Αποστολέας Θέμα: ΑΣΧΕΤΟΣ-HELP-ΒΑΣΗ ΜΑΚΕΤΑΣ  (Αναγνώστηκε 3390 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος imco70

• Scale 1/144
  • *
ΑΣΧΕΤΟΣ-HELP-ΒΑΣΗ ΜΑΚΕΤΑΣ
« στις: Αυγούστου 29, 2009, 05:59:15 μμ »
Γεια σε ολους

Καθότι είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα και αγοράζοντας πρόσφατα ένα starter kit σε Ν αν εχει κάποιος κεφι μπορει να με συμβουλέψει με τι υλικα και πως φτιάχνετε η βαση (τραπεζι) μισ μακετας 2χ1 αρχικα .(χωρο εχω ,γνωσεις δεν εχω ^^^)
dexion, ξυλο κτλ και τι πρεπει να προσεξω

Αυτα για αρχη

Ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
Απ: ΑΣΧΕΤΟΣ-HELP-ΒΑΣΗ ΜΑΚΕΤΑΣ
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 29, 2009, 11:17:15 μμ »
Καλώς ήλθες στην παρέα,

Στο μέγεθος που αναφέρεις καλό θα ήταν να φτιάξεις 6 τελάρα 50εκ χ 50εκ από ξύλο (10εκ πλάτους  χ 1,6εκ πάχους) για την βάση.
Εάν ανοίξεις και 4-5 τρύπες 10-12μμ σε κάθε ξύλο του τελάρου θα μπορείς να περνάς τα καλώδια των συνδεσμολογιών κάτω από την μακέτα άνετα.
Θα ενώσεις αυτά τα τελάρα μεταξύ τους (με ξυλόκολλα και νοβοπανόβιδες 2Χ35) σε δύο σειρές των τεσσάρων για να είσαι κοντά στην διάσταση του 2Χ1.Καλό θα ήταν να το κάνεις αυτό σε ένα εντελώς επίπεδο δάπεδο και θα τα αφήσεις μία μέρα να "δέσουν".

Εάν έχεις χρόνο και όρεξη , πέρνα και ένα βερνικάκι ή ένα αντιμυκητιακό χρώμα την κατασκευή.Καλό θα της κάνεις.

Θα αγοράσεις 4 πόδια ξύλινα ή μεταλλικά από τα DIY μαγαζιά.Τα ύψη είναι fixed.Στα ξύλινα μπορείς να κοτσάρεις πιο εύκολα βιδωτές ρόδες για την μετακίνηση της κατασκευής.

Επάνω στον φορέα αυτόν μπορείς να βάλεις φύλλο MDF, Νοβοπάν,Κοντραπλακέ ή πλακάζ ανάλογα με το βαλλάντιό σου.
Εάν το σχέδιό σου προβέπει ανισοϋψή επίπεδα (γέφυρες κλπ) ,τότε μην κολλήσεις το φύλλο αυτό ακόμα, διότι εκεί θα κόψεις τα επικλινή και τα κατακλινή σημεία.

Μέχρι τότε ,εδώ είμαστε...

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 30, 2009, 02:19:24 πμ »
Γεια σε ολους

Καθότι είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα και αγοράζοντας πρόσφατα ένα starter kit σε Ν αν εχει κάποιος κεφι μπορει να με συμβουλέψει με τι υλικα και πως φτιάχνετε η βαση (τραπεζι) μισ μακετας 2χ1 αρχικα .(χωρο εχω ,γνωσεις δεν εχω ^^^)
dexion, ξυλο κτλ και τι πρεπει να προσεξω

Αυτα για αρχη

Ευχαριστω
Καλώς ήρθες φίλε, σου εύχομαι καλές κατασκευές και μπόλικη όρεξη για δουλειά. Παρεπιμπτόντως, αυτή η τελευταία (η όρεξη), στους περισσότερους από εμάς τους μοντελιστές είναι σαν κυματομορφή με σκαμπανεβάσματα (εξαιρείται ο JIMMY.K που η όρεξη του είναι μονίμως στο ζενίθ). Γενικότερα θα σου συνιστούσα, αν δε το έχεις κάνει ήδη, να διαβάσεις τα διάφορα topic του section "Τραίνα" του forum καθότι θα σε διαφωτίσουν σε πολλά θέματα, όπως επίσης και διάφορα ηλεκτρονικής μορφής άρθρα (δωρεάν και μη) που υπάρχουν στο internet για την κατασκευή μακέτας.
Για το συγκεκριμένο θέμα που ρωτάς θα ήθελα να σου προτείνω τα εξής:

1. Η διάσταση που θέλεις να φτιάξεις για Ν κλίμακα είναι όντως χορταστικότατη και έχει χώρο για ωραίες μεγάλες ευθείες, αρκετά "ανοιχτές" (άρα και πιο αληθοφανείς) στροφές και μεγαλύτερου μήκους διακλαδώσεις (επίσης αληθοφανείς). Όλα αυτά καλά, αλλά επίσης σημαίνουν ότι α) χρειάζεται πολλή δουλειά και β) πολλά υλικά, γραμμές, κτίρια και ηλεκτρονικά για να "γεμίσεις" αυτά τα 2 τετραγ. μέτρα μακέτας. Επειδή λοιπόν είπες ότι είσαι νέος στο χόμπι και για να μήν βρεθείς κάποια στιγμή με μια ημιτελή μακέτα 2χ1, σε μια άκρη του σπιτιού σου και χωρίς καθόλου όρεξη να την συνεχίσεις, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με κάποια μικρότερη διάσταση. Έτσι και την όρεξη σου θα τεστάρεις αλλά και θα εξασκηθείς σε τεχνικές χωρίς το άγχος της καταστροφής κάποιων ακριβών κτιρίων και γραμμών.

2. Όντως ο τρόπος που σου προτείνει ο JIMMY.K είναι ο πιο "ορθόδοξος", "professional" και ανθεκτικός σαν κατασκευή, ειδικά για μεγάλη (2χ1) διάσταση. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι αρκετα περίπλοκος και ίσως δύσκολος για κάποιον χωρίς εμπειρία στις ξυλοκατασκευές (ακόμα και με τα ξύλα έτοιμα κομμένα, στις απαιτούμενες διαστάσεις, από το κατάστημα αγοράς τους). Εγώ θα σου πρότεινα το εξής:
α) Βάση (στη διάσταση που θέλεις) από κόντρα πλακέ 8, 10 ή και 12 mm πάχος.
β) Πλαίσιο από καδρονάκι παραλληλόγραμης διατομής κολλημένο και βιδωμένο περιμετρικά σύν δύο μήκη σε σχήμα σταυρού στη μέση, κάτω από το κόντρα πλακέ για ενίσχυση της ακαμψίας του. Προσοχή τα καδρονάκια που θα απαρτίζουν το πλαίσιο ενίσχυσης πρέπει να συναρμολογηθούν "όρθια" (με τις μικρές πλευρές της διατομής τους πάνω και κάτω).
γ) Κάλυψη (κόλλημα στην πάνω πλευρά) όλου του κόντρα πλακέ με φύλλο εξιλασμένης πολυουρεθάνης (extruded polyourethane foam) πάχους 3 cm. Αυτό είναι το γνωστό θαλασσί μονωτικό (πχ. DOW) που χρησιμόποιείται στις οικοδομές (προσοχή αυτό για τους τοίχους και όχι αυτό για τα ταβάνια). Το υλικό αυτό έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία το κάνουν πολύ χρήσιμο για την κατασκευή μακέτας. Πιο συγκεκριμένα είναι ελαφρύ, έχει ηχομονωτικές ιδιότητες (μειώνει λίγο το θόρυβο κύλησης των συρμών), σκαλίζεται και γενικότερα διαμορφώνεται πανεύκολα χωρίς ιδιαίτερα εργαλεία. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι προσθέτοντας ίσως επιπλέον κομμάτια-φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, από αυτό σε διάφορα σημεία της μακέτας και διαμορφώνοντας τα μπορείς να δημιουργήσεις βουνά, ενώ σκαλίζοντας τα, φαράγγια, λίμνες και ποτάμια.
δ) Σαν πόδια μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τα έτοιμα κυλινδρικά (μεταλλικά, βαμένα ή Inox) πόδια πάγκων από τα DIY καταστήματα, τα οποία επιπλέον έχουν ρεγουλατόρους στην κάτω άκρη τους, οπότε μπορείς να "αλφαδιάσεις" τη βάση σου για να μην γέρνει και "στο σκάνε" τα μη κοτσαρισμένα βαγόνια σου στο (υποτιθέμενο) ίσωμα.

Αυτά τα ολίγα (πάλι φλυαρώ ?!?!?!?!?) για την ώρα και πάντα στη διάθεση σου (εφόσον ξέρω).

Αποσυνδεδεμένος imco70

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 30, 2009, 09:39:27 πμ »
Παιδια ειμαι υπόχρεος
ΧΙΛΙΑ ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος imco70

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2009, 12:37:27 μμ »
Αποστολή 1η   done βαση οκ
Ακολούθησα τον δύσκολο δρομο *jimmy* (με βοήθεια ) και τώρα που έβαλα πρόχειρα το κιτ κοντεύω να τρελαθώ απο την χαρα μου 30 χρόνια όνειρο ηταν αυτο :D :D

Και παλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την βοήθεια

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2009, 04:53:03 μμ »
Αποστολή 1η   done βαση οκ
Ακολούθησα τον δύσκολο δρομο *jimmy* (με βοήθεια ) και τώρα που έβαλα πρόχειρα το κιτ κοντεύω να τρελαθώ απο την χαρα μου 30 χρόνια όνειρο ηταν αυτο :D :D

Και παλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την βοήθεια

1.Η Εύα Ομηρόλη είχε γράψει κάποτε : "Να ακολουθείς πάντα τον ανηφορικό δρόμο,είναι ο μόνος που θα σε οδηγήσει σην κορυφή..."

2.Για το "....30 χρόνια όνειρο ηταν αυτο" , να σου πω ,χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι ξέρω το συναίσθημα.

Ό,τι χρειαστείς (και ξέρουμε ή μπορούμε )  , στη διάθεσή σου ! ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2009, 07:39:50 μμ »
Μπράβο συνάδελφε, καλή συνέχεια.  ::icon_thumright:: ::salut::

:wink:(Βάλε καμιά φωτογραφία από αυτό το στάδιο!!!) :wink:

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2009, 08:28:05 μμ »

1.Η Εύα Ομηρόλη είχε γράψει κάποτε : "Να ακολουθείς πάντα τον ανηφορικό δρόμο,είναι ο μόνος που θα σε οδηγήσει σην κορυφή..."

2.Για το "....30 χρόνια όνειρο ηταν αυτο" , να σου πω ,χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι ξέρω το συναίσθημα.

Ό,τι χρειαστείς (και ξέρουμε ή μπορούμε )  , στη διάθεσή σου ! ::icon_thumright::

@ JIMMY.K  & imco70

Για το 1 συμπληρώνω " Αν κάτι γίνεται εύκολα ,είναι μάλλον λάθος"
Για το 2 το ξέρω και ΄γώ. Τώρα όμως κατάφερα και το πραγματοποίησα (με τη βοήθεια του γιού μου - για χάρη του- και δικιά μου,βεβαίως βεβαίως)
WELCOME TO THE CLUB ::icon_thumright::
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Tags: