Αποστολέας Θέμα: Ασυμβατότητα: Αστάρια αυτοκινήτων και αυτοκίνητα της Tamiya  (Αναγνώστηκε 6789 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδική - Καβάλα
  • Πάνος - Pashion for model cars!
Μετά από την καταστροφή δύο αμαξωμάτων celica gt-4 της tamiya σκέφτηκα να εκθέσω το πάθημά μου μήπως σωθεί κανένας άλλος χριστιανός...

Το μοντέλο έρχεται αρχικά με άσπρο αμάξωμα. Μετά το σχετικό τρίψιμο ώστε να φύγουν τα σημάδια από το εξαιρετικό κατά τα άλλα καλούπι έριξα το αστάρι.
Διάλεξα σπρέυ ασταριού αυτοκινήτων.
Στο πρώτο μοντέλο έριξα  2 ελαφρά χέρια αστάρι πρόσφυσης πλαστικών της ΗΒbody το οποίο είναι διάφανο.
Έκανε την επιφάνεις ελαφρώς σαγρέ αλλά χωρίς προβλήματα. Το άφησα να στεγνώσει 1 ημέρα.
Με το που έριξα το πρώτο χέρι  άσπρου σπρέυ ακρυλικού από χρωματοπωλείο αυτοκινήτων η επιφάνεια έκανε ζάρες σαν έντονο orange peel!!!
Αφού στέγνωσε 2 μέρες, αρχίζω να τρίβω ανυποψίαστος με βρεγμένο ντουκόχαρτο 2000 και διαπιστώνω ότι αντί να γυαλίσει το πλαστικό, ξεθαβώταν και άλλες ζάρες!
Πήρα ντουκόχαρτο 1000 και με το τρίψιμο έβγαλα όλο το χρώμα αλλά οι ζάρες δεν έφευγαν με τίποτα. Όταν έφυγε το ζάρωμα το αμάξωμα είχε χάσει κάθε ίχνος λεπτομέρειας...

Μοντέλο Νο 2
Αυτή τη φορά ψεκάστηκε αστάρι Hycote άσπρο. Μετά από 2 ελαφρά χέρια η επιφάνεια ήταν ελαφρώς ματ μεν αλλά τόσο άψογη και λεία που σκέφτηκα να ψεκάσω απευθείας ένα καλής ποιότητας ακριβό ακρυλικό βερνίκι 1Κ αυτοκινήτου της ιταλικής Lehler σε σπρέυ. Μετά από 2 χέρια βερνίκι το άφησα να στεγνώσει καλυμένο για να μή πιάσει σκόνη. Όταν το άφησα ήταν τέλειο σε στρώσιμο.
Μετά από μία ώρα που το ξανακοίταξα ξανά ζάρες οι οποίες χειροτέρεψαν κατά το στέγνωμα!!!!!!
Δεν μιλάμε για κλασικό orange peel... :(

Αρχίζω να τρίβω ξανά με βρεγμένο ντουκόχαρτο 2000 και μετά με compound tamiya. Στον ουρανό του αμαξώματος η επιφάνεια έγινε οκ.
Στο μπροστινό μέρος όσο και να επέμεινα οι ζάρες δεν φεύγαν με τίποτα.
Αποφάσισα να το ξεβάψω αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσω ντουκόχαρτο μήπως σώσω τις γραμμές και τις λεπτομέρειές του.
Μετά από δοκιμές με καθαρό οινοπνευμα, αζαξ, ασετόν που δεν επηρεάσαν καθόλου το βερνίκι, χρησιμοποίησα το mr color thinner της gunze. Με λίγο βαμβάκι ποτισμενο σε αυτό και τρίψιμο κατάφερα να βγάλω όλο το χρώμα αλλά οι ζάρες πάλι εκεί πάνω στο πλαστικό!!! :twisted:

Αυτή την στιγμή το μοντέλο είναι στην εξής κατάσταση και φοβάμαι ότι για να το σώσω θα πρέπει να το τρίψω μέχρι θανάτου λεπτομέρειας...

Μάλλον τα δύο αυτά σστάρια πιάνουν πάνω στο πλαστικό καίγοντάς το ελαφρά. Δεν έχω αντιμετωπίσει πάντως το ίδιο με το γκρί Hycote...
Πάω για 3η celica.
Τόση προσοχή και φροντίδα στο συγκεκριμένο πολύ αγαπημένο μου θέμα και όλα πάνε στραβά! :twisted:

Tόσα πολλά ωραία μοντέλα... Τόσο τεμπέλης εγώ...

Αποσυνδεδεμένος gtziaf

• Kavala ModelClub
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Τζιαφάς Γιώργος
    • Car Modelling in Greece
Μοντέλο Νο 2
Αυτή τη φορά ψεκάστηκε αστάρι Hycote άσπρο. Μετά από 2 ελαφρά χέρια η επιφάνεια ήταν ελαφρώς ματ μεν αλλά τόσο άψογη και λεία που σκέφτηκα να ψεκάσω απευθείας ένα καλής ποιότητας ακριβό ακρυλικό βερνίκι 1Κ αυτοκινήτου της ιταλικής Lehler σε σπρέυ. Μετά από 2 χέρια βερνίκι το άφησα να στεγνώσει καλυμένο για να μή πιάσει σκόνη. Όταν το άφησα ήταν τέλειο σε στρώσιμο.
Μετά από μία ώρα που το ξανακοίταξα ξανά ζάρες οι οποίες χειροτέρεψαν κατά το στέγνωμα!!!!!!
Δεν μιλάμε για κλασικό orange peel... :(

Παναγιώτη, δεν είναι orange peel (σίγουρα) αλλά αντίδραση του ασταριού με το βερνίκι (μάλλον). Προφανώς το αστάρι δεν είναι σχεδιασμένο για να δέχεται Βερνίκι. Πιθανόν...
Γιατί δεν χρησιμοποιείς άσπρο σπρέυ Ταμιyα πάνω από το αστάρι της Hycote???
Επίσης πάντα μα πάντα δοκιμή πριν την εφαρμογή. Αν δεν έχεις κάποιο παλιό μοντέλο δοκιμασε πάνω σε άσπρα πλαστικά κουτάλια μιάς χρήσης.
Επίσης δεν νομίζω ότι έχει σχέση με το πλαστικό της Ταμιyα
Καλη τύχη  ::salut::
Ο χρόνος λειτουργεί, υπέρ αυτού που τον εκμεταλλεύεται...
http://gtziaf.blogspot.com/

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
Ε φυσικά δεν είναι orange peel!

ʼντε το άσπρο hycote δεν το είχα δοκιμάσει. Θα το δοκιμάσω ξανά στο εσωτερικό του αμαξώματος αλλά και σε πλαστικό κουτάλι να δώ αν υπάρχουν διαφορές.

Και την πρώτη φορά που τα έκανα όλα με την σωστή σειρά???
Εννοείται το διάφανο αστάρι το έχω δοκιμάσει ξανά σε κλίμακα 1:1 και χρώματα διαλύτη.

Πάντως τα spray της tamiya είναι εξαφανισμένα από την Ελληνική αγορά εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Στο Hobby gallery υπάρχουν αλλά άσπρο δεν έχει εδώ και καιρό...

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
Και εγω επισης συμφωνω με τον gtziaf.Πιστευω οτι δεν "συμπαθιονται" και πολυ τα 2 υλικα.
Υπαρχει και μια τριτη υποψια χωρις να ειμαι σιγουρος παλι με δοκιμη πρεπει να το λυσεις.
Μηπως το δυαλιτικο που τα αραιωνεις δεν χωνευει καποιο απο τα υλικα σου ??

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
Μηπως το πρωτο χερι βερνικιου ειναι πολυ ''βαρυ''? Δοκιμασε να ψεκασεις ενα πολυ λεπτο στρωμα,αστο να στεγνωσει λιγο και μετα συνεχιζεις. Απεφυγε να ψεκαζεις μεγαλες ποσοτητες βερνικιου με ενα περασμα. Και ασε το ασταρι να στεγνωσει τουλαχιστον μια μερα.

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
Και εγω επισης συμφωνω με τον gtziaf.Πιστευω οτι δεν "συμπαθιονται" και πολυ τα 2 υλικα.
Υπαρχει και μια τριτη υποψια χωρις να ειμαι σιγουρος παλι με δοκιμη πρεπει να το λυσεις.
Μηπως το δυαλιτικο που τα αραιωνεις δεν χωνευει καποιο απο τα υλικα σου ??

Όλα τα προϊόντα ήταν σπρέυ. ʼρα δεν παίζει διαλυτικό.
Όσο για τα αστάρια στεγνώσαν για τουλάχιστον 1μέρα
Α και κάτι άλλο.
Στις δοκιμές για να βρώ με τί θα βγάλω το βερνίκι από το δεύτερο μοντέλο δοκίμασα μέχρι και ασετόν πάνω στο πρώτο μοντέλο με γυμνό  hycote και δεν έπαθε τίποτα... Το ίδιο με sans odor  νέφτι, οινόπνευμα φωτιστικό καθώς και με enamel thinner της humbrol. Μόνο το καθαρό καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών από φαρμακείο (όχι λοσιον) και το mr color thinner κατάφερε να το ξεβάψει...
Πόσες μπογιές ξέρετε να αντιστέκονται σε τόσα διαλυτικά???

Μηπως το πρωτο χερι βερνικιου ειναι πολυ ''βαρυ''? Δοκιμασε να ψεκασεις ενα πολυ λεπτο στρωμα,αστο να στεγνωσει λιγο και μετα συνεχιζεις. Απεφυγε να ψεκαζεις μεγαλες ποσοτητες βερνικιου με ενα περασμα. Και ασε το ασταρι να στεγνωσει τουλαχιστον μια μερα.
Στην αρχή και εγώ νόμιζα ότι κάτι τέτοιο ήταν. Ότι άρχισε να τρέχει κάπως το βερνίκι αλλά χωρίς σταγόνες κάνοντας ζάρες.
Το πρώτο χέρι βερνίκι ήταν πολύ λεπτό και από μακρυά. Στέγνωσε 10 λεπτά και μετά έριξα το δεύτερο χέρι. Τα αυτοκινητιστικά βερνίκια έτσι δουλεύονται.
 Αλλά διαπίστωσα ότι πάλι το πρόβλημα βγήκε στο πλαστικό.

Υγρός στόκος και τρίψιμο λέτε να καλύψει τις ζάρες? Βέβαια θα μοιάζει με χτισμένο το αμάξωμα χα χα χα :mrgreen:
Πάω μάλλον για το 3ο κιτ...

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
Αμα ηταν σπερυ τοτε σιγουρα δεν συμπαθιουνται.
Καποτε την πατησα με το σπρευ της χαμπρολ ειχα ψεκασει σμαλτο Testors το κοκπιτ και την καμπινα ενος mil mi-8 και μετα πηγα να ρηξω βερνικι γυαλιστερο σε σπρευ της χαμπρολ και μου εκανε το ιδιο προβλημα.Σε κουβεντα που ειχα με τον Crow μου ειπε οτι τα χαμπρολ τα σπρευ γραφουν επανω αν ειναι ακρυλικα η σμαλτα.Το δικο μου ηταν ακρυλικο δεν το ειχα προσεξει.Τωρα πεζουν 2 υποψιες η το υλικο του χαμπρολ σπρευ δεν "συμπαθησε" για καποιο λογο το Testors η αυτο που σου λεει ο Crow με την ποσοτητα γιατι πεφτει μπολικο με αποτελεσμα να κανει διαφορες αντιδρασεις με τα "απο κατω".
Παντος δεν πιστευω να φταιει το πλαστικο αλλα και παλι αβυσσος η ψηχη του βαψιματος  :D
Γνωμη μου ειναι στο επομενο να ριξεις Hycote (ουτος η αλλως αυτοκηνιταδικο ειναι και αυτο) να το αφησεις να στεγνωσει και μετα ριξε κανα σπρευ ταμιγια με αρκετα χερια και απο αποσταση και πιστευω θανε οκ.

Μια παρενθεση. Καποτε ειχα παει στα ειδη αυτο/του που περνω διαφορα και του ειχα πει αν υπαρχει ασταρι για πλαστικα ! Μου λεει ναι εχω.Μου εδωσε ενα ασταρι πλαστικων της μαξ μαγιερ αυτης με το σκυλακι .....

......Αυτο ητανε σαν νερο δεν ηθελε αραιωση καθολου ..... του λεω κανει για πλαστικα ? Μου λεει αδερφε το βαζουνε οι φαναρτζηδες σαν ασταρι σε προφυλαχτηρες και υπολοιπα μη μεταλικα μερη και μαλιστα το υλικο αυτο ειναι "ελαστικο".Δηλαδη αν βαψεις επανω χρωμα και ψιλολυγισεις εναν προφυλαχτηρα το χρωμα που θα τον εχεις βαψει δεν θα κρακερλαρει ουτε θα σπασει επειδη εχει αυτο σαν υποστρομα.
Αυτο που εβαλες εσυ αν ειναι τετοιο ειδος πολυ φοβαμαι οτι δεν κανει φιλε μου.

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
άβυσσος όντως...

ʼντε να βρώ tamiya spray άσπρο...

Μάλλον θα ξεκινήσω να δουλεύω τον αερογράφο και θα πάω σε λευκό υδατοδιαλυτό αυτοκινήτου.

Tags: ÁÓÔÁÑÉ primer