Αποστολέας Θέμα: ALCLAD vs ΑΕΡΟΓΡΑΦΟΣ!!!  (Αναγνώστηκε 5344 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
ALCLAD vs ΑΕΡΟΓΡΑΦΟΣ!!!
« στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 02:30:41 μμ »
Καλημέρα σε όλους τους φίλους.Αρχικά,ζητώ συγνώμη από τον συντονιστή αν θέτω σε λάθος (δεν ξέρω,έχω μπερδευτεί :oops:)link το topic μου.Το ερώτημά μου είναι το εξής.Προμηθεύτηκα από γνωστό μοντελλιστικό κατάστημα alclad χρώματα/υγρά μέταλλα.Ο υπεύθυνος με προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να έχω πρόβλημα σοβαρό με τους αερογράφους μου,λόγω συνδυασμού alclad και διαλυτικού νίτρου! :cry: Ξέρει κάποιος : 1)Σε ποιούς αερογράφους συμβαίνει αυτό (μάρκες) μιάς και έχω στην κατοχή μου έναν badger 150 και έναν iwata hp-sar?-2)Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό?Υπάρχει κάποια λύση?Δε ξέρω,αγριεύτηκα και φοβάμαι να ψεκάσω τις εξαγωγές ενός Μ-2000!!! :roll:

υ.γ: Δεν έχω διαλύσει τους αερογράφους μου να δω τα πλαστικά τους μέρη και τα τσιμουχάκια τους.Από την εμπειρία σας θέλω κάποιες γνώμες/προτάσεις!Σας ευχαριστώ πολύ! ::salut::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: ALCLAD vs ΑΕΡΟΓΡΑΦΟΣ!!!
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 03:26:41 μμ »
klv1000 ->
Δεν μπορώ να σου πω κάτι για συγκεκριμένους τύπους αερογράφων, μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι το διαλυτικό νίτρου είναι ιδανικό για χρώματα clear και μεταλλικά που στεγνώνουν γρήγορα και γυαλίζονται (πχ Humbrol MetalCote). Μπορείς πάντα να κάνεις μια δοκιμή με χρώμα και διαλυτικό εκτός αερογράφου, κατ' αρχήν να δεις αν γίνεται σωστά η αραίωση και αν πιάνει το χρώμα σε μια πρόχειρη επιφάνεια. Αν είσαι OK μέχρι εκεί, δοκιμάζεις με μικρή ποσότητα ΚΑΛΑ αραιωμένου χρώματος στον αερογράφο και τον καθαρίζεις, δεν νομίζω να σου μπλοκάρει. Αν κάποιος συνάδελφος έχει σχετική εμπειρία, το τελευταίο μπορεί να μου το διορθώσει.

Επίσης, ειδικά τα πολυκαιρισμένα μεταλλικά έχουν την τάση να ξεραίνονται πριν καν τα περάσεις, αλλά το πρόβλημα (σε μένα τουλάχιστον) λύθηκε άμεσα με το διαλυτικό νίτρου. Τα δικά σου χρώματα μάλλον δεν είναι σ' αυτή την κατηγορία, αν κατάλαβα καλά τα αγόρασες πολύ πρόσφατα. Και πάλι μια δοκιμή χωρίς αερογράφο θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις κακοτοπιές.

Ελπιζω να βοήθησα λίγο
Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος expendable

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Basel
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 03:40:09 μμ »
Τα Alcad δεν θέλουν συνήθως αραίωση είναι έτοιμα για ψέκασμα.  ::icon_thumright::
Το διαλυτικό νίτρου το θες για το καθάρισμα μετά.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 03:48:43 μμ »
expendable ->
 ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: Ευχαριστώ για την συμπλήρωση, δεν έχω δουλέψει Alclad (φάνηκε ε?) και δεν κάλυψα την περίπτωση spray-out-of-the-tin. Πάντως το νίτρο χαίρει γενικής εκτίμησης όπως βλέπω και σίγουρα δεν μπορεί να μπλοκάρει τον αερογράφο.

klv1000 ->
Και συμπληρώνω γενικότερα, μην το φοβάσαι δοκίμασέ το και αν συμβεί καμιά στραβή εδώ είμαστε, το μόνο που δεν διορθώνεται είναι να βάλεις φωτιά στο μοντέλο και να λιώσει, αλλά δεν το έχω δει να συμβαίνει ακόμα  ::salut::
Qui tangit frangatur

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 04:34:52 μμ »
Το νίτρο μάλιστα χρησιμοποιείται και για δύσκολο καθάρισμα αερογράφου από ξεραμένα χρώματα κτλ κτλ. Δύσκολα πάντως θα έκανε ζημιά σε αερογράφο που απλώς ψεκάζεις για λίγη ώρα...
Και προσοχή είναι αρκετά τοξικό! :evil:
 ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 04:42:14 μμ »
Ok αδερφέ,αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,λέω να δοκιμάσω.Πάντως και στο θέμα της χρήσης τους έχει ειπωθεί ότι θέλουνε αραίωση (βλέποντας το ιξώδες του βέβαια μέσα στο μπουκαλάκι λες...μπααα,έτοιμο είναι!) αλλά και όσον αφορά το διαλυτικό νίτρου,ότι καταστρέφει οτιδήποτε μή μεταλλικό εντός του αερογράφου χωρίς να προσδιορίζεται χρόνος.Αν κάνω κάποιο λάθος,ας με διορθώσει κάποιος γνώστης. :oops:
IPMS 1188

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 04:52:00 μμ »
Ρίξε μιά ματία ::arrowred:: http://www.alclad2.com/alclad-home.html
εγώ το έχω χρησιμοποιήσει στον Badger 175 και ήταν οκ γιατί δεν έχει κανένα πλαστικό κομμάτι, νομίζω έτσι είναι και ο 150

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 04:55:26 μμ »
klv1000 ->
Αφού σου λέω μην το φοβάσαι  :evil:
Αν σε αγχώνει τόσο πολύ, μετά το νίτρο ξέβγαλε τον αερογράφο με white spirit (κοινό διαλυτικό) και τελικά ρίχτου και ένα χέρι αραιό σαπουνόνερο και ξέπλυμα με νεράκι. Δεν θα μείνει τίποτα από το νίτρο για να σου τον χαλάσει έτσι κι αλλιώς.
Α που είσαι, και κάνε έναν κόπο να λύσεις τον αερογράφο, έτσι πριν αρχίσουμε, για να ξέρεις και τη δομή να μην το βλέπεις σαν μαύρο κουτί  8)

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος palavras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 05:00:05 μμ »
Ρίξε μιά ματία ::arrowred:: http://www.alclad2.com/alclad-home.html
εγώ το έχω χρησιμοποιήσει στον Badger 175 και ήταν οκ γιατί δεν έχει κανένα πλαστικό κομμάτι, νομίζω έτσι είναι και ο 150

ο badger 150 έχει το needle bearing  και ένα ακόμα ring που παρεμβάλεται μεταξύ του μπεκ και του σώματος του αερογράφου. είναι και τα 2 τεφλόν και έχουν αντοχή στα διαλυτικά και μάλλον και στο νίτρου για το καθάρισμα. τώρα για μπάνιο σε νίτρου δεν τον έχω κάνει.

οι 155 anthem και ο 200 ΝΗ έχουν και αυτοί teflon needle bearing (λογικά έτσι πρέπει να είναι και ο κρεσεντο175 ) . αυτούς τους 2 επειδή τους βρήκα με ξεραμένο χρώμα πάνω από χρόνο τους έκανα μπάνιο σε νίτρου αφού τους έλυσα και έμεινε μόνο το σώμα του αερογράφου. τα teflon needle bearings έμειναν στη θέση τους  και δουλεύουν με κάποια προβλήματα επειδή αυτοί που τους είχαν πέρασαν τις βελόνες τους για κοντάρια του επικοντό ή έπαιζαν βελάκια με τους αερογράφους,  

Αποσυνδεδεμένος Χατζηδημητριου Δ

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυκα Νερα
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 05:03:37 μμ »
Καθαρησε το χρωμα με νιτρο και μετα σκουπησε καλα τον αερογραφο.
Οτι το νιτρο τρωει τα πλαστικα ισχυει , αλλα αν τον καθαρηζεις σε καθημερινη βαση η αν τον κολυμπας μεσα στο νιτρο. ::icon_thumright::
Δεν θα βγω στην συνταξη ποτε , κουφαλα νεκροθαφτη

Αποσυνδεδεμένος palavras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 05:08:59 μμ »
klv1000 ->
Αν σε αγχώνει τόσο πολύ, μετά το νίτρο ξέβγαλε τον αερογράφο με white spirit (κοινό διαλυτικό) και τελικά ρίχτου και ένα χέρι αραιό σαπουνόνερο και ξέπλυμα με νεράκι. Δεν θα μείνει τίποτα από το νίτρο για να σου τον χαλάσει έτσι κι αλλιώς.
Α που είσαι, και κάνε έναν κόπο να λύσεις τον αερογράφο, έτσι πριν αρχίσουμε, για να ξέρεις και τη δομή να μην το βλέπεις σαν μαύρο κουτί  8)

Γ.

και επειδή όπως είδα έχεις badger 150 το κλειδί που συνοδεύει τον αερογράφο είναι μόνο για ξεσφίγεις το μπεκ αμα έχει κολήσει και όχι για να το σφίγγεις. σφίξιμο μόνο με το χέρι γιατί αλλιώς σφίξε - σφίξε θα σου μείνει το σπείρωμα του μπεκ στο χερι και μετά κλάφτα χαράλαμπε. εμένα μου έσπασε εφτυχώς στο ξέσφιγμα και μπόρεσα να βγάλω το υπόλοιπο σπείρωμα με οδοντογλυφίδα.
κόστος μπεκ κομπλε 20 ευρώ
τώρα πλεον το σφίγγω με το χέρι και είναι όλα οκ - δεν υπάρχουν διαρροές

αν χαλάσει το εσωτερικό σπείρωμα από το πολύ σφίξιμο κλάφτα το κόστος επισκευής είναι για καινούργιο αερογράφο.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 05:13:26 μμ »
ευχαριστώ για τη συμβουλή αδερφέ ::icon_thumright::
IPMS 1188

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 05:16:04 μμ »
Παιδιά να πώ την αλήθεια,με ξεαγχώσατε! ::eusa_clap::Θα κάνω τις δοκιμές και τα''περίεργά''μου και κάποια στιγμή θα πώ εντυπώσεις.Μη σας ζαλίζω κιόλας :lol:Ευχαριστώ πολύ ::salut::
IPMS 1188

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 05:32:59 μμ »
klv1000 ->

Γ.
Aδερφέ έχεις δίκιο ώς προς το τελευταίο που είπες,απλά ψιλοφοβάμαι την πλήρη''ανατομία''του αερογράφου :oops:.Βγάζω τα μέρη που χρειάζονται καθαρισμό μετά το βάψιμο και μέχρι εκεί!Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος μου που το έχω πληρώσει σε μεγάλο βαθμό.Τέλος πάντων,ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια... ::icon_thumright::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 14, 2009, 11:58:19 μμ »
klv1000 ->
Δεν υπάρχει δίκιο μάστορα ούτε σωστό και λάθος, δοκιμάζεις ό,τι φτάνουν τα χέρια σου και "γηράσκεις διδασκόμενος". Να σου πω την αμαρτία μου έχω φάει 3 μήνες με δοκιμές καινούργιων-και-μη τεχνικών και ακόμα το μισό Mirage 2000 που μου έμεινε δεν έχω τελειώσει. Αλλά ας μη σου σπαμάρω το τόπικ, ό,τι βοήθεια μπορούμε και ξέρουμε, εδώ είμαστε -θα πέσει και στο κεφάλι μας η στιγμή που θα τη χρειαστούμε- και προπαντός μην αγχώνεσαι, μοντελάρουμε για την τρέλα μας και την πλάκα μας (ο υποφαινόμενος τουλάχιστον) οπότε ό,τι και να καταστρέψουμε, χαλάλι του 8)

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 01:38:34 πμ »
Καθαρίζεται τον αερογράφο με διαλυτικό νίτρου; :shock:
Έχω πάρει ένα διαλυτικό της Revell που είναι για αερογράφους και είναι πάρα πολύ δυνατό αλλά δεν φθείρει τα πλαστικά και είναι αυτό:

Είναι σχεδόν άοσμο απλά είναι λίιγο ακριβό,γύρω στα 8-9EUR.Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και το έχω δοκιμάσει σε εργαλεία και σε βαμμένα πλαστικά και είναι φανταστικό

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 09:50:53 πμ »
s-mat ->
Κάνει και για αφαίρεση χρώματος από πλαστικά είπες. Όπως βάζουμε το fornet δηλαδή. OK καταγράφεται στα υπ' όψιν, 8-9 ευρώπουλα δεν είναι υπερβολικά. Ευχαριστούμε μάστορα ::salut::

Γ.
Qui tangit frangatur

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 10:52:37 πμ »
Indy ->
Kαι πού το βρίσκουμε αυτό αδέρφια?
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 02:15:06 μμ »
Παιδια μην τρελενεστε! Κανενας επωνυμος αερογραφος δεν προκειται να παθει τιποτα απο το Alclad η το νιτρο. Και τα δυο τα εχω δουλεψει με Iwata, H&S,Βadger,Pasche και προβλημα δεν ειχα ποτε. Ετσι και αλλιως ακομα και oring να εχει ο αερογραφος αντι για teflon το πολυ να αλαξετε ενα στα δυο χρονια.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 02:44:46 μμ »
klv1000 ->
Για το Revell ας απαντήσει ο s-mat που το έχει, υποθέτω σε μοντελομάγαζα θα κυκλοφορεί. Για το fornet, στο supermarket μάλλον :mrgreen:

CROW ->
Συμφωνώ, αλλιώς θα κλείνανε και τα departments των εταιρειών αερογράφων που βγάζουν ανταλλακτικά. Παρ' όλα αυτά, ο συνάδελφος θέλει να νιώθει σιγουριά, δεν είναι κακό αυτό ε :oops:

Γ.

Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 03:02:04 μμ »
Το Fornet καλο ειναι να μην μπει σε αερογραφο γιατι διαβρωνει το μεταλο. Το να περιμενουμε να αγορασουμε εναν αερογραφο και να μην χρειαστουμε ποτε κανενα ανταλακτικο ειναι μαλον ουτοπια! Ειναι σαν να γοραζουμε ενα αυτοκινητο και να πιστευουμε οτι δεν θα χρειαστει ποτε service.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 03:18:07 μμ »
CROW ->
Δεν είπαμε να μπει στον αερογράφο, ο s-mat έλεγε ότι το προϊόν της Revell είναι καλό για αφαίρεση μπογιάς και δεν βλάπτει τα πλαστικά, και ο υποφαινόμενος το σύγκρινε με το fornet για τη συγκεκριμένη χρήση. Δεν νομίζω ο εισηγητής του topic (klv1000) να υπονόησε ότι θέλει να βάλει fornet στον αερογράφο. Απλώς εγώ δεν μπορώ να του απαντήσω ευθέως πού να βρει το Revell διότι δεν το έχω αγοράσει. Συγγνώμη αν δημιούργησα παρανόηση.

Φιλικά, Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 15, 2009, 03:28:24 μμ »
Το διαλυτικό της Revell το βρήκα στη Καλλιθέα αλλά σίγουρα υπάρχει σε όλα τα μοντελιστικά καταστήματα (και αν δεν είναι Revell θα είναι κάτι άλλο).Δεν το έχω δοκιμάσει να ξεβάψω διάφανα μέρη αλλά υποθέτω ότι θα του κάνει ζημιά.Έκανα την σύγκριση μεταξυ του νίτρου και του Revell γιατί είναι ειδικό για αερογράφους οπότε έχεις το κεφάλι σου ήσυχο... :wink:

Αποσυνδεδεμένος mikegr_F.T.T

• IPMS 1185
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ
  • CARPE DIEM!!!
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 16, 2009, 10:34:42 μμ »
Φίλε μου καλησπέρα ::salut::. Από την προσωπική μου εμπειρία, ψεκάζω alclad περίπου ένα χρόνο τώρα και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν τα έχω αραιώσει ποτέ. Καθαρίζω μετά τον αερογράφο με λίγο διαλυτικό νίτρου, δεν χρειάζεται και πάρα πολύ, του περνάω και ένα white spirit και όλα καλά.  ʼλλωστε αυτά που πρόκειται να βάψεις με alclad είναι μικρές επιφάνειες και δεν θα σου πάρουν ούτε ώρα  ούτε και μεγάλη ποσότητα χρώματος. Πρόσεξε μόνο να ψεκάζεις φορώντας γάντια, μάσκα και αν θες και  προστατευτικά γυαλιά, εγώ αυτό κάνω γιατί είναι πολύ τοξικά τα άτιμα Α!!! και να έχεις πολύ χαμηλά την πίεση, 1 με 1,5 bar είναι μια χαρά...  Να είσαι σίγουρος ότι όταν τελειώσεις και δείς το αποτέλεσμα θα ενθουσιαστείς.  ::icon_thumright:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 16, 2009, 10:59:12 μμ »
mikegr F.T.T ->
Συντοπίτη σ'ευχαριστώ για τη βοήθειά σου.Κατέληξα απ'όσες γνώμες άκουσα και διάβασα στο ότι με σωστό καθαρισμό και προσοχή δε θα έχω πρόβλημα.Να είσαι καλά ::icon_thumright::
IPMS 1188

Tags: alclad