Αποστολέας Θέμα: Θερμοκρασία Λειτουργίας DCC Sound Decoder  (Αναγνώστηκε 2267 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Θερμοκρασία Λειτουργίας DCC Sound Decoder
« στις: Αυγούστου 28, 2009, 03:44:44 πμ »
Καλημέρα φίλοι μοντελιστές.
Τις προάλες αγόρασα τον DCC sound decoder της MRC (Model Rectifier Corp.) model No. 1626

για να τον τοποθετήσω στην HO δηζελομηχανή της Brava DR119

στην οποία προηγουμένως λειτουργούσε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ένας DCC Decoder Roco 10745 με load regulation. Εξαρχής παρατήρησα ότι ενώ ο decoder προγραματίστηκε και λειτουργούσε κανονικά (όλες οι λειτουργίες του), υπερθερμενόταν η πλακέτα του, σε σημείο να λιώσει λίγο το θερμοσυστελόμενο που την περιβάλει. Κατόπιν και μετά απο δοκιμές (θερμομετρήσεις με IR θερμόμετρο) στην παραπάνω αλλά και σε άλλη μηχανή (Bachman Spectrum SD45), διαπίστωσα ότι η θερμοκρασία σε ορισμένα ιδίως σημεία της πλακέτας του decoder φτάνει στους 70 βαθμούς κελσίου. Όπως καταλαβαίνετε δεν τολμάω να κλείσω τον decoder μέσα στη μηχανή, καθώς αυτό ισοδυναμεί με σίγουρο λιώσιμο του πλαστικού καπακιού της μηχανής. Αν έχετε την οποιαδήποτε ιδέα για το πρόβλημα είναι καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
Απ: Θερμοκρασία Λειτουργίας DCC Sound Decoder
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 28, 2009, 09:15:08 πμ »
Καλημέρα φίλε Blitz-X,

Μερικά πραγματάκια μου έρχονται στο μυαλό και στα παραθέτω με τυχαία σειρά:

1.Να είναι η ενδεδειγμένη θερμοκρασία λειτουργίας και να μην έχεις κανένα θέμα.
2.Να έχεις βάλει ανάποδα το 8-πινο (αλλά είπες ότι λειτουργεί άψογα, οπότε άκυρο).
3.Να ακουμπάει στο μεταλλικό σασί κάποιο κομμάτι του αποκωδικοποιητή και να έχεις βραχυκύκλωμα.
4.Κατά την μεταφορά ή την τοποθέτηση να ακούμπησαν μεταξύ τους τα λεπτοκολλημένα καλωδιάκια της εξόδου του αποκωδικοποιητή ,με πιθανότητα βραχυκυκλώματος.
5.Να έχουν , οι ράγες σου , τάση πολύ μεγαλύτερη της ενδεδειγμένης 22-23 V αντί του 16-18 V (συχνό φαινόμενο στο ψηφιακό) με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το σύμπαν....Στο σύστημα της LENZ που έχω στην μακέτα , μπορείς να ρυθμίσεις την τάση λειτουργίας μέσω της κεντρικής μονάδος.
6.Να "τραβάει" το μοτέρ της Brawa πολύ ρεύμα -για τα δεδομένα του συγκεκριμένου αποκωδικοποιητή - και να τον φέρνει στα όρια της λειτουργίας του.{Δες την ονομαστική ένταση στην κύρια λειτουργία του αποκωδικοποιητή (για το μοτέρ) να είναι πάνω από 1,2 Amp.}

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τον κατασκευαστή (εάν δεν το έχεις κάνει ήδη) θα σου (μας) λύσει κάθε απορία.

Θα σε παρακαλούσα επίσης να "ποστάρεις" την λύση του γρίφου... για να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμεθα! 

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 28, 2009, 03:05:05 μμ »
Φίλε Δημήτρη, κατ' αρχάς σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου. Κάποια πράγματα από αυτά που μου προτείνεις τα έχω ήδη ελέγξει και πιο συγκεκριμένα (με τη δική σου αρίθμηση):

1. το έχω σκεφτεί και εγώ (ένα email στην MRC θα μας λύση την απορία).
2. το θέμα είναι λίγω θολό (εγκάρσια τοποθετημένος κονέκτορας στην πλακέτα της μηχανής και μάλιστα χωρίς σήμανση για τη θέσης του pin1) αλλά το είχα τσεκάρει όταν έβαλα τον παλιό decoder και είχα βάλει σημάδι στην πλακέτα,οπότε έχει μπεί σωστά το βύσμα.
3. εξαρχής δοκίμασα τον decoder "στον αέρα" οπότε δεν ακουμπάει στο σασί της μηχανής.
4. οι κολλήσεις των καλωδίων στην πλακέτα του decoder αλλά και στο βύσμα είναι καλυμένα με θερμοσιλικόνη προφανώς για έξτρα αντοχή οπότε και μονωμένα.
5. την τάση τροφοδοσίας,να σου πώ την αλήθεια, δεν την τσέκαρα αλλά θα το κάνω οσονούπω.
6. επίσης το ρεύμα δεν το μέτρησα, και πιθανώς τα εξαρτήματα που έχει ο νέος decoder να έχουν μικρότερο εύρος λειτουργίας απ' ότι ο decoder της Roco και έτσι να υπερθερμένονται με τα συγκεκριμένα Amp που "τραβάει" το μοτέρ.

Τέλος συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την επικοινωνία με τον κατασκευαστή και είναι κάτι που θα κάνω άμεσα. Εννοείται πως με το που θα έχω απάντηση από την MRC θα ενημερώσω εσένα όπως και την υπόλοιπη ομήγυρη.

Ευχαριστώ και πάλι.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2009, 01:30:06 πμ »
Καλημέρα φίλε Blitz-X,

Μερικά πραγματάκια μου έρχονται στο μυαλό και στα παραθέτω με τυχαία σειρά:

1.Να είναι η ενδεδειγμένη θερμοκρασία λειτουργίας και να μην έχεις κανένα θέμα.
2.Να έχεις βάλει ανάποδα το 8-πινο (αλλά είπες ότι λειτουργεί άψογα, οπότε άκυρο).
3.Να ακουμπάει στο μεταλλικό σασί κάποιο κομμάτι του αποκωδικοποιητή και να έχεις βραχυκύκλωμα.
4.Κατά την μεταφορά ή την τοποθέτηση να ακούμπησαν μεταξύ τους τα λεπτοκολλημένα καλωδιάκια της εξόδου του αποκωδικοποιητή ,με πιθανότητα βραχυκυκλώματος.
5.Να έχουν , οι ράγες σου , τάση πολύ μεγαλύτερη της ενδεδειγμένης 22-23 V αντί του 16-18 V (συχνό φαινόμενο στο ψηφιακό) με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το σύμπαν....Στο σύστημα της LENZ που έχω στην μακέτα , μπορείς να ρυθμίσεις την τάση λειτουργίας μέσω της κεντρικής μονάδος.
6.Να "τραβάει" το μοτέρ της Brawa πολύ ρεύμα -για τα δεδομένα του συγκεκριμένου αποκωδικοποιητή - και να τον φέρνει στα όρια της λειτουργίας του.{Δες την ονομαστική ένταση στην κύρια λειτουργία του αποκωδικοποιητή (για το μοτέρ) να είναι πάνω από 1,2 Amp.}

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τον κατασκευαστή (εάν δεν το έχεις κάνει ήδη) θα σου (μας) λύσει κάθε απορία.

Θα σε παρακαλούσα επίσης να "ποστάρεις" την λύση του γρίφου... για να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμεθα!  

Jimmy.k

Φίλε Δημήτρη, τελικά έκανα αυτό που θα έπρεπε να έχω κάνει από την πρώτη στιγμή: έστειλα email (ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣΤΑΤΟ=ΤΟΥΣ ΑΜΟΙΡΟΥΣ) στην MRC και η απάντηση τους ήταν Σύντομη-Λιτή-Απέριτη: Στείλε μας τον decoder πίσω για αντικατάσταση. Μόλις έχω τον καινούριο στα χέρια μου και τον δοκιμάσω θα ενημερώσω.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2009, 07:56:21 πμ »
Μπορεί να τα "κράζουμε" τα Αμερικανάκια, αλλά σε θέματα εμπορικών συναλλαγών και εν τέλει customer satisfaction είναι 10 χρόνια μπροστά....

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2009, 12:18:54 πμ »
Για να μην πούμε 50 !!!

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 10, 2009, 12:14:33 πμ »
Μπορεί να τα "κράζουμε" τα Αμερικανάκια, αλλά σε θέματα εμπορικών συναλλαγών και εν τέλει customer satisfaction είναι 10 χρόνια μπροστά....

Αυτό ας το ξανασκεφτούμε. Χρειάστηκε τελικά ένα ψηλοχεστήριο eMail πριν μια βδομάδα για να πιάσουν το decoder στα χέρια τους να τον ελέγξουν. Και ώς εκ θαύματος σήμερα παρέλαβα τον νέο decoder.
Είναι άλλο μοντέλο σε σχέση με τον παλιό (#1800) και έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες, ήχους και επιλογές. Τον δοκίμασα και δουλεύει τέλεια. Η θερμοκρασία της πλακέτας είναι μεν ψηλή αλλά σε λογικά πλαίσια (άρα δεν κινδυνεύει το πλαστικό κέλυφος της μηχανής). Παραθέτω φωτό και video:

Τώρα μένει να βολέψω το speaker μέσα στη μηχανή ή να το αλλάξω με κάποιο μικρότερο (ούτως ή άλλως έχει "γκάζια" ο νέος decoder και θα ακούγεται).

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 10, 2009, 08:00:37 πμ »
Την συγκεκριμένη εταιρεία μάλλον την έχει ΕλληνοΑμερικάνος! :lol: :lol: :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 10, 2009, 08:43:10 πμ »
καπως ασχετο με το θεμα αλλα ειπα να το αναφερω.
Δοκιμασα decoder της ZIMO και με κατεπληξε με την λειτουργεια του. Εχει τον καλυτερο καλυτερο ελενχο μοτερ που εχω δοκιμασει και φοβερα αθορυβος. Το μοτερ γυριζει τοσο αργα που νομιζεις οτι δεν κινητε η μηχανη αλλα κινητε!!!

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 10, 2009, 11:05:05 πμ »
Δοκιμασα decoder της ZIMO και με κατεπληξε με την λειτουργεια του. Εχει τον καλυτερο καλυτερο ελενχο μοτερ που εχω δοκιμασει και φοβερα αθορυβος. Το μοτερ γυριζει τοσο αργα που νομιζεις οτι δεν κινητε η μηχανη αλλα κινητε!!!

Φίλε Railway, όπως λένε και οι φίλοι μας οι εγγλεζάρες: What you pay, is what you get !!!

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 10, 2009, 11:50:30 πμ »
Συμφωνώ με τον Railway: οι ZIMO είναι -κατά τα λεγόμενα- οι καλύτεροι decoders.
Δεν έχω ιδίαν άποψιν αλλά έτσι έχω διαβάσει στον ειδικό τύπο και σε ξένα forums.

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 11, 2009, 10:35:35 πμ »

Φίλε Railway, όπως λένε και οι φίλοι μας οι εγγλεζάρες: What you pay, is what you get !!!

Δεν ειναι και τοσο ακριβοι. Στα 26 ευρω βρισκεις τους esu και στα 31 τους zimo.

Tags: