Αποστολέας Θέμα: Τελικο βερνικωμα  (Αναγνώστηκε 2856 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nasos3

• Scale 1/144
  • *
Τελικο βερνικωμα
« στις: Δεκεμβρίου 17, 2009, 08:22:47 μμ »
παιδια θα ηθελα να σας ρωτησω για το τελικο βερνικωμα που στην δικη μου περιπτωση θα γινει με ματ βερνικι..πρεπει να το αραιωσω...και δευτερον πρεπει να το ψεκασω η να το περασω με πινελο?φοβαμαι μηπως με το πινελο φυγουν η χαλασουν τα σηματα.οταν το τελειωσω θα ανεβασω και φωτογραφιες του μοντελου.εχει πολλες ατελειες βεβαια αλλα ειναι το πρωτο οποτε δικαιολογειται..σας ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: Τελικο βερνικωμα
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 17, 2009, 09:00:41 μμ »
Αν είναι εύκολο πες μας με τι χρώματα έχεις βάψει (ακρυλικά, σμάλτα/enamel, ποιας εταιρείας?), αν έχεις κάνει κάποιου είδους φθορές ή wash και ποιο βερνίκι σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος nasos3

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 17, 2009, 10:10:03 μμ »
εχω βαψει με σμαλτα humbrol και εχω περασει και ενα χερι πακετινη long shine..μετα εκανα wash που δεν πολυπετυχε με ετοιμο wash της mig και κολλησα τα σηματα.τα εχω αφησει να στεγνωσουν..φθορα δεν εχω κανει..το βερνικι ειναι ακρυλικο της lifecolor...αν ειχακανει φθορα τι επρεπε να κανω σε σχεση με τωρα?

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 17, 2009, 10:37:13 μμ »
Τί ακριβώς φτιάχνεις φίλε Νάσο.Πάντως μέχρι τώρα σωστός είσαι.Σμάλτα-παρκετίνη-ακρυλικό βερνίκι.Μια φωτογραφία θα βοηθόύσε στην παρούσα φάση.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 18, 2009, 12:21:57 μμ »
Συγγνώμη λίγο για να καταλάβω. Τα σήματα είναι χαλκομανίες, σωστά? Αν είναι έτσι, πιθανόν να θέλεις να περάσεις 1-2 χέρια βελτιωτικό για να στρώσουν. Αν έχεις τελειώσει από εκεί, κάνεις ένα σφράγισμα της δουλειάς είτε με παρκετίνη είτε με βερνίκι γυαλιστερό/σατέν (να υποθέσω ότι είναι σε σπρέι ή το ψεκάζεις με αερογράφο π.χ.?)
Αν θέλεις το μοντέλο καθαρό-φρεσκοβαμμένο, έχεις ουσιαστικά τελειώσει και περνάς το ματ βερνίκι. Αν πάλι πας για βρώμισμα-φθορές, συνεχίζεις με λάδια ζωγραφικής, σκόνες, νερομπογιές ή ακρυλικά πολύ αραιωμένα (ό,τι σε βολεύει και εμπιστεύεσαι) και όταν έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις, σφραγίζεις πάλι ψεκάζοντας με γυαλιστερό βερνίκι ή παρκετίνη. Όταν στεγνώσει τελειώνεις τη δουλειά με το ματ.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο ::salut::

Γ.

Τί ακριβώς φτιάχνεις φίλε Νάσο.Πάντως μέχρι τώρα σωστός είσαι.Σμάλτα-παρκετίνη-ακρυλικό βερνίκι.Μια φωτογραφία θα βοηθόύσε στην παρούσα φάση.
Ναι συμφωνώ δείξε μας και λίγο τι έχεις κάνει αν είναι εύκολο :wink:
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος nasos3

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 18, 2009, 04:38:35 μμ »
παιδια ανεβαζω τις φωτογραφιες...δεν ξερω αν σας βολευουν..ενα τελικο βερνικωμα θελω..βελτιωτικο χαλκομανιων δεν εχω περασει γιατι δεν εχω...και πρεπει να πληρωσω κουριερ να ερθει απο θεσαλονικη...γιατι εδω στην πατρα αστο...περιμενω και γνωμες για το αποτελεσμα..ειναι το πρωτο...μην με κραξετε..πλακα κανω....

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 18, 2009, 07:06:05 μμ »
Ωραιότατο πινελάτο.Καθατή και στρωμένη δουλίτσα.Το σήμα στο φτερό νομίζω είναι ανάποδα και μάλλον θέλει βελτιωτικό για να στρώσει καλύτερα.
Για το βερνίκι αφού έχει βάψει με σμάλτα ακρυλικό ματτ.Αν και νομίζω οτι το συγκεκριμένο βάψιμο μάλλον σατινέ πάει.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."

Αποσυνδεδεμένος nasos3

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 18, 2009, 08:06:37 μμ »
φιλε nemo εφαγα πολυ μεγαλη ηττα με το συγκεκριμενο μοντελο..να σου πω οτι το ειχα βαψει και το ετριψα και το εκανααπο την αρχη..αστα..πολυ μεγαλο πακετο...δεν ειναι μονο με πινελο..εχει και αερογραφο..το γκρι κομματι ειναι με αερογραφο...αλλα λογω απειριας δεν βγηκε τοσο καλο...καθε φορα θα ειναι και καλυτερα πιστευω...σε ευχαριστω για τα καλα λογια παντως

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 19, 2009, 01:20:50 πμ »
nasos3 ->
Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά (όντως το εθνόσημο της αριστερής πτέρυγας είναι ανάποδα αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας :mrgreen:) και, αν δεν βαριέσαι, μπορείς να την αναδείξεις λίγο ακόμα ως εξής:
- Ψεκάζεις 2 χέρια ακρυλικό βερνίκι γυαλιστερό ή σατέν.
- Περνάς τις γραμμώσεις με wash. Αυτό μπορεί να είναι 3-4 ειδών, ό,τι σου έρχεται πιο εύκολο.
 :arrow: 1. Υδατόχρωμα (νερομπογιά - watercolour) σε νερό με λίγο AVA για πιάτα.
 :arrow: 2. Λαδομπογιά (artist's oil) σε διαλυτικό white spirit.
 :arrow: 3. Σμαλτόχρωμα σε διαλυτικό.
 :arrow: 4. Ακρυλικό χρώμα σε νερό με AVA.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση το χρώμα μαύρο ή πολύ σκούρο γκρι και ΠΟΛΥ αραιωμένο, νερουλό.
Το περνάς με ψιλό ή μέτριο προς ψιλό πινέλο στην γράμμωση και έχεις πρόχειρο ένα πανάκι με νερό ή διαλυτικό (ανάλογα με το χρώμα που διάλεξες) για να σκουπίζεις τα περισσεύματα / λάθος πινελιές.
- Το αφήνεις να στεγνώσει και ξαναπερνάς δεύτερο χέρι (χρειάζεται συνήθως στα υδατοδιαλυτά).
- Ψεκάζεις ένα χέρι βερνίκι.
- Ψεκάζεις ή πινελάρεις το τελικό βερνίκι σου.
Έτσι θα φανούν οι γραμμώσεις και αν είσαι προσεκτικός στο σκούπισμα και έχεις πάντα φορά προς το πίσω μέρος του α/φους, θα δείχνει και ελαφρώς βρωμισμένο.
Η μέθοδος δουλεύει για τις σκαλιστές/χαραγμένες γραμμές. Αν έχεις και ανάγλυφες (πιο δύσκολο να πιάσει το wash) μπορείς να τις περάσεις με τη μύτη ενός μολυβιού πλαγιαστή ώστε να αφήσει γραφίτη μόνο στη γράμμωση. Είτε με μαύρο καρμπόν στερεωμένο σε οδοντογλυφίδα ή πιασμένο με λαβίδα. Τα βερνίκια πριν και μετά ισχύουν και πάλι.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις την διαδικασία αν σου φαίνεται δύσκολη ή χρονοβόρα. Απλώς προτείνω κάτι που έχεις περιθώριο να κάνεις για να βελτιώσεις το (ήδη καλό) αποτέλεσμά σου ::salut::

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος nasos3

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 19, 2009, 07:58:35 μμ »
σε ευχαριστω φιλε γιαννη για τις συμβουλες και για τα καλα λογια..για wash εχω παρει απο την θεσαλονικη ετοιμα wash της mig σε τρεις αποχρωσεις...dark-neutural kai brown...θα χρησιμοποιησω το dark και βλεπουμε...μετα απο αυτο ακολουθει ενα supermarine spitfire της airfix 1/72.αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι ποιες εννοεις αναγλυφες γραμμες?σε ευχαριστω.νασος.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 19, 2009, 08:07:32 μμ »
αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι ποιες εννοεις αναγλυφες γραμμες?σε ευχαριστω.νασος.
Ανάγλυφες εννοώ όσες γραμμώσεις προεξέχουν από την επιφάνεια του μοντέλου. Και τις μικρές προεξοχές π.χ. πριτσίνια κλπ. Σε αυτά μπορείς να σκιάσεις και με στεγνό πινέλο, δηλαδή παίρνοντας το σκούρο χρώμα, πινελάρεις μια πρόχειρη επιφάνεια μέχρι να στεγνώσει σχεδόν τελείως το πινέλο και με το λίγο χρώμα που απομένει περνάς ελαφρά πάνω από το ανάγλυφο οπότε μένει εκεί η σκιά-χρώμα και δεν "τρέχει" προς την βαμμένη επιφάνεια του μοντέλου.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο :oops:

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος chrisk

• Καραγιάννης Χρήστος
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κόρινθος - Σέρρες Ξεχασμένος στον νότο γεννημένος αλλού
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 13, 2010, 02:48:12 μμ »
Εγώ παιδιά εχω το αλλο πρόβλημα σχετικά με βερνίκι:

ετοιμάζω το πρώτο μου διόραμα που θα απεικονίζει την ανάπαυλα μερικών γερμανών κατα τον Β ΠΠ σε μια αυλή ενός σπιτιού.

εχω τελειώσει τους τοιχους οι οποίοι φαίνονται εδω:

και εδω

εχω κανει τα wash μου και ολο ειναι βαμμενο με ακρυλικα vallejo.(ελπίζω να είναι καλα, αρχάριος στα διοράματα γαρ) και τωρα εχω την απορία:

πρέπει να περασω τελικό βερνίκι? Αν ναι πρέπει να είναι σε σπρευ η γινεται και πινελατο? πρέπeι να είναι ματ η γυαλιστερο? δεν εχω αερογραφο.. το βερνίκι τι ακριβώς κάνει? προστατεύει μην φυγουν τα χρωματα μετα απο χρονια?  σημειωση: ολο το διοραμα θα τοποθετηθει σε ασφαλη βιτρίνα.

πρέπει να προσέξω κάτι κατα την εφαρμογή του ανάλογα με το αν θα ειναι σπρευ η πινελο? 
παρακαλω τα φωτα σας παλιουρες για να προχωρησει το διαολεμενο...:)

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 13, 2010, 02:58:25 μμ »
Από οτι βλέπω στις φώτο έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά.Ισως στα τούβλα να έκανες και μερικά άλλο χρώμα με μίξεις του αρχικού με κίτρινη οχρα.
Μπορείς να παραλλείψεις το βερνικι στα κτίρια αν θες ,σίγουρα δε θα φύγουν τα χρώματα και από οτι βλέπω είναι ίδη ματτ το αποτέλεσμα.
Αν θέλεις να περάσεις βερνικι όμως θα πρέπει να είναι ματτ και καλύτερα σε σπρει η αερογράφο. ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 13, 2010, 03:26:29 μμ »
Αν θέλεις να περάσεις βερνικι όμως θα πρέπει να είναι ματτ και καλύτερα σε σπρει η αερογράφο. ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::salut::
x2  ::icon_thumright:: ::salut::

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος chrisk

• Καραγιάννης Χρήστος
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κόρινθος - Σέρρες Ξεχασμένος στον νότο γεννημένος αλλού
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 13, 2010, 09:37:26 μμ »
ok λοιπον θα ειναι σε σπρευ. πηγα ρωτησα σημερα σε μοντελιστικο μαγαζι εδω στην κορινθο αλλα δεν ειχε!! υπάρχει στο εμποριο αλλο προϊόν το οποίο να ψεκάζεται που να κάνει την δουλειά του βερνικιού???

επίσης τις φιγούρες θα τις βερνικώσω με πινέλο. ποιό αντίστοιχο προίον να βαλω???

ευχαριστω για τις αποκρίσεις!!!

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 13, 2010, 09:46:19 μμ »
Φίλε chrisk ,μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπραι ματτ που θα βρεις σε μαγαζιά με είδη ζωγραφικής,μια και δε βρίσκεις στα καταστήματα μοντελισμού.
Αυτό για τα κτίρια.Για τις φιγούρες είναι λίγο πιό περίπλοκο.Ειναι καθαρά θέμα βαψίματος και επιλογή τεχνικής .Συνήθως δεν χρειάζονται βερνικι. ::salut::

Tags: âåñíéêé