Σωστός ο gkontog...περίπου.
NMF είναι αυτό που περιγράφετε ότι το αεροπλάνο ήταν
βαμένο με λάκα αλουμινίου. Ήταν το στάνταρ "χρώμα" των προ-πολεμικών αεροπλάνων του Ιαπωνικού Ναυτικού.
Το άβαφτο σημαίνει...δεν ήταν βαμένο-καθόλου. Σαν ας πούμε τα καταδιωκτικά (Hayabusa, Hayate) του Ιαπωνικού στρατού όταν βγαίνανε απο το εργοστάσιο. Παράδειγμα η φωτό από κάτω

από αυτό το Ιαπωνικό σάιτ
http://homepage3.nifty.com/atj/Κατά τα άλλα συμφωνώ με ότι λέτε.
Το θέμα για το αν
κάποια Α5Ν είχαν ημιδιαφανές βερνίκι δεν είναι ακόμα εξακριβωμένο. Κάποιες πολύ αξιόπιστες πηγές μου λένε ότι το βερνίκι περιέχονταν μέσα στο χρώμα, δεν ήταν περασμένο σαν εξωτερικό στρώμα. Το συζητάμε αλλού αν θέλετε.
Για το πούρο τώρα.
Εγώ ανέφερα τι λένε ή τι δείχνουν κάποια Ιαπωνικά βιβλία. Εσείς κ. Παναγιώτη αναφέρατε ονόματα. Θα περίμενα ή θα προτιμούσα να δω στοιχεία.
Αναφέρθηκα στα πούρα με δίχρωμο καμουφλάζ. Όχι στα "πράσινα" ή γενικά στα χρώματα της Μπέτης.
Αν θέλετε να σας απαντήσω θα μπορέσω να το κάνω Κυριακή βράδυ. Είμαι καλεσμένος για ντρινκ που θα παραστούν διάφοροι Ιάπωνες ερευνητές οπότε μπορώ να τους ρωτήσω.
Όπως σας είπα και σε προσωπικό μύνημα, άμα ρωτάτε από δω κι από κει τις περισσότερες φορές δε θα βγάλετε άκρη με τα Ιαπωνικά αεροπλάνα. (Είναι και ενοχλητικό.) Υπάρχουν εύκολα θέματα που όλοι συμφωνούν και υπάρχουν θέματα που όλοι διαφωνούν. Αν διαλέξετε από τα δεύτερα...τη κάτσατε τη βάρκα.
Περί κωνώπων και καμηλών θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Δεν έχω ιδέα από Βρετανικά πετούμενα.