Αποστολέας Θέμα: Μακέτα σε ράφι βιβλιοθήκης  (Αναγνώστηκε 1477 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος rallbay

• Scale 1/144
  • *
Μακέτα σε ράφι βιβλιοθήκης
« στις: Απριλίου 30, 2010, 10:39:59 πμ »
Αγαπητοί φίλοι γεια σας,
Για να δώσω το μοντελιστικό μου στίγμα θα ήθελα να πω ότι ασχολούμαι με την τρενομοντελισμό με σχετικά συστηματικό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω μια μικρή σχετικά συλλογή DC συστήματος που αποτελείται κυρίως από κομμάτια της Roco και λίγα από Trix σε κλίμακα ΗΟ. Η εποχή που με ενδιαφέρει παραπάνω είναι η III-IV. Τα μοντέλα είναι στεγασμένα σε μια πρόχειρη βιτρίνα στο διαμέρισμα μου και τα περισσότερα μέσα στα κουτιά τους. Πέντε - έξι φορές το χρόνο στρώνω γραμμές στο δάπεδο και τα βάζω να τρέξουν. Οι γραμμές είναι της Roco με Digital RocoMaus 2 σύστημα που προέρχονται από ένα starting set, που είχα αγοράσει κάποτε.
Για το μέλλον σκέφτομαι να ενσωματώσω μια μικρών διαστάσεων μακέτα στο ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης που πρόκειται να κατασκευάσω στο σαλόνι του διαμερίσματος μου. Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μικρό σκηνικό που θα αναπαριστά ένα μικρό σταθμό μαζί με κάποια βοηθητικά κτίρια (όλα μικρών διαστάσεων για να χωράν στο ράφι) μαζί με την συμμετοχή λίγων αυτοκινήτων και μερικών φιγούρων. Η διάσταση από αυτό το ράφι-μακέτα θα είναι περίπου 1,80Χ0,40m και φυσικά με κάποιον τρόπο θα είναι κλειστό από μπροστά με συρόμενο τζάμι ή ανοιγόμενα πορτάκια από τζάμι.  Όλα αυτά νομίζω ότι είναι εφικτά άλλα θα ήθελα προκειμένου να ΄ζωντανέψω' την μακέτα να βάλω μια μικρή μηχανή να τρέχει, πχ μια V60 ή μια Köf II. Έχω ήδη αγοράσει έναν αυτοματισμό 5214 της Viessman με τον οποίο μία μηχανή τρέχει μεταξύ δύο τερματικών γραμμών και μάλιστα κάνοντας στάση ρυθμιζόμενου χρόνου στα δύο άκρα. Έτσι θα μπορούσε κάπου-κάπου από μόνη της η μηχανή αυτή να εκτελεί ένα πέρασμα από το ένα άκρο της μακέτας στο άλλο, δηλαδή μια διαδρομή περίπου ίση με το μήκος του ραφιού της βιβλιοθήκης (1,80m). Ο αυτοματισμός της Viessman μαζί με έναν μικρό μετασχηματιστή θα μπορούσε να κρυφτεί κάπου πίσω από ένα κτίριο της μακέτας.
Θα ήθελα την γνώμη σας αν θεωρείται ότι μια τέτοια προσπάθεια θα είχε νόημα ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα δεδομένου του περιορισμένου χώρου καθώς και εάν θεωρείται ότι είναι εφικτή από πλευρά λειτουργικότητας η ιδέα της κινούμενης μηχανής.
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να βρω κάπου στο internet ένα σχέδιο για να κατασκευάσω σε μαραγκό μια βιτρίνα από αυτές που κρεμιέται στον τοίχο σαν κορνίζα, προκειμένου να στεγάσω μέρος της συλλογής μου.
Ευχαριστώ.
Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ.

br99_Oe

• Επισκέπτης
Απ: Μακέτα σε ράφι βιβλιοθήκης
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 30, 2010, 11:00:05 πμ »
Καλή σου μέρα,
και βέβαια η προσπάθειά σου θα είχε αισθητικό αποτέλεσμα, άσχετα με το μέγεθος του χώρου. Για του λόγου το αληθές αλλά και για να πάρεις κάποιες ιδέες δες λίγο εδώ (περιηγήσου, έχει πολλές ιδέες) http://www.carendt.com. Δεν είναι το μέγεθος που μετράει αλλά η ποιότητα κατασκευής και η λεπτομέρεια.

Αποσυνδεδεμένος greg

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 30, 2010, 12:44:11 μμ »
Γεια σου φιλλε μου.
Μια χαρα θα ειναι.
Κι οπως ηδη σου απαντησε ο φιλος br99 μετραει περισσοτερο η λεπτομερεια.
Αν η μηχανουλα σου προχωραει και σχετικα αργα θα ειναι ακομα καλυτερα παρα να κανει αποτομα ξεκινηματα (για την αληθοφανεια).
Ισως με τον ιδιο μηχανισμο να μπορουσες να βαλεις και μια δευτερη μηχανη σε μια παραλληλη γραμμη πιο πισω να μεταφερει παλια βαγονια (βρωμικα,σκονισμενα κτλ)
Καλη συνεχεια

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Πάτρα

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 07, 2010, 11:15:48 πμ »
Στην ίδια κατεύθυνση είμαι και εγώ μου αρέσουν τα  μικρού μεγέθους διοράματα , και συγκεκριμένα εχω επιλέξει της κλίμακες HOe  και Gn 15 .
Έχω ξεκινήσει να διαμορφώνω τον χώρο του εργαστηρίου μου με ράφια στον τοίχο (σύστημα ELEMENT ) ώστε να δημιουργήσω δυο επίπεδα , στο ένα θα τρέχουν τα ΗΟe ενώ στο άλλο τα Gn15. Σχ 1 και 2

Τα ράφια θα τοποθετηθούν στο κατάλληλο ύψος ωστε αφ ενός να έχουν καλή οπτική γωνία αφ ετέρου να αφήνουν χώρο από κάτω για ένα αξιοπρεπή πάγκο μοντελισμού για  όλα τα  απαραίτητα ψιψιψίνια μοντελισμού φυσικά θα έχει ράφια ντουλάπια κλπ αποθηκευτικούς χώρους   .

Tags: