Καλησπέρα φίλοι
Σας υποσχέθηκα να παρουσιάσω βήμα-βήμα της τεχνική της ''λακ χτενίσματος''. Καταρχάς η τεχνική αυτή είναι δυνατόν να αναπαραστεθεί και με άλλους τρόπους (αλάτι, λευκό υδατοδιαλυτό χρώμα, ακρυλικό γκουάς κ.λ.π). Επίσης δεν υποκαθιστά , απλά συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι μοντελιστές. Εφαρμόζεται κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής μας (συναρμολόγηση, βάψιμο, παλαίωση) αφού έχουμε σφραγίσει το μοντέλο με ένα καλό χέρι ημιγυαλιστερό βερνίκι. Πολλοί όμως την χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής ως το τελευταίο βήμα της παλαίωσης. Εγώ για λόγους παρουσίασης της τεχνικής χρησιμοποίησα ένα μοντέλο συναρμολογημένο στα βασικά του μέρη στο οποίο δεν έχω προβεί σε κανενός είδους παλαίωση. Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής πιστεύω είναι καλλίτερα να γίνεται η παλαίωση και όχι στο τέλος για να δένουν μαζί όλες οι τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί πάνω στο μοντέλο...

1. Επιλέγουμε το μοντέλο (Τ72), το κατασκευάζουμε στα βασικά του μέρη (πύργος, πυροβολο, πήγμα κ.λ.π)

2. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε.

3-4 Το μοντέλο ασταρώθηκε με ακρυλικό primer (Humbrol)

5-8 Αφού το μοντέλο περάστηκε με 2 χέρια ΧF-58, ακολούθησε πέρασμα με ημιγυαλιστερό βερνίκι της Gunze σε σπρέυ.

9 Χρησιμοποίησα τη λακ Pantene της γυναίκας μου. Δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσουμε ακριβή λακ. Όλες κάνουν για τη δουλειά. Αφού στέγνωσε για 10-15 το πολύ λεπτά

10 Διέλυσα αρκετή ποσότητα ακρυλικό γκουάς το οποίο δουλεύεται εύκολα και φεύγει αμέσως με νέρο. Δοκιμάστε το είναι must. Το άσπρο της Tamiya (δεν έχω δοκιμάσει με άλλες μάρκες) σκλήρυνε αρκετά και αφαιρούνταν πολύ δύσκολα.

11-12 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!!!!Σε ζεστό νερό βουτάμε το πινελο μας ( όχι πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό) και χτυπώντας την επιφάνεια αφαιρούμε το λευκότο οποίο ενεργοποιεί τη λακ και διαλύεται

13-17. Αφαιρούμε την ποσότητα που θέλουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδιασία όσες φορές θέλουμε προσθέτοντας ή αφαιρώντας ποσότητα άσπρου. Το νερό επίσης μπορεί να ψεκαστεί και μέσα από τον αερογράφο αλλά δεν έχουμε σωστό έλεγχο.
Τώρα μπορούμε αφού αφήσουμε κάποιες ώρες να στεγνώσουν πλήρως όλα τα υλικά ψεκάζουμε βερνίκι, και συνεχίζουμε με την παλαίωση του άρματός μας που τώρα δείχνει πιο μάχιμο.Επίσης μπορούμε να παίξουμε και με την πυκνότητα του γκουάς ή του λευκού της Ταμίγια και να δημιουργήσουμε επιφάνειες με πιο παχή ή λιγότερο παχύ στρώμα χιονιού.
Η τεχνική αυτή πρέπι να εφαρμόζεται κατά την άποψή μου με φειδώ στα σύγχρονα άρματα μάχης, γι' αυτό και εγώ αφαίρεσα το περισσότερο υλικό. Αλλά αυτό είναι θέμα γούστου και καλής μελέτης των φωτογραφιών του πραγματικού θέματος.
Ευχαριστώ. ελπίζω να μην σας κούρασα