Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση για καθαρισμό αερογράφου  (Αναγνώστηκε 3093 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Δράμα
Ερώτηση για καθαρισμό αερογράφου
« στις: Ιουνίου 04, 2010, 05:38:08 μμ »
Παιδιά πριν λίγες μέρες αγόρασα αυτόν τον αερογραφο.

Θα ψεκάσω για πρώτη φορα και αυτό θα εiναι το gloss βερνίκι της Humbrol Νο 35.  :roll:
Ερωτήσεις τώρα:
Πώς μπορώ να καθαρίσω το σωληνάκι που περνάει το χρώμα :?:
Ενα λεπτό συρματάκι αρκεί :?:
Τέλος, να χρησιμοποιήσω ΑΖΑΞ ή WHITE SPIRIT για να τον καθαρίσω :?:

Σας ευχαριστώ προκαταβοληκά :!:  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
Απ: Ερώτηση για καθαρίσμο αερογράφου
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 04, 2010, 05:42:45 μμ »
Θα καθαρισεις με white spirit αν το χρωμα ειναι enamel και με οινοπνευμα η αζαξ αν ειναι ακρυλικο. Πολυ βολικα για να καθαρησεις το σωληνακι ειναι τα καθαριστικα για πιπες.Υποψην οτι αν το βερνικι που λες εναι enamel τοτε κιτρινιζει ασχημα.

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 04, 2010, 05:49:23 μμ »
Το βερνίκι είναι enamel. Αν κιτρινίσει μόνο δεν με πειράζει. Να μην φρακάρει μόνο. Λες να το κάνω με πινέλο και να μην το ψεκάσω?

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 04, 2010, 05:55:57 μμ »
Bερνικι και πινελο ποτε δεν τα πηγαιναν καλα οποτε ψεκασε το. Φυσικα πρωτα πρεπει να το αραιωσεις με white spirit μεχρι αποκτησει περιπου την πηκνοτητα που εχει το γαλα.

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 04, 2010, 06:04:32 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου! :D

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 04, 2010, 06:37:00 μμ »
Bερνικι και πινελο ποτε δεν τα πηγαιναν καλα οποτε ψεκασε το. Φυσικα πρωτα πρεπει να το αραιωσεις με white spirit μεχρι αποκτησει περιπου την πηκνοτητα που εχει το γαλα.

Δημήτρη επέτρεψέ μου να διαφωνήσω για το πινέλο και το βερνίκι.Έχω χρησιμοποιήσει βερνίκια ζωγραφικής σε μοντέλο μου με πινέλο και έστρωσαν πάρα πολύ καλά.και το gloss ήταν πραγματικό gloss και το ματ έδεσε κουφέτο.Τα βερνίκια που αναφέρω είναι της Talens

::salut::

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 04, 2010, 06:46:10 μμ »
Τα humbrol δεν είναι βερνίκια ζωγραφικής όμως με ό,τι αυτό συνεπάγεται....

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 04, 2010, 06:53:46 μμ »
Τα humbrol δεν είναι βερνίκια ζωγραφικής όμως με ό,τι αυτό συνεπάγεται....
Σωστα. Μιλαμε παντα για μοντελιστικα βερνικια. Και η παρκετινη στρωνει καλυτερα με πινελο αλλα δεν εχει καμια σχεση με το βερνικι που αναφερει ο φιλος μας.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 04, 2010, 06:55:23 μμ »
Αν και το θέμα δεν είναι το κατάλληλο, Σταύρο, θέλω βοήθεια!!!
Το talents που λες είναι το picture varnish glossy 002; Και το πέρασες αραιωμένο με κάτι ή όπως είναι απ' το μπουκαλάκι;

Φτιάχνω ένα αυτοκίνητο και η γυαλάδα του future δεν με ικανοποιεί. Δοκίμασα με ένα πινέλο σε ένα σημείο χαμηλά στον προφυλακτήρα που δεν θα φαίνεται και έγινε μπόμπα, ομολογώ. Αλλά φοβάμαι να το περάσω σε μεγαλύτερη επιφάνεια με το πινέλο. Γιατί δεν το κάνω με τον αερογράφο, θα μου πεις; Γιατί πρώτον, όταν το αραιώνω μειώνεται η στιλπνότητά του και δεύτερον έχω ήδη τοποθετήσει τα διαφανή και φοβάμαι μην τα επηρεάσει...

Η γνώμη σου;

Φίλε Βασίλη, το κιτρίνισμα που σου είπε ο Δημήτρης αφορά την επιφάνεια του μοντέλου σου με τον καιρό και όχι το σωληνάκι. Σιγά μη μας ενδιέφερε το χρώμα του πλαστικού σωληνακίου απ' όπου περνάνε τα χρώματά μας. Το βερνίκι αυτό της Humbrol είναι επιεικώς απαράδεκτο και θα σου αλλάξει πολύ την απόχρωση του μοντέλου σου με τον καιρό. Είσαι σίγουρος ότι θες να το κάνεις αυτό στα μοντέλα σου;;;

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 04, 2010, 11:43:00 μμ »
Λοιπόν,το βερνίκι που λέω είναι αυτό:

Το αραίωνα με white spirit (έτσι μου είχαν πει στο μαγαζί που το είχα αγοράσει) αλλά με μικρή ποσότητα ίσα ίσα για να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Βέβαια για την γυαλάδα σε αυτοκίνητα νομίζω οτι έχει η TAMIYA μια αλοιφή.Τουλάχιστον έτσι θυμάμαι όταν έφτιαχνα αυτοκίνητα αλλά δεν την είχα πάρει γιατί τότε αγόραζα με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς βλέπεις.
Τώρα για το που υπάρχει το βερνίκι δεν ξέρω γιατί το είχα αγοράσει απο ένα μαγαζί με είδη ζωγραφικής στην καλλιθέα που έχει κλείσει...

Αποσυνδεδεμένος dubber

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 05, 2010, 01:06:04 πμ »
Αυτό αραιώνει με Ajax (Νομίζω)

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 05, 2010, 01:12:53 πμ »
Λογικά,ναι...γιατί λέει ακρυλικό.Πάντως θα το δοκιμάσω και με αερογράφο και με διαλυτικά για ακρυλικά..........................στο επόμενο μοντέλο :twisted:

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 05, 2010, 01:16:27 πμ »
Σταύρο, δεν λέμε το ίδιο. Παρόλα αυτά, αυτό που λες το βρίσκεις στο ΠΛΑΙΣΙΟ, όπως και αυτό που λέω εγώ παραπάνω. Εξαιρετικό βερνίκι (το 002, το 114 δεν το 'χω χρησιμοποιήσει).

Το γυαλιστικό της Tamiya που λες είναι το polishing compound, αποτελείται από τρία σωληνάρια. Το έχω. Το κακό του είναι ότι περιλαμβάνει τρίψιμο, άρα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρεις να έχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα παντού, γιατί δεν είναι όλες οι επιφάνειες το ίδιο εύκολο να τριφτούν (π.χ. οι εσοχές αναγκαστικά θα υπολείπονται κάπως) και επίσης ότι επιτίθεται ελαφρώς στο χρώμα. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό εξαρτάται η φθορά στο χρώμα απ' το πόσο γυαλιστερό έχει γίνει, αλλά εγώ για να καταλάβετε, το έχω χρησιμοποιήσει 2-3 φορές για να διορθώσω χρώμα που ψεκάστηκε από λάθος πάνω σε άλλο... Είναι αρκετά δυνατό προϊόν. Και τέλος, έχω να πω ότι ΟΥΤΕ αυτό μου έδωσε την τέλεια γυαλάδα που ήθελα...

Μήπως όμως να μεταφέρουμε τη συζήτηση αυτή σε κάποιο θέμα για βερνίκια;  :oops:

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 05, 2010, 04:28:37 πμ »
Βλέπω τελικά να το γυρνάω στην παρκετίνη μιας και δεν έχω την δυνατότητα να αποκτήσω κάποιο άλλο βερνίκη γιατί σίγουρα δεν αξίζει να "καταστρέψω" το αυτοκινητάκι που τόσο καιρό φτιάχνω :roll: . Αλλά δεν μου είπατε βρε παιδιά... Αρκεί ένα συρματάκι για τον καθαρισμό ώστε να μην φρακάρει το σωληνάκι  :?:

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 05, 2010, 08:24:05 πμ »
Ο Δημήτρης σου απάντησε, εκείνα τα καθαριστικά πίπας είναι τέλεια. Εναλλακτικά, πάρε χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας, στρίψε το να γίνει σαν σχοινάκι (ρύθμισε το πάχος σου), βρέξ' το με διαλυτικό (ανάλογα με τι χρώμα έχεις βάψει) και πέρνα το μέσα απ' το σωληνάκι.
Το συρματάκι που λες, δεν το κατάλαβα. Πώς ακριβώς θα καθαρίσει το σύρμα το χρώμα;

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 05, 2010, 08:28:18 πμ »
Την παρκετίνη επίσης πρόσεξέ την, υπάρχουν άτομα εδώ μέσα που έχουν καταστρέψει μοντέλα επειδή εμπιστεύτηκαν την παρκετίνη και "της έδωσαν να καταλάβει"... Είναι γενικά καλό υλικό, αλλά θέλει την προσοχή της, ε;

Επίσης μην ξεχνάς ότι έτσι κι αλλιώς πρέπει να βρεις ένα καλό ματ βερνίκι για το τέλος. ʼρα μάλλον μια επικοινωνία με Αθήνα θα σε βοηθούσε. Κάποιο κατάστημα με είδη σχεδίου/ζωγραφικής δεν υπάρχει στη Δράμα;

(άσχετο, γιατί δεν μπορώ να τροποποιήσω τη δημοσίευσή μου;;;  :shock: Αναγκάστηκα να κάνω 2η κολλητά... )

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 05, 2010, 08:55:36 πμ »
Ο Δημήτρης σου απάντησε, εκείνα τα καθαριστικά πίπας είναι τέλεια. Εναλλακτικά, πάρε χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας, στρίψε το να γίνει σαν σχοινάκι (ρύθμισε το πάχος σου), βρέξ' το με διαλυτικό (ανάλογα με τι χρώμα έχεις βάψει) και πέρνα το μέσα απ' το σωληνάκι.
Το συρματάκι που λες, δεν το κατάλαβα. Πώς ακριβώς θα καθαρίσει το σύρμα το χρώμα;
Με το συρματάκι που λές, μόνο ζημιά θα κάνεις, ο Νάσος79 μιλά σωστά.Η στριμμένη χαρτοπετσέτα βουτηγμένη στο εκάστοτε διαλυτικό, είναι η πιό καλή λύση για να καθαρίζεις τα στενά σημεία του αερογράφου, άν θέλεις να κρατήσει...

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 05, 2010, 08:56:36 πμ »
Παράθεση
Λοιπόν,το βερνίκι που λέω είναι αυτό:

Το αραίωνα με white spirit (έτσι μου είχαν πει στο μαγαζί που το είχα αγοράσει) αλλά με μικρή ποσότητα ίσα ίσα για να στεγνώσει πιο γρήγορα.
Βέβαια για την γυαλάδα σε αυτοκίνητα νομίζω οτι έχει η TAMIYA μια αλοιφή.Τουλάχιστον έτσι θυμάμαι όταν έφτιαχνα αυτοκίνητα αλλά δεν την είχα πάρει γιατί τότε αγόραζα με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς βλέπεις.
Τώρα για το που υπάρχει το βερνίκι δεν ξέρω γιατί το είχα αγοράσει απο ένα μαγαζί με είδη ζωγραφικής στην καλλιθέα που έχει κλείσει...

To συγκεκριμενο θελει white spirit για να αραιωθει γιατι οπως γραφει ειναι λαδιου.Αμα ριξεις αζαξ πολυ απλα...το πεταξες.Το καλυτερο βερνικι για αυτοκινητα ειναι αυτο που περνανε οι φαναρτζιδες τα πραγματικα.Ειναι τρομερα γιαλυστερο και ανθεκτικο,θελει το αναλωγο διαλυτικο και μπορει να γιαλυστει με τις καταληλες αλοιφες.Πρεπει ομως το βασικο μας χρωμα να ειναι και αυτο αυτοκινητου για να αντεξει.Εναλακτικα μπορουμε να βαψουμε με σπρευ της Tamiya η της Humbrol.Και αυτα την ιδια συνθεση εχουν. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 05, 2010, 03:05:58 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ όλους παιδιά. Σπουδάζω στην Πρέβεζα και το κοντινότερο μοντελιστικό κατάστημα είναι 2 ώρες από εδώ (στα Γιάννενα) :lol:. Από εκεί προμηθευτικα τα βερνίκια της Hambrol No 35(Gloss) και No 49(Matt) αλλά από 'τι κατάλαβα περισότερο ζημιά θα κάνουν παρά καλό. Από 'τι φαίνεται πρέπει να επικοινωνήσω με ΑΘήνα ή στην επόμενη αγόρα κάποιου κιτ να τα παραγκειλω από το διαδίκτυο. Αν και άσχετο με την ενότητα :roll: :oops:... Νάσο γιατί να χρειαστεί Matt βερνίκι το αυτοκινητάκι :?:

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 05, 2010, 03:34:54 μμ »
Εεε, όχι...  :oops: Για το αμάξι δεν θες ματ βερνίκι. Είχα στο μυαλό μου πετούμενα! :) Όλα οκ!

Αποσυνδεδεμένος Est.1976

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Amiens
  • Λιάτης Σταύρος
« Απάντηση #20 στις: Ιουλίου 07, 2010, 01:48:20 μμ »
Βλέπω τελικά να το γυρνάω στην παρκετίνη μιας και δεν έχω την δυνατότητα να αποκτήσω κάποιο άλλο βερνίκη γιατί σίγουρα δεν αξίζει να "καταστρέψω" το αυτοκινητάκι που τόσο καιρό φτιάχνω :roll: . Αλλά δεν μου είπατε βρε παιδιά... Αρκεί ένα συρματάκι για τον καθαρισμό ώστε να μην φρακάρει το σωληνάκι  :?:

Είναι εύκολο να ποστάρεις μια φωτό από το αυτοκίνητο που φτιάχνεις για να πάρουμε μια ιδέα που έχεις μπλέξει?
Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ επίμονος ...κωλόγερος θέλω να σου επισημάνω ότι οι τεχνικές των αυτοκινητάδων διαφέρουν αρκετά από αυτές των υπολοίπων μοντελιστών!!
Μπορείς να ποστάρεις το θέμα σου στο "Αυτοκίνητα & Μηχανές" να πάρεις γνώμες από μοντελιστές που αφιέρωσαν όλη τους τη φραιά ουσία στους 4 ή 2 τροχούς.

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
Απ: Ερώτηση για καθαρισμό αερογράφου
« Απάντηση #21 στις: Ιουλίου 07, 2010, 03:07:03 μμ »
Δυστηχώς δεν μπορώ να ποστάρω τώρα φοτογραφίες γιατί είμαι στο πατρικό μου... :( Θα μπορέσω κατά τα τέλη Αυγούστου που θα πάω να δώσω για την δεύτερη εξεταστική.  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος TELIS

• Scale 1/144
  • *
  • TELIS
Απ: Ερώτηση για καθαρισμό αερογράφου
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2010, 09:13:32 πμ »
Προσοχη στο καθαρισμα αερογραφου,ειδικα οταν εχουμε δουλεψει vallejo model colors η model air.Aν προσπαθησεις να καθαρισεις με οτιδηποτε αλλο,εκτος νερου,τα αποτελεσματα θα ειναι εως και καταστροφικα,Ιδιαιτερη προσοχη στο καθαρο οινοπνευμα.Καθαριζει μεν,αλλα στεγνωνει το χρωμα μεσ'το μπεκ,σε χρονο DT.Επισεις δοκιμασμενο και κορυφη ειναι το thinner νιτρου.Αν τωρα τα χρωματα σου ειναι τις tamiya, τοτε αφοβα νιτρο.Κανει και για διαλυτικο και καθαριστικο.Οχι επαφη με νερο το συγκεκριμενο.Σβολιαζει.

Tags: