Αποστολέας Θέμα: ΥΨΩΜΑ 731  (Αναγνώστηκε 9728 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
ΥΨΩΜΑ 731
« στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 10:18:30 μμ »
Μετα απο αρκετο καιρό μελετης και ερευνας νομίζω οτι εφτασε πια ο καιρος να ξεκινησει η κατασκευή αυτού του Διοράματος.
Το Δημοσιύω λόγω και της επίκαιρης επετείου του Αλβανικού Επούς. Ακόμα βέβαια εχει παρα παρα πολύ δουλειά αλλά η βασική ιδέα(στήσιμο σκηνοθεσία κλπ) εχει οριστικοποιηθεί.

Συγνωμη επειδη οι  φωτογραφίες δεν ειναι και οι καλύτερες

Αποσυνδεδεμένος sgt-major

• Scale 1/35
  • *
Απ: Ποιός Θυμάται το 731?
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 10:25:59 μμ »
Αν θες να το ονομασεις ετσι αφαιρεσε το τανκ.Δεν νομιζω να συμμετειχαν στο 731,γενικα μπορει
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ-ΣΜΥ ΤΑΞΗ89

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 10:43:34 μμ »
Και εγώ το ίδιο γνωρίζω...ʼρματα δέν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο 731. Πάντως, όπως σωστά αναπαριστάς, δέν εμεινε ούτε ένα δέντρο, πάνω στο άλλοτε δασωμένο υψωμα...

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 10:47:51 μμ »
Όπως ισως διαβασες στην αρχή ...μετα απο αρκετα χρόνια ερευνας ....  στο 731 στο οποίο είχα την τυχη να επισκευτώ το 2007 εκαναν επίθεση 4 ιταλικά αρματα Μ13 40 λίγες ημέρες πριν λήξει η ιταλική εαρινή επίθεση απο τα 4 το ενα καταφερε να ανέβει μέχρι την κορυφή του υψώματος εξουδετερόνοντας καθε ελληνικη αντίσταση του 9ου λόχου που ηταν στο σημείο. Την κατασταση εσωσε εφεδρικός λόχος που εκανε αντεπίθεση και μαζί με τους επιζωντες του σημείου καταφεραν να περικυκλώσουν και να εξουδετερώσουν τους ιταλούς στρατιώτες. Το αρμα μετα απο τα πυρα και τις χειροβομβίδες που δεχτηκε για αγνωστο λόγο ακινητοποιηθικε και επαψε να πυροβολεί. Απότομα μετα εκανε στροφή επιτοπου και υποχωρησε. (Μαθευτηκε μετα τη μαχη οτι ειχανε σκοτωθεί τραυμτιστεί οσοι ηταν στον πύργο και ο οδηγός πανικόβλητος και περικυκλωμένος απο ελληνες στρατιώτες εφυγε οπως μπορούσε.  Αν θελεις μπορώ να σου πω και περισσότερες λεπτομέρεις καθώς εχω συγκετρώσει απειρες πληροφορίες για το θεμα...και εχω πλήρη εικόνα της περιοχής και της εποχής, όλες οι λεπτομέρεις ειναι ψαγμένες μέχρι την τελευταία ιστορική λεπτομέρεια, διότι εχω προσωπική ευαισθησία για το θέμα καθοσον ο παππούς μου βρίσκεται "αγνούμενος" κατα την προσφιλή ελληνική τακτική της εποχής θαμένος στις κορυφή της Τρεμπεσίνας σκοτωμένιος της 10 Μαρτίου 1941 2η μερα της εαρινής επίθεσης. Αγνούμενους ετσι για να το ξερουμε εβγαζαν οσους δεν βρηκαν το σωμα τους ετσι οσοι διαμελήστικαν η εγκαταλήφθικαν σε καποια υποχώρηση ηταν δυσκολο μετα να παρουν καποια συνταξη. Αθανατη Ελλαδα που θυμασει τους ηρωες σου και τους 7000 ανδρες που ειναι ξεχασμένοι στην βόρεια Ηπειρο.

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 10:55:46 μμ »
Τα ταπεινά μου συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου. Ενδιαφέρομαι κι εγω για το θέμα, από ιστορικής πλευράς.
Συγκεντρώνω βιβλιογραφία, τεκμήρια και ο,τιδήποτε σχετικό για τους "ξεχασμένους" πεσόντες του ΄40, και βλέπω με ενδιαφέρον το διόραμα σου.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 11:04:36 μμ »
Ο.κ. προφανώς γνωρίζεις καλύτερα. Δέν το παίζουμε οιδήμονες προς Θεού. ::icon_thumright:: Πώς αναπαριστάς τους Ελληνες; Τι φιγούρες χρησιμοποιείς;

tazman

• Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 11:35:24 μμ »
Εκπληκτική σκέψη για διόραμα! Ο παππούς της γυναίκας μου ζει ακόμα με μια σφαίρα δίπλα στην καρδιά του. Δεν ξέρω ακριβώς που πολέμησε. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήταν στο Καλπάκι. Καλή συνέχεια  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 11:47:12 μμ »
Αρμα Μ13 40 1/35 Italerι
βελτιωτικά Royal Models και Friulmodelismo
Οι φιγούρες είνα απο MB dragon Τρισταρ μοντελ Βικτώρια που θα υποστούν εκτεταμένες επεμβασεις.
κεφαλια Ηορνετ και Μοντελ Βικτώρια και αρκετο στόκο.
Για μανλινχερ ακόνα δεν εχω καταλήξει τη θα χρησιμοποιησω...ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος tsap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αττική
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 31, 2010, 11:59:48 μμ »
Συγχαρητήρια για το θέμα, καλή συνέχεια! ::eusa_clap::
Στράτος Τσαποΐτης IPMS 961

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 12:53:38 πμ »
Μπράβο και συγχαρητήρια για το θέμα.Περιμένω να το βλέπω να παίρνει σάρκα και οστά

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 09:30:14 πμ »
πολύ ενδιαφέρον και συνάμα δύσκολο στην υλοποίηση θέμα για διόραμα

σε σχέση με τα άρματα, στην έκδοση Squadron/Signal - Italian Medium Tanks In Action του Nicola Pignato, Ιταλού ιστορικού

δημοσιεύονται δυο φωτο από ακινητοποιημένο Μ 13/40, με κατεστραμένη  την αριστερή ερπύστρια και τις ρόδες
και μια φωτο με δυο άρματα του ίδιου τύπου στα πεδινά μπροστά από ένα ύψωμα

σύμφωνα με τις λεζάντες, οι φωτο είναι από άρματα στην διάρκεια της επίθεσης στο ύψωμα 731

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 10:19:54 πμ »
Η φωτο αυτή στο  Squadron/Signal - Italian Medium Tanks In Action ειναι απο το ιδιο αρμα και εχει ληφθει απο 2 διαφορετικές πλευρές. Μαλλον πρέπει να ειναι 1 απο τα 4 οχι αυτο που είχε ανέβει στην κορυφη. Απο τα τεσσερα αρματα 1 υποχωρησε αθικτο 1 καταστραφηκε απο βολές πυροβολικου (ισως αυτό) πριν φτασει στις ελληνικές θεσεις καπου ενδιαμεσα απο το 731 και το απεναντι υψωμα που κατείχαν οι Ιταλοί αλλο 1 "ντουμπαρισε"και επεσε στην χαραδρα Προϊ Μαθ που βρίσκεται στη νοτια πλευρα απο το 731 λόγω της κλισης του εδαφους στο σημείο εκείνο και το τελευταιο ηταν αυτό που εφτασε στην κορυφή αρχικα υποστηριζόμενο απο τα αλλα 3 και το πεζικό. Εφτασε μεχρι την κορυφη του 731 και το ιταλικό πεζικό εξουδετερωσε καθε ελληνική αντίσταση σκοτωνοντας οσους στρατιωτες πηγαν να παραδοθουν. Φτανοντας στην κορυφή αρχισε να βαλει κατα των ελληνικων θεσεων βορεια του 731 και προς το 717 που ηταν βορειοτερα. υποστηρίζοντας ιταλικα τμήματα και ανατιναζοντας ελληνικες θεσεις μαχης. Στην κρισιμότατη αυτή στιγμή εγινε αντεπίθεση απο λόχο του ΙΙΙ19 ταγματος (για οποιον ενδιαφερεται μπορώ να δωσω και περισσοτερες πληροφορίες) που με την υποστηριξη επιζωντων και τμηματων του λόχου που υπερασπιζε την βορειο δυτικη πλευρά και με βολές πυροβολικου καταφεραν να περικυκλώσουν και να αποκόψουν το ιταλικό τμήμα (200 ανδρες) στην κορυφή του 731, και να το εξουδετερώσουν. Το αρμα κατα την φαση εκείνη ειχε παψει να ριχνει βολές με το πυροβόλο και τα πολυβόλα του και ξαφνικά ο εστριψε επιτόπου και εφυγε πίσω. Πρέπει να ακινητοποιθηκε και αυτό στο λόφο που κατείχαν οι Ιταλοί απέναντι απο το 731. Μετα την λήξη της μαχης βρεθηκαν εντος του αρματος τα πτώματα του Αξιωματικού και του υπαξιωματικού του πυργου ανέπαφα οι οποίοι ειχαν τραυματιστοί θανασιμα κατα την διαρκεια της έπίθεσης. Ο οδηγός μαλλον επιβίωσε και πανικοβλημενος για να γλίτωσει ειχε υποχωρήσει με το αρμα και αφηνοντας το πεζικό στην τυχη του...   
Παντως η φωτο αυτή μας δίνει αρκετες πληροφορίες, για σήματα κλπ.

Αποσυνδεδεμένος Christosjager

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: AΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
  • Χρήστος Παναγιωτόπουλος
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 01:22:56 μμ »
Οι περισσότεροι θυμούνται και ξέρουν το 731,
μπράβο Γιώργο για την επιλογή του θέματος  ::eusa_clap::, είμαι απόλυτα βέβαιος και για την σωστή ιστορικά αλλά και μοντελιστικά απόδοση του διοράματος οπότε αναμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξη και τελική παρουσίαση. Μεγαλόπνοο σχέδιο αν κρίνω από τον αριθμό των φιγουρών και τον όγκο της βάσης οπότε έχεις να ρίξεις πολύ δουλειά.
Θα διαφωνήσω λίγο με τον όρο "Αλβανικό Έπος" μονάχα.
Παρεμπιπτόντως την ημέρα της 28ης είδα ντοκιμαντέρ όπου ένας παλαίμαχος βετεράνος που είχε συμμετάσχει στη μάχη ανέφερε το συγκεκριμένο συμβάν με τα 4 αρματίδια και πως εξουδετερώνοντας το ένα τα άλλα τρία τράπηκαν σε φυγή, απλά συγκλονιστικός.
Καλή συνέχεια.

Αποσυνδεδεμένος distam

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Hράκλειο Κρήτης
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 04:11:38 μμ »
Συγχαρητήρια Γιώργο για το θέμα και την πραγματικά λεπτομερή ιστορική σου έρευνα  ::eusa_clap::
Καλή συνέχεια  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 07:34:11 μμ »
akriti τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιλογή θέματος και εύχομαι καλή τύχη με το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
Όσον αφορά στα άρματα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,μόνο σε μιά φωτό που έχω δεί ενός εκ των δύο κατεστραμμένων Μ14/40,κατά την τελευταία μεγάλη επίθεση κατά του υψώματος,(+ αυτή της squadron)
το άρμα έχει κατεστραμμένη τη μία πλευρά του πήγματος και την ερπύστρια "χυμένη" λόγω νάρκης,υπάρχει δε γύρω του συρματόπλεγμα και στη θυρίδα κιβωτίου μετάδωσης η επιγραφή στα Ιταλικά
Pericolo Mina E Proibito Passare  ::arrowred:: κίνδυνος νάρκες,απαγορεύεται διέλευση

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 01, 2010, 11:18:27 μμ »
οι φωτο αυτες ειναι πραγματικά αποκαλυπτικές αν και πρεπει να εχουν τραβηχτεί πολυ μετα τη μαχη.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 02, 2010, 12:47:05 πμ »
Πάντως εντύπωση προκαλεί ασχέτως με το αν ήταν βολή πυροβολικού ή νάρκη,η περιστοίχιση πλέγματος και η προειδοποιητική επιγραφή στα Ιταλικά για νάρκες εν μέσω μάχης.
Το πλήρωμα του άρματος ή τα στρατεύματά τους είχαν μπογιά και πινέλο μαζί τους και τον απαιτούμενο χρόνο για την εκτέλεση εργασιών.
Ήταν σε έδαφος που βρισκόταν στη κατοχή τους;
Είναι στο 731 όντως,ή μήπως σε κάποιο κοντινό ύψωμα;
Τέλος μπορεί να  υπήρξε μόνον η προειδοποιητική επιγραφή στο άρμα μετά την εγκατάλειψή του και το πλέγμα τοποθετήθηκε μετέπειτα από Ελληνικά στρατεύματα όπως συνηθιζόταν η περιφρούρηση/απαγόρευση εισόδου σε εχθρικά καταληφθέντα υλικά πρίν αυτά εξετασθούν από αξκούς ή αρμόδιους πυροτεχνουργούς/οπλουργούς.
 ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 02, 2010, 09:52:09 πμ »
H φωτογραφια εχει τραβηχτεί κατα πασα πιθανότητα μετα την αποχωρηση του ελληνικου στρατού καθως μεχρι τον Μαϊο του 1941 δεν ειχε περισυλλεγει τιποτα. Απλά ειχε δωθεί ανακωχη ημερων για την ταφη των εκατονταδων νεκρων που ειχαν συσωρευτεί στις πλαγιές του 731.

Αποσυνδεδεμένος 8ANOS

• Scale 1/144
  • *
    • http://i28.photobucket.com/albums/c224/theodoros/STARCLUB2_zpse4acdf33.gif
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 04, 2010, 11:52:49 πμ »
Εντυπωσιακό διόραμα! Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια από έναν απ΄τους πιο παλιούς και δημιουργικούς "διοραματάδες".
ΘΒ
ΘΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 01:08:42 μμ »
Φωτογραφιες απο την εξελιξη της κατασκευης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 01:46:25 μμ »
...οι πακτωμένοι κάλυκες στη βάση,είναι διακοσμητικό στοιχείο;

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 02:32:18 μμ »
Οι πακτωμενοι καλυκες και το χωμα, ειχαν ανεβρεθει κατα την επισκεψη στο Υψωμα 731 .  Ειναι καλυκες απο Ελληνικα και Ιταλικα οπλα. Ο σκοπος ειναι να αποτελεσουν ενα ειδος διακοσμου της βασης μετα την ολοκληρωση . Ωστοσο υπαρχει ακομα πολυ δουλεια που πρεπει να γινει

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
Απ: ΥΨΩΜΑ 731
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 04:07:28 μμ »
ωραιοτατη αναπαρασταση εδαφους
και απ οτι ειδα στις δοκιμαστικες μπολικη κινηση
καλη συνεχεια

Αποσυνδεδεμένος xristosstergiou

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 04, 2013, 07:02:56 μμ »
Ωραίο και με τεράστια συναισθιματική αξία!!! Πατάς σε τέτοια χώματα και ανατριχίαζεις... Πρίν κανα μήνα κοιτώντας τα "θαμμένα" θέματα το χάζευα και έλεγα τι να έχει γίνει?
Καλή συνέχεια!!!!
 ::salut:: ::salut:: ::salut::
Οι βιτρίνες αποδεικνύονται πάντα μικρές...!

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 15, 2013, 12:47:39 μμ »

Tags: