Αποστολέας Θέμα: Προσπάθεια έκδοσης βιβλίου για τα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της Π.Α  (Αναγνώστηκε 11610 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Αγιος Δημητριος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Θεσσαλονικη
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
Λοιπον μολις παρελαβα το βιβλιο του Θεμη Βρανα, το κραταω στα χερια μου και μπορω να πω οτι εχω παθει την πλακα μου απο την ποιοτητα του, ειτε οσον αφορα την εκδοση, τις ιστορικες πληροφοριες (π.χ. αριθμος που αναγραφονταν στην ατρακτο, code number, serial number  και διαφορες πληροφοριες για το που βρισκεται και σε τι κατασταση).
Οι φωτογραφιες ειναι ολες πανεμορφες και χορταστικες μιας και υπαρχουν τουλαχιστον απο μια για καθε ενα απο τα 667!!!!!!!!! αεροσκαφη.
Ξεκιναει με εναν 7σελιδο πινακα!!!!!! με ολα τα εκτος ενεργειας αεροσκαφη ανα τυπο και μετα εχει ξεχοριστους πινακες με τα αεροσκαφη που βρισκονται σε καθε πτερυγα π.χ 110 Π.Μ. με τα στοιχεια τους οπως "Αριθμος επι ατρακτου, Serial number, c/n, Παρατηρησεις. Υστερα παραθετονται φωτογραφιες για το καθε ενα αεροσκαφος καθως και την πηγη τους.
Και αυτο συνεχιζεται για ολες τις πτερυγες,τις σμηναρχιες, αεροπορικα αποσπασματα, σχολες αεροποριας, μουσεια, συλογες, κλπ  αεροσκαφων που βρισκονται εκτος μοναδων αεροποριας στην Ελλαδα αλλα και στο εξοτερικο.
Πραγματικα εχει γινει μια καταπλικτικη δουλεια που πρωσοπικα πιστευω πως αξιζει πραγματικα να υπαρχει σε καθε βιβλιοθικη οχι μονο απο εμας που ολοι ειμαστε λατρεις της αεροπορικης ιδεας και της ιστοριας της πολεμικης μας αεροποριας αλλα και απο ολους τους Ελληνες για να μας ξυπνησει απο την ληθη της ιστορικης αγνοιας οπου ειμαστε ολοι συνενοχοι.
Μπραβο στον Θεμη για αυτη του την προσπαθεια και πραγματι δηλωνω υπερηφανος για αυτον και μακαρι να ακολουθησουν και αλλοι το παραδειγμα του. ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Αγιος Δημητριος

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Θεσσαλονικη
  • Ουκ εν τω πολλω το ευ.
    • Agioplanes
και μερικες φωτο ετσι για μια μικρη γευση

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ με την σειρά μου τις ευχαριστίες μου ως λάτρεις τις αεροπορίας και ιδίως
της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας,της πλουσιότερης ιστορικά σε όλον το κόσμο,στον φίλο Θέμη Βρανά
καθώς επίσης και τα συγχαρητήριά μου για αυτή του την δουλειά που όντως ήταν όνειρο ζωής.
Φίλε Μπράβο!!!

Υ.Γ.Και ένα μπράβο σε όσους συμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια (φωτογραφίες κλπ.)

::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::                                                       

Αποσυνδεδεμένος Stormeagle

• Scale 1/144
  • *
Θέμη πολλά συγχαρητήρια.  Τελικά αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τολμούμε και όχι να αναλωνόμαστε σε λόγια....

Που και πως μπορούμε να το προμηθευτούμε?

Αποσυνδεδεμένος Themis Vranas

• Scale 1/144
  • *
Η διάθεση του βιβλίου γίνεται αποκλειστικά από τις εκδόσεις Special Projects, 

http://www.specialprojects.gr/show.php?id=News2011&lang=el 

Αποσυνδεδεμένος xaris_the greek

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • ΠΑΡ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΕΓΓΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
Επειδή οι προλαλήσαντες αποκάλυψαν σχεδόν τα πάντα για το "ζουμί" του βιβλίου, δεν έχω παρά να πω τα εξής:

Το όνομα Θέμης Βρανάς το ακούω χρόνια, όχι μόνο στο χώρο της αρθρογραφίας αλλά και μέσα στις Μοίρες της ΠΑ, χωρίς φανφάρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Πέρα από τη μοναδικότητα του θέματος και τη σφριγιλή δομή της ύλης, η συνέπεια, το ήθος και η μοναδική ανιδιοτελής αγάπη για την Αεροπορία ενός ανθρώπου που επίσημα δεν έχει σχέση με αυτή καθρεφτίζεται με ξεκάθαρο τρόπο μέσα από το βιβλίο αυτό. Και αυτό είναι το μεγαλείο του αεροπλάνου ως ιδέα, ακόμα και για όσους ποτέ δεν "καβάλησαν στη ράχη του θεριού".

Θέμη συγχαρητήρια για την υπομονή και την επιμονή. Είναι πολύ τυχεροί οι μαθητές σου που τους διδάσκεις εσύ.   

Χ.Χ.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
Εκπληκτικό βιβλίο/λεύκωμα,πραγματικό στολίδι  :wink:
Κύριε Βρανά,τα θερμά μου συγχαρητήρια για την υπομονή,την επιμονή,την αγάπη και την πίστη στην ιδέα  :wink:
Σας υπέρευχαριστώ που μου κάνατε την τιμή  :wink:
Να είστε καλά  ::salut:: ::salut:: ::salut::
IPMS 1188

• Scale 1/144
  • *
Ο φωτογράφος Philip Stevens ανέβασε στην ιστοσελίδα του την παρακάτω παρουσίαση του  βιβλίου "ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΛΗΘΗ"
http://www.targeta.co.uk/fighting_the_lethe.htm   

Αποσυνδεδεμένος DimBoud

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τρίκαλα
  • Phabulous Photographer Phantom Phan
    • Το Blog μου
Το λεύκωμα μόνο κατόπιν παραγγελίας το βρίσκουμε; (Με ενδιαφέρει για Τρίκαλα)

• Scale 1/144
  • *

Η διάθεση του βιβλίου γίνεται αποκλειστικά από τις εκδόσεις Special Projects, 

http://www.specialprojects.gr/show.php?id=News2011&lang=el 

Καταγράφηκε

--------------------------------------------------------------------------------

Αποσυνδεδεμένος collateral

• Scale 1/144
  • *
Εξαιρετική δουλειά ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::
Κύριε Βρανά ως λάτρης της Αεροπορικής Ιδέας και κυρίως της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την εκπληκτική δουλειά που κάνατε. ::avgreekflag5pn::

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
Μια ερωτησούλα. Πόσο τιμάται το βιβλίο παρακαλώ;

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
Μια ερωτησούλα. Πόσο τιμάται το βιβλίο παρακαλώ;

Χαρακτηριστικά Λευκώματος

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2011
Σελίδες: 152
Εικονογράφηση: 670 έγχρωμες φωτογραφίες
Εξώφυλλο: Μαλακό
Γλώσσα: Ελληνικά
ISBN: 978-960-88120-9-3
Διαστάσεις λευκώματος: 29 x 21 εκατοστά
Τιμή: 18 Ευρώ

http://www.specialprojects.gr/show.php?id=BooksFightLethe&lang=el

Νομίζω πως είναι πολύ καλή η τιμή του! Σκέφτομαι να το πάρω κάποια στιγμή.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
Me too. Thanks Kotso AB  ::salut::

Είναι βιβλίο must για οποιονδήποτε λάτρη της ΠΑ και η αξιέπαινη προσπάθεια αυτή αξίζει να επιβραβευθεί τιμώντας την όλοι μας.

Αποσυνδεδεμένος balstaf87

• Σταφύλης Χρυσοβαλάντης, MD
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Pasadena, CA
  • Bird of Prey
    • Αρχάριος μοντελιστής
Μια ερώτηση προς τους φίλους που απέκτησαν το βιβλίο.

Μοντελιστικά, πώς σχολιάζετε το βιβλίο? Προσφέρεται για αναφορά? Έχει πληροφορίες όσον αφορά τα άφη?

Ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος fisherman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
    • http://hafcphotos.cs.net/
Κατ' αρχήν μια απάντηση στην τελευταία ερώτηση: το βιβλίο δεν το λες "μοντελιστική αναφορά" αφού ο σκοπός του δεν ήταν τέτοιος. Και πως θα μπορούσε να είναι, όταν όλοι ξέρουμε την κατάσταση των εκτός ενεργείας αεροσκαφών στην Ελλάδα. Τα "διατηρημένα" είναι συνήθως βαμμένα με ότι χρώμα βρέθηκε πρόχειρο και χωρίς να έχουν σχέση με το πως πετούσαν, ενώ τα "παρατημένα" τα έχει φάει ο ήλιος σε βαθμό που δύσκολα αναγνωρίζει κανείς ακόμη και την ταυτότητά τους για κάποια από αυτά (serial). Παρόλα αυτά, καθαρά προσωπική άποψη, είναι ότι ένα έμπειρο μάτι μπορεί να εντοπίσει ακόμη και μοντελιστικού ενδιαφέροντος πληροφορίες σε αυτό το βιβλίο. Αεροπλάνα χωρίς θυρίδες που μόνο τεχνικοί έχουν δει ανοιχτές, Τ-33 με το ρύγχος ή το πίσω μέρος να έχει αφαιρεθεί και αεροσκάφη που λόγω διαφόρων καταστροφών έχει αποκαλυφθεί ο "σκελετός" τους (δομή του αεροσκάφους). Κάποιοι λάτρεις λοιπόν των "χειρουργικών" επεμβάσεων σε μοντέλα, ίσως βρουν ενδιαφέρον υλικό σε μερικές από τις 600+ φωτογραφίες.
Ας μην μείνουμε όμως στη μοντελιστική κριτική του βιβλίου, γιατί πραγματικά θα το αδικούσαμε. Θυμάμαι όταν συζητούσαμε με τον Θέμη την ιδέα του για ένα τέτοιο εγχείρημα, να θεωρώ σχεδόν αδύνατον να βρει κάποιον να την υλοποιήσει (εκδόσει δηλαδή). Ο λόγος, πολύ απλά, ότι αν και προσωπικά σαν ιδέα με ενθουσίαζε, υπολόγιζα ότι οι "τρελλοί" που θα ενδιαφέρονταν για ένα τέτοιο θέμα δεν θα ξεπερνούσαν τους 100-200 στην Ελλάδα. Όμως τελικά αν κάτι το θέλεις πολύ και το πιστέψεις, μπορείς να κάνεις θαύματα. Και η ιστορία αυτού του βιβλίου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για αυτό. Ο Θέμης κατόρθωσε με πολύ προσωπική δουλειά καταρχήν να μαζέψει μεγάλο μέρος του υλικού που χρειαζόταν, αλλά επίσης να κάνει μια ομάδα ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω "τρελλών" και να κατορθώσει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Εν μέσω κρίσης, πραγματικά φαντάζει θαύμα το ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο βιβλίο του είδους του παγκοσμίως (δεν είναι υπερβολή αυτό, απλά η πραγματικότητα). Και το μυστικό είναι απλό. Δεν πρόκειται για προσπάθεια που είχε ως σκοπό το κέρδος, αλλά βασικό οδηγό την αγάπη για τα αεροπλάνα και την ιστορία της ΠΑ. Και αν καταφέρει να αποδείξει ότι οι τρελλοί που ενδιαφέρονται για τα "παλιοσίδερα" είναι τελικά περισσότεροι από τους αρχικούς μου υπολογισμούς, ή αποτελέσει το έναυσμα για να αρχίσουν να ενδιαφέρονται περισσότεροι για αυτά, τότε νομίζω ότι θα έχει πετύχει τον στόχο του.
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος collateral

• Scale 1/144
  • *
Δεν θα μπορούσε να δωθεί καλύτερη απάντηση ::salut::
Κύριε Ψαρά όπως πάντα ο λόγος σας ορθός ::sofos11::

Αποσυνδεδεμένος kongrigo

• ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ PATCHES!!!
  • Scale 1/48
  • *
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ PATCHES !!!
Εγώ, λέω να διαβάσετε αυτό το κείμενο...

http://www.e-telescope.gr/el/arts-and-culture/524-2010-03-31-23-44-46    ::salut::

Μια δουλειά που δημιουργεί αεροπορική κουλτούρα ...   ::salut::

http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7

ΛΗΘΗ
Παράθεση
Ελληνικά (el)[]  Ετυμολογία λήθη < αρχαία ελληνική
[]  Ουσιαστικό λήθη θηλυκό

1.η λησμονιά, το σβήσιμο από τη μνήμη, το να μη θυμάσαι πια
2.η λησμονιά, η κατάσταση κατά την οποία δεν σε θυμάται κανείς

Αν δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τα παραπάνω τότε δεν μπορεί να καταλάβει την χρησιμότητα αυτού του βιβλίου και κάθε Ιστορικού βιβλίου που εκδίδεται και παραμένει εγκλωβισμένος  στην πεζότητα και την ισοπέδωση που μας έχει κυριεύσει και αλλοτριώσει τους Έλληνες τα τελευταία 50 χρόνια.

Δεν μπορεί να καταλάβει ότι η κρίση που έχουμε αυτήν την μεγάλη περίοδο στην Πατρίδα μας και γενικότερα στην Ευρώπη δεν είναι οικονομική αλλά Ηθική και Αξιών.

Δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να γνωρίζεις την Ιστορία σου αλλά κοιτά στο πλάι του περιοδικού την τιμή για να δει αν είναι καλό ή όχι.

Αυτή είναι η γνώμη μου, σωστή ή λάθος.

Ως ηγήτορες των ιδεών μας, πρέπει να αντεπεξέλθουμε στις πιέσεις των ιδανικών μας..

[/u

Αποσυνδεδεμένος Vasilis 07

• Scale 1/48
  • *
Δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να γνωρίζεις την Ιστορία σου αλλά κοιτά στο πλάι του περιοδικού την τιμή για να δει αν είναι καλό ή όχι.

Αυτή η εκδοτική προσπάθεια είναι μοναδική. Νομίζω όλοι οι λάτρης της ΠΑ πρέπει να το πάρουν το βιβλίο. Αν δεν στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες όταν γίνονται, μετά μην παραπονιόμαστε ότι η Ελληνική αεροπορική βιβλιογραφία είναι φτωχή.

Καταλαβαίνω το δύσκολο του εγχειρήματος αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να δώ μια αντίστοιχη έκδοση με όλα τα εν ενεργεία αεροσκάφη της ΠΑ.

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Παρελαβα σημερα κι εγω το εν λογω βιβλιο,προκειτε για ενα εξαιρετικο λευκωμα που βρίθει πληροφοριών για ενα τοσο παραμελημένο και συνάμα συναρπαστικό θεμα !
Πιστεψτε με ,ο τιτλος δικαιωνει το περιεχομενο του,αξιζουν συγχαρητηρια στο κ. Βρανα αλλα και στη Special projects που μαζι με το ιδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ μας εδωσαν αυτο το υπεροχο εργο που πρεπει να εχει ξεχωριστη θεση στη βιβλιοθηκη του λατρη της αεροπορικης ιστοριας αλλα και του μοντελιστη.

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://acig.org
Απ: Προσπάθεια έκδοσης βιβλίου για τα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της ΠΑ
« Απάντηση #45 στις: Φεβρουαρίου 02, 2012, 02:41:42 μμ »
Αν δεν στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες όταν γίνονται, μετά μην παραπονιόμαστε ότι η Ελληνική αεροπορική βιβλιογραφία είναι φτωχή.

Τα είπες όλα.
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
Και τώρα, το καταπληκτικό "Πολεμώντας την Λήθη" του κ. Βρανά διατιθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ. εδώ!

Είδατε που υπάρχουν και καλά νέα στις μέρες μας;  :D

Νομίζω οτι χρωστάμε ενα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα ΠΑΛΙΣ και ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Βρανα. Και το αντίστροφο!  ::thumbleft::

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Αποσυνδεδεμένος rgiann

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • modelclub.gr
Eυχαριστώ τόσο τον κ.Βρανά οσο και το ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ για την προσφορά τους και να ευχηθώ στο μέλλον να υπάρξουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αποσυνδεδεμένος thunderstreak

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Κορωπί - Παλαιό Φάληρο
    • BiT
Εδώ θα βρείτε την προσωπική σελίδα του φίλου Θέμη στο facebook ο οποίος πέρα από το καταπληκτικό βιβλίο συνεχίζει να μάχεται την ελληνική αεροπορική λήθη! Θα χαρεί να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί του.

Tags: