Αποστολέας Θέμα: Τεχνική της ''Λακ'' Βημα-Βημα  (Αναγνώστηκε 3779 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kall1966

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ
Τεχνική της ''Λακ'' Βημα-Βημα
« στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 09:18:07 μμ »
Καλησπέρα φίλοι

Σας υποσχέθηκα να παρουσιάσω βήμα-βήμα της τεχνική της ''λακ χτενίσματος''. Καταρχάς η τεχνική αυτή είναι δυνατόν να αναπαραστεθεί και με άλλους τρόπους (αλάτι, λευκό υδατοδιαλυτό χρώμα, ακρυλικό γκουάς κ.λ.π). Επίσης δεν υποκαθιστά , απλά συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι μοντελιστές. Εφαρμόζεται κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής μας (συναρμολόγηση, βάψιμο, παλαίωση) αφού έχουμε σφραγίσει το μοντέλο με ένα καλό χέρι ημιγυαλιστερό βερνίκι. Πολλοί όμως την χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής ως το τελευταίο βήμα της παλαίωσης. Εγώ για λόγους παρουσίασης της τεχνικής χρησιμοποίησα ένα μοντέλο συναρμολογημένο στα βασικά του μέρη στο οποίο δεν έχω προβεί σε κανενός είδους παλαίωση. Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής πιστεύω είναι καλλίτερα να γίνεται η παλαίωση και όχι στο τέλος για να δένουν μαζί όλες οι τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί πάνω στο μοντέλο...

::arrowred:: 1.   Επιλέγουμε το μοντέλο (Τ72), το κατασκευάζουμε στα βασικά του μέρη (πύργος, πυροβολο, πήγμα κ.λ.π)
 ::arrowred:: 2.   Τα υλικά που χρησιμοποιούμε.
 ::arrowred:: 3-4  Το μοντέλο ασταρώθηκε με ακρυλικό primer (Humbrol)
 ::arrowred:: 5-8    Αφού το μοντέλο περάστηκε με 2 χέρια ΧF-58, ακολούθησε πέρασμα με ημιγυαλιστερό βερνίκι της Gunze σε σπρέυ.
 ::arrowred:: 9    Χρησιμοποίησα τη λακ Pantene της γυναίκας μου. Δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσουμε ακριβή λακ. Όλες κάνουν για τη δουλειά. Αφού στέγνωσε για 10-15 το πολύ λεπτά
 ::arrowred:: 10   Διέλυσα αρκετή ποσότητα ακρυλικό γκουάς το οποίο δουλεύεται εύκολα και φεύγει αμέσως με νέρο. Δοκιμάστε το είναι must. Το άσπρο της Tamiya (δεν έχω δοκιμάσει με άλλες   μάρκες) σκλήρυνε αρκετά και αφαιρούνταν πολύ δύσκολα.
 ::arrowred:: 11-12 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!!!!Σε ζεστό νερό βουτάμε το πινελο μας ( όχι πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό) και χτυπώντας την επιφάνεια αφαιρούμε το λευκότο οποίο ενεργοποιεί τη λακ και διαλύεται
 ::arrowred:: 13-17. Αφαιρούμε την ποσότητα που θέλουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδιασία όσες φορές θέλουμε προσθέτοντας ή αφαιρώντας ποσότητα άσπρου. Το νερό επίσης μπορεί να ψεκαστεί και μέσα από τον αερογράφο αλλά δεν έχουμε σωστό έλεγχο.

Τώρα μπορούμε αφού αφήσουμε κάποιες ώρες να στεγνώσουν πλήρως όλα τα υλικά ψεκάζουμε βερνίκι, και συνεχίζουμε με την παλαίωση του άρματός μας που τώρα δείχνει πιο μάχιμο.Επίσης μπορούμε να παίξουμε και με την πυκνότητα του γκουάς ή του λευκού της Ταμίγια και να δημιουργήσουμε επιφάνειες με πιο παχή ή λιγότερο παχύ στρώμα χιονιού.
Η τεχνική αυτή πρέπι να εφαρμόζεται κατά την άποψή μου με φειδώ στα σύγχρονα άρματα μάχης, γι' αυτό και εγώ αφαίρεσα το περισσότερο υλικό. Αλλά αυτό είναι θέμα γούστου και καλής μελέτης των φωτογραφιών του πραγματικού θέματος.
Ευχαριστώ. ελπίζω να μην σας κούρασα
Νίκος Χατζής

Ενασχολήσεις:  μουσική, μοντελισμός,διάβασμα.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
Απ: Τεχνική της ''Λακ'' Βημα-Βημα
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 10:46:48 μμ »
Φίλε Kall πολύ καλή παρουσίαση ,σε ευχαριστούμε για τα φώτα σου. ::eusa_clap:: ::salut::

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 12:09:24 πμ »
::arrowred:: 10   Διέλυσα αρκετή ποσότητα ακρυλικό γκουάς το οποίο δουλεύεται εύκολα και φεύγει αμέσως με νέρο. Δοκιμάστε το είναι must. Το άσπρο της Tamiya (δεν έχω δοκιμάσει με άλλες   μάρκες) σκλήρυνε αρκετά και αφαιρούνταν πολύ δύσκολα.
 ::arrowred:: 11-12 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!!!!Σε ζεστό νερό βουτάμε το πινελο μας ( όχι πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό) και χτυπώντας την επιφάνεια αφαιρούμε το λευκότο οποίο ενεργοποιεί τη λακ και διαλύεται
 ::arrowred:: 13-17. Αφαιρούμε την ποσότητα που θέλουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδιασία όσες φορές θέλουμε προσθέτοντας ή αφαιρώντας ποσότητα άσπρου. Το νερό επίσης μπορεί να ψεκαστεί και μέσα από τον αερογράφο αλλά δεν έχουμε σωστό έλεγχο.

Τώρα μπορούμε αφού αφήσουμε κάποιες ώρες να στεγνώσουν πλήρως όλα τα υλικά ψεκάζουμε βερνίκι, και συνεχίζουμε με την παλαίωση του άρματός μας που τώρα δείχνει πιο μάχιμο.Επίσης μπορούμε να παίξουμε και με την πυκνότητα του γκουάς ή του λευκού της Ταμίγια και να δημιουργήσουμε επιφάνειες με πιο παχή ή λιγότερο παχύ στρώμα χιονιού.
Η τεχνική αυτή πρέπι να εφαρμόζεται κατά την άποψή μου με φειδώ στα σύγχρονα άρματα μάχης, γι' αυτό και εγώ αφαίρεσα το περισσότερο υλικό. Αλλά αυτό είναι θέμα γούστου και καλής μελέτης των φωτογραφιών του πραγματικού θέματος.

το γκουάς δεν προσφέρεται για την τεχνική με τη λακ
προσφέρεται μόνο για να χρησιμοποιηθεί πάνω από τo ήδη "τσιπαρισμένο" χρώμα με ακρυλικό ΤΑΜΙΥΑ ή ANDREA

όλες οι σχετικές τεχνικές εδώ

http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=3293

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 03:33:44 πμ »
Πολύ ωραία η παρουσίαση σου αλλά τι είναι το γκουάς ρε παιδιά; :oops:

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 09:45:43 πμ »
Πολύ ωραία η παρουσίαση σου αλλά τι είναι το γκουάς ρε παιδιά; :oops:
Υδατοδιαλυτό χρώμα, η λεγόμενη τέμπερα.

Και θα συμφωνήσω ότι το γκουάς δεν ενδείκνυται για την τεχνική της λακ. Για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι κι αλλιώς δεν έχει καλή πρόσφυση πάνω στο μοντέλο, με αποτέλεσμα να δίνει ένα περισσότερο "πασαλειμμένο" αισθητικά αποτέλεσμα παρά "ξεφτισμένο-διαβρωμένο" που είναι το ζητούμενο.

Αποσυνδεδεμένος John-John

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 80% Θεσ/νικη - 20% Κοζανη
  • Γιαννης Ματιακης
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 10:03:16 πμ »
Πολύ καλή παρουσίαση, Συγχαρητήρια. ::award_1:: ::award_1::

Η άποψη και η γνώμη είναι σαν την κ..τρυπιδα, όλοι έχουν από μια, Τα προβλήματα αρχίζουν όταν κλ@νει..

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ78

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Bari Italia και Χανια
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 10:31:32 πμ »
Σπουδαία τεχνική για άρματα όμως!!!
Θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί και σε αεροπλάνα?
Βασικά στο μυαλό μου τις παραλλαγές του ανατολικού μετώπου.Δηλαδή η βασική παραλλαγή (λχ σε Luftwaffe)και από πάνω το άσπρο (που ήταν έτσι και αλλιώς βαμμένο όπως όπως με ακριλικό χρώμα)φθαρμένο επιλεκτικά.Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρησιμοποιώντας λάκ .
FLY LOW HIT HARD

Αποσυνδεδεμένος kall1966

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 10:35:03 πμ »

το γκουάς δεν προσφέρεται για την τεχνική με τη λακ
προσφέρεται μόνο για να χρησιμοποιηθεί πάνω από τo ήδη "τσιπαρισμένο" χρώμα με ακρυλικό ΤΑΜΙΥΑ ή ANDREA

όλες οι σχετικές τεχνικές εδώ

http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=3293

Το ακρυλικό γκουάς, έχει όλα τα πλεονεκτήματα των ακρυλικών χρωμάτων, αλλά ένα σοβαρό μειονέκτημα, στεγνώνει πολύ γρήγορα,
Χρησιμοποιείται από τους μοντελιστές πολλά χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Προσωπικά χρησιμοποιώ το γκουάς σε μαύρη απόχρωση ως primer για κάποια μοντέλα μου. Χρειάζεται λίγη αραίωση, όχι δηλαδή σαν τη μορφή του ''γάλατος'', που χρησιμοποιούμε συνήθως, αλλά πιο πυκνό. Έχει εντελώς ματ εμφάνιση και είναι ιδανικό για τρίχρωμες παραλλαγές.

Το αν ο Μιγκ το χρησιμοποιεί διαφορετικά είναι δίκη του επιλογή. Εγώ το χρησιμοποίησα για να πειραματιστώ με το υλικό ως προς το αποτέλεσμα, το οποίο τελικά κάπως μου άρεσε.
Αν ο μοντελιστής ρυθμίσει το θέμα της αραίωσης  (αρκετά πυκνόρευστο, όχι πολύ νερό) είναι ένα ιδανικό υλικό, που σε τελική ανάλυση αν δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, βάζεις το μοντέλοα κάτω από τη βρύση και το ξεπλένεις.

Σχετικά με το τι μάρκα γκουάς μπορεί ο μοντελιστής να χρησιμοποιήσει.
Έχω δοκιμάσει αυτό

Επίσης το ακρυλικό γκουάς (όχι λάδι) σφραγίζει με κανονικό ακρυλικό βερνίκι. 2-3 βερνίκι και ξένοιασες. Ένα τελευταίο δεν κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου, όπως συμβαίνει με τα άλλα γκουάς
που είναι λάδια.
Νίκος Χατζής

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 11:03:59 πμ »
Το αν ο Μιγκ το χρησιμοποιεί διαφορετικά είναι δίκη του επιλογή. Εγώ το χρησιμοποίησα για να πειραματιστώ με το υλικό ως προς το αποτέλεσμα, το οποίο τελικά κάπως μου άρεσε.
Αν ο μοντελιστής ρυθμίσει το θέμα της αραίωσης  (αρκετά πυκνόρευστο, όχι πολύ νερό) είναι ένα ιδανικό υλικό, που σε τελική ανάλυση αν δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, βάζεις το μοντέλοα κάτω από τη βρύση και το ξεπλένεις.

αν διαβάσεις όλο το τόπικ, διάφοροι μοντελιστές παρουσιάζουν την τεχνική, όχι ο Μιγκ

το ακρυλικό γκουάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γουως σε ξύλα

σε πλαστικό δεν ενδείκνυται

Αποσυνδεδεμένος George R

• Kapitän zur See
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/35
  • DKM BISMARCK
    • Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 11:10:09 πμ »
Πολύ καλή παρουσίαση, Συγχαρητήρια. ::award_1:: ::award_1::

X2  :wink: ::salut::
"Ich lasse mir doch mein Schiff nicht unter dem Arsch wegschiessen.  Feuererlaubnis !"

www.emioannina.gr

Αποσυνδεδεμένος kall1966

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 07, 2009, 01:23:49 μμ »
Σπουδαία τεχνική για άρματα όμως!!!
Θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί και σε αεροπλάνα?
Βασικά στο μυαλό μου τις παραλλαγές του ανατολικού μετώπου.Δηλαδή η βασική παραλλαγή (λχ σε Luftwaffe)και από πάνω το άσπρο (που ήταν έτσι και αλλιώς βαμμένο όπως όπως με ακριλικό χρώμα)φθαρμένο επιλεκτικά.Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρησιμοποιώντας λάκ .

Το άσπρο χρώμα μπορεί σαφώς να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο χρώμα με το ίδιο καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα σε ένα αεροπλάνο που δρα στο μέτωπο της Β.Αφρικής, το άσπρο (που ταιριάζει σε χειμερινές συνθήκες) μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο γαιώδες-αμμώδες χρώμα το οποίο όταν φθαρεί θα φαίνεται από κάτω η παραλλαγή του. Το εργοστασιακό χρώμα δηλαδή. Η τεχνική αυτή είναι πιστεύω ιδανική για όλα τα θέατρα μάχης. Βερνίκι, λακ, χρώμα( άσπρο, γαιώδες, sand,dark earth, brown, green ::arrowred:: ωραία θα πηγαίνει σε ένα λέοπαρντ 1 που είναι και παλαιότερο πάνω από το πράσινο της παραλλαγής...
Νίκος Χατζής

Tags: ëáê