγουστο του 1943.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 17, 2010, 11:33:06 πμ »
Οι μπάρες αυτές λέγονταν embarkation marking και χρησιμοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς, σε μονάδες που κατευθύνονταν στην Σικελία/Ιταλία, ενώ το διατήρησαν και για σημαντικό χρονικό διάστημα εκεί. Υπήρχε κάποια (άγνωστη σε μένα) κωδικοποίηση των χρωμάτων τα οποία υποδήλωναν "κάτι" ( :?:) ανάλογα με το συνδυασμό και τη σειρά τους.

Ενδέχεται πάντως κάποια οχήματα μονάδων που συμμετείχαν τόσο στις αποβάσεις τις Ιταλίας, όσο και στη Νορμανδία (1η Πεζικού "Big Red One" και 9η Πεζικού "Varsity" κλπ), αλλά κυρίως στη Νότια Γαλλία (3η Πεζικού "Marne", 36η Πεζικού "Texas" και 45η Πεζικού "Thunderbirds") να το διατήρησαν και εκεί, αν και προσωπικά, δεν θυμάμαι να έχω δει καμιά τέτοια φωτογραφία.

Τέλος πάντων ελπίζω να σε βοήθησα σχετικά με το μυστήριο του "κίτρινου" αστεριού ::salut::

ΔΚ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 17, 2010, 08:49:42 μμ »
Βρέθηκε επιτυχώς λύση στην ανωτέρω ιστορική μας απορία:

Παράθεση
"Trucks and jeeps which will carry men and supplies to the front lines of the invasion are loaded onto an American Landing Craft in a British Harbor. 1944"

Νορμανδία, Ιούνιος 1944, λίγες μέρες πριν την ιστορική απόβαση των συμμάχων.

Tags: