Αποστολέας Θέμα: Διατήρηση χρωμάτων  (Αναγνώστηκε 2104 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος michalis20

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι - Πειραιάς
  • Μιχάλης Σορώτος, IPMS#426
Διατήρηση χρωμάτων
« στις: Αυγούστου 04, 2009, 10:57:57 μμ »
Good evening fellow modelers!
Ανάμεσα στ' άλλα, αναρωτιέμαι και το εξής:
ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να "φυλάμε" τα χρώματά μας, ώστε να να μην "πετρώσουν" γρήγορα;
ΟΚ, καθαρίζουμε το "χείλος" της συσκευασίας (μπουκαλάκι ή τενεκεδάκι) με το αντίστοιχο διαλυτικό.
Από 'κεί και πέρα, μήπως είναι σοφότερο τα χρώματα να μένουν αποθηκευμένα "ανάποδα";
Το λέω αυτό γιατί το έχω δει να εφαρμόζεται, σε μπουκαλάκια της Model Master, από μερικούς καταστηματάρχες του χώρου.
Αν αυτός ο τρόπος φύλαξης είναι σωστός, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες συσκευασίες, όπως λ.χ. της Gunze ή της Humbrol;
Όσοι πιστοί...προσέλθετε!
 :shock: :shock: :shock:

The Modelling Sting

Αποσυνδεδεμένος ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ(Ι)ΚΑΚΑΛΟΣ

• at Ormond VOR, radial 260, 3500ft...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Daytona Beach
  • Παντέλας
    • http://www.airclub-larissa.gr
Απ: Διατήρηση χρωμάτων
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 05, 2009, 03:03:56 πμ »
Απ'όσο θυμάμαι καλό κλείσιμο να μην παίρνει αέρα και ξεραθεί το χρώμα και το άλλο ήταν να μην προσθέτουμε διαλυτικά και άλλα διάφορα μέσα στο κυρίως μπουκαλάκι γιατί με τον χρόνο αντιδρούν και το χρώμα χαλάει. :roll: Από εκεί και μετά αν χρειαστεί να πάρουμε καινούριο γιατί το παλιό τα 'φτυσε θα πρέπει να γίνει αγορά νέου χρώματος. ʼλλωστε αναλώσιμα είναι :)

Αποσυνδεδεμένος STEVE-BEE

• ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- I.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 05, 2009, 09:33:24 πμ »
Εργαζόμενος για χρόνια σε εργοστάσιο χρωμάτων σας παραθέτω τα κάτοθι:
   α).Για την ανάδευση του χρώματος δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μεταλλικό αντικείμενο.
   β).Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε στην κύρια συσκευασία οποιοδήποτε διαλυτικό, εκτός αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε όλο εντός εβδομάδας.
   γ).Όταν ανοίχουμε την συσκευασία, πρέπει να καθαρίσουμε το χείλος με χαρτί (όχι διαλυτικό) .
   δ).Μετά το κλείσιμο αναστρέφουμε το δοχείο για μερικά δευτερόλεπτα.
   ε).Η φύλαξη των χρωμάτων πρέπει να γίνετε σε δροσερό μέρος.
ελπίζω να βοήθησα.
ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ,ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ"ΑΙΝΣΤΑΙΝ"

Αποσυνδεδεμένος michalis20

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι - Πειραιάς
  • Μιχάλης Σορώτος, IPMS#426
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 06, 2009, 12:42:59 πμ »
Σμήναρχε, Steeve-Bee, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! ::icon_thumright::

::arrowred:: Steeve δύο ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω σε σχέση με τα όσα ανέφερες:

1) Είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να ανακατεύουμε τα χρώματα με μεταλλικό αντικείμενο; Ρωτάω γιατί σα να έχω δει μεταλλικό αναδευτήρα σε διαφημιστική καταχώρηση της Tamiya &
2) H αναστροφή του δοχείου, μετά το κλείσιμό του για μερικά δευτερόλεπτα, το "στεγανοποιεί" κατά κάποιον τρόπο;

Και πάλι ευχαριστώ και sorry αν έγινα κουραστικός...

::salut:: ::salut:: ::salut::
The Modelling Sting

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 06, 2009, 09:31:51 πμ »
1) Είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να ανακατεύουμε τα χρώματα με μεταλλικό αντικείμενο; Ρωτάω γιατί σα να έχω δει μεταλλικό αναδευτήρα σε διαφημιστική καταχώρηση της Tamiya &
2) H αναστροφή του δοχείου, μετά το κλείσιμό του για μερικά δευτερόλεπτα, το "στεγανοποιεί" κατά κάποιον τρόπο;

Η γνώμη μου σε αυτά που λέει ο Μελισσοκόμος.
1) Δεν ανακινείς τα μπουκαλάκια/κουτάκια( σαν να είναι σέικερ φραπέ). Ανακατεύεις ( σαν να είναι σούπα :mrgreen:) με ένα κομμάτι πλαστικό (πχ. sprue ή παλιό μελάνι από μπικ). Ο αναδευτήρας που είδες μπορεί να μετασκευαστεί από αντίστοιχο του φραπέ βάζοντας στην άκρη κάποιο αμβλύ αντικείμενο ( πχ. συνδετήρα). Στην ουσία το ανακατεμα του χρώματος γίνεται με πιό γρηγορες στροφές από ότι με το χέρι.
2) Προσοχή όταν αναστρέφεις το μπουκαλάκι/κουτάκι γιατί συμβαίνουν ατυχήματα. Ομοίως την αναστροφή την χρησιμοποιώ στα σπρει (primer). Αφότου τελειώσω με το αστάρι, ψεκάζω στον αέρα με την μποτίλια ανάποδα έτσι ώστε να μην βουλώνει το στόμιο.

Τα χρώματα καλό είναι να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος ( ανήλιαγο βασικά). Ετσι έχουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Ακόμα όμως και αν ξεραθούν, μη τα πετάς γιατί γίνονται ιδανικά για σκόνίσματα (pigments) !!!

::salut::
type less model more

Αποσυνδεδεμένος STEVE-BEE

• ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- I.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 06, 2009, 04:54:06 μμ »
Συμφωνώ απόλυτα με τον Guderian. Η απάντηση στις ερωτήσεισ δώθηκε. Ωστόσο τα δοχεία των χρωμάτων τα αναποδογυρίζουμε με προσοχή και εφ΄όσον βεβαιωθούμε οτι είναι καλά κλεισμένα. Την ίδια τακτική χρησιμοποιώ και στα χρώματα που χρησιμοποιώ για τισ κυψέλες μς άριστα αποτελέσματα. Επίσης όταν ανοιγουμε ένα χρώμα το κλείνουμε το συντομότερο δυνατό χωρίς να παρατείνουμε την έκθεσή του στον ατμοσφαιρικό άσκοπα.
ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ,ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ"ΑΙΝΣΤΑΙΝ"

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μπανανία
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 06, 2009, 07:26:15 μμ »
Εχω χρωματα (σμαλτα)της humbrol   εδω και 14 χρονια.Τα εχω ανακατεψει,τα εχω χρησιμοποιησει,τα εχω αφησει ανοιχτα για ωρες και ακομα αντεχουν.
Το μοντελίζειν εστί φιλοσοφείν!

Tags: