Αποστολέας Θέμα: Yγρη κολλα  (Αναγνώστηκε 5384 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος geokat

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΞΑΝΘΗ-ΝΑΥΠΛΙΟ
Yγρη κολλα
« στις: Ιουνίου 07, 2010, 12:35:09 πμ »
σαν πιο εμπειροι θα ηθελα να μου πειτε που χρησιμοποιειται η υγρη κολλα.ειμαι ακομα στην αρχη της "μοντελιστικης μου καριερας" :roll: και δεν νομιζω οτι εχω νιωσει την αναγκη για κατι τετοιο.πρεπει να την προμηθευτω?χρειαζεται στον μοντελιστικο μου παγκο??

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: υγρη κολλα
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 07, 2010, 12:42:10 πμ »
Nαι

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Κυπραίος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • KEEP YOUR FRIENDS CLOSE,BUT YOUR ENEMIES CLOSER
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 07, 2010, 12:46:38 πμ »
επειδη η υγρη κολλα εχει  την δυναμη να λιωνει το πλαστικο(ετσι γινονται οι κολλησεις) τη χρησιμοποιουμε και για να παραστησουμε χυτες επιφανειες.Απλα την απλωνεις με ενα πινελακι στην επιφανεια που θες και χτυπας την επιφανεια με ενα πινελο με σκληρες τριχες.Επισης με τον ιδιο τροπο και καταλληλα βαψιματα μπορεις να αναπαραστησεις μεταλλικες επιφανειες διαβρωμενες απο τη σκουρια.Πολλες φορες χρησιμοποιητε και για να στοκαρεις παρα πολυ μικρα κενα
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ

Αποσυνδεδεμένος geokat

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 07, 2010, 12:57:50 πμ »
προς το παρον ασχολουμε με αυτοκινητομοντελισμο οποτε σκουριες και χυτες επιφανειες δεν με πολυ ενδιαφερουν.τα μικροστοκαρισματα με ενδιαφερουν ομως.οποτε θα την προμηθευτω εν καιρο.εχετε να προτυνετε καποια?

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 07, 2010, 01:15:23 πμ »
Εαν συνεχίσεις με πλαστικά μοντέλα αυτοκινήτων από εταιρίες στυλ tamiya, revell κτλ, από τα μοντελιστικά καταστήματα που θα αγροάσεις μοντέλο, ζήτα και μια κόλλα μοντελιστική, οποιαδήποτε μάρκας. Και από supermarket, μία superglue. Εαν θελεις όμως μοντέλα από Burago ή Welly, εχω παρατηρήσει οτι μόνο η κόλλα της Bison και οι superglue λειτουγούν καλά με τα πλαστικά τους.

Αποσυνδεδεμένος geokat

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 07, 2010, 03:59:05 μμ »
εχω δουλεψει ενα μοντελο της welly με την μοντελιστικη κολλα της humbrol και δεν ειχε κανενα προβλημα

Αποσυνδεδεμένος safridia

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Π.Φαληρο
Απ: Yγρη κολλα
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 10:03:20 πμ »
Ειμαι ο μονος γκαντεμης η συμβαινει συχνα να κολλαει το καπακι ασφαλειας που εχει η κολλα Humbrol liquid poly; Ηξερα οτι ειχε μια δυσκολια το καπακι, την κρατουσα μονο για να καθαριζω τα πινελα απο την χρηση του υγρου στοκου, σημερα εγινε η ζημια, επεσε αρκετη πανω στο τραπεζι, εκαψε το πλαστικο τραπεζομαντηλο και το μοντελο που προσπαθουσα να φτιαξω.
Υπαρχει καποια εναλλακτικη ΧΩΡΙΣ καπακι ασφαλειας, ξαναλεω μονο για καθαρισμο απο τον υγρο στοκο την θελω;

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 10:21:46 πμ »
Ειμαι ο μονος γκαντεμης η συμβαινει συχνα να κολλαει το καπακι ασφαλειας που εχει η κολλα Humbrol liquid poly; Ηξερα οτι ειχε μια δυσκολια το καπακι, την κρατουσα μονο για να καθαριζω τα πινελα απο την χρηση του υγρου στοκου, σημερα εγινε η ζημια, επεσε αρκετη πανω στο τραπεζι, εκαψε το πλαστικο τραπεζομαντηλο και το μοντελο που προσπαθουσα να φτιαξω.
Υπαρχει καποια εναλλακτικη ΧΩΡΙΣ καπακι ασφαλειας, ξαναλεω μονο για καθαρισμο απο τον υγρο στοκο την θελω;

Μπορείς απλά να μεταφέρεις την κόλλα σε ένα άλλο μπουκαλάκι,χωρίς καπάκι ασφαλείας.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2014, 11:50:53 πμ »
H πάρε ΜΕΚ ή διαλυτικό νίτρου
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Yannis_v

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ν. Ηράκλειο, Αθήνα
  • Γιάννης Β
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 03:56:33 μμ »
Ύστερα από αρκετό ψάξιμο κατάφερα να προμηθευτώ ΜΕΚ από κοντινό κατάστημα.
Για να μην ανοίγω νέο θέμα θέλω να σας ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε πινέλο για να το εφαρμόσω;
Το πινέλο μετά την εφαρμογή το αφήνω απλώς να στεγνώσει; (Φυσικά θα το έχω αποκλειστικά γι αυτή τη χρήση.)

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 04:18:20 μμ »
Η καλύτερη λύση νομίζω είναι να κρατήσεις ένα άδειο μπουκαλάκι υγρής κόλλας(με πινέλο) και να βάλεις εκεί ΜΕΚ.
Επειδή το ΜΕΚ είναι εξαιρετικά πτητικό,η κίνηση να ανοίξεις καπάκι,να πάρεις πινέλο,να βουτήξεις στην κόλλα,να βάλεις στο μοντέλο,να αφήσεις πινέλο,να κλείσεις καπάκι,
θα αποδειχτεί οδυνηρή και δαπανηρή...
Θα εξατμίζεται στο πι και φι.
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 05:57:43 μμ »
Προσωπικα εχω αποφασισει να μενω μακρια απο διαολια τυπου ΜΕΚ και λοιπα πυρηνικα αποβλητα. Μια χαρα κολλαει η mr cement.

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 07:27:44 μμ »
Προσωπικα εχω αποφασισει να μενω μακρια απο διαολια τυπου ΜΕΚ και λοιπα πυρηνικα αποβλητα. Μια χαρα κολλαει η mr cement.

Δεν πήγες μακριά! MEK έχει και η Mr.Cement μέσα!! ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος Yannis_v

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ν. Ηράκλειο, Αθήνα
  • Γιάννης Β
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 09:03:05 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Γέμισα ήδη ένα άδειο μπουκαλάκι από model master και το χρησιμοποιώ. Απλώς ήθελα να ξέρω τι πινέλο θα μπορούσα να χρσιμοποιήσω αν είχα γεμίσει κάποιο άλλο μικρό δοχείο, δεν σκόπευα να ανοίξω το μπουκάλι του ενός λίτρου και να εφαρμόζω το διαλυτικό-κόλλα. Σχετικά με την τοξικότητα από το φόρουμ πληροφορήθηκα την ύπαρξη του μεκ και απ΄οτι βλέπω (ή μάλλον μυρίζω!) τώρα που το δούλεψα δεν έχει μεγάλη διαφορά από την υγρή model master. Για ταμίγια δεν ξέρω για να συγκρίνω αν είναι λιγότερο πτητική ή όχι, πάντων όταν χρησιμοποιώ υγρή κόλλα το κάνω πάντα στη βεράντα.
Περισσότερο το αγόρασα για δοκιμή και γιατί όταν πήγα τον Αύγουστο να αγοράσω την Mr cement S είχε εξαντληθεί και βαριόμουνα να τρέχω μόνο για μια κόλλα.
Στη χειρότερη έχασα 4.5 ευρώ ή μάλλον θα το χρησιμοποιήσω σαν κανονικό διαλυτικό. :)

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 10:51:54 μμ »
η καθεμια κανει για διαφορετικο σκοπο.αν εχεις μεγαλες ραφες-ενωσεις που θες η κολλα να διεισδυσει γρηγορα κ να λειωσει το πλαστικο απο κατω, η mr cement s ειναι ιδανικη.
αν θες να κολλησεις πολυ μικρα κομματια με ακριβεια,οχι φυτευτα σε τρυπα αλλα σε μια καθετη η οριζοντια επιφανεια, χερουλια, μικρους γαντζους κτλ κτλ παρε μια τυπου Tenax ή Ambroid που κανoυν πολυ πιο γρηγορες και δυνατες κολλησεις.Χερουλια κ γαντζοι που ειχα κολλησει με tamiya κ mr. cement μου ειχαν ξεκολλησει καμμια 10αρια φορες. οταν τους εβαλα ελαχιστη tenax ,τσιμεντο ,κ δεν ξανακουνηθηκαν.κανει πολυ καλη δουλεια κ σε βαμμενα ηδη κομματια.αλλα κ αυτη απο μποχα αστα να πανε.
Εννοειται πως δεν σου λεω να πας να αγορασεις ο,τι κολλα κυκλοφορει,απλα τα αναφερω για να δεις τι σε βολευει αναλογα με το τι κανει η καθεμια καλυτερα

Αποσυνδεδεμένος alexanderb

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος-Αθήνα
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 11:21:25 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Γέμισα ήδη ένα άδειο μπουκαλάκι από model master και το χρησιμοποιώ. Απλώς ήθελα να ξέρω τι πινέλο θα μπορούσα να χρσιμοποιήσω αν είχα γεμίσει κάποιο άλλο μικρό δοχείο, δεν σκόπευα να ανοίξω το μπουκάλι του ενός λίτρου και να εφαρμόζω το διαλυτικό-κόλλα. Σχετικά με την τοξικότητα από το φόρουμ πληροφορήθηκα την ύπαρξη του μεκ και απ΄οτι βλέπω (ή μάλλον μυρίζω!) τώρα που το δούλεψα δεν έχει μεγάλη διαφορά από την υγρή model master. Για ταμίγια δεν ξέρω για να συγκρίνω αν είναι λιγότερο πτητική ή όχι, πάντων όταν χρησιμοποιώ υγρή κόλλα το κάνω πάντα στη βεράντα.
Περισσότερο το αγόρασα για δοκιμή και γιατί όταν πήγα τον Αύγουστο να αγοράσω την Mr cement S είχε εξαντληθεί και βαριόμουνα να τρέχω μόνο για μια κόλλα.
Στη χειρότερη έχασα 4.5 ευρώ ή μάλλον θα το χρησιμοποιήσω σαν κανονικό διαλυτικό. :)

Κοίτα τα ΠΜ σου φίλε μου.. :wink:

Αποσυνδεδεμένος PSilos33

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2014, 11:29:23 μμ »
Δεν έχασες τίποτα. Κολλησα τα τελευταία τουλάχιστον δέκα μοντέλα  αποκλειστικά με διαλυτικο πολυουρεθάνης με το οποίο καθαρίζω πινέλα -αερογράφο και αραιώνω σμάλτα. Χρησιμοποίησα το πιό καλό  λεπτο πινέλο που έχω για βάψιμο στο οποιο κολλάει πάνω το λιωμένο πλαστικό και νομίζεις οτι ειναι αχρηστο αλλα με το ιδιο διαλυτικο το καθαριζω και μετα απο μηνες.
Τέλος τα σκέλη προσγείωσης απο δω και πέρα μόνο με την "κόλα" που προανέφερα.Αντέχουν σε βαρια προσγειωση χαλαρά σε αντίθεση με τις τυπου logo οπου καθε τρεις και λιγο το αεροπλάνο τρεχει σε ορθοπεδικο. :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2014, 02:06:05 μμ »
η καθεμια κανει για διαφορετικο σκοπο.αν εχεις μεγαλες ραφες-ενωσεις που θες η κολλα να διεισδυσει γρηγορα κ να λειωσει το πλαστικο απο κατω, η mr cement s ειναι ιδανικη.
αν θες να κολλησεις πολυ μικρα κομματια με ακριβεια,οχι φυτευτα σε τρυπα αλλα σε μια καθετη η οριζοντια επιφανεια, χερουλια, μικρους γαντζους κτλ κτλ παρε μια τυπου Tenax ή Ambroid που κανoυν πολυ πιο γρηγορες και δυνατες κολλησεις.Χερουλια κ γαντζοι που ειχα κολλησει με tamiya κ mr. cement μου ειχαν ξεκολλησει καμμια 10αρια φορες. οταν τους εβαλα ελαχιστη tenax ,τσιμεντο ,κ δεν ξανακουνηθηκαν.κανει πολυ καλη δουλεια κ σε βαμμενα ηδη κομματια.αλλα κ αυτη απο μποχα αστα να πανε.
Εννοειται πως δεν σου λεω να πας να αγορασεις ο,τι κολλα κυκλοφορει,απλα τα αναφερω για να δεις τι σε βολευει αναλογα με το τι κανει η καθεμια καλυτερα

ΗTEXAX και η ambroid είναι κυανοακρυλικές ή εποξικές Παναγιώτη,από που τις προμηθεύτηκες;

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2014, 02:36:40 μμ »
Ενα ωραιο αρθρο για τις κολλες  ::arrowred:: http://www.cybermodeler.com/tips/tools_02.shtml

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2014, 03:00:43 μμ »
ΗTEXAX και η ambroid είναι κυανοακρυλικές ή εποξικές Παναγιώτη,από που τις προμηθεύτηκες;
Δημητρη την TENAX την κιτρινη εχω 7R ,την ειχα παρει απο τα παιδια της ΑΚΑΝ  το hobbycolours.ειναι super κολλα αλλα εξατμιζεται στο πι και φι. την ambroid την δουλευει καλος φιλος εκτος φορουμ κ μου ειχε πει οτι κανει ακριβως την ιδια δουλεια ::salut::
πολυ ωραιο το αρθρο Κωστα thanx  :wink:

Hraklis_Poumaro

• Επισκέπτης
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2014, 04:44:34 μμ »
Φυσικα πρεπει να αναφερουμε πως περα απο τις συμβουλες ολων των φιλων,αναντικαταστατος παραγοντας για να επιλεξεις θα ειναι η προσωπικη χρηση της καθε κολλας και τι θα σε βολεψει εσενα τελικα.
Πχ μιας και σου ποσταρε ο καλος φιλος spits για τα χερουλια και τη tenax,εγω για την ιδια δουλεια χρησιμοποιω contacta την οποια απλωνω σε μια μη πορωδη επιφανεια και αφου ακουμπησω τα χερουλια τα κολλαω στο μοντελο.Και οι δυο δηλωνουμε ικανοποιημενοι απο το αποτελεσμα,αλλα με αλλη μεθοδολογια και υλικα... :wink:
οποτε οταν περρισευουν ευρουλακια και εχεις πειραματοζωο στο παγκο σου πειραματισου.

Αποσυνδεδεμένος manosgtir

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη-Αθηνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 17, 2014, 10:18:10 μμ »
Kαλησπερα παιδια
μιας και θα αγορασω συντομα ενα αεροπλανο, θα ηθελα να μου προτεινεται κολλες μιας και ειμαι πολυ αρχαριος,
γιατι κατι διαβασα οτι λιωνει το πλαστικο, δηλ. εαν μου πεσει παραπανω την... ::salut:: ???

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 17, 2014, 11:17:06 μμ »
Kαλησπερα παιδια
μιας και θα αγορασω συντομα ενα αεροπλανο, θα ηθελα να μου προτεινεται κολλες μιας και ειμαι πολυ αρχαριος,
γιατι κατι διαβασα οτι λιωνει το πλαστικο, δηλ. εαν μου πεσει παραπανω την... ::salut:: ???

αν ξεκινάς τώρα το μοντελισμός πάρε την παλιά παχύρευστη στο σωληνάριο η οποία βουλώνει και τρύπες.  8)
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος stamkos

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Κωνσταντίνος
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 17, 2014, 11:25:27 μμ »
Kαλησπερα παιδια

άπλα άψογη  ::salut:: ::thumbleft::

click image upload
Σταματης Κωνσταντίνος

Αποσυνδεδεμένος safridia

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Π.Φαληρο
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 18, 2014, 06:18:28 πμ »
Ναι η Gunze ειναι εξαιρετικη κολλα, αλλα πιστευω οτι πρεπει να εχεις και την πιο αργη της Humbrol, υπαρχουν σημεια που δεν μπορεις να τα εχεις σε εφαρμογη τα κομματια, πρεπει να βαλεις κολλα και να τα ακουμπησεις αμεσως μετα. Η Gunze εξατμιζεται αμεσως, κυριολεκτικα αμεσως, της Humbrol δεν παει πουθενα για αρκετη ωρα.

Tags: