Αποστολέας Θέμα: 25 pdr & Morris Quad  (Αναγνώστηκε 2892 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος apapap

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
25 pdr & Morris Quad
« στις: Μαρτίου 14, 2010, 01:36:30 μμ »
Καλησπερα σ ολους! Θ μπορουσατε ν μ απαντησετε αν ο ΕΣ ειχε ποτε morris quad tractor;;;  :roll: Κ ποιο ειναι τ καταλληλο χρωμα σε humbrol για τ 25 pdr η γενικοτερα για μεταπολεμικα πυροβολα του ΕΣ;; Ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Απ: 25 pdr & morris quad
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 14, 2010, 02:43:42 μμ »
Ναι είχαμε! :D :D Μερικά μας έδωσαν οι ʼγγλοι,25λιβρα και κουαντ. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία από την κηδεία του Μεταξά τον Ιανουάριο του 41, όπου ένα Κουάντ σύρει τον κιλίβντα του πυροβόλου που φέρει το φέρετρο. Μάλλον ήσαν μονόχρωμα πράσινα(30), ή μονόχρωμα καφέ.(29)(Όχι παραλλαγη). Κατόπιν και οι Ελληνικές Ταξιαρχίες στην Μ.Ανατολή και στην Ιταλία χρησιμοποίησαν 25λιβρα μέ τους ελκυστήρες αυτούς, με τις αντίστοιχες βρετανικές παραλλαγές. Μεταπολεμικά δέν έχω στοιχεια γιά τα χρώματα, μάλλον πάλι τα αντίστοιχα βρετανικά. Στην μονάδα που υπηρέτησα, υπήρχαν δύο πυροβόλα σε ρόλο φρουρού πύλης διοικητηρίου βαμμένα με παραλλαγή πράσινο-καφέ-ανοιχτό αμμώδες.

• Scale 1/35
  • *
Απ: 25 pdr & morris quad
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 14, 2010, 03:42:00 μμ »
Να ρωτήσω εάν το Κουαντ και το Κομμέρσιαλ Σι-8 είναι το ίδιο; Επίσης έχω δεί ένα 25λιβρο στου Γουδή, στο Πάρκο του Στρατού.

Αποσυνδεδεμένος apapap

• Scale 1/144
  • *
Απ: 25 pdr & Morris Quad
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 04, 2010, 01:03:29 πμ »
Καλημέρα σας!!! Πριν λίγο καιρό έφτιαξα το κιτ τ της airfix στην 1/72. Έβαψα το quad πρασινο humbrol 30 και δν του εχω βάλει χαλκομανίες. Θ ήθελα ν ρωτήσω αν μπορώ ν χρησιμοποιήσω κάποιες απ τις χαλκομανίες που δίνειται στο κιτ για ν φανεί ελληνικό, τι πρέπει ν του προσθέσω για ν φανεί κ αν τ χρώμα είναι σωστό. Αναφέρομαι σ όχημα μεταπολεμικό του ΕΣ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!!

Αποσυνδεδεμένος dimmeteo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 04, 2010, 09:35:13 πμ »
Το Morris Quad είναι διαφορετικό από το Morris C8. Το πρώτο είχε ολομεταλλική καρότσα, εμώ το δεύτερο υφασματένιο κάλυμα πήγματος. Όσον αφορά τα χρώματα, στις αρχές της μεταπολεμικής περιόδου, ο ΕΣ πρέπει να τα είχε βαμμένα μονόχρωμα πράσινα, με απόχρωση που μάλλον ταιριάζει στο Olive Green της  Tamiya.
Δ.Β

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 04, 2010, 09:53:52 πμ »
Quad = ελκυστήρας πυροβολικού

κατασκευάστηκαν από διάφορες εταιρίες για τον Βρετανικό Στρατό, μεταξύ των οποίων και η Morris, που "έχτισε" το δικό της πάνω στο σασί του Commercial C8

το γνωστό 1/35 κιτ της ΤΑΜΙΥΑ είναι το Quad παραγωγής της καναδέζικης CMP, ενώ το κιτ της  Italeri είναι της Chevrolet

δεν γνωρίζω αν οι Βρετανοί παρέδωσαν μεταπολεμικά Morris Quad στο Ε.Σ., πράγμα όμως μάλλον απίθανο μια και όταν ανασυγκροτήθηκε στη Μ.Ανατολή η Morris είχε ήδη σταματήσει τη παραγωγή τους

Αποσυνδεδεμένος dimmeteo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 04, 2010, 10:22:41 πμ »
Ασφαλώς και μεταπολεμικά ο ΕΣ είχε παραλάβει Morris Quad. Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ, παρέλαση 25ης Μαρτίου 1945, Morris Quad με βλητοφόρο και 25 pdr. Επίσης ο ΕΣ είχε και Morris C8.
Δ.Β

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 04, 2010, 03:23:37 μμ »
δεν γνωρίζω αν οι Βρετανοί παρέδωσαν μεταπολεμικά Morris Quad στο Ε.Σ., πράγμα όμως μάλλον απίθανο μια και όταν ανασυγκροτήθηκε στη Μ.Ανατολή η Morris είχε ήδη σταματήσει τη παραγωγή τους
Φίλε Πέτρο, χωρίς να θέλω να αντιπαρατεθώ μαζύ σου, και δεδομένου ότι έχω οφεληθεί από τις γνώσεις σου, ::salut:: ::salut:: δεν το θεωρώ και τόσο απίθανο, διότι ο Ε.Σ. στην Μ.Ανατολή δέν εφοδιαζόταν πάντοτε με καινούριο υλικό, αλλά με ό,τι περισσευε και υπήρχε ήδη διαθέσιμο. Και είναι λογικό αυτό διότι με τα συνεχή κινήματα, δέν μας θεωρούσαν και το πιό αξιόμαχο μέρος των δυνάμεών τους. Πολλάκις βέβαια αποδείξαμε το αντίθετο!
 Φίλε Απαπαπ, δέν νομίζω πως το 30 είναι λάθος, άν και μάλλον θα ταίριαζε το 75, με ξεθωριάσματα από 30.Τώρα, όσον αφορά την σήμανση, ένας αριθμός πενταψήφιος με το πρόθεμα ΕΣ στην θέση των βρετανικών αριθμών, και ίσως μία θυρεόσχημη Ελλ.Σημαία στα δεξια και αριστερά του οχήματος,με προτεινόμενη θέση τις θύρες οδηγού-συνοδηγού, νομίζω πώς υπεραρκούν. ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος apapap

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 05, 2010, 01:32:27 πμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τ ανταποκρισή σας! Φίλε Ελιξ-ίριε η συμβουλή σου είναι υπερπολύτιμη..  ::salut:: Ένα ακόμα ερώτημα μου είναι πως θα μπορούσα στην 1/72 να φτιάξω αυτή τ σήμανση, ή αν υπάρχει κάποια καρτέλα όπως υπήρχε για την ΠΑ στην αγορά!!! :roll: :? Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός μ τ ερωτηματά μ!!! :oops:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 05, 2010, 02:42:16 μμ »
Φίλε ʼπαπαπ, εάν μάθεις για τέτοια καρτέλλα, και μάλιστα για 1/72, πές μου κι εμένα,και δέν το γράφω ειρωνικά ::icon_thumright::...Μόνη λύση προς ώρας, από όσο ξέρω, είναι να φτιάξουμε την σήμανση αυτή με τα χεράκια μας....Νομίζω πώς στήν 1/48 η πλαστιμοντελίσμο δίνει κάποια σήματα για οχήματα, αλλά είναι σε σκούρο μπλέ, και κάνουν μόνον για μετά το 1960....Ισως, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον η σημαιούλα...

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 06, 2010, 09:39:48 πμ »
H εταιρία Bison δίνει ελληνικά σήματα 1/72 για το Centaur στην καρτέλλα για το Cromwell - νομίζω το part 2. Ίσως αου ταιριάζουν.
Ρίξε μια ματιά εδώ:http://www.angelfire.com/pro/bison/

Εννοείται πως δεν θα τα βρεις στην Ελλάδα :evil: :evil: :evil:

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 17, 2011, 05:20:36 πμ »
Ασφαλώς και μεταπολεμικά ο ΕΣ είχε παραλάβει Morris Quad. Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ, παρέλαση 25ης Μαρτίου 1945, Morris Quad με βλητοφόρο και 25 pdr. Επίσης ο ΕΣ είχε και Morris C8.

Πολύ σωστά! Το Αρχείο της ΕΡΤ με τις μεταπολεμικές παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο είναι η μοναδική φωτογραφική απόδειξη που έχω βρει προς το παρόν.

Eπίσης, SOS! :

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ/ΙΟΥΝ2011 ο κ. Τερνιώτης στη στήλη του παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες φωτό από το φωτογραφικό αρχείο
του βετεράνου αεροπόρου Σ. Γιάνκοβιτς που υπηρέτησε στην 336ΜΔΒ της ΕΒΑ στη Βόρεια Αφρική. Φωτό που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον Τύπο.
Eκεί υπάρχει και φωτό από Morris Commercial, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για C8 GS ή FAT..

Αποσυνδεδεμένος Cpt.Morgan

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
  • "Only the dead have seen the end of the war"
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 10:31:57 πμ »
Εχω βρει αναφορες για Quad Αυστραλιανα και Νεοζηλανδικα τα οποια εδρασαν στην Ελλαδα κατα την εισβολη των γερμανων το 1941. Η οπισθοχωρηση εγινε απο δυο σημεια της θεσσαλιας αν δεν κανω λαθος 1 απο κατερινηπερασαν τα Τεμπη και η δευτερη πορεια ηταν απο τη μερια της Ελλασονας. Ωστοσο δεν μπορω να βρω φωτογραφικο υλικο και γενικοτερα υλικο για τις παραλλαγες και τα εθνοσημα των Quad αυτων αλλα και τυχων αλλων οχηματων που συμμετειχαν στην οπισθοχωρηση.
Συγκεκριμενα με ενδιαφερουν οι μοναδες που εδρασαν στην περιοχη κατερινης-τεμπων εως και τον Πηνειο πριν την τελικη υποχωρηση τους. Βρηκα καποια στοιχεια αλλα εξαιτιας των κακων αγγλικων μου μπερδευτικα αρκετα οσον αφορα τις μοναδες και τα οχηματα...
Οποιος γνωριζει κατι επι του θεματος θα με βοηθουσε αφανταστα..!!!  :roll:

Αποσυνδεδεμένος ΑρηςΚ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 02:02:53 μμ »
OK, έχουμε νομίζω μερικές διαφορετικές ερωτήσεις που περιπλέκονται. Κάποιες ίσως έχουν απαντηθεί και εδώ: http://modelclub.gr/forums/index.php/topic,20661.0.html

Κατ'αρχήν ως προς τα μεταπολεμικά πέραν από την παρέλαση υπάρχει στο προηγούμενο thread μια πολύ καθαρή πλάγια όψη (ελέω Ζήση- μερσί!).

Για τα υπόλοιπα, σπάζοντας τις ερωτήσεις σε τρία σκέλη:

1) Στον ΕΣ προ κατάκτησης απ'τον άξονα.
Οι άγγλοι μας έστειλαν Morris Quad. Θα διαφωνήσω με τον Ελιξ-ίριο (πάταξον μεν, άκουσον δε, Έλιξ!) για το μονόχρωμο. Έχουμε την καλή τύχη να υπάρχει φιλμ της εκφόρτωσης κάποιων από αυτά ( http://www.britishpathe.com/record.php?id=51840 ) και είναι βαμμένα με την κλασσική βρεταννική δίχρωμη παραλλαγή της εποχής. Και σε μια-δυο φωτογραφίες στο eBay φαίνεται ότι πιθανόν οι δικοί μας να τα πέρασαν και ένα έξτρα χέρι χρώμα- ίσως ένα καφέ πάνω απ'το ένα από τα πράσινα- αφήνοντας όμως ανέπαφα τα βρεταννικά serial numbers.
2) Στον ΕΣ στη Μέση Ανατολή.
Μια αναφορά της 1ης Μοίρας του Συντάγματος Πυροβολικού το Σεπτέμβρη του '42 δίνει τον εξοπλισμό ως 12 Chevrolet (CMP) Quads και 1 Morris. ʼρα είχαμε και εκεί. Ίσως αρχικά να μας έδωσαν μερικά χιλιοταλαιπωρημένα Morris για εκπαίδευση και όταν ήρθε η στιγμή της πλήρους συγκρότησης να έδωσαν πιο φρέσκα CMP. Αλλά τα Morris άντεξαν αρκετά- στη Β. Αφρική τα βλέπουμε μέχρι και το τέλος της εκστρατείας το '43 ( http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205204086 ).
3) Με τους συμμάχους μας το '41.
Θα πρέπει να ψάξω λίγο για το ποιές μονάδες πέρασαν από που στην υποχώρηση. Συγκεριμένα για Quads, έχουμε επτά υποψήφιους, τα συντάγματα που ήταν εξοπλισμένα με 25pdr:
Το 2 RHA της 1ης Τεθ. Ταξιαρχίας.
Τα 3 συντάγματα των Νεοζηλανδών.
Τα 3 συντάγματα των Αυστραλών.
Το 2 RHA σίγουρα είχε Morris Quads, βαμμένα με παραλλαγή Caunter. Είναι πιθανόν το όχημα σε αυτήν τη φωτό ανήκει σε αυτή τη μονάδα: http://www.nzetc.org/etexts/WH2Arti/WH2Art026a.jpg .
Κάποια από τα Νεοζηλανδικά συντάγματα είχαν Guy Ant Quad και όχι Morris. Δεν είμαι σίγουρος όμως αν αυτό ίσχυε για όλα. Ένα αντίστοιχο ερωτηματικό υπάρχει και για τους Αυστραλούς- σίγουρα είχαν φέρει κάποια από τα δικής τους κατασκευής Ford, αλλά δεν γνωρίζω αν όλα τα συντάγματά τους είχαν εξοπίστεί με αυτά. Έχω κάπου μια λίστα με τα οχήματα που έχασαν στην Ελλάδα, και μόλις θα μας διαφωτίσει (ελπίζω).

Eπίσης, SOS! :
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ/ΙΟΥΝ2011 ο κ. Τερνιώτης στη στήλη του παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες φωτό από το φωτογραφικό αρχείο
του βετεράνου αεροπόρου Σ. Γιάνκοβιτς που υπηρέτησε στην 336ΜΔΒ της ΕΒΑ στη Βόρεια Αφρική. Φωτό που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον Τύπο.
Eκεί υπάρχει και φωτό από Morris Commercial, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για C8 GS ή FAT..

Υπάρχει μήπως η περίπτωση να δούμε αυτή τη φωτό εδώ στο φόρουμ;  ::eusa_pray::

φιλικά,

Α.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 02:57:50 μμ »
OK, έχουμε νομίζω μερικές διαφορετικές ερωτήσεις που περιπλέκονται. Κάποιες ίσως έχουν απαντηθεί και εδώ: http://modelclub.gr/forums/index.php/topic,20661.0.html

Κατ'αρχήν ως προς τα μεταπολεμικά πέραν από την παρέλαση υπάρχει στο προηγούμενο thread μια πολύ καθαρή πλάγια όψη (ελέω Ζήση- μερσί!).

Για τα υπόλοιπα, σπάζοντας τις ερωτήσεις σε τρία σκέλη:

1) Στον ΕΣ προ κατάκτησης απ'τον άξονα.
Οι άγγλοι μας έστειλαν Morris Quad. Θα διαφωνήσω με τον Ελιξ-ίριο (πάταξον μεν, άκουσον δε, Έλιξ!) για το μονόχρωμο. Έχουμε την καλή τύχη να υπάρχει φιλμ της εκφόρτωσης κάποιων από αυτά ( http://www.britishpathe.com/record.php?id=51840 ) και είναι βαμμένα με την κλασσική βρεταννική δίχρωμη παραλλαγή της εποχής. Και σε μια-δυο φωτογραφίες στο eBay φαίνεται ότι πιθανόν οι δικοί μας να τα πέρασαν και ένα έξτρα χέρι χρώμα- ίσως ένα καφέ πάνω απ'το ένα από τα πράσινα- αφήνοντας όμως ανέπαφα τα βρεταννικά serial numbers
Φίλε ʼρηΚ, δεν θα σε πατάξω επ' ουδενί λόγω... Έχεις εσύ δίκαιο, η ταινία είναι αδιάψευστη...Απλώς στην φωτογραφία από την κηδεία του Μεταξά, φαινόταν μονόχρωμο. Θα ήθελα μάλιστα την γνώμη σου για το ποιά πράσινα μπορώ να χρησιμοποιήσω για την δίχρωμη αυτή παραλλαγή. :wink: ::salut::
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος dimmeteo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 10:28:36 μμ »
Το πυροβόλο που έλκει το Quad που ξεφορτώνεται στο λιμάνι (στο φιλμάκι), ξέρει κάποιος τι είναι;
Δ.Β

Αποσυνδεδεμένος ΑρηςΚ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 12:50:02 πμ »
Το πυροβόλο είναι ένα από τα πρώην 18pdr που οι Αμερικάνοι είχαν μετατρέψει σε 75χιλ. Λόγω έλλειψης υλικού, οι ʼγγλοι τα δέχθηκαν ως lend-lease και έστειλαν μερικά και σε μας. Στις επίσημες πηγές του ΕΣ αναφέρονται συνήθως ως "αγγλικά πεδινά των 75" ή κάπως αντίστοιχα.

Και κατάφερα να βρω την λίστα που έφτιαξε με πολύ κόπο και δουλειά ο Shane Lovell για τις απώλειες των Αυστραλών στην Ελλάδα. Αναφέρει 56 Ford Αυστραλιανού τύπου και 26 Morris, η πιο λογική κατανομή είναι δυο συντάγματα με τα Ford και ένα με τα Morris αλλά χωρίς περισσότερες πηγές δεν μπορεί να αποκλειστεί και η μίξη των δυο.

φιλικά,
Α.

Tags: