Αποστολέας Θέμα: Περι υλικων Styrofoam,Dow,Fibran,Balsa Foam,Depron....  (Αναγνώστηκε 15352 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Περι υλικων Styrofoam,Dow,Fibran,Balsa Foam,Depron....
« στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 10:12:40 πμ »
Δεν χορταίνεται.φοβερή κατασκευή.Τι είναι το styrofoam,αυτό το κίτρινο σαν φελιζόλ;

το styrofoam, είναι μονωτικό υλικό, σαν φελιζόλ, αλλά πιο συμπαγές, ώστε να μη τρίβεται όταν χαράσεται

κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα - και σε μπλε

δεν ξέρω ποιό χρώμα είναι πιο κατάλληλο - πιο σκληρό - για τη ...δουλειά μας

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
Απ: Περι υλικων Styrofoam,Dow,Fibran,Depron....
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 10:41:00 πμ »
Υπέροχη δουλειά!

Παρεπιπτόντως , Styrofoam,για μοντελιστική χρήση φέρνει και ο Καλφάκης,το έχω ποστάρει παλιότερα και εδώ...http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,9243.0.html
Μια άλλη πηγή είναι το "σαντουιτς",που προορίζεται για κατασκευή αρχιτεκτωνικών μακετών,από το οποίο εαν ξεκολλήσεις προσεκτικά το χαρτόνι της μιας πλευράς,έχεις μια υπέροχη επιφάνεια για σκάλισμα....

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 01:05:21 μμ »
Εκτός απο τον Καλφάκη, που αλλού μπορεί να βρεθεί το Styrofoam σε μεγαλύτερες ποσότητες? Το praktiker εχει?

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 01:20:34 μμ »
Σε καταστήματα με μονωτικά και είδη οικοδομών.Στο Πράκτικερ δεν έχω δει....

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 02:48:08 μμ »
μπραβο μαστορα  ::icon_thumright:: ::icon_thumright::το εχω αναφερει και εγω ουτε μια ουτε δυο το ειχα δει απο σενα και το πηρα οντως εξαιρετικο αλλα ακριβουλι
δυστυχως δεν υπαρχει αλλο αντιστοιχο η δεν εχω βρει εγω με τετοιες ιδιοτητες και συμπεριφορα αλλα αν διαβασετε τις ερωτησεις
στο λινκ ειναι παρομοιες και οτι δεν μπορουν να βρουν παρομοιο υλικο
παρ ολα αυτα δεν ξερω αν το περιφημο DEPRON ειναι κατι αντιστοιχο ::arrowred:: http://www.tallos.gr/products.asp?k=25&newquery=1&view=list ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 04:21:12 μμ »
νεωτερα για το depron χρησιμοποιειται απο τους αεροπλαναδες(τους ιπταμενους )κατα κορον στη κατασκευη των α/φων τους
μοιαζει πολυ με το υλικο που φτιαχνονται τα ποτηρακια του καφε και συσκευασιες τροφιμων
 :roll:

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 07:30:44 μμ »
θάλεγα ότι το χοντρό dow είναι το πιο κατάλληλο για κτίρια, αντέχει και γύψους κλπ

το πρόβλημα βέβαια είναι να κόψεις αυτό που θέλεις από το αρχικό κομμάτι 30χ60

αν βέβαια έχεις το "ηλεκτρικό σύρμα", το κόβει σαν βούτυρο

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 07:33:58 μμ »
για κτηρια ναι για χαραξη δεν νομιζω :roll:
συρμα φτιαχνεις με ενα κολλητηρι,αλλα χωρις αυτο γινεται μπαχαλο  στο κοψιμο :cry:

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 07:48:03 μμ »
θάλεγα ότι το χοντρό dow είναι το πιο κατάλληλο για κτίρια, αντέχει και γύψους κλπ

το πρόβλημα βέβαια είναι να κόψεις αυτό που θέλεις από το αρχικό κομμάτι 30χ60

αν βέβαια έχεις το "ηλεκτρικό σύρμα", το κόβει σαν βούτυρο

Το Dow 2 cm πάχος,για να το κόψεις ευθείες γραμμές,χρειάζεσαι ένα καλό κοπίδι με φρέσκιες λάμες,έναν μεταλλικό χάρακα και πολύ προσοχή!
Το μυστικό είναι να μην προσπαθήσεις να το κόψεις με την μία ,αλλά με πολλά περάσματα.
Για να του κάνεις "ανοίγματα",π.χ. πόρτες,παράθυρα,τα κάνεις πανεύκολα με ένα πριόνι ξυλοκοπτικής.

Το "σύρμα",χρειάζεται μόνο όταν έχεις να κόψεις περίπλοκα σχήματα ή για κοψίματα υπό γωνία.Στις ευθείες είναι άχρηστο...

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 08:02:37 μμ »
για κτηρια ναι για χαραξη δεν νομιζω :roll:
συρμα φτιαχνεις με ενα κολλητηρι,αλλα χωρις αυτο γινεται μπαχαλο  στο κοψιμο :cry:

πιστεύω ότι για χάραξη καλό είναι
απλά χρειάζεται να "ανοίξεις" την αρχική χάραξη - όπως με το πριονάκι ο Περ Ολαβ

Το Dow 2 cm πάχος,για να το κόψεις ευθείες γραμμές,χρειάζεσαι ένα καλό κοπίδι με φρέσκιες λάμες,έναν μεταλλικό χάρακα και πολύ προσοχή!
Το μυστικό είναι να μην προσπαθήσεις να το κόψεις με την μία ,αλλά με πολλά περάσματα.
Για να του κάνεις "ανοίγματα",π.χ. πόρτες,παράθυρα,τα κάνεις πανεύκολα με ένα πριόνι ξυλοκοπτικής.
Το "σύρμα",χρειάζεται μόνο όταν έχεις να κόψεις περίπλοκα σχήματα ή για κοψίματα υπό γωνία.Στις ευθείες είναι άχρηστο...

Μάστορα ::icon_thumright::
σίγουρα ξέρεις καλύτερα, δεν το έχω δοκιμάσει

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 08:34:54 μμ »
επίσης εαν κάτι πάει στραβά - στην κυριολεξία ή μεταφορικα - με ντουκόχαρτο χοντρό (απλό ή αυτό με το σφουγγαράκι) απο Νο180 για "φάγωμα" έως Νο400/600 για λείανση το κάνεις ότι θες.
είναι εκπληκτικό υλικό για διοράματα αρκεί κάποιος να το δοκιμάσει και να πειραματιστεί πολύ
σε συνδυασμό με άλλα υλικά.
οι κολλήσεις του με ατλακόλ με ενισχύσεις απο καρφίτσες ή οδοντογλυφίδες να θεωρούνται "μπετόν αρμέ"
ελπίζω να βοήθησα.
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 08:52:40 μμ »
αντε λοιπον να δουμε και καμμια υλοποιηση ολο μπλα μπλα θα ειμαστε?:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 08:56:16 μμ »
αντε λοιπον να δουμε και καμμια υλοποιηση ολο μπλα μπλα θα ειμαστε?:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

::eusa_naughty:: ::eusa_naughty:: ::eusa_naughty:: ::eusa_naughty::

τον γύψο δεν τον αλλάζω

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 09:06:38 μμ »
κατ' αρχήν αισθάνομαι  λιγο άβολα γιατί δείχνω μερικές απλές βασούλες και όχι "εκπληκτικά διοράματα" που λέει ο τίτλος αλλά γράφω για τα υλικά
εαν θέλετε συνεχίζουμε το γράψιμο αλλού σε αντίστοιχο τεχνικό τόπικ

Click to see the original size.

με ρώτησε κάτι ο Πέτρος. παραπάνω βλέπουμε τα διάφορα χρώματα που κυκλοφορεί (και δεν είναι όλα)
το συγκεκριμένο υλικό που καταχρηστικά λέμε DOW ενώ λέγεται επίσημα "εξηλασμένη πολυστερίνη" κυκλοφορεί σε διαφορετικά χρώματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τις μονωτικές τους ιδιότητες αλλά και τις πιο μοντελιστικές.
λεπτομέρειες δεν ξέρω και δεν χρειάζονται. απο δοκιμές πάντως έχω διαπιστώσει ότι το κίτρινο είναι πιο "σφιχτό" , κόβεται και λιμάρεται καλύτερα.

για πολύπλοκα κοψίματα χρειάζεται το σύρμα που είπατε, για πιο απλά ένας κόφτης και μετά αναλαμβάνει η ράσπα και τα ντουκόχαρτα για το φινίρισμα

για τοιχοποιία διοραμάτων , μπορεί να χαρακτεί είτε σκέτο είτε αφού περαστεί με πολλά στρώματα γύψο + ατλακόλ.

και τέλος μια εικόνα απο τον πάγκο μου πριν λίγο, με τις βάσεις και τα μοντέλα για την επερχόμενη έκθεση. όλες είναι απο κίτρινο, "DOW" των 50χιλ. δουλεμενο όπως προανέφερα και βαμμενο τελικά με σκόνες αγιογραφίας.

καλά διοράματα  ::icon_thumright::
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος GIOMEF

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΜΕ ΛΕΝΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 09:37:26 μμ »
AAAxxxxx.........ρε Σταυρο μακαρι να ειχα και εγω εναν τετοιο μοντελιστικο παγκο :( :( Ποιο συγκεκριμενα ενα μοντελιστικο δωματιο

Αλλα οταν μοντελαρεις στην τραπεζαρια :mrgreen: οι κατασκευες που λετε αδελφια ειναι ονειρα θερινης νυκτος :!: :!:
THANKS FOR ALL "GIO"

Αποσυνδεδεμένος Χατζηδημητριου Δ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυκα Νερα
Απ: Περι υλικων Styrofoam,Dow,Styrodur,Fibran,Depron....
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 09:43:00 μμ »
Dow ειναι εταιρια κατασκευης μονωτικων και οχι τυπος φενιζολ.Βγαζει πολυστερινες απο πολυ μαλακες και πορωδης (roofmate) μεχρι σκληρες (wallmate) σε διαφορα παχη.
Υπαρχουν πλακες φενιζολ πολυ σκληρες , τις χρησιμοποιουν οι γυψαδοροι για κατασκευη εξωτερικων τραβηχτων κορνιζων , οπως στα νεοκλασικα κτιρια που το κοστος σε σχεση με τα υλικα που εχουν τα μοντελαδικα ειναι τιποτα και αντεχουν τα παντα.
Θα τις βρειτε σε μαγαζια με μονωτικα υλικα.
Δεν θα βγω στην συνταξη ποτε , κουφαλα νεκροθαφτη

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 09:44:43 μμ »
Το DOW ή Styrofoam ή όπως αλλιώς λέγεται ανάλογα με τον κάθε κατασκευαστή του, όπως ανάλογο κατασκευαστή είναι και το χρώμα (λευκό, γαλάζιο, πράσινο κλπ) όπως είπε και ο Σταύρος, είναι το τέλειο υλικό για βάσεις. Και αυτό λόγω βάρους κυρίως. Από κει και πέρα όμως και λόγω του ότι κόβεται όπως είπε και ο Κώστας (Mastoras) με πολλαπλά περάσματα με το κοπίδι και αυτό κυρίως και σύμφωνα μόνο με τα "νερά" του, το καθιστούν καταλληλότερο για ευθεία κοψίματα. Όσο για σκάλισμα, διαμόρφωση κλπ δεν είναι και ότι καλύτερο. Γι'αυτό όπως είπε και ο Πέτρος ....

::eusa_naughty:: ::eusa_naughty:: ::eusa_naughty:: ::eusa_naughty::

τον γύψο δεν τον αλλάζω
:mrgreen: :mrgreen:
Καταρχήν με τον γύψο κάνεις ότι θες, από χύτευση σε πολυπλοκότατο καλούπι (αν έχεις τη διάθεση να φτιάξεις) μέχρι σκάλισμα. Και όταν μιλάμε για σκάλισμα στον γύψο μιλάμε για γλυπτική και όχι ένα απλό χάραγμα όπως με την περίπτωση του DOW  :wink:

Αρκεί όμως γιατί πολύ το σπαμάραμε το θέμα.  ::offtopic::

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 17, 2009, 10:54:09 μμ »
AAAxxxxx.........ρε Σταυρο μακαρι να ειχα και εγω εναν τετοιο μοντελιστικο παγκο :( :( Ποιο συγκεκριμενα ενα μοντελιστικο δωματιο

Αλλα οταν μοντελαρεις στην τραπεζαρια :mrgreen: οι κατασκευες που λετε αδελφια ειναι ονειρα θερινης νυκτος :!: :!:
Φίλε μην νομίζεις οτι είσαι ο μόνος...... ::salut::

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος Totenkopf

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 18, 2009, 06:40:46 μμ »
Στάυρο που μπορεί κανείς να βρεί κίτρινο Dow; Σε δυο τρείς που ρώτησα έχουν μόνο το μπλέ. :roll:

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 18, 2009, 06:49:42 μμ »
στην Αθήνα, στο Σταυρό όπου μένω και έχει πολλές μαντρες με οικοδομικά υλικά , έχουν πολλοί
δεν θυμαμαι να σου πω και τη μάρκα του
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 18, 2009, 07:54:28 μμ »
Το DOW ή Styrofoam ή όπως αλλιώς λέγεται ανάλογα με τον κάθε κατασκευαστή του, όπως ανάλογο κατασκευαστή είναι και το χρώμα (λευκό, γαλάζιο, πράσινο κλπ) όπως είπε και ο Σταύρος, είναι το τέλειο υλικό για βάσεις. Και αυτό λόγω βάρους κυρίως. Από κει και πέρα όμως και λόγω του ότι κόβεται όπως είπε και ο Κώστας (Mastoras) με πολλαπλά περάσματα με το κοπίδι και αυτό κυρίως και σύμφωνα μόνο με τα "νερά" του, το καθιστούν καταλληλότερο για ευθεία κοψίματα. Όσο για σκάλισμα, διαμόρφωση κλπ δεν είναι και ότι καλύτερο.....
Να συμπληρώσω και εγώ απο την εμπειρία μου (όχι σε μοντελιστικές αλλα στις οικοδομικές εργασίες που το έχω χρησιμοποιήσει) ότι το γαλάζιο DOW (roofmate/wallmate) κόβεται πανεύκολα σε οποια κατεύθυνση θέλετε, με ένα πέρασμα με το κοπίδι - αρκεί η λάμα να βυθιστεί περίπου στο μισό πάχος του υλικού... μετά "σπάει" πανεύκολα και καθαρά στο σημείο της τομής. Το Fibran, ένα άλλο παρόμοιο υλικό (σε πρασινωπό χρώμα) έχει "ίνες" και κοβεται καλύτερα σύμφωνα με τα νερά του όπως ανέφερε ο Νικόλας παραπάνω.

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 18, 2009, 08:04:50 μμ »
παιδια για να μη μπερδευομαστε οποιος γνωριζει φοαμ που να κανει αυτο  ::arrowred:: http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=7565ς  να το πει

ιδια κουβεντα γινεται στα,,,,, http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,9659.msg269628/topicseen.html#msg269628

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 18, 2009, 08:09:25 μμ »
παιδια για να μη μπερδευομαστε οποιος γνωριζει φοαμ που να κανει αυτο  ::arrowred:: http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=7565ς  να το πει

ιδια κουβεντα γινεται στα,,,,,http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,9659.msg269628/topicseen.html#msg269628

αποχωρίστηκε η σχετική με το υλικό συζήτηση - που συνεχίζεται εδώ - από το τόπικ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 18, 2009, 08:15:11 μμ »
παιδια για να μη μπερδευομαστε οποιος γνωριζει φοαμ που να κανει αυτο  ::arrowred:: http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=7565ς  να το πει

ιδια κουβεντα γινεται στα,,,,,http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,9659.msg269628/topicseen.html#msg269628

θεωρητικα μιλώντας
το κίτρινο στο οποίο αναφέρομαι αλλά και το γαλαζωπό (fibran ?)
μπορεί να το κάνει.
αν μου αφήσεις μια βδομάδα (μετα την έκθεση ντε), μπορώ να κάνω εκτενή δοκιμή και να σας πω
υπάρχουν πάντως και κάποια άλλα foam-ειδή αμερικανικά που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά
εαν βρω τα δειγματα που είχα παρει απο ΗΠΑ, θα τα ποστάρω
Σ.Σ.