Αποστολέας Θέμα: Overspray με IWATA HP-C PLUS, γιατί?  (Αναγνώστηκε 2944 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Overspray με IWATA HP-C PLUS, γιατί?
« στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 08:13:52 πμ »
Παιδιά καλημέρα, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους και στους Γιαννάδες, ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ.
Μετά από αυτή την μικρή εισαγωγή το ερώτημά μου. Βρίσκομαι στο στάδιο προ βαφής του P-47 που φτιάχνω και αυτή την στιγμή πειραματίζομαι και εξασκούμαι στην χρήση του καινούριου μου αερογράφου, ενός Iwata HP-C Plus 0.3mm nozzle. Προσπάθησα να κάνω preshade σε ένα παλιό μοντέλο και να πειραματιστώ επίσης και στην ''κατασκευή'' λεπτών γραμμών, αλλά το overspray, αλλού λίγο και αλλού περισσότερο, ήταν εκεί και με περίμενε. Προσπάθησα και χωρίς το κάλυμμα της βελόνας, εδώ τα πράγματα ήταν λιγότερο εμφανή. Τα χρώματα, ακρυλικά της Gunze αραιωμένα με το μαμίσιο διαλυτικό, σε αναλογίες διαλυτη προς χρώμα, 70-30, 60-40, 50-50, πίεση στο κομπρεσέρ (ένα Silair 20D) από 10 psi έως 1 bar και απόσταση από το μοντέλο σχεδόν εξ επαφής. Κάνω κάτι λάθος ή είναι κάτι φυσιολογικό?
Περιμένω τα σχόλιά σας και τις συμβουλές σας, να επισημάνω ότι προ χρήσης και ενδιάμεσα των δοκιμών ο αερογράφος καθαριζόταν προς αποφυγή σκουπιδιών κ.λ.π.
Φιλικά Γιάννης
FLY LOW HIT HARD....    S.L.U.F.F.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
Απ: Overspray, γιατί?
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 02:44:07 μμ »
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Το μόνο που δεν αναφέρεις είναι αν έχεις βάλει υδατοπαγίδα.Όλα τα άλλα σωστά φαίνεται να τα κάνεις.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 03:55:56 μμ »
Amen, καλησπέρα, υδατοπαγίδα στο κομπρεσέρ έχω, από την μάνα του, μήπως εννοείς και στον αερογράφο? Αν ναι όχι δεν έβαλα αν και έχω και απο αυτή!

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:07:37 μμ »
Εντάξει αφού έχει δε νομίζω να χρειάζεται και 2ο.Αν έχεις κάποιο φίλο να το δει από κοντά γιατί δε βλέπω να κάνεις κάτι λάθος.Ίσως έχει πρόβλημα κάτι στο αερογράφο και δε βγάζει ψήλη δέσμη.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:15:13 μμ »
Εγώ έχω τον Iwata Revolution BR και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.Μου κάνει νερά όταν δεν τον έχω καθαρίσει καλά από πριν.
Η Βελόνα μπαίνει άνετα όταν τον συναρμολογείς? Αν φέρει την οποιαδήποτε αντίσταση τσέκαρε αν έχει μείνει κάνα στριμμένο χαρτάκι μέσα στις βόλτες.
Μου είχε τύχει μια φορά πριν πάρω βουρτσάκι. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:17:05 μμ »
Ψηλή δέσμη βγάζω αλλά με overspray, αυτό είναι που με απασχολεί

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:18:21 μμ »
Μήπως είναι χτυπημένη η βελόνα?

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:37:49 μμ »
Όχι μια χαρά είναι, απλά θα ήθελα να ξέρω με αυτή την διάμετρο του μπεκ και με ψέκασμα από κοντά με όλες τις προυποθέσεις δικαιολογείται overspay? Θα προσπαθήσω εν ευθέτω χρόνο να ποστάρω και καμιά φωτό.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:42:35 μμ »
Ρίξε μια ματιά στο μπεκ μήπως έχει ρωγμή ή είναι ξεχυλωμένο λίγο.Οταν έχεις τελειως μπροστά τη βελόνα βγάζει χρωμα ή οχι.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:52:03 μμ »
Όχι Σταμάτη με την βελόνα τελείως εμπρός δεν βγάζει χρώμα, και το μπέκ είναι οκ (εξέταση με μεγενθυτικό φακό) άλλωστε ο αερογράφος είναι καινούριος δύο φορές έχω ψεκάσει όλο και όλο και τώρα με τις δοκιμές.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:53:09 μμ »
Παράθεση
Ρίξε μια ματιά στο μπεκ μήπως έχει ρωγμή ή είναι ξεχυλωμένο λίγο.Οταν έχεις τελειως μπροστά τη βελόνα βγάζει χρωμα ή οχι.
Αυτο που λέει ο C.nemo ή αν από το κλειστό στο λίγο ανοιχτό αφήνει μεγάλη ροή.

Παράθεση
απλά θα ήθελα να ξέρω με αυτή την διάμετρο του μπεκ και με ψέκασμα από κοντά με όλες τις προυποθέσεις δικαιολογείται overspay?
Μπορείς να συγκρίνεις με το καρτελάκι που έρχεται μαζί με τον αερογράφο.Το δοκιμαστικό ψέκασμα.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 04:58:59 μμ »
Ρε φίλε τι να πω και έχεις και πολύ καλό εργαλείο.Κάνε μου τι χάρη και τράβηξε τι βελώνα ελάχιστα πίσω και ασφαλισέ την εκεί ,και ψέκασε.
Εννοώ δηλαδή να τον δουλέψεις χωρίς να τραβήξεις την σκανδάλη πίσω .Ελπίζω να κατάλαβες από διπλής λειτουργίας τον έχεις κάνει μονής.
Πισω λοιπόν τη βελώνα ελάχιστα για να μπορεί να περάσει το χρώμα και μετά πάτημα μόνο της σκανδάλης για να απελευθερώση αέρα και να σπρώξει το χρώμα.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."

Αποσυνδεδεμένος Apostolis

• Always look the bright side of life......
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:04:30 μμ »
Με τι γωνια ψεκαζεις ? Δοκιμασες 90 μοιρες ? καθετα στο μοντελο και πολυ κοντα με λιγη πιεση........... ::salut::
  [img]http://i365.photobucket.co

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:04:48 μμ »
Amen, και Σταμάτη αυτή την ψιλή συνεχόμενη γραμμή για να την κάνω εγώ.... θέλω πολλά ψωμιά ακόμα, αλλά προσπάθησα για ψιλή γραμμή αλλά πάντα είχα και overspray. Τώρα χωρίς το κάλυμμα της βελόνης πετύχαινα την δέσμη με πολύ λιγότερο overspray, ανεπάισθητο. Για ακούστε όμως, το κάλυμμα της βελόνης μου έχει πέσει μια φορά κάτω και το χείλος του έχει πλακουτσώσει λίγο, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ (δεν έχω και τον χρόνο να βάλω και φωτό), μήπως αυτό επηρεάζει την ροή του αέρα και τα γ....ει όλα?

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:05:46 μμ »
Αποστόλη ναι και αυτό το έκανα!!!!

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:08:19 μμ »
Παιδιά θα προσπαθήσω εν ευθέτω χρόνο να κάνω μια δοκιμή και να ποστάρω και φωτό για να σας δώσω να καταλάβετε το πρόβλημα (αν είναι πρόβλημα τελικά και δεν είναι του νού μου). Μπορεί να είναι και φυσιολογικό αυτό που βλέπω και εσείς όχι και λόγω της τεράστιας εμπειρίας μου στους αερογράφους  :lol: :lol: :lol: να το παρατραβάω

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:08:56 μμ »
Πέστω ρε χρυσόστομε!!!Αυτό φίλε είναι πολύ σημαντικό.Και το χρώμα να μην γλύφει στο χείλος του καλύματος ,δημιουργεί μικρούς στροβιλισμούς του αέρα και έχεις σίγουρο overspray.Eννοείτε οτι θέλεις ανταλλακτικό.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:11:40 μμ »
Σταμάτη την ανθιζόμουνα την δουλειά αλλά η τεράστια εμπειρία μου  :lol: :lol: :lol:, παρ όλα αυτά θα κάνω δοκιμές και θα ποστάρω και φωτό και του ανταλλακτικού γιανα δείτε ακι χωρίς το κάλυμμα αν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα!!! Ευχαριστώ πάντως για την βοήθειά σας, φιλικά Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:19:03 μμ »
Δε στραβώνει τόσο εύκολα αυτό το καπάκι.Εμένα μου πέφτει πολύ συχνά κάτω αλλά δεν στράβωσε ακόμη.Τι να πω εκτός αν το πάτησες κατά λάθος.
Αφού το βλέπεις στραβό ώμος και ότι πιτσιλάει όσο το έχεις πάνω, πάρε ένα spare να δοκιμάσεις.Έχει και το HobbyGallery να παραγγειλεις online.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:26:33 μμ »
Amen (δεν ξέρω το όνομά σου), δεν έχει στραβώσει, το χείλος εκφυγής της ροής  (το εμπρ'ος μέρος του ανταλλακτικού) ενώ θα πρέπει να είναι οξύ σε ένα σημείο έχει πλακουτσωθεί από πέσιμο μάλλον, και πιθανότατα όπως λέει και ο Σταμάτης αυτό να είναι το πρόβλημα, είμαι ήδη στην διαδικασία αντικατάστασης πριν ακόμα διαπιστώσω το εν λόγω πρόβλημα.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 05:28:42 μμ »
Σταμάτη την ανθιζόμουνα την δουλειά αλλά η τεράστια εμπειρία μου  :lol: :lol: :lol:, παρ όλα αυτά θα κάνω δοκιμές και θα ποστάρω και φωτό και του ανταλλακτικού γιανα δείτε ακι χωρίς το κάλυμμα αν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα!!! Ευχαριστώ πάντως για την βοήθειά σας, φιλικά Γιάννης
Δεν κάνει τίποτα φίλε,χαρά μας.........Τον αερογράφο και τα μάτια σας.Το νούμερο 1 εργαλείο για σας τους αεροπλανάδες. :mrgreen: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 06:10:47 μμ »
Δοκίμασε το εξής!
εκτός απ το πολύ αραιωμένο χρώμα,μείωσε στο ελάχιστο τον αέρα και σιγά σιγά ανέβαζε σταδιακά και κάνοντας δοκιμές!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 06:24:28 μμ »
Γιάννη Χρόνια Πολλά! Να υποθέσω ότι δοκίμασες με άλλη βελόνα και δεν υπήρχε το πρόβλημα ε? (Λέω μήπως δεν επηρεάζει τόσο πολύ το στράβωμα και έχεις κανένα σκουπιδάκι ή υγρασία... :oops:) Επίσης κάνε μια δοκιμή με οινόπνευμα, πρώτα με κλειστή τη σκανδάλη να βγαίνει μόνο αέρας (ψεκάζεις κόντρα σε γυαλί για να το διαπιστώσεις) και μετά δες αν τραβώντας πίσω αρχίζει ομαλά η ροή ή "φτύνει"... Ρύθμισε και λίγο τη βελόνα πιο πίσω όπως λέει ο καπετάνιος. Θα φανεί πιστεύω τι φταίει :evil:
Ελπίζω να βοήθησα λίγο ::salut::

Φιλικά, Γιάννης

Spoiler (hover to show)
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 07, 2010, 09:04:13 μμ »
Δοκίμασε το εξής!
εκτός απ το πολύ αραιωμένο χρώμα,μείωσε στο ελάχιστο τον αέρα και σιγά σιγά ανέβαζε σταδιακά και κάνοντας δοκιμές!

ετσι ακριβως ο τροπος που θα δειξει αν η αραιωση και η πιεση δεν φταινε ως συνηθως
και μετα αγοραζεις ::salut::

Tags: overspray Iwata