Αποστολέας Θέμα: Παλιός MARKLIN-ίστας, νέος συν-forum-ίτης  (Αναγνώστηκε 7381 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kleanthis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • ΗΟ scale
Παλιός MARKLIN-ίστας, νέος συν-forum-ίτης
« στις: Αυγούστου 31, 2010, 07:27:21 μμ »
Χαιρετώ την κοινότητα.  ::handshake::
Κλεάνθης από Πειραιά ετών 29 και όχι νέος στο "άθλημα".. Ξεκίνησα σε μικρή ηλικία με Lima και όταν αυτά έγιναν δυσέρευτα, συνέχισα με Marklin, για να καταλήξω στα 17 μου να φτιάξω την πρώτη μου μακέτα σε διαστάσεις 2,40m x 1,00m από τα χαρτζηλίκια μου και μόνο. Μετά από μερικά χρόνια την "έλυσα", προκειμένου να φτιάξω ένα άλλο project στις ίδιες διαστάσεις, δυστυχώς λόγω περιορισμένου χώρου. Η νέα μακέτα παραμένει δυστυχώς τα τελευταία 3 χρόνια μισοτελειωμένη, λόγω έλλειψης χρόνου και όπως όλοι γνωρίζετε εδώ μέσα, δεν αρκούν 1-2 ώρες τη μέρα και αυτές 1 φορά την εβδομάδα για να γίνει η δουλειά σωστά, έτσι JIMMY.K;
Το όνειρό μου φυσικά είναι να κατασκευάσω μια περιμετρική μακέτα στον αποκλειστικό της χώρο, με την προϋπόθεση ότι θα έχω πλέον το δικό μου σπίτι.. 2-3 παράλληλες γραμμές, οι οποίες θα διασχίζουν διαφορετικές ζώνες, τούνελ, γέφυρα, σταθμό, βιομηχανική ζώνη κτλ.

Καλώς σας βρήκα και πάλι κι επιφυλάσσομαι για τις φωτογραφίες των μακετών μου.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
Απ: Παλιός MARKLIN-ίστας, νέος συμ-forum-ίτης
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 31, 2010, 07:36:38 μμ »
Welcome _ Bien venue _ Kαλώς ήρθες
Με όλη μου τη καρδιά να έχεις το δικό σου σπίτι.
Ομως, εiσαι σίγουρος για Marklin;Πάνε εκείνες οι εποχές.Το DCC "βασιλεύει".
Αναμένω φωτό.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 31, 2010, 07:56:25 μμ »
Καλησπέρα! Η αλήθεια είναι ότι η Marklin πάντα με δυσκόλευε κομματάκι στις συνδεσμολογίες και την τσέπη πρωτίστως.. Και δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για περιφερειακά, νομίζω ή κάνω λάθος; Έχεις δίκτυο Marklin; Μονόδρομος λοιπόν η Marklin και για τα υπόλοιπα...
Ήμουν από τους τελευταίους των πανελληνίων εξετάσεων με δέσμες, ο τελευταίος και από όσους πρόλαβαν στα καταστήματα τις Μ tracks.  :lol:  Αυτή η γραμμή σε σχέση με την C είναι σκέτη απογοήτευση.. Στραβώνει, πετσικάρει, οξειδώνεται εύκολα...
Αναμείνατε φωτό κι ευχαριστώ για τις ευχές!

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2010, 01:58:26 μμ »
Χαιρετώ την κοινότητα.  ::handshake:: Καλώς όρισες Κλεάνθη! ::salut::
Ξεκίνησα σε μικρή ηλικία με Lima και όταν αυτά έγιναν δυσέρευτα, συνέχισα με Marklin, για να καταλήξω στα 17 μου να φτιάξω την πρώτη μου μακέτα σε διαστάσεις 2,40m x 1,00m από τα χαρτζηλίκια μου και μόνο. Όπως και οι περισσότεροι (και δη οι πτωχότεροι....,που ζαχαρώναμε τις Roco και τις Fleischmann στον Καλφάκη στην Σταδίου και ψωνίζαμε τις Lima από τον Πανταζόπουλο πιο κάτω.....

Η νέα μακέτα παραμένει δυστυχώς τα τελευταία 3 χρόνια μισοτελειωμένη, λόγω έλλειψης χρόνου και όπως όλοι γνωρίζετε εδώ μέσα, δεν αρκούν 1-2 ώρες τη μέρα και αυτές 1 φορά την εβδομάδα για να γίνει η δουλειά σωστά, έτσι JIMMY.K; Για την κουβέντα και το "καλώς όρισες" ναι , συνηθίζω μάλιστα να λέω εδώ και χρόνια, ότι ο τραινομοντελισμός απαιτεί τα τρία Χ (Χρόνο,Χρήμα,Χώρο).
Ναι, εάν κατασκευάζεις 50 τετραγωνικά μακέτα ........
Στην πράξη όμως , γιατί δεν βλέπουμε -παρά σπανιότατα- τέλειες μικρές μακέτες τραίνου 2,00 χ 1,20 μέτρα ας πούμε ?
Πρέπει να έχει κανείς 70.000 ευρώ budget και να ασχολείται νυχθημερόν για να βάψει-παλαιώσει σωστά ένα σπίτι ,να στρώσει ένα σκύρο (ballast) και να ρίξει λίγη φύση της προκοπής :?:?:

Το όνειρό μου φυσικά είναι να κατασκευάσω μια περιμετρική μακέτα στον αποκλειστικό της χώρο, με την προϋπόθεση ότι θα έχω πλέον το δικό μου σπίτι.. 2-3 παράλληλες γραμμές, οι οποίες θα διασχίζουν διαφορετικές ζώνες, τούνελ, γέφυρα, σταθμό, βιομηχανική ζώνη κτλ.
Όλες μου οι ευχές να το κάνεις πράξη! ::icon_thumright::

Καλώς σας βρήκα και πάλι κι επιφυλάσσομαι για τις φωτογραφίες των μακετών μου. Καλώς ήλθες και επιφυλασσόμεθα και εμείς. ::salut:: ::salut::

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2010, 06:08:52 μμ »
Επισυνάπτω λοιπόν μερικές φωτογραφίες από την μισοτελειωμένη μακέτα μου, η οποία έφθασε μέχρι το σημείο που βλέπετε σε 3 μήνες από την αρχή της κατασκευής της.

Αποσυνδεδεμένος zevgolis

• Scale 1/144
  • *
    • ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2010, 07:01:09 μμ »
φίλτατε τα συγχαρητήριά μου, το διόραμά σου είναι καταπληκτικό και μην βιάζεσαι να το τελειώσεις....
Οι μεταλλικές γραμμές Μ της Maerklin άντεξαν στο χρόνο αλλά όχι σε κάποια επιπολαιότητα ενός μοντελιστή να τις συνδέσει με τα 220V!! Έκτοτε υπήρχε οδηγία της ΕΕ για κατάργηση των μεταλλικών γραμμών (αλλά και των μεταλλικών μετασχηματιστών). Παρελκόμενα μπορείς να βρεις ακόμη σε παζάρια μοντελιστών (στο πατάρι μου έχω Μ γραμμές όσες θέλεις). Όσο ασχολείσαι αναλογικά, οι Μ γραμμές είναι καλές (πρόσεχε υγρασίες από σκούριασμα). Αν όμως θέλεις να μεταπηδήσεις στο ψηφιακό θα χρειαστεί ενδεχομένως αλλαγή στην Κ ή στην C (είναι προτιμότερη).
Σου εύχομαι καλή συνέχεια και οι παλαίμαχοι του τρενομοντελισμού (ακόμη και οι μη Μερκλινόφιλοι) θα σου συμπαραστέκονται. Ένα σου λέω: Maerklin για πάντα!!!!
Καλή συνέχεια

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2010, 07:07:49 μμ »
φίλτατε τα συγχαρητήριά μου, το διόραμά σου είναι καταπληκτικό και μην βιάζεσαι να το τελειώσεις....
Οι μεταλλικές γραμμές Μ της Maerklin άντεξαν στο χρόνο αλλά όχι σε κάποια επιπολαιότητα ενός μοντελιστή να τις συνδέσει με τα 220V!! Έκτοτε υπήρχε οδηγία της ΕΕ για κατάργηση των μεταλλικών γραμμών (αλλά και των μεταλλικών μετασχηματιστών). Παρελκόμενα μπορείς να βρεις ακόμη σε παζάρια μοντελιστών (στο πατάρι μου έχω Μ γραμμές όσες θέλεις). Όσο ασχολείσαι αναλογικά, οι Μ γραμμές είναι καλές (πρόσεχε υγρασίες από σκούριασμα). Αν όμως θέλεις να μεταπηδήσεις στο ψηφιακό θα χρειαστεί ενδεχομένως αλλαγή στην Κ ή στην C (είναι προτιμότερη).
Σου εύχομαι καλή συνέχεια και οι παλαίμαχοι του τρενομοντελισμού (ακόμη και οι μη Μερκλινόφιλοι) θα σου συμπαραστέκονται. Ένα σου λέω: Maerklin για πάντα!!!!
Καλή συνέχεια

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.. Νομίζω ότι για το χώρο, το χρόνο και το χρήμα που μπόρεσα να διαθέσω, έκανα το καλύτερο δυνατό. Βέβαια, αν μπορούσα να έχω στη διάθεσή μου περισσότερο χρόνο και καταλληλότερα εργαλεία, θα μπορούσα να εστιάσω και στη φυσική φθορά του διάκοσμου για περισσότερη αληθοφάνεια, αλλά και σε πολλές ακόμα λεπτομέρειες..  ::icon_thumright::
Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, όπως οι ηλεκτρικές συνδεσμολογίες, οι δρόμοι και η ολοκλήρωση του διοράματος στη μια πλευρά της μακέτας.

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 01, 2010, 08:00:43 μμ »
Δείτε και την παρακάτω αγγελία μου στη σχετική ενότητα....  ::icon_thumright::

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16052.new.html#new

Αποσυνδεδεμένος anthpao

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2010, 09:21:51 πμ »
Εγώ ξεκίνησα με Marklin πέρσυ και δεν το έχω μετανιώσει. Όλες μου οι γραμμές είναι C αλλά μάλλον οι K είναι καλύτερες. Μπορεί να μην έχουν έτοιμο υπόστρωμα (για πολλούς αυτό είναι πλεονέκτημα), να μην μπορείς να κρύψεις εύκολα καλώδια, μοτέρ και άλλα ψηφιακά από κάτω τους αλλά ο θόρυβος που κάνει το πέδιλο στα "δοντάκια" τους είναι κατά πολύ λιγότερος από ότι στις C. Οπότε αν θέλεις να αλλάξεις τις M που έχεις με K ή C βάλε κάτω τα υπέρ και τα κατά και διάλεξε.
Υ.Γ. Για την K υπάρχει και flexible 0.9m

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 02, 2010, 03:48:15 μμ »
Εγώ ξεκίνησα με Marklin πέρσυ και δεν το έχω μετανιώσει. Όλες μου οι γραμμές είναι C αλλά μάλλον οι K είναι καλύτερες. Μπορεί να μην έχουν έτοιμο υπόστρωμα (για πολλούς αυτό είναι πλεονέκτημα), να μην μπορείς να κρύψεις εύκολα καλώδια, μοτέρ και άλλα ψηφιακά από κάτω τους αλλά ο θόρυβος που κάνει το πέδιλο στα "δοντάκια" τους είναι κατά πολύ λιγότερος από ότι στις C. Οπότε αν θέλεις να αλλάξεις τις M που έχεις με K ή C βάλε κάτω τα υπέρ και τα κατά και διάλεξε.
Υ.Γ. Για την K υπάρχει και flexible 0.9m
Τουλάχιστον σε αυτή τη μακέτα δεν έχω τη δυνατότητα να αλλάξω γραμμές για ευνόητους λόγους... Αλλά και αν ξεκινήσω κάποιο νέο project, θα προτιμήσω πάλι γραμμές με έτοιμο υπόστρωμα.. Τις θεωρώ πολύ πιο βολικές από τις απλές, καθώς απλές γραμμές είχα με τα Lima, οπότε:

- Αποφεύγεις όλο τον κόπο, τα υλικά και το χρόνο για την κατασκευή του υποστρώματος.

- Το έτοιμο υπόστρωμα προσφέρεται και ως άμεση λύση "αποθήκευσης" για καλώδια και μηχανισμούς.

- Η συνδεσμολογία μεταξύ τους αλλά και η σύνδεση καλωδίων και μηχανισμών πάνω τους είναι πιο σταθερή.

* Για μένα ο θόρυβος και η χρήση flexible γραμμής δεν παίζουν σημαντικό ρόλο..  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος HO-bbyline-187

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: κολχικο θεσσαλονικης
Απ: Παλιός MARKLIN-ίστας, νέος συν-forum-ίτης
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2010, 09:35:08 μμ »
ενα μικρο σχολιο για τις γραμμες, με αυτες που δεν εχουν ετοιμο υποστρωμα μπορεις να κανεις σκυροστρωση που να πλησιαζει πολυ την πραγματικοτητα
επισυναπτω δυο φωτογραφιες απο τη μακετα μου

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2010, 03:54:25 μμ »
ενα μικρο σχολιο για τις γραμμες, με αυτες που δεν εχουν ετοιμο υποστρωμα μπορεις να κανεις σκυροστρωση που να πλησιαζει πολυ την πραγματικοτητα
επισυναπτω δυο φωτογραφιες απο τη μακετα μου
(Image removed from quote.)

(Image removed from quote.)
Εξαιρετική δουλειά!  ::eusa_clap::  Φυσικά και η προηγούμενή μου δημοσίευση δεν σημαίνει ότι δε θαυμάζω το χειροποίητο υπόστρωμα.. Ίσα ίσα που αναλόγως περιοχής το διαμορφώνεις και ανάλογα και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα των "γυμνών" γραμμών.

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2010, 09:36:53 μμ »
Κύριοι, η μακέτα μου πουλήθηκε σήμερα! Ευχαριστώ τον Αντρέα για την προτίμησή του και του εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει εκεί που είχα σταματήσει εγώ και να αποπερατώσει αυτή την αγαπημένη μου αλλά και αγαπημένη του πλέον κατασκευή.

Αντρέα, και πάλι ευχαριστώ!  ::icon_thumright::

Εκκρεμούν και οι παρακάτω αγγελίες:

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16229.0.html

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16052.0.html

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 26, 2010, 07:17:44 μμ »
Κύριοι, η μακέτα μου πουλήθηκε σήμερα! Ευχαριστώ τον Αντρέα για την προτίμησή του και του εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει εκεί που είχα σταματήσει εγώ και να αποπερατώσει αυτή την αγαπημένη μου αλλά και αγαπημένη του πλέον κατασκευή.

Αντρέα, και πάλι ευχαριστώ!  ::icon_thumright::

Εκκρεμούν και οι παρακάτω αγγελίες:

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16229.0.html

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16052.0.html

Οι μηχανές πουλήθηκαν φίλοι μου. Μένουν μόνο τα επιβατικά βαγόνια...

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 14, 2010, 02:32:07 πμ »
Να υποψιαστώ, φίλε Κλεάνθη, πως εγκαταλείπεις τη Maerklin και "γυρνάς" σε DCC ή απλά εγκαταλείπεις τις γραμμές C για πιο σύγχρονη Maerklin γραμμολογία :?:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 15, 2010, 04:14:15 μμ »
Να υποψιαστώ, φίλε Κλεάνθη, πως εγκαταλείπεις τη Maerklin και "γυρνάς" σε DCC ή απλά εγκαταλείπεις τις γραμμές C για πιο σύγχρονη Maerklin γραμμολογία :?:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Βασικά, προς το παρόν εγκαταλείπω την "ενεργό δράση" λόγω μετακόμισης και προσωρινής κατοικίας σε άλλο χώρο, ο οποίος δεν είναι δικός μου. Κι επειδή το "άθλημα" ήταν κάτι, για το οποίο δεν περίσσευε χρόνος την τελευταία 3ετία και δεν προβλέπεται να περισσεύει και στους μήνες ή χρόνια που έπονται, είπα να διαθέσω την "πραμάτια" μου σε εκείνους που και τους ενδιαφέρει και θα ασχοληθούν περαιτέρω.
Και όπως προανέφερα στην πρώτη μου δημοσίευση, ευελπιστώ να έρθουν έτσι τα πράγματα, ώστε να κατασκευάσω στο δικό μου πλέον σπίτι μια νέα μακέτα...  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος christos563

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: thessaloniki, hellas
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 05, 2013, 01:04:27 μμ »
...................................   !! Γιατι στραβωνει και πετσικωνει ;  Πρεπει να υποστει μεγαλη ζημια για να συμβει. πρεπει, ας πουμε να πεσει απο τον 15ο οροφο στον δρομο για να στραβωσουν τα κλιπακια.

Αποσυνδεδεμένος BarbaPanagos

• Scale 1/144
  • *
  • όπως λέμε BarbaRossa...
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 07, 2013, 11:28:02 πμ »
ποιό πράγμα στραβώνει Χρήστο;    ::noidea::

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 20, 2013, 03:08:22 μμ »
oi metal grammes.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 08, 2013, 01:34:39 μμ »
ti tha givei, tha grapsete kati allo ?
τι θα γινει, θα γραψετε κατι αλλο ; Εγω διαβασα τα κειμενα σας και μετα εγραψα εκεινες τις δυο σειρες. τι ειναι αυτο που δεν καταλαβαινετε ;

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #20 στις: Αυγούστου 08, 2013, 04:41:22 μμ »
ti tha givei, tha grapsete kati allo ?
τι θα γινει, θα γραψετε κατι αλλο ; Εγω διαβασα τα κειμενα σας και μετα εγραψα εκεινες τις δυο σειρες. τι ειναι αυτο που δεν καταλαβαινετε ;

Όντως οι γραμμές Μ εμφάνισαν σημεία φθοράς από την πολυκαιρία και το κούμπωσε-ξεκούμπωσε στο διάστημα των 10 και πλέον ετών που τις είχα, οπότε αν ήταν ακόμα σε κυκλοφορία, δεν θα τις ξαναπροτιμούσα..

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 01, 2013, 04:07:06 μμ »
Συγνωμη για την  καθυστερηση, Ευχαριστω φιλε Κλεανθη για την διευκρινιση. Αν θερμανθουν επιδιορθωνονται οι γραμμες ; Ξερει κανεις τι μεσα να χρησιμοποιουμε ωστε να μακροβιουν ; και εναλλαγτικη βαφη ωστε να δειχνουν λιγακι χιονισμενες οπως η γαρνιτουρα του γλυκου ;

Χρηστος απο θεσσαλονικη.

• Scale 1/144
  • *
  • ΗΟ scale
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 11, 2013, 05:34:39 μμ »
Συγνωμη για την  καθυστερηση, Ευχαριστω φιλε Κλεανθη για την διευκρινιση. Αν θερμανθουν επιδιορθωνονται οι γραμμες ; Ξερει κανεις τι μεσα να χρησιμοποιουμε ωστε να μακροβιουν ; και εναλλαγτικη βαφη ωστε να δειχνουν λιγακι χιονισμενες οπως η γαρνιτουρα του γλυκου ;

Χρηστος απο θεσσαλονικη.

Φίλε Χρήστο, δεν ξέρω κατά πόσο θα εξυπηρετούσε η θερμότητα σε μεταλλική γραμμή.. Πάντως, για χιονισμένο look υπάρχουν υλικά, όπως της Noch..

Tags: