Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή βάσης για Διόραμα  (Αναγνώστηκε 2728 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος chrisk

• Καραγιάννης Χρήστος
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κόρινθος - Σέρρες Ξεχασμένος στον νότο γεννημένος αλλού
Κατασκευή βάσης για Διόραμα
« στις: Ιανουαρίου 18, 2010, 09:52:29 μμ »
Γεια σας λοιπόν παίδες!!!!

Αν και νεο μελος στο φορουμ έχω πορωθεί αρκετα με την κοινότητα μας ώστε να προσπαθήσω να δώσω και εγω τα λιγοστά φώτα που έχω πάνω στην κατασκευή μιας βάσης για διόραμα.

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε μπορούν να προσαρμοστούν για οποιαδήποτε βάση.

Ελπίζω λοιπόν και εγω να συμβάλω με τον τρόπο μου ώστε να απαντηθούν κάποιες απορίες που πιθανώς να υπάρχουν σχετικά με το θέμα αυτό.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!!!!

Αναλόγως με το πόσο μεγάλο θέλουμε να είναι το θέμα μας προμηθευόμαστε από τον ξυλουργό ή απο μοντελίστικα μαγαζιά μια ξύλινη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε το θέμα μας (η βάση του παραδείγματος είναι 20χ30 χωρίς βερνίκι):

Η βάση αυτή μπορεί να έχει όποιο σχήμα θέλουμε. Αν θέλουμε να την καλύψουμε με γύψο, τότε καλο θα ήταν να είχε ήδη μια εσοχή προς τα μέσα ώστε ήδη να υπάρχει ένα καλούπι μέσα στο οποίο θα χυτεύσουμε τον γύψο ή όποιο άλλο υλικό χρησιοποιούμε (βρήκα τέτοια στην Ιπποκρτάτους αλλα έκανε 17 Ευρώ και όπως καταλαβαίνετε δεν την προτίμησα, αν και θα γλύτωνα αρκετό κόπο).

Αν η βάση δεν είναι ήδη βερνικωμένη τότε την γυρνάμε ανάποδα ώστε να λουστράρουμε την κάτω μεριά με βερνίκι για ξύλο απόχρωσης της αρεσκείας μας:

Αφού λοιπόν η δικιά μας βάση δεν έχει καλούπι πρέπει να το δημιουργήσουμε μόνοι μας.

κόβουμε από ξύλο με πριόνι και λειαίνουμε με τον ταχυτροχό πιχάκια στις διαστάσεις της βάσης και τα οποία τα κολόυμε μεταξύ τους με ατλακόλ κρυσταλιζέ (διάφανη).

ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει να προσέξουμε να σχηματίζουν μεταξύ τους ορθές γωνίες γιατί αλλιώς  το γύψινο βάθρο μας πάνω στην βάση δεν θα έχει ορθογωνικό σχήμα. Για τον λόγο αυτόν επιστρατεύουμε όλα τα τρίγωνα που έχουμε από το σχολείο ώστε να δημιουργήσουμε ορθές γωνίες:

Αυτά για τώρα, η συνέχεια στην επόμενη συνεδρία μας....

salonikios

• Επισκέπτης
Απ: Κατασκευή βάσης για Διόραμα
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 18, 2010, 10:12:57 μμ »
μάλιστα κ.  ::sprechende_015:: (αλλά αυτός είναι μόνο ένας!)... ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος chrisk

• Καραγιάννης Χρήστος
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κόρινθος - Σέρρες Ξεχασμένος στον νότο γεννημένος αλλού
Απ: Κατασκευή βάσης για Διόραμα
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 19, 2010, 06:31:45 μμ »
Για να δέσει το γύψινο βάθρο που θα βάλουμε στην ξύλινη βάση μας, καρφώνουμε όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο φόρουμ πολλά καρφάκια εδώ και εκεί στην βάση. Προσέχουμε αν γίνεται να είναι γαλβανιζέ ή ανοξείδωτα ώστε να μην βγάλει σκουριά στην επιφάνεια του γύψινου βάθρου μας.

Αφού λοιπόν έχουμε φτιάξει το καλούπι μας, το ενισχύουμε με μονωτική ταινία ώστε να αντέξει την στιγμή της χύτευσης. Μην ξεχνάτε ότι ο γύψος που θα χρησιμοποιήσουμε έχει νερο μεσα του και επομένως όταν θα έρθει σε επαφή με τις ενώσεις των ξύλων με την ατλακόλ αυτή θα αρχίσει σιγά σιγά να διαλύεται...έπειτα το προσαρμόζουμε πάνω στην ξύλινη βάση. Αν κάποιος έχει σφικτήρες ή "μανταλακια" μπορεί να τους χρησιμοποιήσει εγώ δυστυχώς ελλείψει τους, χρησιμοποίησα πάλι μονωτική ταινία με όχι τόσο καλά αποτελέσματα (έτρεξε λίγο νερό με ελάχιστο μείγμα γύψου από το κάτω μέρος του καλουπιού.

μην ανησυχείτε, αν βάλουμε μονωτική θα αντέξει η κατασκευή.

Αν κάποιος άλλος ξέρει κάποιο άλλον τρόπο να ενώσουμε τα ξύλα χωρίς φόβο να λυθούνε λόγω της "διάβρωσης" από το νερό, ας μας δώσει τα φώτα του.

Παρατηρείστε επίσης ότι χρησιμοποίησα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για τον φούρνο ώστε να "ντύσω" το καλούπι μου για να είναι πιο εύκολη η αφαίρεση - αποκόλληση του από το γύψινο βάθρο αργότερα.

Στο σημείο αυτό κάνουμε το μείγμα μας με τον γύψο καλλίτεχνίας, και τελειώνουμε την χύτευση:

Αφαιρώντας τώρα την όλη κατασκευή μετά από μερικές ώρες που άφησα το μείγμα να σταθεροποιηθεί, το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Παρατηρούμε ότι γύρω γύρω έχει σχηματιστεί μια κυματωειδής επιφάνεια (λόγω της ύπαρξης του αντικολλητικού χαρτιού) η οποία αν και στην αρχή με χάλασε (είχα στο μυαλό μου απόλυτα κάθετες πλευρές) μετά μου άρεσε πολύ γιατί εν τέλει προσδίδει μια πιό άγρια και φυσική όψη στο διόραμα.

Έχουμε πλεόν τελειώσει και το μόνο που απομένει είναι να αφήσουμε την όλη κατασκευή να στεγνώσει καλά (2-4) μμέρες ανάλογα με το πάχος του γύψινου υπόβαθρου.

στην συνέχεια σκαλίζουμε ή τοποθετούμε ότι έχουμε στο μυαλό μας ώστε να γίνει η δικία μας δημιουργία πραγματικότητα.

Υ.Γ.: δεν ξεχνάμε να ασταρώσουμε τον γύψο μας για να μπορέσουμε να βάψουμε άφοβα ότι χρώμα θέλουμε.

ΟΥΦ!!!! Με λένε Χρήστο και τελέιωσα..... ::arrowred:: ::gyros::

Οποιεσδήποτε κριτικές και σχόλια είναι απαραίτητα για να βελτιωθούμε όλοι μας. Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο...

Tags: âáóç