Αποστολέας Θέμα: Χρώματα White Ensign  (Αναγνώστηκε 4625 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Χρώματα White Ensign
« στις: Σεπτεμβρίου 14, 2009, 01:09:46 μμ »
Παιδιά καλημέρα, θα ήθελα να ''αρμέξω'' λίγες από τις γνώσεις σας στο κομμάτι δυαλύτες. Έχω παραγείλλει κάτι χρώματα white ensign και θα ήθελα να ρωτήσω με τι μπορώ να τα δυαλύσω. Στο επίσημο σάιτ αναφέρονται τα εξής :

''THINNING:
Colourcoats is supplied ready for use for brush application. It will require thinning for spray or airbrush application. The amount of thinner required will be determined by the air pressure available and type of spray gun/airbrush being used. Recommended solvents for thinning is a good quality white spirit or mineral spirit.
Note: Cellulose thinners or methanol should not be used, as they are harmful to health, affect the structure of the paint and can have a destructive effect on previously applied model paint.''

Καταλαβαίνω ότι τα συνιστώμενα είναι το γνωστό μας white spirit (όταν λέει ''good quality'' τι εννοεί?). Θα ήθελα όμως να ρωτήσω, με σκοπό να τα αποφύγω, τι ή ποια είναι τα ''Cellulose thinners or methanol '' στα οποία αναφέρεται?
Έχει να κάνει κάποιο από αυτά με το δυαλιτικό πολυουρεθάνης ή νίτρου?
FLY LOW HIT HARD....    S.L.U.F.F.

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
Απ: Χρώματα White ensign
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 09:38:14 πμ »
Δεν τα έχω δουλέψει , αλλά αν δεν απατώμαι είναι σμάλτα. Αρα η συμπεριφορά τους και η αραίωση τους  θα είναι αντιστοιχη των Humbrol.

Παρεπιπτόντως έχουν απίστευτη γκάμα αν θέλεις να φτιάξεις κάτι σε kriegsmarine (γερμανικό πολεμικό ναυτικό).

::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος staticjim

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: UK , Manchester
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 10:47:41 πμ »
Φίλε Ζάχο, δουλεύω πολύ όλα τα σμάλτα. Τα **White Ensign** κατά τη γνώμη μου είναι από τα κορυφαία σμάλτα που υπάρχουν, πολύ λεπτόκοκκα και ποιοτικά.
Το **white spirit** μπορεί να είναι καλής ή κακής ποιότητας, γιατί όντως υπάρχουν διαφορές από white σε white. Ωστόσο, δεν θα το πρότεινα, γιατί *ανακατεύει* τα σμάλτα -- δεν τα *διαλύει*. Θα το καταλάβεις αν συγκρίνεις με το διαλυτικό πολυουρεθάνης: μετά από 3-4 λεπτά, θα δεις στο ποτηράκι του αερογράφου το χρώμα να έχει "κάτσει" στον πάτο. Αντίθετα, με το πολυουρεθάνης, όσο και να βάφεις, το χρώμα δεν "κάθεται", γιατί είναι πραγματικά διαλυμένο και όχι απλώς ανακατεμένο.

Εγώ χρησιμοποιώ **διαλυτικό πολυουρεθάνης** για τα σμάλτα και είναι εξαιρετικό.
Πρόσφατα ανακάλυψα κι ένα άλλο διαλυτικό, με το οποίο μπορείς να αραιώσεις ό,τι χρώμα θέλεις -- σμάλτο ή ακρυλικό: το **PPG Deltron D808 Fast Thinner**.

* [autokosmetik-shop.de - προϊόν](http://autokosmetik-shop.de/product_info.php?info=p732_PPG-Verd-nner-kurz-D808.html)
* [umeabilfarg.se - κατηγορία](http://www.umeabilfarg.se/?cat_id=41)

Όπως βλέπεις, είναι ακριβό για τα δεδομένα των φανοποιών. Εγώ το παίρνω γύρω στα **10-11 ευρώ το λίτρο**, αλλά στην πράξη είναι φθηνό για μοντελιστή, αν σκεφτείς ότι ένα μοντελιστικό μπουκαλάκι 250 ml κοστίζει 5 ευρώ και πάνω.
Το έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής σε **Testors, Humbrol, White Ensign, Molak, Revell** (σμάλτα) και **Tamiya, Gunze** (ακρυλικά) και είναι κορυφαίο!

Μυρίζει ελαφρά, αλλά καλό είναι όταν βάφεις με σμάλτα να φοράς μάσκα και να αερίζεις τον χώρο.
Αν δεν βρεις D808, το **πολυουρεθάνης** είναι επίσης πολύ καλό για σμάλτα, απλώς μυρίζει περισσότερο.
Ίσως η αναλογία τιμής-ποιότητας του διαλυτικού να προδίδει την ποιότητά του, αλλά αυτό το λέω περισσότερο με λογική παρά με βεβαιότητα.

Κάνε τα πειράματά σου σε κάποιο παλιό μοντέλο και θα δεις ότι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με πολυουρεθάνης ή με D808.

Όσο για την αραίωση, είναι μεγάλο κεφάλαιο. Συνήθως τα **White Ensign** τα αραιώνω **50-50**, καμιά φορά και λίγο παραπάνω διαλυτικό. Με **white spirit** όμως θα μπερδευτείς, όπως πολλοί που ξεκινούν με αερογράφο και white spirit:
κάνεις μια σωστή αραίωση στην αρχή, ψεκάζεις καλά, μετά "κάθεται" το χρώμα στο ποτηράκι, μπουκώνει το μπεκ, νομίζεις ότι θέλει κι άλλο διαλυτικό, ρίχνεις κι άλλο, ανακατεύεις ξανά και στο τέλος έχεις τόσο αραιωμένο χρώμα που ψεκάζει σαν νερό, μέχρι να "ξανακάτσει" και να δουλέψει σωστά για λίγο.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ, γιατί είμαι λίγο "γκάου" στο εξηγητικό κομμάτι. 😄
Όλα αυτά είναι προσωπικές εμπειρίες και διαπιστώσεις. Κάνε τα δικά σου πειράματα και εδώ είμαστε πάλι. 😄

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 11:25:18 πμ »
Φίλε μου Staticjim, σε χαιρετώ. Έχω παρακολουθήσει το βιντεάκι σου πάνω από 5 φορές (τέλειο φροντιστηριακό βοήθημα) και από εκεί άκουσα για τα συγκεκριμένα σμάλτα και αποφάσισα να τα δοκιμάσω. Για το δυαλιτικό πολυουρεθάνης έχω ακούσει και το έχω χρησιμοποιήσει στην πρώτη μου δουλειά. Τι έπαθα όμως, κάποια στιγμή ενώ έβαφα και το χρώμα έστρωνε πάρα πολύ καλά, μην προσέχοντας ότι το χρώμα στο ποτηράκι τελείωνε (δεν ξέρω αν έχει σχέση αυτό), κάποια στιγμή η επιφάνεια του μοντέλου άρχισε να γεμίζει κόκκους. Να σημειώσω εδώ ότι έβαφα με Humbrol, τα οποία, από ότι διαβάζω εδώ μέσα) δεν φημίζονται και για τα πιο λεπτόκοκκα και ποιοτικά χρώματα. Έπαθα εγκεφαλικό προς στιγμή, να βλέπεις ένα μοντέλο όμορφα βαμμένο και σε κάποια σημεία γεμάτο κόκκους. Θα το διορθώσω, αλλά με απασχόλησε ιδιαίτερα το γιατί συνέβει, μήπως το πολυουρεθάνης είναι έντονα πτητικό και εξατμίζεται γρήγορα με αποτέλεσμα να μένει μόνο το χρώμα στο τέλος? και με δεδομένο ότι είχα πιάσει πάτο την πάτησα? μήπως έφταιγε η αραίωση? το είχα αραιώσει 1:1,5, χρώμα με διαλύτη (δηλ. 2 ml χρώμα με 3 ml διαλύτη). Αυτός είναι και ο λόγος που ρωτάω για τους διαλύτες και την συμπεριφορά τους.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 11:30:30 πμ »
Επίσης αυτό το δυαλιτικό που αναφέρεις από που το προμηθεύεσαι? Από τον συνεταιρισμό των φαναρτζήδων υπάρχει περίπτωση να το βρώ?

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 01:04:24 μμ »
Καλο θα ειναι να ανεβασεις καμια φωτο να το δουμε γιατι ειναι διαφοροι λογοι που μπορει να κοκιασει το χρωμα και εκσαρταται πως ειναι ο κοκος.
Πχ αν ειναι ψιλος σαν σαγρε να το πω ενδεχεται να ειναι και απο τη ρυθμιση της δεσμης σου ή την μεγαλη πιεση του αερα.
Αερογραφος με αερογραφο εχει διαφορα στη συμπερυφορα.Εγω βαφω με Badger και οι Badger θελουν μεγαλυτερη πιεση αποτι οι Iwata και ετσι οταν βαφω μια μονοχρωμη επιφανεια βαζω το medium tip η το large tip και ανοιγω αρκετα τη δεσμη γιατι η λεπτη δεσμη οταν βαφεις μεγαλη επιφανεια κανει σαγρε.
Ενα αλλο θεμα ειναι η κλιση με την οποια ψεκαζεις.Συνηθως οπως θα δεις και στο Video ψεκαζω καθετα το μοντελο κουνοντας το μοντελο περισσοτερο και οχι τον αερογραφο.Η πλαινες κλισεις παλι κανουν σαγρε.
Γιαυτο λεω βαλε καμια φωτο να δουμε καλυτερα τι "σπυρια" σου εκανε.  ::icon_thumright::

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 01:11:25 μμ »
Επίσης αυτό το δυαλιτικό που αναφέρεις από που το προμηθεύεσαι? Από τον συνεταιρισμό των φαναρτζήδων υπάρχει περίπτωση να το βρώ?

Εγω το περνω απο ενα καταστημα κοντα στο 1ο νεκροταφειο που εχει υλικα και χρωματα για βαφες αυτ/του και εναι και πολυ εξυπηρετικος ο κυριος εκει γιατι του ειπα οτι ασχολουμαι με μοντελισμο και παλι ειναι προθυμος να μου λυσει αποριες σχετικα με δυαλιτικα/στοκους κλπ που κατα καιρους τον ζαλιζω για περεταιρω εξηγηση.Εχει και αλλα ωραια στοκους καθαριστικο πλαστικων κλπ.Επισης απο εκει περνω και το πολυουρεθανης.

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ Ε.Π.Ε
Υμηττου & Αγαθοκλεους 1
Αθηνα
Τηλ 2107019743

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 01:15:36 μμ »
Λοιπόν έβαφα το μοντέλο με έναν αερογράφο διπλής no name με 0.35 μύτη, με πίεση 1 bar, κάθετα όπως λες και από απόσταση περίπου 7 με 10 εκατοστά max, κουνώντας όμως τον αερογράφο περισσότερο και όχι το μοντέλο, προσπαθώντας να περνάω λεπτά layers. Το θέμα είναι ότι αρχικά η δουλειά ήταν περίφημη, σε σημείο που άρχισα να εκπλήσσομαι με τον εαυτό μου. Και τώρα αν το δεις σε ορισμένα σημεία το χρώμα είναι ''χαρτί''. Anyway, τώρα είμαι στην δουλειά, όταν πάω σπίτι θα προσπαθήσω να ανεβάσω κάποια φωτό. πάντως ο κόκκος είναι σε σαγρέ μορφή ,λεπτός.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 04:49:48 μμ »
Λοιπόν staticjim να και οι φωτό. Τώρα που το είδα στον ήλιο με έπιασε η καρδιά μου :cry: :cry: Δεν μου το άκανε από την αρχή, αλλιώς θα είχα σταματήσει, στο τελείωμα το άκανε το ρημάδι. Περιμένω απόψεις, ωστόσο θα προσπαθήσω να το επαναφέρω και αν χρειαστεί θα το ξαναβάψω...

• 3 Birds sitting ......
  • Scale 1/35
  • *
  • Sotiropoulos Dimitris
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 06:12:50 μμ »
Ελα παχνη ειναι αν παρεις ενα πινελο ασπρο και το περασεις ετσι οπως ειναι σκετο θα φυγει  :wink:
Επισης μπορεις να το περασεις "χαϊδευτα" με ενα ντουκοχαρτο 2000 βαθμων αλλα θα δεις με το πινελο θα φυγει  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 07:23:51 μμ »
Γιάννη, κι εγώ το είδα τώρα. Όπως λέγαμε και χτες, με απαλό χαδάκι με ένα 2000-άρο ντουκόχαρτο, θα γίνει δερματάκι μωρού η επιφάνειά σου! Μετά πλυσιματάκι με νερό για να καθαρίσουν οι σκόνες απ' το τρίψιμο και είσαι άρχοντας. Τίποτα παραπάνω δεν θα χρειαστείς και τίποτα παραπάνω (ξεβάμματα κτλ) μην κάνεις! Θα δεις ότι με το ντουκοχαρτάκι θα φύγει μια χαρά και η επιφάνεια του μοντέλου θα είναι ακόμα καλύτερη απ' το αν δεν σου το είχε κάνει και είχες απλά βάψει.

Μην ξεχάσεις να πλύνεις με νεράκι μετά.

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2009, 09:32:20 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ για τις υποδείξεις και συμβουλές σας. Νάσο λες να βρώ καινούρια μέθοδο για να κάνω ξανοίγματα στα μοντέλακαι να μην ταλαιπωριέμαι με τον αερογράφο :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ78

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Bari Italia και Χανια
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2009, 01:54:49 μμ »
Γιάννη όπως σου είπα και τηλεφωνικώς δεν είναι σοβαρό και απλά με ελαφρά με ένα 2000ρο ντουκόχαρτο θα λυθεί το ζήτημα!Όπως σου έγραψαν πολύ σωστά και τα παιδιά!!
Τώρα αυτό το διαλυτικό που ανέφερε ο staticJim με έβαλε σε σκέψεις!!!! ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
FLY LOW HIT HARD

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2009, 02:08:04 μμ »
Να που όλο και κάτι μαθαίνουμε στο φόρουμ!!

Μπράβο ρε Μητσάρα (staticjim) για τις πληροφορίες.  Μέχρι στιγμής την πολυουρεθάνη που πήρα (από φαναρτζίδικο) την χρησιμοποιούσα στα ακρυλικά. Δεν ήξερα ότι κάνει και για σμάλτα!  :oops:

::salut::

type less model more

Αποσυνδεδεμένος dimitrisap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πολύκαστρο
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 31, 2009, 08:01:35 μμ »
Θεσ/νίκη υπάρχουν τα White Ensign;

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 06, 2009, 12:36:01 πμ »
dimitrisap ->
Από όσο ξέρω τα φέρνει το Παιχνιδόραμα στην Καλαμαριά, Σουμελά 33 στον κεντρικό πεζόδρομο. Δεν γνωρίζω σε τι φάση είναι το στοκ του όμως. Μπορείς πάντα να πάρεις onlilne απ' ευθείας από www.whiteensignmodels.com

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 06, 2009, 01:15:45 πμ »
οκ ευχαριστώ

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 15, 2009, 09:42:16 πμ »
Του τελείωσαν :cry:

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 15, 2009, 08:00:33 μμ »
dimitrisap ->
Δεν πειράζει, βγάλε μια προπληρωμένη κάρτα (αν δεν έχεις) και πάρε απ' ευθείας από την πηγή. Νομίζω έχουν και μια έκπτωση 10% αν πάρεις 20 κουτάκια και πάνω (π.χ. με 1 α/φος Luftwaffe και 1-2 RAF πρέπει να θέλεις τόσα χρώματα) ::icon_thumright::

Γ.
Qui tangit frangatur

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 15, 2009, 08:08:58 μμ »
Αυτό θα κάνω. ʼλλωστε ακόμη προσπαθώ να βγάλω άρη με τους κωδικούς. :D

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 15, 2009, 08:22:52 μμ »
Μπορείς να επικοινωνήσεις με το G.E. Hobbies να σε βοηθήσουν με οτι ψάχνεις και να στα στείλουν! :wink:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 15, 2009, 09:09:23 μμ »
ΟΚ ευχαριστώ.

Tags: white ensign