Αποστολέας Θέμα: Humbrol enamel, αραίωμα ναι ή οχι;  (Αναγνώστηκε 5489 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Καβάλα
    • Symptoma Music Band
Humbrol enamel, αραίωμα ναι ή οχι;
« στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 08:03:42 μμ »
Καλησπέρα σας,δουλεύω με πινέλο,έχω βάψει μερικά κομμάτια απο το εσωρετικό του μοντέλου μου μέχρι τώρα με τις μπογιές Humbrol enamel χωρίς να αραιώσω τις μπογιές. Δεν μπορώ να πω ότι είχα προβλήματα όλα πήγαν καλά και το αποτέλεσμα νομίζω οτι είναι καλό. Όσο είναι νωρίς ακόμα θα ήθελα να μάθω αν χρειάζονται τελικά αραίωμα αυτές οι μπογιές και αν ναι σε τι αναλογίες και με τι; (τουλάχιστον να βάψω σωστά το εξωτερικό). Επίσης θα ήθελα να μου πείτε τι μπογιές προτείνεται εσείς για καλύτερα αποτελέσματα με πινέλο. ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: Humbrol enamel, αραίωμα ναι ή οχι;
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 08:57:32 μμ »
Αραίωση χρειάζεται, ειδικά για να αποφύγεις να φαίνονται οι "πινελιές" σε μεγάλες επιφάνειες. Χρησιμοποιείς διαλυτικό σμάλτων της Humbrol είτε κάποιας άλλης γνωστής μάρκας είτε white spirit από χρωματοπωλείο αν δεν βρεις κάτι άλλο.
Το χρώμα είναι έτοιμο για βάψιμο όταν πχ από την οδοντογλυφίδα με την οποία ανακατεύεις στάζουν 3-4 σταγόνες. Αν δεν στάζει και μένει μια λεπτή στρώση στην οδοντογλυφίδα, είναι πολύ αραιό. Αν στάζει συνεχόμενη ροή ή μένει παχύ στρώμα στην οδοντογλυφίδα, είναι πολύ πηχτό.
Δεν ρίχνουμε διαλυτικό στο τενεκάκι του χρώματος, βγάζουμε μια ποσότητα σε βοηθητικό κουτάκι και διαλύουμε εκεί. Στα περισσότερα χρώματα αρκεί 1 σταγόνα διαλυτικό για κάθε 3-4 σταγόνες μπογιά. Αλλά πάντα με δοκιμή.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο ::salut::

Φιλικά, Γιάννης

Edit: καλύτερα να περάσεις 2-3 χέρια αραιού χρώματος αφήνοντας κάθε χέρι να στεγνώσει τουλάχιστον 6 ώρες, παρά να βάψεις 1-2 χέρια με πηχτό χρώμα και να γεμίσεις πινελιές, άσε που αργεί περισσότερο να στεγνώσει :wink:
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος palavras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 09:37:42 μμ »
δες εδώ http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,224.0.html

για πινέλο νομίζω ότι τα σμάλτα είναι καλή λύση μιας και τα ακρυλικά gunze και tamiya είναι λεπτόρευστα και δεν νομίζω ότι κάνουν για μεγάλες επιφάνειες.

άμα είναι να βάψεις μεγάλες επιφάνειες με λευκό και gloss (κιτρινα, πράσινα κλπ)   ::pop:: πάρε σπρέι καλύτερα.

ότι θα σου πεί ενδεχομένως  ο jet72  ακολούθησε το κατά γράμμα ::salut::

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 10:22:17 μμ »
Έχω αυτό για διαλυτικό και καθαρίζω τα πινέλα μου κάθε φορά που αλλάζω χρώμα, κάνει αυτό για να αραιώσω τα χρώματα μου;

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 10:47:49 μμ »
μαλλον το αντιθετο πρεπει να κανεις
να αραιωνεις με αυτο τα εναμελ χρωματα οπως γραφει
και να καθαριζεις με white spirit τα πινελα σαν πιο φθηνο ::salut::

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 10:56:51 μμ »
επειδή στην καβάλα δεν ξέρω αν μπορώ να βρω white spirit, μπορώ να καθαρίζω τα πινέλα και με απλό νέφτι έτσι;

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 11:00:22 μμ »
Αποκλείεται να μην έχει χρωματοπωλεία στη Καβάλα.Ψάξε και θα βρείς σίγουρα  ::icon_thumright::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 11:02:24 μμ »
επειδή στην καβάλα δεν ξέρω αν μπορώ να βρω white spirit, μπορώ να καθαρίζω τα πινέλα και με απλό νέφτι έτσι;

το ίδιο και καλύτερο......

Αποσυνδεδεμένος VIGOR

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 11:19:23 μμ »
Εκτος απο white spirit και το διαλυτικο της εταιριας τα humbrol αραιωνονται με καποιο αλλο διαλυτικο;

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 11:23:35 μμ »
Αποκλείεται να μην έχει χρωματοπωλεία στη Καβάλα.Ψάξε και θα βρείς σίγουρα  ::icon_thumright::

α δεν ήξερα ότι υπάρχει σε χρωματοπωλεία! θα ζητήσω και αν δεν έχουν το πολύ πολύ παίρνω νέφτι. ευχαριστώ, σιγά σιγά αρχίζω και το αραίωμα στα βαψίματα μου... αυτά που έχω βάψει μέχρι τώρα να τα αφήσω καλύτερα έτσι ε; να μην τα βάψω απο πάνω γιατί έχουν ήδη 2 χέρια.

Αποσυνδεδεμένος karld76

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα-Aθήνα
  • Κάρολος Δαρκαδάκης
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 11:56:03 μμ »
Εάν έχεις μια καλή μάσκα το διαλυτικό πολυουρεθάνης (υπάρχει στα χρωματοπωλεία) είναι ασύγκριτα καλύτερο για μενα από οτιδήποτε άλλο όσον αφορά την αραίωση των enamel.ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στις αναθυμιάσεις!

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:00:14 πμ »
Πάντως με το συγκεκριμένο διαλυτικό της φωτιγραφίας που ανέβασες, μην προσπαθήσεις να αραιώσεις το χρώμα για να ψεκάσεις μεγάλη επιφάνεια... θα στην ασπρίσει...  Καλύτερα να χρησημοποιήσεις το διαλυτικο της εταιρείας και αυτό για να καθαρίζεις τα πινέλα, εγώ αυτό κάνω.
Για μικρές επιφάνειες κι εγώ βάφω με πινέλο κατευθείαν από το κουτί, όπως έκανες κι εσύ, φόβος για πινελιές δεν υπάρχει εάν μιλάμε πάντα για μικρές επιφάνειες (cockpit 1/72 π.χ. κλπ)
Πάντα μιλώντας για σμάλτα Humbrol  :wink:
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:04:48 πμ »
1/48 είναι το μοντέλο μου (ελικόπτερο). μιλάς για το διαλυτικό στο προηγούμενο ποστ; μάλλον είναι πολύ δυνατό

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:08:27 πμ »
Μιλάω για το διαλυτικό που ανέβασες σε φωτό... το έχω να καθαρίζω τα πινέλα, για τα σμάλτα της Humbrol δεν κάνει, τα ασπρίζει, ιδιαίτερα σε μεγάλες επιφάνειες και με ψεκασμό (το έχω πάθει 3 φορές και το σιχτίρισα).
Για Humbrol πάρε το διαλυτικό της Humbrol.  ::icon_thumright::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:13:28 πμ »
1/48 είναι το μοντέλο μου (ελικόπτερο). μιλάς για το διαλυτικό στο προηγούμενο ποστ; μάλλον είναι πολύ δυνατό

Πολύ σωστά, είναι δυνατό...

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:14:33 πμ »
έκανα edit αλλά μάλλον δεν το πήρε, είχα δει ότι έγραφες για την φώτο. το μοντέλο όπως είπα είναι 1/48 και μάλλον θα το βάψω εξωτερικά με πινέλο απο το κυπελάκι απευθείας. με αυτό που έδειξα στην φώτο μέχρι και αυτή τη στιγμή καθαρίζω τα πινέλα μου, δεν το χρησιμοποιώ πουθενά αλλού. αν βρώ σε χρωματοπωλείο διαλυτικό της hambrol θα το πάρω πάντως.

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:24:45 πμ »
Σε χρωματοπωλείο δεν νομίζω να βρείς διαλυτικό της Humbrol, αλλά σε μοντελομάγαζα που εμπορεύονται τέτοια χρώματα.  Εσύ από που τα πήρες?  Λογικά αφού έχουν τα χρώματα θα έχουν και το αντίστοιχο διαλυτικό τους...
Σε 1/48, για εσωτερικά πάλι, παίρνοντας λίγο χρώμα την φορά, δεν έχεις πρόβλημα με το πινέλο, αρκεί να είναι πολύ καλά αναμειγμένο, (εγώ βάζω 2 σκάγια Νο2 σε κάθε τενεκεδάκι, το ανακατεύω με καρφί ή μυτερό κατσαβίδι, το ξανακλείνω, το κουνάω έντονα μέχρι να ακούσω τα σκάγια να χτυπάνε στο καπάκι και στον πάτο και μετά το ανοίγω και είναι έτοιμο για χρήση).
Για εξωτερικά, θέλει αραίωμα και 2-3 ίσως και παραπάνω χέρια για απόδωση, αλλά θα πρότεινα αερογράφο για αυτήν την δουλειά... :wink:

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:33:00 πμ »
Σε χρωματοπωλείο δεν νομίζω να βρείς διαλυτικό της Humbrol, αλλά σε μοντελομάγαζα που εμπορεύονται τέτοια χρώματα.  Εσύ από που τα πήρες?  Λογικά αφού έχουν τα χρώματα θα έχουν και το αντίστοιχο διαλυτικό τους...
Σε 1/48, για εσωτερικά πάλι, παίρνοντας λίγο χρώμα την φορά, δεν έχεις πρόβλημα με το πινέλο, αρκεί να είναι πολύ καλά αναμειγμένο, (εγώ βάζω 2 σκάγια Νο2 σε κάθε τενεκεδάκι, το ανακατεύω με καρφί ή μυτερό κατσαβίδι, το ξανακλείνω, το κουνάω έντονα μέχρι να ακούσω τα σκάγια να χτυπάνε στο καπάκι και στον πάτο και μετά το ανοίγω και είναι έτοιμο για χρήση).
Για εξωτερικά, θέλει αραίωμα και 2-3 ίσως και παραπάνω χέρια για απόδωση, αλλά θα πρότεινα αερογράφο για αυτήν την δουλειά... :wink:

τα πήρα απο άλλη πόλη δυστηχώς, τα κουνάω αρκετά τα χρώματα πριν βάψω, τώρα για το εξωτερικό αερογράφο δεν έχω οπότε θα αραιώσω και θα περάσω 2-3 χέρια.

μιλάμε για αυτό το διαλυτικό για το χρώμα σωστα;

και αυτό μάλλον θα είναι ο στόκος μου

επίσης θα ήθελα μια βοήθεια στο τί είναι τα εξής

1) maskol

2) gloss cote

3) matt cote

4) metal cote

5) satin cote

Αποσυνδεδεμένος VIGOR

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:36:36 πμ »
Εάν έχεις μια καλή μάσκα το διαλυτικό πολυουρεθάνης (υπάρχει στα χρωματοπωλεία) είναι ασύγκριτα καλύτερο για μενα από οτιδήποτε άλλο όσον αφορά την αραίωση των enamel.ΠΡΟΣΟΧΗ όμως στις αναθυμιάσεις!

Το διαλυτικο πολυουρεθανης δεν επιτιθεται στο πλαστικο; ευχαριστω.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 02:12:22 πμ »
Αχ,με αυτή την Καβάλα....Λοιπόν,έχουμε και λέμε

maskol=ένα υγρό με το οποίο περνάμε κυρίως την καλύπτρα στα σημεία που δεν βάφεται.Δηλαδή μασκάρουμε τα τζάμια σε πιο απλά ελληνικά και βάφουμε τον σκελετό.Έχει και άλλες χρήσεις όπως πρόχειρο κόλλημα κομματιών....Μασκάρουμε και αφήνουμε να στεγνώσει,μόλις γίνει αυτό δημιουργείτε μια διαφανής,μωβ ζελατίνα η οποία μετά το βάψιμο αφαιρείται σχετικά εύκολα.

gloss cote=γυαλιστερό βερνίκι
matt cote=ματ βερνίκι

metal cote=τα γνωστά μεταλάιζερ (φοβερή μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά....).Βάφεις με αυτά και μόλις στεγνώσουν τα τρίβεις με ένα απαλό κομμάτι ύφασμα και δίνουν μια μεταλλική γυαλάδα στο κομμάτι.Προτιμώ της Model Master βέβαια αλλά και αυτά καλά είναι.

όσο για το διαλυτικό που θες πάρε το πιο απλό που βρίσκεις παντού white spirit.Αν βρεις πολυουρεθάνη δεν το συζητάμε (αν και νομίζω ότι είναι καλύτερη για αερογράφο)

Σε βλέπω πάντως ότι το έχεις πάρει πολύ ζεστά το πράγμα,απλά η Καβάλα τώρα πια δεν ενδύκνεται για το χόμπι μας :(

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 02:42:07 πμ »
Ναι ναι έχω διαβάσει σχεδόν όλο το φόρουμ και προσπαθώ να μάθω όσο πιο πολλά μπορώ!! Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υπήρχε ένα τόπικ με ΟΛΕΣ τις απορίες (χαζές και μη) που ενδεχομένος έχω εγώ και όσοι αρχίζουν τώρα όπως και με μερικά βασικά και χρήσιμα υλικά και τις ιδιότητες τους γιατί καταλαβαίνω ότι ρωτάω συνεχεια  ::icon_thumright:: ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός  :D . ναι το ότι δεν υπάρχει μαγαζί στην Καβάλα είναι ένα θέμα... βρήκα ένα μαγαζί (Ιπποκράτους, http://www.fasmamodels.gr/ ) και έκανα την πρώτη μου παραγγελεία απο εκεί μέσω ιντερνετ,αλλά δεν είναι λύση αυτό γιατί μια παραγγελεία των 10-13EUR φτάνει τα 20-23EUR αν προσθαίσουμε τα μεταφορικά.

Απο ότι κατάλαβα απο αυτά που μου έγραψες τα βερνίκια δεν τα χρειάζομαι γιατί αγόρασα παρκετίνη,όσο για αυτό με τα τζάμια πιστεύω θα τα πάω καλύτερα με την χαρτοταινία μου, αργότερα μπορεί και να πάρω... όσο για το διαλυτικό, έχω το modelfix διαλυτικό για χρώματα σμάλτου για να καθαρίζω τα πινέλα μου και παρείγκιλα το διαλυτικό της humbrol για τις μπογιές μου. ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 02:47:01 πμ »
Είναι καλό να κάνεις μεγάλες παραγγελίες για να γλιτώνεις τα έξοδα αποστολής.Περίπου στα 60EUR (τουλάχιστον απο Θεσσαλονίκη που παραγγελνω) πρέπει να είναι η παραγγελία σου ώστε να μην επιβαρυνθείς με αυτά.Αν δεν μπορείς μόνος σου βρες κάποιον φίλο σου ή και απο το φόρουμ που να μένει στην Καβάλα για να κάνετε τις παραγγελίες μαζί... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος karld76

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα-Aθήνα
  • Κάρολος Δαρκαδάκης
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 03:54:47 πμ »

Το διαλυτικο πολυουρεθανης δεν επιτιθεται στο πλαστικο; ευχαριστω.

Εγώ το χρησιμοποιώ τόσο για ν'αραιώσω τα humbrol για να βάψω με πινέλο όσο και για να ψεκάσω μ'αερογράφο και δεν έχω κανένα πρόβλημα στο να μου λιώσει το πλαστικό.Το μόνο πρόβλημα επαναλαμβάνω είναι ότι θέλει μεγάλη προσοχή όταν το χρησιμοποιείς!Δεν πρέπει να εισπνέεις τις αναθυμιάσεις του και ν'αποφεύγεις όσο το δυνατό την επαφή του με το δέρμα.

Αποσυνδεδεμένος palavras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 11:21:55 πμ »
αν δεν κάνω λάθος το ελικοπτεράκι θα το βάψεις με πινέλο. για τα σμάλτα αραίωση με white spirit είναι οκ. το διαλυτικό πολυουρεθάνης που υπάρχει σε χρωματοπωλεία κάνει καλύτερη αραίωση στα σμάλτα αλλά είναι για καλύτερο στρώσιμο με τον αερογράφο και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ σε βάψιμο με πινέλο.

το πολυουρεθάνης όπως είπαν και οι προηγούμενοι θέλει μάσκα (μυρίζει όπως όταν περνάς έξω από επιπλάδικο και παιρνάνε βερνίκια). χωρίς μασκα ετοιμάσου για χοντρό μαστούρωμα.

Αποσυνδεδεμένος invader7

• Scale 1/144
  • *
    • Symptoma Music Band
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 03, 2010, 12:16:57 μμ »
ναι με πινέλο και παρείγκιλα το διαλυτικό της humbrol και όχι το white spirit, ελπίζω να μην έχουν διαφορά