Κώστα καλορίζικη. Προσωπικά δεν σε φοβάμαι. Είχα δει φωτογραφίες σου στο παρελθόν (είχαμε ανεβάσει κάποιες και στη σελίδα αν δεν κάνω λάθος). Έχεις μάτι, έχεις χρόνια εμπειρίας με μια καλή compact και ως μοντελιστής ξεχωρίζεις με τη μια τις σημαντικές λεπτομέρειες. Θέλει λίγο διάβασμα και εξάσκηση στην αρχή και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά

Δημήτρη σωστά αυτά που αναφέρεις. Απλά επειδή μάλλον εγώ ξεκίνησα το θέμα με τις τιμές, να διευκρινήσω ότι αρχάριος στις dSLR δεν σημαίνει απαραίτητα και αρχάριος στη φωτογραφία γενικότερα ή στην αεροπορική φωτογραφία ειδικότερα. Ως παραδείγματα να αναφέρω:
-Τη δική μου περίπτωση. Είχα ασχοληθεί για χρόνια με τη φωτογραφία (με κλασική SLR), κυρίως την προηγούμενη δεκαετία, και όταν έμενα στο εξωτερικό είχα παρακολουθήσει και φωτογραφήσει αρκετά airshow. Εδώ ισχύει το μάθε τέχνη κι άστηνε... Την άφησα λοιπόν (για άσχετους λόγους) και όταν πριν 2 χρόνια αποφάσισα να πάρω την πρώτη μου dSLR δεν ήξερα ούτε καν πια μοντέλα κυκλοφορούν στην αγορά. Αν την εποχή εκείνη διάλεγα το entry level μοντέλο (D40), πολύ σύντομα θα έψαχνα τρόπο και χρήματα να την αντικαταστήσω.
-Αρκετές άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που φωτογραφίζουν για χρόνια με καλές compact, βγάζοντας αρκετά καλές φωτογραφίες σε στατικά (αεροπορικά) θέματα ή φωτογραφίες γενικότερα, φθάνοντας όμως κάποια στιγμή στα όρια των μηχανών τους και έχουν την αυτογνωσία να καταλάβουν ότι για συγκεκριμένους τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να βγάλουν καλύτερες φωτογραφίες αν δεν αλλάξουν κατηγορία. Αν έχουν και τη θέληση και σκοπεύουν να διαθέσουν χρόνο για να διαβάσουν και να εξασκηθούν παραπάνω, νομίζω ότι και εδώ δικαιολογείται το ρίσκο του να μην ξεκινήσουν από ένα entry level μοντέλο, αλλά κάτι στη μεσαία κατηγορία. Προσωπικά θεωρώ ότι γενικά, με την υπάρχουσα τεχνολογία και τη δεδομένη μέση οικονομική κατάσταση του Έλληνα, ο προγραμματισμός σου όταν είναι να ξοδέψεις τόσα χρήματα, πρέπει να είναι γύρω στην 5-ετία. Με τους ρυθμούς που αλλάζουν τα δεδομένα, σε κάποιους ίσως φανεί υπερβολικό. Αλλά δυστυχώς το να αλλάζεις μηχανή κάθε που βγαίνει νέο μοντέλο, όπως και το να αλλάζεις κατηγορία κάθε 1,5 με δύο χρόνια (συν τους όποιους φακούς θα χρειαστεί να αγοράσεις), ή πολύ περισσότερο το να αλλάξεις κατασκευαστή σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι κάτι που κοστίζει πολύ. ʼρα αν έχεις σκοπό να ασχοληθείς σοβαρά, ίσως χρειαστεί να προνοήσεις.
Φυσικά αυτά είναι εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα στον οποίο αναφέρθηκες. Αν κάποιος χρησιμοποιεί για χρόνια απλές compact και δεν μπορεί να καταλάβει ακόμη γιατί πρέπει να διαλέξει κάθε φορά το ποια μεριά του θέματός του πρέπει να φωτογραφήσει ανάλογα με το φωτισμό, ή τη διαφορά που μπορεί να έχουν 4-5 βήματα εμπρός ή πίσω, το σκύψιμο όποτε χρειάζεται ή η χρήση του ζουμ για να απομονώσει το θέμα του, κλπ. κλπ., τότε όχι για ακριβή dSLR ή φακούς δεν πρέπει να σχεδιάζει, αλλά μέχρι να μάθει τα βασικά, ούτε για ακριβή compact.