Αποστολέας Θέμα: Αρχαριος (σχετικα με αραιωση enamel χρωματων και τεχνικη Wash)  (Αναγνώστηκε 11147 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Δράμα
Καλησπερα φιλοι μου. Ειμαι αρχαριος μοντελιστης και θελω να θεσω καποια ερωτηματα που πιστεβω πως θα με βοηθησυν στην αληθοφανεια του μοντελου μου!!! Βαφω με πινελα χρεισιμοποιοντας χρωματα Enamel,Super Enamel κλπ.

::arrowred:: 1)Mε ποσο WHITE SPIRIT πρεπει να αραιωσω τα χρωματα μου για να εχω μια λεπτορευστη μπογια ωστε να μην σκεπαζονται οι αυλακωσεις και γενικοτερα οι λεπτομερεις του μοντελου?

::arrowred:: 2) Το WASH γινεται πριν ή μετα τν τοποθστηση των χαλκομανιων?

Σας ευχαριστω προκαταβολικα! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
Απ: Αρχαριος
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 07, 2009, 08:04:28 μμ »
Καλό θα ήταν να μην ανακατεύεις τα χρώματα με white spirit, αλλά με διαλυτικό πολυουρεθάνης. Το διαλυτικό πολυουρεθάνης είναι ισχυρότερο από το white spirit και αναμειγνείεται ομοιόμορφα με το χρώμα, σε αντίθεση με το white spirit, το οποίο απλά ανακατεύεται.
Την σωστή αναλογία θα την δεις στην πράξη, ξεκινώντας από 2 μέρη χρώματος και ένα μέρος διαλυτικού και ανάλογα ή προσθέτεις χρώμα, ή προσθέτεις διαλυτικό.

Το wash θα το κάνεις αφού περάσεις τις χαλκομανίες και αφού περάσεις ένα γυαλιστερό βερνίκι το μοντέλο σου.
Εδώ τώρα, επειδή θα κάνεις wash με λάδια ζωγραφικής διαλυμένα σε white spirit, θα πρέπει πρώτα να περάσεις ένα ακρυλικό γυαλιστερό βερνίκι το μοντέλο σου, για να προστατεύσεις τα χρώματα.

Αποσυνδεδεμένος Δημητρης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερατσινι
Απ: Αρχαριος (σχετικα με αραιωση enamel χρωματων και τεχνικη Wash)
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 08, 2009, 12:39:55 μμ »
Να έχεις υπόψη σου ότι το διαλυτικό πολυουρεθάνης έιναι πιο τοξικό από το white spirit.
Πρώην Hartman

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 08, 2009, 03:38:46 μμ »
Ok πιαδια απο εδω και περα πολυουρεθάνη. Οσο για τα χρωματα, αν καταλαβα καλα, με παροτρινετε να τα αραιωνω εξω απο το δοχειακι και οχι κατευθειαν μεσα σε αυτο. Οσο για τα βερνικια ειχα διαβασει στο forum για ΜΑΤ βερνικια που τα περναν οι μοντελιστες στο τελος για τν καλητερη αναδιξει του χρωματος... Γενικοτερα δν εχω χρεισιμοποιησει ποτε κανενα ειδους βερνικιου. Θα μπορουσατε σας παρακαλω να μου πειτε αν η χρηση τους ειναι ευκολη (για να τα δοκιμασω) και απο που μπορω να τα βρω?

Αποσυνδεδεμένος mousourgos

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΔΡΑΜΑ
  • Aux Champs-Elysees
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 08, 2009, 05:42:29 μμ »
βασιλη απο οτι βλεπω εισαι απο δραμα. βερνικια και διαλυτικο θα βρεις στο ματσινη η στο αλλο μαγαζι διπλα στη καλαμια στο στενο με ειδη ζωγραφικης.
Fly On Your Way Like An Eagle

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 08, 2009, 06:47:01 μμ »
Σας ευχαριστω ολους παιδια για τν βοηθεια σας.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 10:35:44 πμ »
Βασίλη ->
Αν θέλεις οι μπογιές σου να κρατήσουν για πάνω από μια εβδομάδα, ΜΗΝ ρίξεις διαλυτικό μέσα στη μπογιά. Χρησιμοποίησε μικρά γυάλινα ή πλαστικά μπουκαλάκια με βιδωτό καπάκι (για μεγάλες ποσότητες που θα ξαναχρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της κατασκευής), ή ακόμα και τσίγκινα καπάκια μπίρας / αναψυκτικών (χωρίς το πλαστικό μονωτικό) για γρήγορο αραίωμα μικρής ποσότητας χρώματος.

Διαλυτικό όπως αναφέρθηκε πάρε από μοντελομάγαζο, και αν βρεις καλό είναι να πάρεις της ίδιας εταιρείας που κάνει τις μπογιές σου. Το white spirit φύλαξέ το για καθάρισμα / ξέπλυμα πινέλων και αερογράφων.

Βερνίκια και washes: τα λάδια, λόγω όμοιου διαλύτη, έχουν την τάση να "σηκώνουν" τα σμάλτα, αν αυτά δεν έχουν στεγνώσει τελείως (και ως γνωστόν αργούν λίγο). Οπότε μόλις τελειώσεις την βασική βαφή, περνάς ένα ακρυλικό βερνίκι γυαλιστερό ή σατέν για να "σφραγίσεις" το χρώμα. Μετά πλακώνεις ό,τι wash θέλεις, είτε με λαδομπογιές, είτε με υδατοδιαλυτά. Όταν στεγνώσουν τα washes, έρχεσαι με το βερνίκι που σου δίνει το τελικό φινίρισμα (π.χ. ματ όπως ανέφερες - αλλά δεν υπάρχει κανένας νόμος, ό,τι εξυπηρετεί το αποτέλεσμα που επιδιώκεις).

Edit: Μπορείς να αντικαταστήσεις τα ενδιάμεσα σφραγίσματα βερνικιού με παρκετίνη Long Shine, αλλά προσοχή: έχει αναφερθεί και συμβεί, αν το σμάλτο δεν έχει στεγνώσει καλά, το επόμενο oil wash να σηκώσει παρκετίνη και σμάλτο μαζί.

Πάντα άφηνε χρόνο για στέγνωμα μεταξύ των φάσεων και μεταξύ των περασμάτων (χεριών) κάθε φάσης. 12ωρο ή έστω βραδινός ύπνος για τα σμάλτα, 3-6 ώρες για ακρυλικά, βερνίκια και νερομπογιές, 12ωρο τουλάχιστον για oil washes.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο
Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 05:18:16 μμ »
Φίλε μου Γιάννη η βοήθεια σου μόνο "λίγη" δεν ήταν. :D Με βοηθήσε πάρα πόλυ με την αναλητική προσέγιση του θέματος.  Σύντομα θα ανεβάσω σε POST το κιτ που μόλις παρέλαβα (HASEGAWA HURRICANE Mk.I/II TROP 'CROIX DE LORRAINE') κανοντάς το βήμα βήμα μέσα απο πολλές photo για να δέχομαι τις σύμβουλες σας και την κριτική σας για να γίνω καλήτερος. 8)

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου Γιάννη για την πολύτιμη βοήθειά σου. ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 09, 2009, 11:17:20 μμ »
Βασίλη ->
Η βοήθεια δεν κοστίζει τίποτα και (αν θέλεις την άποψή μου) είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης ενός τέτοιου φόρουμ. Αν κάτι σου είναι χρήσιμο, το κρατάς. Αλλιώς, απορρίπτεις / διορθώνεις / βελτιώνεις / επαυξάνεις κατά την κρίση σου και τις ανάγκες σου. Και πάλι εδώ είμαστε ::salut::
Επίσης να πω ότι λες και το έκανες επίτηδες, το θέμα σου είναι το αγαπημένο μου αεροσκάφος Β' Π.Π. ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το κιτ, οπότε θα παρακολουθήσω την πορεία των εργασιών σου να μαθαίνω και τίποτα (αν είναι σε 1/72 και σε ικανοποιήσει το κιτ, το περνάω στη wish list μου) :wink:
Να είσαι καλά, happy modeling 8)

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 10, 2009, 08:55:09 πμ »
Να παραθέσω την δικιά μου εμπειρία και ελπίζω να σε βοηθήσει.

Μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσα την πολυουρεθάνη με τα ακρυλικά και τα σμάλτα τα διέλυα με white spirit. Μία φορά έκανα το πείραμα πολυουρεθάνη + σμάλτα και εκτότε το  white spirit χρησιμοποιείται μόνο για...καθαρίσματα πινέλων.

::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 11, 2009, 12:34:21 πμ »
Ok παιδιά!!!  ::salut::Το μήνυμα ελλήφθει ::salut::. Α΄πό εδώ και στο εξής πολυουρεθάνη για τα χρώματα και WHITE SPIRIT για το "ξέπλημα"!!! ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 11, 2009, 02:15:03 πμ »
Απλά να αερίζεις καλά τον χώρο όση ώρα χρησιμοποιείς το διαλυτικό πολυουρεθάνης και καλό θα ήταν επίσης να αγοράσεις μία μάσκα.

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 11, 2009, 08:51:46 πμ »
Απλά να αερίζεις καλά τον χώρο όση ώρα χρησιμοποιείς το διαλυτικό πολυουρεθάνης και καλό θα ήταν επίσης να αγοράσεις μία μάσκα.

X2.

Must η μάσκα (και να έχει φίλτρο).

Βασίλη όσα γράφουμε δεν είναι δεσμευτικά. Στο θέμα χρωμάτων-αραίωσης "παίζουν" πολλοί συνδυασμοί. Απλά η πολυουρέθάνη είναι βολική γιατί συμπεριφέρεται καλά με  τα περισσότερα μοντελιστικά χρώματα .

::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 11, 2009, 09:04:18 πμ »

x3 ::icon_thumright::

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Bασίλης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 11, 2009, 09:25:02 πμ »
Σίγουρα είναι πιο βολικά :D Χτες πειραματιζόμουν σε κάτι κομάτια, κάπιων kit που δεν χρεισιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και πράγματι η διαφορά ήταν κάτι παραπάνω από φανερή.

Η βοήθεια που μου δίνετε φίλοι μου σίγουρα δεν είναι δεσμευτική, αλλά μου είναι άκρως πολύτιμη και ευπρόσδεκτη.

Ο χώρος αερίζεται πάντα. (Είμαι φοιτητής και καταλαβαίνεται..... το σπίτι μου είναι 1x1 ::glossa::)

Χρησιμοποιώ μια μάσκα που μιάζει με αυτές των ιατρών. Αυτή εννοείτε φίλοι μου :?: (Αυτή που χρησιμοποιούν κια για τιs βαφές με SPREI.)

Αποσυνδεδεμένος karld76

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα-Aθήνα
  • Κάρολος Δαρκαδάκης
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 11, 2009, 10:58:35 πμ »
Αγαπητέ Βασίλη,επειδή κι εγώ το τελευταίο διάστημα βάφω και ψεκάζω διάφορα μοντέλα μου χρησιμοποιώντας σαν διαλύτη την πολυουρεθάνη κι έχω διαπιστώσει προσωπικά ότι είναι άκρως τοξική (έντονος πονοκέφαλος αν κάνω το λάθος και μπω στον χώρο που βάφω χωρίς μάσκα εξαιτίας των αναθυμιάσεων) θα σου πρότεινα το εξής:
Πήγαινε σ'ένα χρωματοπωλείο της περιοχής σου και ζήτησε μία καλή μάσκα με φίλτρο,θα δώσεις 15-20 euro αλλά θα σε καλύψει για να μπορείς να δουλέψεις μια χαρά.Οι μάσκες των ιατρών σου προσφέρουν ελάχιστα έως τίποτα όσον αφορά την προστασία του αναπνευστικού σου συστήματος από τις αναθυμιάσειες των χρωμάτων και η υγεία σου πρέπει να είναι πάνω απ'όλα.
Προσωπικά εγώ έχω μία τέτοια μάσκα που χρησιμοποιώ όταν ψεκάζω με τον αερογράφο και μία των ιατρών αλλά με φίλτρο μπροστά(την οποία επίσης πήρα από χρωματοπωλείο) όταν βάφω με το πινέλο επειδή είναι λιγότερο ογκώδης και πιο εύχρηστη.
Συμφωνώ τέλος με όλα τα παιδιά που μίλησαν πιο πάνω πως η πολυουρεθάνη είναι σκάλες ανώτερη στη διάλυση χρωμάτων σμάλτου και ακρυλικών,όσο καιρό τη χρησιμοποιώ δεν έχει ούτε μία φορά μπουκώσει ο αερογράφος σ'αντίθεση με άλλους διαλύτες που χρησιμοποιούσα στο παρελθόν.
Ελπίζω να βοήθησα και σου εύχομαι happy modelling αλλά κυρίως safe modelling!