Αποστολέας Θέμα: Ταχυτροχός Minicraft  (Αναγνώστηκε 11387 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
Ταχυτροχός Minicraft
« στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 02:35:54 μμ »
Καλησπέρα συ-χομπίστες,
Ψάχνοντας για ταχυτροχό βρήκα στο site του Δίλμα αυτόν:

Θα ήθελα την γνώμη σας γιατί δεν έχω ιδέα απο αυτό το εργαλείο.Αξίζει τον κόπο;Τα λεφτά του δεν είναι πολλά αλλά δεν τα'χω και για πέταμα (όπως φαντάζομαι όλοι μας είμαστε στην ίδια μοίρα)
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: Ταχυτροχός Minicraft
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 02:44:18 μμ »
Μάστορα έχω ένα Dremel που το πήρα περίπου στα ίδια λεφτά, αν θυμάμαι. Θα σου πρότεινα να τσεκάρεις ΠΟΣΟ μπορούν να κατέβουν οι στροφές, γιατί αν ξεκινάει π.χ. από 1500-2000 στρ., καλύτερα να μην πλησιάζει σε πλαστικά κομμάτια. Για γενικές δουλειές (μεταλλικά αντικείμενα, γυαλίσματα, κοπές, σκαλίσματα) είναι πολύ καλό εργαλείο. Για λεπτοδουλειές μοντελιστικές (υπ' όψιν συζητάω σε κλίμακες 1/72 και 1/700) προτιμώ τα χειροκίνητα λιμάκια τρυπανάκια λαβιδάκια ντουκοχαρτάκια κλπ -άκια :wink:
Ελπίζω να βοήθησα λίγο ::salut::

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 02:47:41 μμ »
Σύμφωνα με τον Δίλμα το εύρος των στροφών είναι 0-18000.Όσο για Dremel πήγα στο Praktiker αλλά αυτοί που έχει δεν νομίζω ότι κάνουν,ξεκινούν απο τις 5000 στροφές.
Τώρα κατά πόσο ισχύει αυτό που λέει ο Δίλμας δεν το ξέρω...

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 02:50:12 μμ »
το μεγα θεμα σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι το τρεμουλο (ταλαντωση)που παρουσιαζει ο ταχυτροχος
φαντασου να θελειςνα κεντραρεις μια λεπτη τρυπιτσα και το τρυπανακι να μετακινειται περα δωθε
γι αυτο κοιτα ενα ντρεμελακι να εισαι ησυχος δεν πρεπει να εχει και τρομερη διαφορα(με τη ρυθμιση επανω στο εργαλειο χωρις μετασχηματιστες)
 αυτα μια φορα τα περνεις και  εξ αλλου οπως λενε στο χωριο μου buying cheap is expensive   ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 02:52:12 μμ »

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 03:14:36 μμ »
Και'γω για Dremel καίγομαι μιας και στο δικό μου χωριό λένε τα ίδια με το δικό σου (λες να είμαστε απο το ίδιο χωριό; :mrgreen:).Αυτόν που πόσταρες τον έχεις;Και αν ξέρεις περίπου την τιμή του (μην τινάξουμε και το μπάτζετ στον αέρα)

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 03:22:04 μμ »
Έχω τον ταχυτροχό της Minicraft εδώ και χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απόδωσή του (και τον έχω χρησημοποιήσει πολύ)
Δεν είναι dremel αλλά είναι ιδανικός για πλαστικομοντελισμό και με πολύ χαμηλές στροφές.
Έχω και dremel για τα "χοντρά", αλλά για μικροδουλειές, πάντα το minicraft χρησημοποιώ  :wink:
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 03:26:46 μμ »
Και'γω για Dremel καίγομαι μιας και στο δικό μου χωριό λένε τα ίδια με το δικό σου (λες να είμαστε απο το ίδιο χωριό; :mrgreen:).Αυτόν που πόσταρες τον έχεις;Και αν ξέρεις περίπου την τιμή του (μην τινάξουμε και το μπάτζετ στον αέρα)

οχι δεν τον εχω τον ζαχαρωνω για τιμη να κοιταξω, αλλα μου φαινεται οτι........... :(

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 03:30:43 μμ »
αστο να παει πανω απο 300 λιρες

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 03:42:54 μμ »
300 ΛΙΡΕΣ :shock:.Ως απολυμένος (ελέω οικονομικής κρίσης) δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση για τέτοιο άνοιγμα :(

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 03:51:17 μμ »
αστο να παει πανω απο 300 λιρες

μπράβο ταχύτητα,μέχρι να γράψω................με πρόλαβες.......

::arrowred:: http://www.etools.gr/mikroergaleia/dremel-ergaleia/fortiflex-9100-dremel-kinhthras-2.html   έχουν και θράσος οι τύποι...."Κερδίζετε: EUR59,10" κι εγώ ο μ@#$%@ς με την πρώτη ματιά νόμιζα πως αυτή ήταν η τιμή του.....

πολύ καλό εργαλείο για την δουλειά μας είναι αυτό  ::arrowred:: http://proxxon-direct.com/acatalog/model_building_and_engraving_set.html αλλά αγορασμένο από έξω ,όχι από Ελλάδα  :wink:

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 03:52:38 μμ »
Γενικά η proxxon είναι άξια προσοχής  ::icon_thumright::  Έχει ωραία καλούδια  ::icon_thumright::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γερακας
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:00:38 μμ »
απαιχτα τα proxxon,με μεγαλη γκαμα ανταλακτικων και διαφορων εξαρτηματων!!!!! ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:04:22 μμ »
απαιχτα τα proxxon,με μεγαλη γκαμα ανταλακτικων και διαφορων εξαρτηματων!!!!! ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

και εδω οι τιμουλες ::axeman:: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:07:05 μμ »
απ εξω μονο διοτι ο διλμας = φαρμακειο!!!!! :shock:

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:08:14 μμ »

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:  ότι πληρώνεις παίρνεις...
έχω ένα ταχυτροχό do-it... στύλ dremel αλλά ΠΟΛΥ ποιό φτηνός...
Τον αγόρασα σκεφτόμενος ότι και να τα τινάξει, ΟΚ, δεν έγινε και τίποτα διότι δεν πλήρωσα και πολλά... έ' λοιπόν, σκυλί το μηχάνημα λέμε, με προέκταση flexi το έχω 3 χρόνια τώρα και δεν μασάει λέμε  :wink:

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:08:43 μμ »
ναι κοιτα.........

αλλα απο 5000 στροφες παλι αρχιζει

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:35:16 μμ »
αυτον εχω αλλα και με μειωτηρα στροφων στον μετασχηματιστη,πεφτει στις 500 περιπου στροφες!!! ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Κώστας Α.Β.

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μαρούσι
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:44:34 μμ »
::violent1:: δεν έχεις αυτόν  ::violent1:: ο δικός σου είναι 12βολτος αυτός που δείχνει ο DIM είναι 240volt,άαααλλλλο πράμα.....

άχρηστε δεν ξέρεις τι εργαλεία έχεις

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:47:08 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:55:13 μμ »
Spoiler (hover to show)
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος ΛΕΥΤΕΡΗΣ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 04:57:50 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 05:00:29 μμ »
Spoiler (hover to show)
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 05:08:44 μμ »
 ::sprechende_015:: ::sprechende_015::

Το γράφω και το ξαναλέω. Η Dremel είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της, μαζί με την Proxxon. Ωστόσο, ειδικά για πλαστικομοντελισμό, τα περισσότερα μοντέλα της δεν είναι κατάλληλα λόγω των υψηλών ταχυτήτων περιστροφής. Μια λύση σε αυτό είναι η εγκατάσταση ροοστάτη πριν από την παροχή ρεύματος στη συσκευή.

Λόγω της σχεδίασής της, ως ενιαίο μηχάνημα με την παροχή ισχύος ενσωματωμένη στο σώμα του εργαλείου, υπάρχουν δύο ακόμη μειονεκτήματα:

α) Το σώμα του εργαλείου έχει σχετικά μεγάλη διάμετρο, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολεύει τις κατασκευές. Υπάρχουν δύο λύσεις, αλλά κοστίζουν πάνω από 35 ευρώ η καθεμία. Είτε προσθέτεις στη μύτη ένα εξάρτημα σχήματος Γ ώστε να δουλεύεις σε γωνία 90° από τον άξονα του εργαλείου, είτε αγοράζεις έναν εύκαμπτο σωλήνα (flexible shaft) όπως αυτούς που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, ο οποίος είναι ιδιαίτερα πρακτικός.

β) Οι εγκάρσιοι κραδασμοί λόγω περιστροφής του πηνίου προκαλούν με τον καιρό τενοντίτιδα. Η χρήση flexible shaft σε προστατεύει από αυτό.

Η ίδια η Dremel, αναγνωρίζοντας αυτούς τους περιορισμούς, προσφέρει το εξελιγμένο εργαλείο που υπέδειξε ο Dim57. Πολύ χρήσιμο εξάρτημα είναι επίσης το ποδόπληκτρο ON-OFF, όπως αυτό που διαθέτει η Dremel.

Το εργαλείο της Minicraft ακολουθεί τη λογική με ξεχωριστό μετασχηματιστή από τον μηχανισμό κίνησης της κεφαλής. Αυτό έχει το πλεονέκτημα του μικρότερου όγκου, της ευκολίας χειρισμού, της καλύτερης προσέγγισης σε δύσκολα σημεία του μοντέλου και της απουσίας εγκάρσιων κραδασμών. Το μειονέκτημα της μικρότερης αποδιδόμενης ισχύος, στην περίπτωσή μας, είναι θετικό, καθώς επιτρέπει τη λειτουργία σε χαμηλές στροφές.

Το άλλο μειονέκτημα αυτής της σχεδίασης είναι ότι το εργαλείο παραμένει μόνιμα εγκατεστημένο στον πάγκο. Η Dremel, αντίθετα, μεταφέρεται εύκολα, αρκεί να υπάρχει πρίζα. Υπάρχει και ενδιάμεση λύση με ταχυτροχούς που διαθέτουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος, την ισχύ και τη διάρκεια της μπαταρίας.

Πρέπει λοιπόν πρώτα να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου. Αν θέλεις ένα εργαλείο για όλες τις δουλειές, πάρε Dremel με 70 ευρώ και σταδιακά προμηθεύσου τα εξαρτήματα που θα χρειαστείς. Αν θέλεις έναν ταχυτροχό αποκλειστικά για μοντελισμό, πάρε μοντέλο με ξεχωριστό μετασχηματιστή.

Το δεύτερο που πρέπει να υπολογίσεις είναι τα χρήματα που διαθέτεις. Συχνά η φθηνή λύση κοστίζει τελικά ακριβά, ενώ η ακριβή αποδεικνύεται οικονομική. Αν μπορείς να διαθέσεις 100 ευρώ και θέλεις κάτι αποκλειστικά για μοντελισμό, η καλύτερη επιλογή είναι Proxxon με ξεχωριστό μετασχηματιστή. Τίποτα άλλο.

Αν δεν έχεις πρόβλημα χρημάτων και θέλεις πιο ευρύ φάσμα εφαρμογών, η καλύτερη λύση με περίπου 125 ευρώ είναι η Dremel, συγκεκριμένα το παρακάτω μοντέλο:
[http://www.dremeleurope.com/dremelocs-gr/Product.jsp?language=el-GR&prod_id=290&ccat_id=472](http://www.dremeleurope.com/dremelocs-gr/Product.jsp?language=el-GR&prod_id=290&ccat_id=472)

Αν έχεις περιορισμένο προϋπολογισμό, το εργαλείο της Minicraft είναι σχετικά καλής ποιότητας και, μαζί με τον μετασχηματιστή του, κοστίζει περίπου 60 ευρώ. Χωρίς τον μετασχηματιστή είναι άχρηστο. Ο Δίλμας δίνει Dremel με ενσωματωμένο μετασχηματιστή στα 50 ευρώ, αλλά είναι υψηλόστροφο. Στην ίδια σελίδα ([http://www.dilmas.gr/taxitroxoi2.htm](http://www.dilmas.gr/taxitroxoi2.htm)) υπάρχει και σετ με 39 ευρώ. Σε μοντελιστικά καταστήματα μπορείς να βρεις πιο απλούς ταχυτροχούς με ακόμη λιγότερα χρήματα.

Υ.Γ.1. Υπολόγισε και ένα επιπλέον έξοδο για τις κεφαλές που θα χρειαστείς, καθώς τα περισσότερα από τα εξαρτήματα στις κασετίνες δεν είναι κατάλληλα για μοντελισμό.
Υ.Γ.2. Απέναντι από τον Δίλμα, στην οδό Κακουργοδικείου, βρίσκεται το κατάστημα του Ρέππα. Πήγαινε μια καθημερινή και δες τιμές.
Υ.Γ.3. Proxxon και πάλι Proxxon. Dim57, θα εντυπωσιαστείς όταν δουλέψεις με αυτό.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Δεκεμβρίου 11, 2009, 05:30:34 μμ »
Να και οι διαφορές μεγέθους ανάμεσα στούς 12V και 240V ταχυτροχούς. Ο δικός μου 12V 9σε συνδυασμό με τον κορυφαίο μετασχηματιστή της proxxon, δουλεύει από 200 στροφές το λεπτό ανεξαρτήτως φορτίου (οχι σαν τους φθηνούς της αγοράς που έτσι και τους βάλεις να τρίψουν σε χαμηλές στροφές χάνουν τον μπούσουλα). Δεξια ενας τυπικός 240V (i want to buy Dremel 400 now). Πολύ χρήσομο εργαλείο είναι και ο παλινδρομικός τριβέας της proxxon  :wink: :wink:

Click to see the original size.