Καλημέρα,
Το δεξί σκύρο μου αρέσει και εμένα περισσότερο καθ' ότι τα άλλα είναι στρογγυλεμένα.
Αυτό που γράφει ο Ανδρέας είναι σωστότατο.Το χρώμα διαφέρει κατά περιοχή.Βέβαια μπορεί να μεταφερθεί με κάποια hoppers από άλλες περιοχές ,αλλά είναι προφανές , ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο.
Η κοκκομετρία είναι επίσης πολύ βασικό θέμα, διότι πολύ συχνά παρατηρώ σκυρώσεις σε διοράματα που υπό κλίμακα είναι ...ποταμόπετρες....
Στην αντιπέρα όχθη, μπορεί το true scale σκύρο στην HO να μην φαίνεται εξ' αποστάσεως ωραίο.Νομίζω ,ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα.
Χρωματικώς τώρα ,μπορείς να "φέρεις" ένα σκύρο στο σωστό χρώμα με pigments, αερογράφο κλπ., αρκεί να μην πρέπει να κάνεις δραματικές αλλαγές.
Προσωπικώς βάφω τις γραμμές (όλες ανεξαιρέτως, ακόμα και τα κλειδιά) 2-3 χέρια βασικό ακρυλικό καφέ, αφού έχω τελειώσει με καλωδιώσεις κλπ.
Όταν στεγνώσουν καλά τις τοποθετώ και ρίχνω το σκύρωμα ΧΩΡΙΣ κόλλα.
Με ένα πινέλλο 10 χιλ. πλακέ , στρώνω το σκύρο , ώστε να μην "καβαλάει" τις τραβέρσες και να μην εμποδίζει την ομαλή διέλευση στις σιδηροτροχιές (Ένα παλαιό βαγονάκι θα σε βοηθήσει σ' αυτήν την εργασία).
Όταν στεγνώσει η κόλλα, κάνω ένα στεγνό με ανοιχτό γκρι στο σκύρο και μετά επιμέρους βάψιμο των πλαϊνών μερών των σιδηροτροχιών με χρώμα σκουριάς είτε με αερογράφο είτε με πολύ λεπτό πινελάκι.Ακολούθως με πολύ αραιωμένο lamp black και αερογράφο , κάνω τις βρώμες και τις φθορές των γραμμών.
Όλο αυτό "σφραγίζεται" με ματ βερνίκι, για να "φύγει" η γυαλάδα της ατλακόλ , καθαρίζω τα πάνω μέρη των σιδηροτροχιών για την ομαλή ρευματοληψία και ξανατσεκάρω την ομαλή κύληση των συρμών.
Voila!
Jimmy.k
Υ.Γ. 50 μέτρα? Μόνο?