Αποστολέας Θέμα: Jim Clark Tribute Lotus 49 1/12  (Αναγνώστηκε 3484 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος APR

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
    • APR
Απ: Jim Clark Tribute Lotus 49 1/12
« Απάντηση #25 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2010, 09:23:08 μμ »
Βασίλη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οι αεραγωγοί είναι ίδιοι στην 49 και 49Β. Εγώ περίμενα να ρωτήσεις πως έγινε το κίτρινο διακοσμιτικό που διατρέχει κατά μήκος το αμάξωμα και σε αντίθεση με την 25, αγκαλιάζει το ρύγχος σε όλη του την περιφέρεια.
Για τους δίσκους τώρα. Είμαστε στο 1967 και η τεχνική κατασκευής τους είναι μία πλάκα εμπρός, μια πλάκα πίσω κολλημένες πάνω σε έναν ακτινωτό δίσκο. Οί πλάκες ήταν ελαφρά σαγρέ stainless steel, και ο ακτινωτός δίσκος μαντέμι.Τώρα είναι χυτοί. Τότε ήταν κολλητοί. Μιλάμε για την εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη ...ζώνες ασφαλείας για τους οδηγούς.
Στη διάθεσή σου και σε ευχαριστώ και πάλι. ::salut:: ::salut:: ::salut::

OFFTOPIC

Λοιπόν, επειδή η απάντησή σου ως προς τους δίσκους με "ξένησε" λίγο, ανέτρεξα σε βιβλιογραφία και internet να δώ τα περι δίσκόπλακων. Τελικά είναι ωραία αυτά που συμβαίνουν ιδιαίτερα οταν εχεις απέναντί σου κάποιον που γνωρίζει και το ψάχνει. Στο θέμα μας λοιπόν... μετά απο πολύωρο ξεψάχνισμα διαπίστωσα το εξής: Η lotus 49 Δεν είχε αεριζόμενες δισκόπλακες, αλλα μονές.Αναρωτιέμαι λοιπόν το γιατι και θυμήθηκα οτι τι μοντέλο σου είναι η LOTUS 49B.Αλλα τελικά ούτε και αυτή είχε αεριζόμενες δισκόπλακες μπρος-πίσω.Ναι μεν είχε διπίστονες δαγκάνες αλλα οχι αεριζόμενες δισκόπλκαες.Αναρωτιέμαι τελικά, γιατί το κιτ που εφτιαξες τις είχε μέσα.Και τελικά ποσα αλλα κιτ εχουν κομμάτια που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν? Αλλα και ποιος ειναι αυτός και απο που, οταν σχεδιάζετε ενα κιτ βάζει και λιγη φαντασία?

Οσον αφορά την απάντησή σου στις δισκόπλακες, δεν με επεισες, αλλα δεν είναι αυτό το ζητούμενο...Ασε που θα κουράσουμε και τους υπόλοιπους... Οπως και το oFFtopic που άνοιξα, το ανοιξα για εναν και μόνο λόγο.Οχι για να υποβαθμίσω την δουλεία σου, που είναι σχεδόν τέλεια, αλλα γιατι μερικές φορές δεν καταλαβαίνω πως σχεδιάζοντε και παράγοντε τα κιτ.

::offtopic::

Και πάλι λέω, οτι εχω πολύ δρόμο μπροστά μου μέχρι να σας φτάσω...

VASSILIOS ANAGNOSTOPOULOS

Αποσυνδεδεμένος geokat

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΞΑΝΘΗ-ΝΑΥΠΛΙΟ
« Απάντηση #26 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2010, 09:39:43 μμ »
 ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
συγχαρητηρια καταπλυλτικη δουλεια ειδικα ο κινητηρας ειναι ολα τα λεφτα!!!παντα τετοια ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gtziaf

• Kavala ModelClub
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Τζιαφάς Γιώργος
    • Car Modelling in Greece
« Απάντηση #27 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2010, 11:08:20 μμ »
Περι δίσκων ο λόγος...
Καταρχην δεν το θεωρώ, off topic μιας και σφορά το μοντέλο...
Εξάλλου έχω να φτιάξω και την δικιά μου, οπότε θα ήθελα να ξεκαθαρίσει τι παίζει με τα δισκόφρενα...  :wink:  οπότε χαίρομαι που άτομα που ξέρουν απο αυτοκίνητα και Motosports ψάχνουν και φωτίζουν σημαντικές λεπτομέρειες...
Φίλε APR γενικά έρχεις δίκιο... αλλά μην υποτιμάς την Tamiya, ακόμη και της δεκαετίας του 60-70...
Και εξηγώ:
Καταρχην το πρώτο που έκανα ήξταν να ξεθάψω το κιτ της απλής 49... και να δω τους δίσκους... Όντως είναι και εκει αεριζόμενοι...
Μετα έψαξα τις φώτο μου και βρήκα αυτές...
Εδώ φαίνεται ότι έχεις δίκιο (για την  49) :

Επίσης και εδω φαίνεται να έχεις δίκιο (για την  49Β) :

Αλλά η Tamiya είδε μαλλον αυτό :

ή αυτό :

και για τι σύνθεση-χρώμα, χρήσιμη είναι αυτή :

Οπότε τα αεριζώμενα δισκόφρενα κάνουν την εμφάνιση τους στην 49 με το Νο5, σε διάφορους αγώνες...
Πιθανών είναι επιλογή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της πίστας... Μια γρήγορη γενίκευση-ερευνα λέει οτι στις γρήγορες πίστες φορούσε να απλά και στις αργές τα τρυπητά !!! :mrgreen: και μόν ο ο Clark...
Στην 49Β του 68 τα αρεριζόμενα δεν κάνουν την εμφάνιση τους σε κάμια φώτογραφία που έχω στη διάθεση μου...
Δεύτερη παρατήρηση... Ο Clark ήταν το "πειραματόζωο"¨= ο μοναδικός που μπορούσε να τα αξιοποιήσει-χρησιμοποιήσει...
Τα σέβη μου σε όλους...
Ο χρόνος λειτουργεί, υπέρ αυτού που τον εκμεταλλεύεται...
http://gtziaf.blogspot.com/

Αποσυνδεδεμένος Est.1976

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Amiens
  • Λιάτης Σταύρος
« Απάντηση #28 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 08:58:09 πμ »
::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
συγχαρητηρια καταπλυλτικη δουλεια ειδικα ο κινητηρας ειναι ολα τα λεφτα!!!παντα τετοια ::salut:: ::salut::
Ευχαριστώ πολύ συνφορουμίτη ::thanks_smilie::

Αποσυνδεδεμένος Est.1976

• Scale 1/35
  • *
  • Λιάτης Σταύρος
« Απάντηση #29 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 09:22:56 πμ »
Λοιπόν, επειδή η απάντησή σου ως προς τους δίσκους με "ξένησε" λίγο, ανέτρεξα σε βιβλιογραφία και internet να δώ τα περι δίσκόπλακων. Τελικά είναι ωραία αυτά που συμβαίνουν ιδιαίτερα οταν εχεις απέναντί σου κάποιον που γνωρίζει και το ψάχνει. Στο θέμα μας λοιπόν... μετά απο πολύωρο ξεψάχνισμα διαπίστωσα το εξής: Η lotus 49 Δεν είχε αεριζόμενες δισκόπλακες, αλλα μονές.Αναρωτιέμαι λοιπόν το γιατι και θυμήθηκα οτι τι μοντέλο σου είναι η LOTUS 49B.Αλλα τελικά ούτε και αυτή είχε αεριζόμενες δισκόπλακες μπρος-πίσω.Ναι μεν είχε διπίστονες δαγκάνες αλλα οχι αεριζόμενες δισκόπλκαες.Αναρωτιέμαι τελικά, γιατί το κιτ που εφτιαξες τις είχε μέσα.Και τελικά ποσα αλλα κιτ εχουν κομμάτια που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν? Αλλα και ποιος ειναι αυτός και απο που, οταν σχεδιάζετε ενα κιτ βάζει και λιγη φαντασία?
Οσον αφορά την απάντησή σου στις δισκόπλακες, δεν με επεισες, αλλα δεν είναι αυτό το ζητούμενο...Ασε που θα κουράσουμε και τους υπόλοιπους... Οπως και το oFFtopic που άνοιξα, το ανοιξα για εναν και μόνο λόγο.Οχι για να υποβαθμίσω την δουλεία σου, που είναι σχεδόν τέλεια, αλλα γιατι μερικές φορές δεν καταλαβαίνω πως σχεδιάζοντε και παράγοντε τα κιτ.
 ::offtopic::
Και πάλι λέω, οτι εχω πολύ δρόμο μπροστά μου μέχρι να σας φτάσω...
Συγνώμη Βασίλη αλλά για εμένα ό κύριος σκοπός του Forum δεν είναι να χειροκροτεί και να συγχαίρει ο ένας τον άλλον. Κυρίως είναι δεξαμενή καλοπροαίρετης κριτικής. Συνεπώς καλά έκανες και άνοιξες το offtopic που δεν είναι offtopic.
Για την μέθοδο κατασκευής των αεριζόμενων δίσκων ήλεγξα τα γραπτά μου με τη βιβλιογραφία μου και δεν υπάρχει λάθος.
Για το υπόλοιπο σου απαντάει ο Γιώργος και τον συμπληρώνω.

Αποσυνδεδεμένος Est.1976

• Scale 1/35
  • *
  • Λιάτης Σταύρος
« Απάντηση #30 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 09:40:11 πμ »
Περι δίσκων ο λόγος...
Καταρχην δεν το θεωρώ, off topic μιας και σφορά το μοντέλο...
Εξάλλου έχω να φτιάξω και την δικιά μου, οπότε θα ήθελα να ξεκαθαρίσει τι παίζει με τα δισκόφρενα...  :wink:  οπότε χαίρομαι που άτομα που ξέρουν απο αυτοκίνητα και Motosports ψάχνουν και φωτίζουν σημαντικές λεπτομέρειες...
Φίλε APR γενικά έρχεις δίκιο... αλλά μην υποτιμάς την Tamiya, ακόμη και της δεκαετίας του 60-70...
Και εξηγώ:
Καταρχην το πρώτο που έκανα ήξταν να ξεθάψω το κιτ της απλής 49... και να δω τους δίσκους... Όντως είναι και εκει αεριζόμενοι...
Μετα έψαξα τις φώτο μου και βρήκα αυτές...
Εδώ φαίνεται ότι έχεις δίκιο (για την  49) :

Επίσης και εδω φαίνεται να έχεις δίκιο (για την  49Β) :

Αλλά η Tamiya είδε μαλλον αυτό :

ή αυτό :

και για τι σύνθεση-χρώμα, χρήσιμη είναι αυτή :

Οπότε τα αεριζώμενα δισκόφρενα κάνουν την εμφάνιση τους στην 49 με το Νο5, σε διάφορους αγώνες...
Πιθανών είναι επιλογή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της πίστας... Μια γρήγορη γενίκευση-ερευνα λέει οτι στις γρήγορες πίστες φορούσε να απλά και στις αργές τα τρυπητά !!! :mrgreen: και μόν ο ο Clark...
Στην 49Β του 68 τα αρεριζόμενα δεν κάνουν την εμφάνιση τους σε κάμια φώτογραφία που έχω στη διάθεση μου...
Δεύτερη παρατήρηση... Ο Clark ήταν το "πειραματόζωο"¨= ο μοναδικός που μπορούσε να τα αξιοποιήσει-χρησιμοποιήσει...
Τα σέβη μου σε όλους...

Γιώργο έχεις δίκιο αλλά -ένα μεγάλο αλλά- τώρα το πράγμα μπλέκει περισσότερο και εξηγούμαι: Αν λάβεις σαν σωστες τις φωτό σου 4 & 5, στο κιτ της 49 που έχεις στα to do πρέπει να γίνουν οι εξής προσθήκες και μετατροπές
1) Οι χοάνες εισαγωγής είναι με σίτα
2) Το κούμπωμα των ημιαξονίων στο διαφορικό είναι διαφορετικό, και κυρίως
3) Το οβάλ μεγάλο διαφανές περιμετρικό του κόκπιτ είναι σώμα με το αμάξωμα, συνέχειά του και κομμάτι του, σε πράσινο χρώμα, και διαφανές είναι μόνο το μικρό κομμάτι πάνω από το τιμόνι. Σε έφτιαξα :?: :roll:

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #31 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 09:51:17 πμ »
Επανερχόμενος κι εγώ, θα ήθελα να προσθέσω κάτι στην ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα των φρένων της Lotus 49. Πρώτα απ'όλα να πω ότι "το δυνατό σημείο" μου λόγω ενασχόλησης είναι κυρίως τα κόκκινα άλογα από το Maranello και όχι τόσο πολύ οι πράσινες βολίδες των ʼγγλων. Από μια σύντομη έρευνα όμως που έκανα διαπίστωσα τα εξής:

Η Lotus 49 φορούσε "Girling ventilated discs, all-round". Πιο συγκεκριμένα η ίδια πηγή αναφέρει ότι : "The internally vented disc brakes were provided by Girling. Specifically for the fat Firestone tires, Lotus developed somewhat unusual lightweight dish wheels..."  άρα δικαιολογείται η ύπαρξη και των 2 διαφορετικών τύπων δισκόφρενων.

Πηγή: http://www.ultimatecarpage.com/car/887/Lotus-49-Cosworth.html

Αποσυνδεδεμένος Est.1976

• Scale 1/35
  • *
  • Λιάτης Σταύρος
« Απάντηση #32 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 10:42:34 πμ »
Επανερχόμενος κι εγώ, θα ήθελα να προσθέσω κάτι στην ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα των φρένων της Lotus 49. Πρώτα απ'όλα να πω ότι "το δυνατό σημείο" μου λόγω ενασχόλησης είναι κυρίως τα κόκκινα άλογα από το Maranello και όχι τόσο πολύ οι πράσινες βολίδες των ʼγγλων. Από μια σύντομη έρευνα όμως που έκανα διαπίστωσα τα εξής:

Η Lotus 49 φορούσε "Girling ventilated discs, all-round". Πιο συγκεκριμένα η ίδια πηγή αναφέρει ότι : "The internally vented disc brakes were provided by Girling. Specifically for the fat Firestone tires, Lotus developed somewhat unusual lightweight dish wheels..."  άρα δικαιολογείται η ύπαρξη και των 2 διαφορετικών τύπων δισκόφρενων.

Πηγή: http://www.ultimatecarpage.com/car/887/Lotus-49-Cosworth.html
Αγαπητέ Νίκο -το λεω σωστά?- το ultimatecarpage είναι από το πιο έγκυρα σε κείμενο, μαζί με το gurney flap σε φωτό. Όντως φορούσε 4 αεριζόμενους η 49 αλλά...όχι πάντα. Στα technical data το ultimatecarpage αναφέρει 4 αεριζόμενους αλλά ...έχει φωτό με...μονούς δίσκους. Τρελό :?: Ήταν όντως της Girling με διπλοπίστονες σιαγόνες. Πάντως το θέμα παραμένει κάπως ομιχλώδες :roll: Φαντάσου τι ψάξιμο έχουμε ρίξει εγώ και ο Γιώργος για το κιτ που φτιάχνω, ακόμη παλαιότερης χρονολογίας (1966)

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #33 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 11:09:37 πμ »
Το ίδιο ακριβώς λέμε, γι'αυτό κι εγώ τόνισα και το υπογράμμισα ότι η Lotus είχε αναπτύξει και κάποια "ασυνήθιστα ελαφρύτερα μονά δισκόφρενα" (unusual lightweight dish wheels) τα οποία προφανώς φορούσε σε συγκεκριμένους αγώνες, εκτός από τα αεριζόμενα τύπου "σάντουιτς". Γι'αυτό ακριβώς στις φωτογραφίες εμφανίζεται και με τους 2 τύπους.

Το ίδιο εξάλλου δεν γίνεται ακόμα και σήμερα στην F1; Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς "φοράει" επάνω του ένα σύγχρονο μονοθέσιο, καθώς οι μηχανικοί συνεχώς πειραματίζονται (εντός κανονισμών πάντα) κάνοντας πολλές φορές ακόμα και τεχνολογικά "πισωγυρίσματα" με γνώμονα τι εξυπηρετεί στις ιδιόμορφες συνθήκες της κάθε πίστας.

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος APR

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
    • APR
« Απάντηση #34 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 04:22:42 μμ »
Πω πωπω! που πήγε και έπεσε το μάτι μου! Αλλη φορά δεν ξανανοίγω τέτοιο θέμα. Πραγματικά λυπάμαι γιατι χάνει την αξία του το μοντέλο, αφού μερικούς ενδιαφέρει....
Ασε που κάποιοι θα λένε οτι : " ή πολύ καλός μοντελιστής θα είναι αυτός, ή πολύ μ@λ@κ..ς!" Σίγουρα το πρώτα δεν ισχύει για μένα. ::kranke_010:: Για το δεύτερο...παίζεται ακόμα...Το ψάχνω και εγώ! ::eusa_wall::
VASSILIOS ANAGNOSTOPOULOS

Αποσυνδεδεμένος gtziaf

• Kavala ModelClub
  • Scale 1/35
  • *
  • Τζιαφάς Γιώργος
« Απάντηση #35 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 04:51:43 μμ »
Καλά έκανε κι έπεσε εκεί το μάτι σου φίλε και καλά έκανες και το επισήμανες...
Εγώ παρόλου την αρχικώς επισταμένη έρευνα στο θέμα, ούτε το είχα προσέξει...
Όποτε πέφτει το μάτι σου σε κάτι παρόμοιο, επιβάλλεται να το επισημάνεις  ::icon_thumright::
Φαντάζομαι παρόμοιας γνώμης είναι και Est, στου οποίου το θέμα πλατιάσαμε (ελαφρώς :wink:) και όλοι οι υπόλοιποι...
Πάντα τέτοια  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Est.1976

• Scale 1/35
  • *
  • Λιάτης Σταύρος
« Απάντηση #36 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 06:55:15 μμ »
Πω πωπω! που πήγε και έπεσε το μάτι μου! Αλλη φορά δεν ξανανοίγω τέτοιο θέμα. Πραγματικά λυπάμαι γιατι χάνει την αξία του το μοντέλο, αφού μερικούς ενδιαφέρει....
Ασε που κάποιοι θα λένε οτι : " ή πολύ καλός μοντελιστής θα είναι αυτός, ή πολύ μ@λ@κ..ς!" Σίγουρα το πρώτα δεν ισχύει για μένα. ::kranke_010:: Για το δεύτερο...παίζεται ακόμα...Το ψάχνω και εγώ! ::eusa_wall::
Μην τα λέμε πάλι, καλά έκανε και έπεσε το μάτι σου! Είδες όμως, πήγαινε-έλα το θέμα αναλύθηκε, διαλευκάνθηκε και μείναμε και on topic, δηλ. δεν ξεφύγαμε από την 49 ::icon_thumright::

Καλά έκανε κι έπεσε εκεί το μάτι σου φίλε και καλά έκανες και το επισήμανες...
Εγώ παρόλου την αρχικώς επισταμένη έρευνα στο θέμα, ούτε το είχα προσέξει...
Όποτε πέφτει το μάτι σου σε κάτι παρόμοιο, επιβάλλεται να το επισημάνεις  ::icon_thumright::
Φαντάζομαι παρόμοιας γνώμης είναι και Est, στου οποίου το θέμα πλατιάσαμε (ελαφρώς :wink:) και όλοι οι υπόλοιποι...
Πάντα τέτοια  ::salut:: ::salut:: ::salut::
Γιώργο, τίποτα δεν είναι πλατιασμός όταν παραμένει στο βασικό θέμα. Να κυλίσει και λίγο το αίμα στις φλέβες και εκτός από  ::eusa_clap:: να έχουμε αυτό το ριμάδι το θάρρος να ρωτάμε και να αμφισβητούμε καλοπροαίρετα.
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος gtziaf

• Kavala ModelClub
  • Scale 1/35
  • *
  • Τζιαφάς Γιώργος
« Απάντηση #37 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2010, 07:05:15 μμ »
Spoiler (hover to show)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Το 'χω αυτό... ::glossa:: ::glossa::

Tags: