Αποστολέας Θέμα: Μolak προβλημα  (Αναγνώστηκε 1627 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μούργα

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πατρα
Μolak προβλημα
« στις: Σεπτεμβρίου 22, 2009, 09:33:57 μμ »
Καλησπερα φιλοι θα ηθελα τα φωτα σας γιατι δεν μου εχει ξανατυχει κατι τετοιο.
Εβαψα ενα μοντελο με χρωμα μολακ αντοιστιχο του 147 της χαμπρολ και οταν μετα απο μερες μασκαρα και πηγα να βαψω και καθως ξεκολλησα την ταινια για να την διωρθοσω εφυγε ολο το χρωμα ξεφλουδιζε ολοκληρο κομματι λες και ηταν αυτοκολλητο.Το χρωμα ηταν αραιομενο με white spirit.Αυτο εγινε και στα δυο καθετα σταθερα ενω το υπολοιπο μοντελο ειναι ολο βαμμενο με το ιδιο χρωμα αλλα δεν τολμαω να το ακουμπησω.Για να το σωσω μηπως να το περασω μερικα χερια βερνικι και μετα να μασκαρω οπου χρειαζετε?
Τι εφταιξε και συνεβει αυτο εχω καμποσα μολακ χρωματα και ελπιζω να μην τα πεταξω.Υποψην το χρωμα ηταν εντελως καινουριο πρωτη φορα ανοιξε.

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
Απ: Μolak προβλημα
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2009, 10:41:52 μμ »
Φίλε μου μάλλον δεν βερνικωσες πιό μπροστα και για αυτό έγινε η ζημιά..

Πάντος θα σε στεναχωρήσω με τα molak  :roll: ... Καλύτερα να ξεκινήσεις να μαζεύεις άλλες μάρκες χρωματων. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2009, 11:02:37 μμ »
Enamel οποιασδήποτε μάρκας και να ξεφλουδίζει δέν μου έχει τύχει... μήπως χρειαζόταν το μοντέλο πλύσιμο πρώτα? Είναι απο καμιά ρωσο-ουκρανική εταιρεία? Γιατί συνήθως τα παστώνουν στο αποκολλητικό καλουπιών!

Πάντως το καλύτερο που έχεις να κάνεις (αφου δέ ξερεις πώς θα συμπεριφερθεί το υπόλοιπο) είναι να το ξεβάψεις και ίσως να το περάσεις ένα ασταράκι πρίν το ξαναβάψεις... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Μούργα

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2009, 11:54:14 μμ »
Φίλε μου μάλλον δεν βερνικωσες πιό μπροστα και για αυτό έγινε η ζημιά..

Πάντος θα σε στεναχωρήσω με τα molak  :roll: ... Καλύτερα να ξεκινήσεις να μαζεύεις άλλες μάρκες χρωματων. ::salut::

Hταν ψεκασμενο κατευθειαν πανω στο μοντελο τι να βερνικωσω το αβαφτο πλαστικο?Τα δεινουν οταν δεν υπαρχουν οι αντιστοιχιες σε χαμπρολ τα περισσοτερα μαγαζια.

Αποσυνδεδεμένος Μούργα

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2009, 11:57:55 μμ »
Enamel οποιασδήποτε μάρκας και να ξεφλουδίζει δέν μου έχει τύχει... μήπως χρειαζόταν το μοντέλο πλύσιμο πρώτα? Είναι απο καμιά ρωσο-ουκρανική εταιρεία? Γιατί συνήθως τα παστώνουν στο αποκολλητικό καλουπιών!

Πάντως το καλύτερο που έχεις να κάνεις (αφου δέ ξερεις πώς θα συμπεριφερθεί το υπόλοιπο) είναι να το ξεβάψεις και ίσως να το περάσεις ένα ασταράκι πρίν το ξαναβάψεις... ::salut::

Το μοντελο ειναι το Μιγκ-31 της Revell 1/72 μηπως ηθελαν πλυσιμο τα συγγεκριμενα κομματια?Με οινοπνευμα πχ?Παντως δοκιμασα πριν απο λιγο με ταινια μασκαρισματος εκανε σε μια πτυχη ενα γδαρσιμο 1 χιλιοστου το υπολοιπο αντεξε.

Αποσυνδεδεμένος Μούργα

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2009, 12:00:02 πμ »
Τι να πω βρε παιδια παντως πρωτη φορα γινετε κατι τετοιο με μολακ.
Παντως σας ευχαριστω. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2009, 12:12:31 πμ »

Το μοντελο ειναι το Μιγκ-31 της Revell 1/72 μηπως ηθελαν πλυσιμο τα συγγεκριμενα κομματια?Με οινοπνευμα πχ?Παντως δοκιμασα πριν απο λιγο με ταινια μασκαρισματος εκανε σε μια πτυχη ενα γδαρσιμο 1 χιλιοστου το υπολοιπο αντεξε.
To MiG-31 της Revell είναι το καλουπι της Zvezda! Κατα πάσα πιθανότητα είναι και ρώσικης παραγωγής... Ενα πλυσιματάκι με υγρό πιάτων θα του έκανε καλό πρίν το βάψιμο... τώρα πολύ φοβάμαι μόνο το ξέβαμα σε σώζει!

Αποσυνδεδεμένος Μούργα

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2009, 12:30:45 πμ »
 ::brancard:: ::sterb121:: ::icon_hang:: ::M249SAW::

Αποσυνδεδεμένος natna

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδική - Καβάλα
  • Πάνος - Pashion for model cars!
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2009, 02:15:28 μμ »
Ναι τα αποκολλητικά καλουπιών έχουν βάση τη σιλικόνη. Και αν δεν καθαριστεί με ειδικό καθαριστικό από χρωματοπωλείο ή και υγρό πιάτων δημιουργεί συνήθως κάτι σαν αναφυλαξία στο χρώμα που πέφτει πάνω στο πλαστικό.

Καλό πλύσιμο, αστάρωμα και μετά χρώμα...
Tόσα πολλά ωραία μοντέλα... Τόσο τεμπέλης εγώ...

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2009, 02:49:31 μμ »
Την έχω πάθει με Molak. Το τρίχρωμο της SEA που έχω είναι Molak και θυμάμαι στο F-84F να φεύγει λίγο το tan. Σοκαρίστηκα γιατί πίστευα ότι τα enamels "πιάνουν" και δεν αφήνουν το πλαστικό παρά μόνο με διαλύτη ή τρίψιμο με... ράσπα! Στην περίπτωσή μου, είχα προσπαθήσει να τρίψω χαιδεύοντας με λεπτό ντουκόχαρτο (σε άλλα enamel μου παίζει το κόλπο).

ʼρα ίσως έχουν θέμα τα Molak με το συγκεκριμένο.... Πάντως by the way σιγά σιγά το γυρνάω στα ακρυλικά (τελευταία προσθήκη το Hu127 ghost γκρι το οποίο σε enamel μου έκανε μία βδομάδα να στεγνώσει - είναι και γιαλυστερό... - ενώ σε ακρυλικό στεγνώσει σε έναν αποδεκτό χρόνο! )

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2009, 04:13:21 μμ »
Μούργα,
Δεν πρέπει να φταίει το MOLAK (αν και έχω πάψει να τα χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό). Το πιθανότερο είναι αυτό που αναφέρουν οι συνάδελφοι, δηλαδή ότι το πλαστικό είχε ίχνη λαδιού όπως αφαιρέθηκε από το καλούπι. Η καλύτερη επιλογή σου (αν μάλιστα δεν έχει προχωρήσει πολύ το βάψιμο) είναι να αφαιρέσεις το χρώμα (γδύσιμο που λένε...), να πλύνεις το πλαστικό με νερό και σαπούνι (ή απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων ή κατάλληλο διαλυτικό) και να περάσεις ένα χέρι αστάρι.
Όταν βάψεις, σιγουρέψου ότι έχει στεγνώσει τελείως το τελευταίο χέρι (στο σμάλτο/enamel ο εύκολος τρόπος: αν μυρίζει, δεν στέγνωσε ακόμα!) και προχώρα στο μασκάρισμα, έχοντας κολλήσει και ξεκολλήσει 1-2 φορές την ταινία σε πρόχειρη καθαρή επιφάνεια (δεν ξέρω ποια ταινία χρησιμοποιείς, αλλά κάποιες έχουν περισσότερη κόλλα και χρειάζονται "αποδυνάμωση").

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Μούργα

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2009, 08:22:22 μμ »
Ευχαριστω παλληκαρια μαλλον θα ξεψαψω τα καθετα σταθερα τελειως θα τα πλυνω και θα τα ξαναβαψω οσο για το υπολοιπο μοντελο θα το πλακωσω στο βερνικι και ο θεος βοηθος αν κατσει εκατσε το παθημα μαθημα απο εδω και περα με τα ρωσικης κατασκευης μοντελα

Tags: molak