Αποστολέας Θέμα: Wash,dry wash,pin wash,chipping ,..........  (Αναγνώστηκε 4162 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος pitbullman

• Scale 1/144
  • *
Wash,dry wash,pin wash,chipping ,..........
« στις: Σεπτεμβρίου 24, 2009, 07:14:51 μμ »
θα μπορουσαμε να εξηγησουμε λιγο αυτες τις εξωτικες ορολογιες πως ακριβως κανουμε το καθενα και τι επιτυνχανουμε με αυτα.εχω ψαξει σε αγγλοφωνα site και οτι εχω καταλαβει ειναι απο τις εικονες απλα θα μπορουσε να υπαρχει σαν οδηγος βημα βημα για καποιους αρχαριους σαν και μενα κατι που φυσικα ειναι αυτονοητο για καποιους πιο προχωρημενους.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: wash,dry wash,pin wash,chipping ,..........
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2009, 08:08:34 μμ »
pitbullman ->
Δεν υπάρχει τίποτε αυτονόητο για κανέναν, όσο "παλιός" και να είσαι συνεχώς ανακαλύπτεις, διορθώνεσαι, βελτιώνεσαι (ή και χειροτερεύεις). Αρκετά με τη φιλοσοφία.
Οι λεξούλες που αναφέρεις αφορούν σε τεχνικές που στοχεύουν σε 2 πράγματα:
1. Να πάρει το μοντέλο την αίσθηση του βάθους (να αναδειχτούν δηλαδή οι τρισδιάστατες επιφάνειες που χάνονται σε μικρά αντικείμενα, όπως τα μοντέλα υπό κλίμακα που μας απασχολούν).
2. Να φανεί το μοντέλο πιο ρεαλιστικό, πραγματικό αν θέλεις, με φθορές, αποχρωματισμούς, βρωμιές, καψίματα και τα συναφή φαινόμενα, και όχι "του κουτιού", σαν να βγήκε φρεσκοβαμμένο από τη φορμόλη.
Πάμε σε ό,τι γνωρίζω και ας συμπληρώσουν και διορθώσουν οι συνάδελφοι.

WASH: είναι γενικά το πέρασμα μιας βαμμένης επιφάνειας με κάποιο πολύ αραιό χρώμα, συνήθως σκούρο (μπορεί να είναι σμάλτο, λαδομπογιά, νερομπογιά, ό,τι σου πετύχει καλύτερα - πάντα κατόπιν δοκιμών). Μερικές περιπτώσεις που χρειάζεται:
- Τονισμός χαραγμένων γραμμών (μένει σκούρο χρώμα στη χάραξη/αυλάκι και σκουπίζεις/αφαιρείς το υπόλοιπο wash από την επίπεδη επιφάνεια).
- Εξομοίωση λεκέδων/βρωμιάς/διαφορετικών τόνων χρώματος.
- Ανάδειξη γωνιών που λόγω μικρής κλίμακας δεν είναι αντιληπτές στο μάτι.

DRY BRUSH (δεν ξέρω αν υπάρχει dry wash που αναφέρεις, ή αν λέμε το ίδιο με άλλο όνομα): Το αντίθετο του προηγούμενου. Περνάς μια βαμμένη επιφάνεια με σχεδόν στεγνωμένο/ξεραμένο χρώμα (π.χ. παίρνοντας με το πινέλο και βάφοντας μια πρόχειρη επιφάνεια μέχρι να φύγει σχεδόν όλο το χρώμα από το πινέλο, κατόπιν με το ελάχιστο που απέμεινε εκτελείς το drybrushing εκεί που σε ενδιαφέρει). Πού χρειάζεται:
- Τονισμός ανάγλυφων λεπτομερειών (το στεγνό χρώμα μένει στα "υπερυψωμένα" σχέδια και δεν ακουμπάει στις επιιφάνειες.
- Πέρασμα διαφορετικών τόνων του χρώματος που έχουμε βάψει ήδη, για να δείξουμε βάθος, ξεθώριασμα ή βρωμιά.
- Αναπαράσταση σκουριάς, καπνιάς, αλάτων κλπ.

CHIPPING: συνήθως νοείται το ξεφλούδισμα χρώματος ή ακόμα και δομικού υλικού μιας επιφάνειας. Το πετυχημένο chipping είναι αρκετά δύσκολο, πρέπει να περαστεί το χρώμα που θα αποκαλυφθεί (π.χ. σκουριά, γυμνό μέταλλο, ξύλο σπανιότερα), να σφραγιστεί με κάποιο βερνίκι ή παρκετίνη (που είναι και της μόδας), να περαστεί από πάνω κάποιο υλικό που μπορεί να ξυθεί εύκολα (αρκετοί υποστηρικτές της λακ μαλλιών κυκλοφορούν στο forum και έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα) και μετά να βαφτεί το εξωτερικό χρώμα και όταν στεγνώσει να ξυθεί, αποκαλύπτοντας τα ενδότερα. Chipping εκτελείς για να δείξεις προχωρημένες φθορές και αν δουλεύεις σε μέτριες - μεγάλες κλίμακες συνήθως (σε 1/72 και 1/700 δεν έχω κάνει ποτέ τέτοιο πράγμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κιόλας...)

Ελπιζω να βοήθησα λίγο
Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος DIM57

• Scale 1/35
  • *
Απ: Wash,dry wash,pin wash,chipping ,..........
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2009, 08:35:40 μμ »
επιπροσθετως των προηγουμενων pin wash  ειναι μια μορφη wash (κατοπιν απο το βασικο) με επιμονη γυρω απο βιδες- γραμμωσεις και διαφορες λεπτομερειες
που πρεπει να τονιστουν περισσοτερο
βεβαια ολα αυτα σαν ογκος πληροφοριας μπορουν να μπερδεψουν γι αυτο  η κατανοηση και κτηση του θεματος γινεται επειτα απο την πρακτικη ::salut::

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2009, 09:13:41 μμ »
indy και dim σας ευχαριστω πολλυ .θα προτεινα κατι, βεβαια δε ξερω ποσοι θα ενδιαφεροντουσαν και ειναι το εξης:σε ενα κομματι πλαστικο ,μακετοχαρτο η οτιδηποτε αλλο να δειχναμε βημα βημα με φοτο πως μπορει να γνει σκουριασμενο η λερωμενο η καμμενο και μεσα απο αυτο καποιος θα εχει καλυτερα αποτελεσματα απο τον αλλον βεβαια ειναι και κατι που ειναι υποκειμενικο ειναι πως το βλεπει ο καθενας το αποτελεσμα και πως του καθεται στο ματι.ετσι ομως θα εχει μεινει η διαδικασια τα χρωματα και η σειρα εργασιας για το αποτελεσμα

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2009, 11:26:05 μμ »
pitbullman ->
Τώρα το δυσκόλεψες όμως... θέλει 2 άτομα για να γίνει η δουλειά, ένας να εκτελεί και ένας να φωτογραφίζει. Σε πρώτη φάση αφήνω την πρωτοβουλία στους μη-εργένηδες, και ψάχνω να σου βρω σχετικά site/URL με παρόμοια tutorials. Για chipping σίγουρα έχει πάρει το μάτι μου κάτι. I'll get back to you ::salut::
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2009, 11:44:18 μμ »
pitbullman ->
 Για chipping σίγουρα έχει πάρει το μάτι μου κάτι. I'll get back to you ::salut:

http://www.missing-lynx.com/rare_world/rw03.htm

Αποσυνδεδεμένος christos_p

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2009, 08:29:51 μμ »
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω από την μεριά μου (και βέβαια δεν είναι δικό μου).
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

[imgt]http://i509.photobucket.com/albums/s338/cpr_09/7bccfc10.jpg[/imgt]

Αποσυνδεδεμένος Hummel Moss

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Das Reich
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2009, 08:48:35 μμ »
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω από την μεριά μου (και βέβαια δεν είναι δικό μου).
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

[imgt]http://i509.photobucket.com/albums/s338/cpr_09/7bccfc10.jpg[/imgt]

...sorry φίλε μου, αλλά η φωτό που έχεις ποστάρει δεν έχει να κάνει με τεχνικές που αναφέρονται στην επικεφαλίδα αυτού του θέματος αλλά την χρήση της τεχνικής λάκ με σκοπό την απομίμηση σκουριασμένου και καμένου σίδερου όπως σε αυτό το τόπικ απο τον Per Olav :

http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=3293&p=35888&hilit=m+1+abrams#p35888

και την απομίμηση παλιοκαιρισμένου βαμένου ξύλου αντίστοιχη με αυτή σε μια δουλειά του ίδιου μοντελιστή (αν θυμάμαι καλά και ο Nino1969 το χρησιμοποιησε σε αυτό το forum παρα πολύ πετυχιμένα - η γνωστή παράγκα! - ):

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2009, 10:19:19 μμ »
...
CHIPPING: συνήθως νοείται το ξεφλούδισμα χρώματος ή ακόμα και δομικού υλικού μιας επιφάνειας. Το πετυχημένο chipping είναι αρκετά δύσκολο, πρέπει να περαστεί το χρώμα που θα αποκαλυφθεί (π.χ. σκουριά, γυμνό μέταλλο, ξύλο σπανιότερα), να σφραγιστεί με κάποιο βερνίκι ή παρκετίνη (που είναι και της μόδας), να περαστεί από πάνω κάποιο υλικό που μπορεί να ξυθεί εύκολα (αρκετοί υποστηρικτές της λακ μαλλιών κυκλοφορούν στο forum και έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα) και μετά να βαφτεί το εξωτερικό χρώμα και όταν στεγνώσει να ξυθεί, αποκαλύπτοντας τα ενδότερα. Chipping εκτελείς για να δείξεις προχωρημένες φθορές και αν δουλεύεις σε μέτριες - μεγάλες κλίμακες συνήθως (σε 1/72 και 1/700 δεν έχω κάνει ποτέ τέτοιο πράγμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κιόλας...).
...

Με την πιο πάνω περιγραφή πού έκανε ο Indy περί chipping πίστευα ότι κολλούσε και η φωτογραφία.  :oops:  Σαφώς και δεν έχω την τεχνική κατάρτιση για να διαφωνήσω με τα λεγόμενά σου.
Αν είναι λάθος καλό είναι αν γίνεται να αφαιρεθεί μαζί με αυτό το post προκειμένου να μην μπερδεύει.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Hummel Moss

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Das Reich
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2009, 10:30:57 μμ »
...
CHIPPING: συνήθως νοείται το ξεφλούδισμα χρώματος ή ακόμα και δομικού υλικού μιας επιφάνειας. Το πετυχημένο chipping είναι αρκετά δύσκολο, πρέπει να περαστεί το χρώμα που θα αποκαλυφθεί (π.χ. σκουριά, γυμνό μέταλλο, ξύλο σπανιότερα), να σφραγιστεί με κάποιο βερνίκι ή παρκετίνη (που είναι και της μόδας), να περαστεί από πάνω κάποιο υλικό που μπορεί να ξυθεί εύκολα (αρκετοί υποστηρικτές της λακ μαλλιών κυκλοφορούν στο forum και έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα) και μετά να βαφτεί το εξωτερικό χρώμα και όταν στεγνώσει να ξυθεί, αποκαλύπτοντας τα ενδότερα. Chipping εκτελείς για να δείξεις προχωρημένες φθορές και αν δουλεύεις σε μέτριες - μεγάλες κλίμακες συνήθως (σε 1/72 και 1/700 δεν έχω κάνει ποτέ τέτοιο πράγμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κιόλας...).
...

Με την πιο πάνω περιγραφή πού έκανε ο Indy περί chipping πίστευα ότι κολλούσε και η φωτογραφία.  :oops:  Σαφώς και δεν έχω την τεχνική κατάρτιση για να διαφωνήσω με τα λεγόμενά σου.
Αν είναι λάθος καλό είναι αν γίνεται να αφαιρεθεί μαζί με αυτό το post προκειμένου να μην μπερδεύει.  ::salut::

...προς Θεού φίλε μου δεν προσπάθησα να σε μειώσω με τα παραπάνω γραφόμενα μου.Απλά για τους φίλους μοντελιστές που δεν κατέχουν ακόμη τις βασικές τεχνικές , όπως wash, pinwash κλπ , οι τεχνικές της λάκ , του αλατιού και λοιπών, θεωρώ ότι είναι προχωρημένες και το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αποπροσανατολίσουμε τους ενδιαφερόμενους.Δεν βλέπω τον λόγο που θα πρέπει να αφαιρεθεί το post σου! ::icon_thumright:: ::salut::....

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2009, 11:03:57 μμ »
Hummel Moss ->
Master όντως εγώ το ξεκίνησα με τις "προχωρημενιές", απλώς φρόντισα να μείνω σε γενική περιγραφή (δεν είχα και φωτο οπότε τι να συνεχίσω...)  8)

christos_p ->
Μην αγχώνεσαι, και ο moderator πρέπει να κάνει τη δουλειά του για να μην διαλύουμε το forum, δεν επρόκειτο για κατσάδα  :oops:

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2009, 11:45:55 μμ »
Όχι ρε παιδιά δεν το πήρα για κατσάδα ούτε μείωσή μου. Θεώρησα ότι μπορεί να έκανα λάθος και επειδή το θέμα μπορεί να ενδιαφέρει πολλούς, πιο καλό θα ήταν να έμενε η ουσία παρά κάποια λάθος παρέμβασή μου.
Όλα καλά παίδες.  ::icon_thumright:: ::salut::

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2009, 04:26:29 μμ »
christos_p σε ευχαριστω ναι ειναι και αυτο μεσα στην ερωτηση που εκανα βεβαια ειναι πιο πρωχορημενη τεχνικη αλλα δειχνει ξεκαθαρα καποια βηματα και συνδιασμο χρωματων για να πετυχεις σε ενα κομματι πλαστικο την αισθηση του σκουριασμενου μεταλου.. :shock:
πετρο ευχαριστω για το link αυτο ενοουσα βεβαια το δυσκολο σημειο ειναι τα αγγλικα και ειδικοτερα καποιες λεξεις σε τεχνικες ορολογιες η σε υλικα που δε τα βρισκεις στην ελλαδα ευκολα
hummel το σχετικο post το διαβασα με μεγαλο ενθουσιασμο και φυσικα ηταν πολυ πιο ευκολο να  καταλαβω τη διαδικασια που ακολουθησε ο ικανοτατος συναδελφος που ευκολα μπορει να το εχεις σαν δειγμα σε μια προσπαθεια παρομοια και να προσθεσεις η να αφαιρεσεις κατι

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2009, 05:01:26 μμ »
http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=8&t=5074

για σκουριασμένο μέταλλο

Tags: wash pin wash chipping