Αποστολέας Θέμα: Amerigo Vespucci by Panart  (Αναγνώστηκε 33667 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
Απ: Amerigo Vespucci by Panart
« Απάντηση #50 στις: Φεβρουαρίου 28, 2011, 04:56:53 μμ »
Βλέπω πως πήρε φωτιά το γυαλόχαρτο....  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: Kapten τελικά κάηκε το χέρι μου  :lol: :lol: :lol:
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #51 στις: Μαρτίου 01, 2011, 05:28:58 μμ »
Η γάστρα περάστηκε δύο χέρια σουρφασέρ πολυουρεθάνης δύο συστατικών. Μετά το πέρασμα του πρώτου χεριού τρίφτηκε με γυαλόχαρτο Νούμερο 180, περάστηκε το δεύτερο χέρι το οποίο τρίφτηκε με γυαλόχαρτο Νούμερο 320 και Νούμερο 400. Το ξύλο πλέον έχει σφραγίσει. Δεν είχα περάσει ξανά μπάλσα με σουρφασέρ, η μπάλσα θέλει να πέφτει πιο πολύ υλικό ώστε να κλείσουν οι πόροι. Με το πρώτο χέρι επίσης είδα τις ατέλειες οι οποίες στοκαρίστηκαν με σιδηρόστοκο.
Το σουρφασέρ το βρίσκω πολύ καλό υλικό για το σφράγισμα του ξύλου, φυσικά αυτό το υλικό δεν συνίσταται να περαστεί πάνω από καράβια τα οποία στην πραγματικότητα ήταν ξύλινα. Όμως μιας και το Amerigo Vespucci είναι μεταλλικό το υλικό αυτό είναι μονόδρομος. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο αστάρι ενός ή δύο συστατικών (νεφτιού ή μη), απλά θα χρειαστούν πιο πολλά χέρια για να σφραγίσουν οι πόροι του ξύλου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και sealer.
Για τη συνέχεια θα ασχοληθώ με μερικά κομμάτια ακόμα που θα πρέπει να τοποθετηθούν στο μεσαίο κατάστρωμα, πέτσωμα του καταστρώματος και θα ακολουθήσει ο Γολγοθάς με τα κομμάτια που δεν ταιριάζουν. Ήδη έχω βρει μια δικιά μου λύση πάνω σ' αυτό το θέμα την οποία και θα σας αναλύσω μόλις φτάσω σ' αυτό το σημείο.
Μόλις ταιριάξουν τα παραπάνω κομμάτια θα περαστεί η γάστρα με αστάρι αυτοκινήτου 4:1 ώστε η επιφάνεια να είναι έτοιμη για τη βαφή.
Το βάψιμο θα γίνει με μοντελιστικά χρώματα Vallejo της σειράς Model Air τα οποία στην συνέχεια θα σφραγιστούν με βερνίκι ματ. Από τα ίσαλα και πάνω το χρώμα θα είναι μαύρο ματ με δύο λωρίδες άσπρο ματ (οι λωρίδες είναι έτοιμες από λεπτό φύλλο ξύλου) και από τα ίσαλα και κάτω με κεραμιδί χρώμα ματ (περίπου γιατί την απόχρωση θα την φτιάξω χρησιμοποιώντας μαύρο και κόκκινο).

Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.

Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
    • http://i824.photobucket.com/albums/zz162/koytagia/submarines/DSC049480-1.jpg
« Απάντηση #52 στις: Μαρτίου 02, 2011, 12:20:29 πμ »
Εξαιρετικη δουλεια Βασιλη!!! ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #53 στις: Μαρτίου 02, 2011, 12:24:49 πμ »
Εξαιρετικη δουλεια Βασιλη!!! ::salut::
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη με το πέρας αυτής της κατασκευής με περιμένει το Δαφνί, άλλο manual έχω εγώ, άλλο δίνει τώρα η mantua, κομμάτια βασικά και κύρια δεν ταιριάζουν και θέλουν προσεκτική διαμόρφωση. Θα τα βγάλω όμως πέρα.
Να φανταστείς ούτε πού πρέπει να πάει ακριβώς η ίσαλος γραμμή δεν λέει πουθενά. Σχέδια μόνο ένα και αυτό όχι σε κλίμακα και μόνο για την ιστιοφορία.
Ευτυχώς που έχω καυσόξυλα ακόμα  :lol: :lol: :lol:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #54 στις: Μαρτίου 03, 2011, 10:47:43 μμ »
Λοιπόν ένα από τα πρώτα προβλήματα με τα κομμάτια που δεν έχουν καλή εφαρμογή.
Όπως φαίνεται στην φωτογραφία με τα κόκκινα βέλη τα προβλήματα είναι δύο.
Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το κομμάτι εξέχει περίπου μισό πόντο από το κατάστρωμα και το δεύτερο είναι ότι δεν εφάπτεται με το επόμενο κομμάτι και κατεβαίνει πιο χαμηλά από ότι πρέπει.
Με λίγα λόγια η καμπύλη που κάνει το πρώτο κομμάτι είναι λάθος, τώρα γιατί συμβαίνει αυτό δεν ξέρω, ίσως έχω κάνει κάπου λάθος εγώ, αλλά που να γίνει το λάθος; Το κατάστρωμα πατάει κανονικά σε όλους τους νομείς.
Anyway το πρώτο κομμάτι θα κοπεί στην μέση και θα φτιάξω ένα καινούργιο μισό με την κατάλληλη κλίση.

Click to see the original size.

Στις επόμενες δύο φωτογραφίες όπως δείχνουν και τα κόκκινα βέλη τα κομμάτια αφήνουν κενά μεταξύ τους.
Σ' αυτή την περίπτωση θα φτιάξω μερικές κατάλληλες σφήνες, το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο ουσιώδες όσο το προηγούμενο.

Click to see the original size.  Click to see the original size.

Στην παρακάτω φωτογραφία αριστερά βλέπετε επτά στρογγυλούς κύκλους που αναπαριστούν τα πριτσίνια. Επειδή αυτό δεν μου αρέσει και τόσο  σκέφτηκα να ανοίξω τρύπες 0,8 χιλιοστά και να τοποθετήσω μέσα σ' αυτές καρφάκια με στρογγυλό κεφάλι όπως φαίνεται στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας.
Λόγω προηγούμενου λάθους ανέβασα την σωστή φωτογραφία

Click to see the original size.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #55 στις: Μαρτίου 12, 2011, 12:49:51 μμ »
Αγαπητοί συνάδελφοι κοιτάξτε να δείτε τι ακριβώς έγινε.
Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είχα πάψει για λίγο διάστημα να ασχολούμαι με το Vespucci.
Σήμερα πήγα να ασχοληθώ λίγο μαζί του και τι είδα;
Είδα αυτό που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
Το Σουρφασέρ έχει σκάσει σε πολλά σημεία και εκτός αυτού από την μία μεριά και στο κάτω μέρος έχει ξεκολλήσει το πέτσωμα.
Μετά από σκέψη γιατί συνέβηκε αυτό κατέληξα στο ότι η μπάλσα εφόσον είναι μαλακό ξύλο απορρόφησε πολλή υγρασία από το σουρφασέρ με αποτέλεσμα να είχε μεγάλες συστολές - διαστολές και να πετάξει το σουρφασέρ.
Αυτά παθαίνει όποιος αν και ξέρει τι είδους ξύλου είναι η μπάλσα δεν φροντίζει να πάρει και τα κατάλληλα μέτρα.
Έπρεπε σύμφωνα με τον κατασκευαστή του κιτ να περάσω όλο το σκάφος με υαλούφασμα. Εάν δεν ήθελα να το κάνω αυτό τότε έπρεπε να βάλω και το δεύτερο πέτσωμα και μετά να προχωρήσω.
Αυτό που θα κάνω είναι να τρίψω το σουρφασέρ σε σημείο να φανεί πάλι η μπάλσα, θα ρίξω μετά αστάρι (πιστεύω να έχουν κλείσει οι πόροι και να μην συμβεί πάλι αυτό), θα αφήσω το σκάφος λίγο καιρό και μετά θα προχωρήσω. Εάν δεν πετύχει αυτό τότε θα αναγκαστώ να κάνω και το δεύτερο πέτσωμα με σανίδες 1Χ6 χιλιοστά.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ  θα ήθελα και την δική σας άποψη πάνω σ' αυτό.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #56 στις: Μαρτίου 12, 2011, 01:18:00 μμ »
Βασίλη φίλε ,πολύ λυπάμαι που βλέπω τις φωτο,έχεις κάνει τόση δουλειά και αναγκάζεσαι να γυρίζεις πίσω πάλι.
Εγώ θα πρότεινα να μην τρύψεις τίποτα και απλώς να στοκάρεις τα σημεία που έσκασαν.Τώρα που τα πάντα έχουν στεγνώσει λογικά δε θα σκάσει τίποτα άλλο.Το σκαρί θα είναι βαμμένο έτσι και αλλιώς, οπότε!!!
Φίλε εγώ αυτό θα έκανα....καλή συνέχεια και ελπίζω με κάποιο τρόπο να γλυτώσεις όλη αυτή τη δουλειά ξανά από την αρχή.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #57 στις: Μαρτίου 12, 2011, 01:58:33 μμ »
Ευχαριστώ φίλε Σταμάτη, ήδη τρίβω γιατί μάλλον οι ρωγμές προχωρούν απ' ότι μπορώ να δω. Το θέμα είναι μήπως όταν προχωρήσω στο τελικό βάψιμο έχω και πάλι αυτές τις ρωγμές εάν δεν κάνω τρίψιμο.
Επίσης εκεί που έχει κάνει ρωγμές φεύγει και το σουρφασέρ κομμάτια.
Σταμάτη μάλλον θα ρίξω το αστάρι και θα περιμένω λίγες μέρες, εάν δεν γίνει τίποτε πλέον το δεύτερο πέτσωμα θα είναι μονόδρομος.
Δυστυχώς συμβαίνουν αυτά, πρέπει όμως να τα αντιμετωπίζουμε με υπομονή, αλλά φταίει και η Mantua μπάλσα για πέτσωμα; όχι βρε αδερφέ το κιτ είναι πανάκριβο.
Anyway θα το ξεπεράσω.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #58 στις: Μαρτίου 12, 2011, 02:24:28 μμ »
Δυστυχώς το δεύτερο πέτσωμα πλέον είναι μονόδρομος, γιατί με το τρίψιμο που έχω κάνει έχω διαπιστώσει ότι σε μερικά σημεία μόλις ζουπάς με το δάκτυλό σου μερικές σανίδες στην γάστρα τείνουν να πηγαίνουν προς τα μέσα λες και υπάρχει ελαστικότητα αν και οι σανίδες είναι κολλημένες και μεταξύ τους (περίεργο). ʼρα για λόγους σταθερότητας πλέον θα πρέπει να τοποθετηθούν και οι σανίδες του δεύτερου πετσώματος 1Χ6 χιλιοστά. Θα σας παρουσιάσω την εξέλιξη του δεύτερου πετσώματος και πιστεύω να μην συναντήσω άλλα κατασκευαστικά προβλήματα στη συνέχεια, άλλωστε το παραπάνω ήταν δικό μου λάθος που εμπιστεύτηκα την μπάλσα και δεν πέτσωσα το σκάφος με Limewood strip 2Χ6 χιλιοστά.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #59 στις: Μαρτίου 12, 2011, 06:28:07 μμ »
Γιατί δεν δοκιμάζεις να χρησιμοποιήσεις σιδηρόστοκο δύο συστατικών; Και σκληρός είναι και την δουλειά που θες θα κάνεις... Έτσι θα γλυτώσεις και το πέτσωμα...  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #60 στις: Μαρτίου 12, 2011, 07:19:31 μμ »
Γιατί δεν δοκιμάζεις να χρησιμοποιήσεις σιδηρόστοκο δύο συστατικών; Και σκληρός είναι και την δουλειά που θες θα κάνεις... Έτσι θα γλυτώσεις και το πέτσωμα...  ::salut::

Νίκο δεν το γλυτώνω τελικά το πέτσωμα, γιατί  βλέπω ότι θα χρειαστεί αρκετός σιδηρόστοκος, και δεν είμαι σίγουρος εάν στην πορεία υπάρξουν και άλλες ρωγμές έτσι τελικά  θα ξεκινήσω να πετσώνω, δεν πειράζει απλά πήγε τσάμπα ο κόπος και επιπλέον θα κάνω διπλή δουλειά, την οποία έπρεπε να κάνω από την αρχή τελικά λόγω μπάλσας.  :( :(

Αποσυνδεδεμένος spyros molinaris

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: κερκυρα
  • I.P.M.S. 258
« Απάντηση #61 στις: Μαρτίου 12, 2011, 07:21:21 μμ »
κριμα βασιλη  :(
πιστευω οτι ο σταματης και ο νικος εχουν δικιο στο να στοκαρεις
τα ανοιγματα και ο στοκος 2 συστατικων ειναι αρκετα σκληρος αρα οταν
περαστει πανω απο το λεπτο ξυλο και στα ανοιγματα θα κανει δουλεια κανε μια προσπαθεια
δεν χανεις κατι αφου εχεις εναλακτικη το πετσομα
οτι και να αποφασησεις καλη συνεχεια ευχομαι φιλε ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #62 στις: Μαρτίου 12, 2011, 07:45:05 μμ »
κριμα βασιλη  :(
πιστευω οτι ο σταματης και ο νικος εχουν δικιο στο να στοκαρεις
τα ανοιγματα και ο στοκος 2 συστατικων ειναι αρκετα σκληρος αρα οταν
περαστει πανω απο το λεπτο ξυλο και στα ανοιγματα θα κανει δουλεια κανε μια προσπαθεια
δεν χανεις κατι αφου εχεις εναλακτικη το πετσομα
οτι και να αποφασησεις καλη συνεχεια ευχομαι φιλε ::salut:: ::salut::

Φίλε Σπύρο και ο Σταμάτης και ο Νίκος πρότειναν μια καλή και εφικτή λύση, όμως δεν ξέρω αλλά κάτι συμβαίνει με την μπάλσα. Πιο πολύ απ' όλα φοβάμαι μην κάνω την διαδικασία που προτείνουν τα παιδιά και έχω μετέπειτα προβλήματα όταν πλέον το καράβι έχει περαστεί με χρώμα και σφραγιστεί με βερνίκι, όταν έχουν τοποθετηθεί και άλλα πράγματα πάνω, τότε η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα μου πάρει βέβαια χρόνο να βάλω το δεύτερο πέτσωμα αλλά θα γίνει πιο συμπαγές έτσι μιας και σε μερικά σημεία η μπάλσα υποχωρεί πιέζοντας με το χέρι μου (δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, δεν έχω ιδέα), από την αρχή είχα μια επιφύλαξη με την μπάλσα αλλά τελικά δεν το σκέφτηκα καλά το όλο θέμα.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #63 στις: Μαρτίου 12, 2011, 07:47:47 μμ »
Βασίλη προχώρα οπως καταλαβαίνεις το ένστιχτο του μοντελιστή είναι πάνω από όλα.Καλή συνέχεια φίλε ,αναμένουμε για την συνέχεια με ενδιαφέρον.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

• Moderator
  • Scale 1/32
« Απάντηση #64 στις: Μαρτίου 12, 2011, 07:50:39 μμ »
Βασίλη μήπως το surfacer που χρησιμοποίησες είναι επιθετικό προς το ξύλο γενικά και πρέπει να προστατέψεις και το δεύτερο πέτσωμα; Μήπως πρέπει να προσέξεις για να μην καταστραφεί όλο το σκάφος; Διάβασε τις οδηγίες και την χημική σύνθεση του surfacer..  :roll: :roll:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #65 στις: Μαρτίου 12, 2011, 08:04:41 μμ »
Βασίλη προχώρα οπως καταλαβαίνεις το ένστιχτο του μοντελιστή είναι πάνω από όλα.Καλή συνέχεια φίλε ,αναμένουμε για την συνέχεια με ενδιαφέρον.
Σταμάτη ευχαριστώ.

Βασίλη μήπως το surfacer που χρησιμοποίησες είναι επιθετικό προς το ξύλο γενικά και πρέπει να προστατέψεις και το δεύτερο πέτσωμα; Μήπως πρέπει να προσέξεις για να μην καταστραφεί όλο το σκάφος; Διάβασε τις οδηγίες και την χημική σύνθεση του surfacer..  :roll: :roll:
Νίκο είναι καθαρά υπόστρωμα ξύλου, είναι σίγουρο όμως ότι η μπάλσα λόγω του ότι είναι εξαιρετικά πορώδες ξύλο έκανε αυτά τα προβλήματα. Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό με κάθε επιτυχία σε άλλα μοντέλα μου όπως και στο Trotamares (Frederica) αλλά με αποτυχία στη μπάλσα. Στο συγκεκριμμένο καράβι δεν πρέπει να φαίνονται σανίδες μιας και η γάστρα είναι μεταλλική. Σου παραθέτω μια φωτογραφία από το Gorch Fock Γερμανικό εκπαιδευτικό που η διαδικασία ασταρώματος είναι ακριβώς η ίδια, το μοντέλο είναι φτιαγμένο πάνω από μια 10ετία.

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #66 στις: Μαρτίου 12, 2011, 10:10:56 μμ »
  Βασίλη ,καλησπέρα και απο μένα ,πολύ ωραία η κατασκευή σου αλλά και μεγάλη η ατυχία σου με τις ρωγμές . Σκέφτομαι αν είναι δυνατόν να ποτίσεις εσωτερικά από τις τρύπες του καταστρώματος το εσωτερικό του πετσώματος με ατλακόλ , είναι σίγουρο ότι η μπάλσα θα γίνει σαν πέτρα , μετά να στοκάρεις και έτσι να αποφύγεις το δεύτερο πέτσωμα ,πιστεύω δεν θα έχεις άλλες ρωγμές γιατί η μπάλσα με την ατλακόλ θα γίνει ένα σώμα και δεν θα σκίζεται . Αλλά εσύ θα αποφασίσεις . [ Έχω βάψει μπάλσα με ατλακόλ και έχει γίνει πολύ σκληρή ] .
Πάντως είσαι πολύ έμπειρος και θα τα καταφέρεις ( μπρος τα κάλη πόνος ψιχάλι ) .  ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #67 στις: Μαρτίου 13, 2011, 02:31:35 πμ »
Βασιλη μη σε παιρνει απο κατω, αυτα τα πραγματα συνβαινουν, ειναι στο προγραμμα να εχουμε και ατυχιες! Εγω στην θεση σου θα το αφηνα να ηρεμηση(και να ηρεμησης κι'εσυ) και να βγαλη οτι ειναι βγαλη γιατι ειναι πολυ πιθανον να σου βγαλη κι'αλλα. Αυτο εγινε απο αποτομη διαστολη συστολη της μπαλσα που ισως να προκληθηκε απο το σουρφασερ! Εγω οταν δουλευω με μπαλσα παντα την περναω με durocoat της vernilac. Ειναι βερνικι δυο συστατικων πολυουραιθανης και ποτε δεν ειχα προβλημα, μετα μπορεις να κανεις οτι θελεις απο πανω! Προς Θεου μην χρησιμοποιησης σιδηροστοκο οπως ειπε καποιος απο τα παιδια πιο πανω γιατι θα κανεις μαγαλυτερη ζημια! Λοιπον η γνωμη μου ειναι να το αφησης να βγαλη οτι ειναι να βγαλη και μετα να στοκαρης με ακρυλικο στοκο(τριβεται ευκολα) και ακολουθως να περαστη με ενα πολυ ψιλο υαλουφασμα και εποξικη ρυτινη. Να εισαι σιγουρος οτι θα γλυτωσεις πολυ κοπο και χρονο και το αποτελεσμα θα ειναι σιγουρο 100%. Η επιλογη βεβαια ειναι δικη σου! Ειμαι σιγουρος οτι θα το καταφερεις!!!!

• Moderator
  • Scale 1/32
« Απάντηση #68 στις: Μαρτίου 13, 2011, 02:52:46 πμ »
Κε Γιάννη επειδή εγώ πρότεινα τον σιδηρόστοκο, αυτόν χρησιμοποίησε αρχικά ο Βασίλης... Μήπως αντέδρασε με το surfacer;

Βασίλη τα σημεία στα οποία η μπάλσα μαλάκωσε είχαν περαστεί με σιδηρόστοκο; Καλό θα είναι να βρούμε την αιτία του προβλήματος για να μην την πατήσει κι άλλος...  :?

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #69 στις: Μαρτίου 13, 2011, 09:52:03 πμ »
Ωχ! Τώρα είδα τι έγινε...
Στο ...ματιάσαμε!!
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #70 στις: Μαρτίου 13, 2011, 01:21:55 μμ »
  Βασίλη ,καλησπέρα και απο μένα ,πολύ ωραία η κατασκευή σου αλλά και μεγάλη η ατυχία σου με τις ρωγμές . Σκέφτομαι αν είναι δυνατόν να ποτίσεις εσωτερικά από τις τρύπες του καταστρώματος το εσωτερικό του πετσώματος με ατλακόλ , είναι σίγουρο ότι η μπάλσα θα γίνει σαν πέτρα , μετά να στοκάρεις και έτσι να αποφύγεις το δεύτερο πέτσωμα ,πιστεύω δεν θα έχεις άλλες ρωγμές γιατί η μπάλσα με την ατλακόλ θα γίνει ένα σώμα και δεν θα σκίζεται . Αλλά εσύ θα αποφασίσεις . [ Έχω βάψει μπάλσα με ατλακόλ και έχει γίνει πολύ σκληρή ] .
Πάντως είσαι πολύ έμπειρος και θα τα καταφέρεις ( μπρος τα κάλη πόνος ψιχάλι ) .  ::salut::
Πριν βάλω το σουρφασέρ πέρασα όλο το σκάφος με αραιωμένη αλιφατική κόλλα όπως έλεγαν οι οδηγίες. Το έχω ποστάρει πιο πάνω. την είχα διαλύσει με νερό, λες να έφταιγε αυτό; Μπορεί και να έφταιγε τελικά.

Κε Γιάννη επειδή εγώ πρότεινα τον σιδηρόστοκο, αυτόν χρησιμοποίησε αρχικά ο Βασίλης... Μήπως αντέδρασε με το surfacer;

Βασίλη τα σημεία στα οποία η μπάλσα μαλάκωσε είχαν περαστεί με σιδηρόστοκο; Καλό θα είναι να βρούμε την αιτία του προβλήματος για να μην την πατήσει κι άλλος...  :?
Νίκο σιδηρόστοκο έβαλα εφόσον είχα περάσει το σουρφασέρ και στοκάρισα μερικές ατέλειες και δεν νομίζω να ήταν αυτό το πρόβλημα γιατί όπως βλέπεις και από τις φωτογραφίες έχει ξεκολλήσει και το κάτω μέρος του πετσώματος, άρα μιλάμε για δυνατή συστολή διαστολή μιας και το πέτσωμα είναι κολλημένο πάρα πολύ καλά και είμαι σίγουρος γι' αυτό.

Βασιλη μη σε παιρνει απο κατω, αυτα τα πραγματα συνβαινουν, ειναι στο προγραμμα να εχουμε και ατυχιες! Εγω στην θεση σου θα το αφηνα να ηρεμηση(και να ηρεμησης κι'εσυ) και να βγαλη οτι ειναι βγαλη γιατι ειναι πολυ πιθανον να σου βγαλη κι'αλλα. Αυτο εγινε απο αποτομη διαστολη συστολη της μπαλσα που ισως να προκληθηκε απο το σουρφασερ! Εγω οταν δουλευω με μπαλσα παντα την περναω με durocoat της vernilac. Ειναι βερνικι δυο συστατικων πολυουραιθανης και ποτε δεν ειχα προβλημα, μετα μπορεις να κανεις οτι θελεις απο πανω! Προς Θεου μην χρησιμοποιησης σιδηροστοκο οπως ειπε καποιος απο τα παιδια πιο πανω γιατι θα κανεις μαγαλυτερη ζημια! Λοιπον η γνωμη μου ειναι να το αφησης να βγαλη οτι ειναι να βγαλη και μετα να στοκαρης με ακρυλικο στοκο(τριβεται ευκολα) και ακολουθως να περαστη με ενα πολυ ψιλο υαλουφασμα και εποξικη ρυτινη. Να εισαι σιγουρος οτι θα γλυτωσεις πολυ κοπο και χρονο και το αποτελεσμα θα ειναι σιγουρο 100%. Η επιλογη βεβαια ειναι δικη σου! Ειμαι σιγουρος οτι θα το καταφερεις!!!!
Γιάννη είμαι απόλυτα ήρεμος γιατί όπως λες και εσύ αυτά συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Δεν έχω προχωρήσει ακόμα σε τίποτε γιατί πιστεύω και γω ότι θα βγάλει και άλλες ρωγμές. Θα έβαζα το υαλόφασμα αλλά αυτό που δίνει η Mantua είναι σαν χαρτί και το βλέπω πρώτη φορά, δεν είναι δηλαδή σαν και αυτό που ξέρουμε το γνωστό που χρησιμοποιούμε στα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα.

Ωχ! Τώρα είδα τι έγινε...
Στο ...ματιάσαμε!!
Μπα δεν ματιάζομαι εύκολα και ειδικά το καράβι  :lol: :lol: :lol:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #71 στις: Μαρτίου 13, 2011, 01:53:37 μμ »
Οι ρωγμές συνεχίζονται ακάθεκτα όπως φαίνεται στις παρακάτω τρεις φωτογραφίες.

Το τελευταίο που συνέβηκε ήταν ότι τώρα φαίνονται και οι νομείς σαν να βλέπουμε τον θώρακα ενός πολύ αδύνατου ανθρώπου που βλέπουμε τα κόκκαλά του.
Είναι αδύνατον το δεύτερο πέτσωμα καθώς αυτό το πράγμα θα είναι πλέον ορατό.
Είναι σαν να έχει κάνει κοιλιά η μπάλσα προς τα μέσα ανάμεσα σε όλους τους νομείς. Ειλικρινά αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί σε ξύλινο, ούτε και τότε που δεν κατάφερα να φτιάξω επιτυχώς το πρώτο μου.
Το μόνο που μου έχει μείνει είναι η καλή διάθεση και μάλλον σκέφτομαι δύο εκδοχές.
Η πρώτη είναι να βγάλω όλο το πέτσωμα σιγά-σιγά εάν αυτό είναι εφικτό και η δεύτερη είναι να πάρω εξαρχής το πρώτο κιτ από την multi part σειρά του Vespucci.
Δεν ξέρω εάν μπορέσετε να παρατηρήσετε αυτό που σας λέω πιο πάνω με τις φωτογραφίες. Από κοντά κάνει μπαμ αυτό το περίεργο πράγμα και είναι σίγουρο ότι πλέον οφείλεται στη μπάλσα από βλακεία δικιά μου είτε διότι δεν έβαλα το δεύτερο πέτσωμα όπως όφειλα, είτε διότι δεν έκανα την κατάλληλη προεργασία και μάλλον το δεύτερο είναι που συμβαίνει.

• Moderator
  • Scale 1/32
« Απάντηση #72 στις: Μαρτίου 13, 2011, 02:20:19 μμ »
Βασίλη το θέμα είναι να μην επηρεαστούν οι νομέις... Το πέτσωμα καλό θα ήταν να το βγάλεις μια κι από αυτά που βλέπουμε η μπάλσα έχει γίνει χαρτόνι κι όχι ξύλο... Απλά έχασες το χρόνο σου με το πέτσωμα με μπάλσα... Σώζεται το σκαρί και χτίζεις ακόμα καλύτερο και πιο ανθεκτικό...  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #73 στις: Μαρτίου 13, 2011, 03:01:06 μμ »
Νίκο οι νομείς δεν επηρεάστηκαν, η μπάλσα βγήκε σαν μαρουλόφυλλο και μέσα σε 5 λεπτά είχε φύγει το πέτσωμα.
Όντως η μπάλσα είναι σαν χαρτόνι.
Λοιπόν θα τρίψω τα περισσεύματα του ξύλου πάνω στους νομείς και όπου αλλού χρειάζεται και θα ξεκινήσω καινούργιο πέτσωμα αυτή την φορά με Limewood strip 2X6 χιλιοστά αντί της μπάλσας.
Αυτήν τη φορά θα πάνε όλα καλά μιας και δεν πρόκειται να μπει μπάλσα.
Απλά το δούλευα αρκετό καιρό με ενδιάμεσα χρονικά διαλείμματα. Πήγε στράφι τόσος κόπος, αλλά τουλάχιστον γλύτωσα από την αγορά του πρώτου κιτ της multi part σειράς του Vespucci και ευτυχώς που αυτό έγινε τώρα και όχι σε άλλο στάδιο που θα είχαν μπει πολλά κομμάτια πάνω στο καράβι, τότε δεν θα υπήρχε επιστροφή και θα γινόταν μάλλον καυσόξυλο.  :lol: :lol: :lol:
Συνεχίζουμε λοιπόν πάλι από την αρχή.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #74 στις: Μαρτίου 13, 2011, 03:38:34 μμ »
Βασιλη απο τα γραφομενα σου την ζημια στην εκανε το νερο που αραιωσες την κολλα! Δεν προλαβε να στεγνωση και κλειστηκε ολη η υγρασια μεσα απο το σουρφασερ!Η μπαλσα τραβαει την υγρασια σαν σφουγκαρι! Το "υαλουφασμα" που σου δινει το κιτ ειναι tisue και μπορεις να το δουλεψεις εκτος απο ρυτηνη με βερνικι η και με ατλακολ. Καλο ειναι να το χρησιμοποιησης γιατι θα δεση καλα το σκαφος και θα βγαλη και ωραια επιφανεια μετα απο τριψιμο! Καλο κουραγιο φιλε μου!!!