Drapetis ->
Κατ' αρχήν βλέπω πολύ ενδιαφέρουσα όσο και δύσκολη τη δουλειά σου, νομίζω πάντως ότι προχωράς μια χαρά

Ως προς το κενό: πριν προχωρήσεις σε ο,τιδήποτε, κάνε ένα test-fit τα κομμάτια που θα κολληθούν στη συνέχεια (π.χ. κατάστρωμα) να δεις αν το στοκάρισμα και οι διαστάσεις που έχεις αυτή τη στιγμή δημιουργούν κάποιο περαιτέρω πρόβλημα. Αν είσαι OK, συνεχίζεις την συναρμολόγηση. Και μια φλασιά (δεν ξέρω αν γίνεται όμως): μήπως έχεις περιθώριο να περάσεις κοντές βελόνες ή ψιλά καρφάκια για να σταθεροποιήσεις της εφαρμογή στις κούρμπες? Μπορεί να πλανώμαι οικτρά, σε αυτή την περίπτωση το δούλεμα προς το πρόσωπό μου ευπρόσδεκτο

Ως προς το βερνίκι: Μπορείς φυσικά να βερνικώσεις όποτε έχεις συναρμολογήσει και πριν αρχίσεις την ψιλοδουλειά (δέστρες, πηδάλια, βίντσια, ξάρτια κλπ). Πριν το βερνίκι, αποφάσισε αν θέλεις να κάνεις χρωματικές διορθώσεις σε κάποια μέρη και αν θέλεις να σκιάσεις / βρωμίσεις (preshading) κάποια άλλα. Υπολόγισε ότι το βερνίκι σκουραίνει κατά 1-2 τόνους το "ακάλυπτο" χρώμα / ξύλο. Μετά το βερνίκι, έχεις πάλι περιθώριο για την τελική σκίαση και τις φθορές / βρωμιές - αλλά είναι πλέον δύσκολο να κάνεις touch-ups στο χρώμα, το ξύλο ή τους αρμούς χωρίς να ξηλώσεις όλο το βάψιμο. Με βερνίκι απευθείας σε ξύλο, είναι ουσιαστικά αδύνατο το τελευταίο.
Πειρσσότερες λεπτομέρειες δεν μπορώ να σου δώσω, γιατί δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν οι τεχνικές των πλαστικών μοντέλων επεκτείνονται αυτούσιες και στα ξύλινα. Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Φιλικά, Γιάννης