Αποστολέας Θέμα: Χυτευση φιγουρων 25mm τυπου Warhammer  (Αναγνώστηκε 5321 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
Χυτευση φιγουρων 25mm τυπου Warhammer
« στις: Νοεμβρίου 17, 2008, 02:28:38 πμ »
Καλησπερα σε ολους.

Ανοιγω εδω αυτο το θεμα μιας και δεν ξερω που ταιριαζει καλυτερα, στις τεχνικες, τα υλικα ή τις φιγουρες.
Το θεμα ξεκινα 15 ημερες πριν οπου καθαριζοντας το παταρι βρηκα το επιτραπεζιο των ΜΒ και Games Workshop ''Heroquest'', oπου και αραζε τα τελευταια 15 χρονια. Για να μην τα πολυλογω τοσο εγω οσο και τα φιλαρακια εδω στην γειτονια καψαμε ασφαλειες ξαναπαιζοντας το μετα μανιας. Με το παιχνιδι ηρθε η επιθυμια για το κατι παραπανω. Το παιχνιδι αποτελειτε απο δεκαδες τρισδιαστατα στοιχεια και πλαστικες φιγουρες της Citadel. Ειναι εκτος κυκλοφοριας απο το 1994 παρολα αυτα εχει πολλους οπαδους και διακινειται μεσω ebay οπου πιανει τρελλες τιμες, αυτουσιο ή σε ''ανταλακτικα''. Μια φιγουρα μπορει να πωλειται ως και 5 ευρω+μεταφορικα, κατι το οποιο ισοδυναμει με κλοπη. Ψαχνοντας λοιπον, βρηκα ενα ιταλικο site οπου ενας μαστορας οδοντοτεχνιτης εχει ολοκληρα μαθηματα για το πως να καλουπωνεις και χυτευεις μια φιγουρα τυπου warhammer.
Xρησιμοποιει οδοντοτεχνικη σιλικονη,  stargel (http://www.ruthinium.it/italian/prodotti.php?view=prodotto&idp=24), και ρητινη sintafoam (http://www.prochima.it/pages/sintafoam11.htm).
Παραθετω την μεθοδο του εδω http://rapidshare.com/files/164487921/HQForge_ManualeClonazioneMiniature_PDF.pdf.html
(ειναι στα ιταλικα αλλα εχει βημα βημα εικονες).
Την σιλικονη την εχω βρει STELLADENT SA, 38, KAPODISTRIOU Str, 210/5237957. Την ρητινη παλι οχι. Και εδω γεννωνται τα εξης ερωτηματα:

1) Εχει καποιος πειραματιστει με την χυτευση και τα καλουπια υψηλης λεπτομερειας οπως αυτα των φιγουρων 25χιλ? Εχει καποια αλλη μεθοδο να αντιπαραβαλει ειδικα με την τεχνικη για τα καναλια του εξαερισμου?

2) Μπορει καποιος να προτεινει εναλλακτικες μαρκες υλικων με τις ιδιες προδιαγραφες, τα οποια να ειναι ισως φθηνοτερα και ευπροσιτα? (το 1+1 κιλο σιλικονη κανει 55 ευρω)

Καθε πληροφορια μου ειναι πολυτιμη. Ξεκινησα να ενδιαφερομαι μονο και μονο για να γλιτωσω χρηματα σε βαθος χρονου απο τους διαφορους αγιογδυτες, αλλα στην πορεια μου κανει και πολυ ωραια αισθηση σαν χομπι.

• Scale 1/48
  • *
Απ: Χυτευση φιγουρων 25mm τυπου Warhammer
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 17, 2008, 04:43:59 μμ »
*πανταζης mode on*

Yπαααααρχει κανειιιιιιιιις?

*πανταζης mode off*

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 17, 2008, 06:25:13 μμ »
Φιλε μου,να σε ρωτησω καταρχην αν οι φιγουρες που θελεις να ντουμπλαρεις ειναι σε ενα κομματι η εχουν χωριστα χερια ποδια κεφαλια κτλ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 17, 2008, 06:45:22 μμ »
Φιλε μου,να σε ρωτησω καταρχην αν οι φιγουρες που θελεις να ντουμπλαρεις ειναι σε ενα κομματι η εχουν χωριστα χερια ποδια κεφαλια κτλ

κατα βαση ειναι σε ενα κομματι. Καποιες εχουν ξεχωριστα κομματια αλλα υποθετω πως αυτα χυτευονται χωριστα, σωστα?

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 17, 2008, 07:29:15 μμ »
Καταρχην εριξα μια ματια στο pdf,αλλα δεν οτι καταλαβα ειναι απο τις φωτο,αφου απο ιταλικα...μπουφος.Οτι μπορεις να χυτευσεις σε χωριστα κομματια καντο ετσι θα σε  γλιτωσει απο μπελαδες.Το ολο θεμα ειναι αυτο που δειχνει και ο τυπος στις φωτο.Να μπορεσει να λειτουργησει το θεωρημα των συγγενονουντων δοχειων,γι αυτο και βαζει τους αγωγους αυτους,για να μην εγκλωβιστει ο αερας και εμποδισει τη ρητινη να παει σε ολα τα σημεια,οποτε θεωρω πως ειναι απαραιτητη η υπαρξη τους.Τωρα το που θα βαζεις τους αγωγους σου αλλαζει σε καθε περιπτωση,Σκεψου πως η ρητινη προσπαθει να "σπρωξει"τον αερα που υπαρχει μεσα στο καλουπι σου και να παρει τη θεση του.Αρα αυτος ο αερας καπου πρεπει να διαφυγει.Επισης κατι που πρεπει να προσεξεις ειναι κατα τη χυτευση να μην εγκλωβιστει αερας αναμεσα στη ρητινη σου κατι που μπορεις να αποφυγεις με συνεχεις δονησεις του καλουπιου.Μπορεις επισης να χρησιμοποιησεις υγρο επιφανειακης τασης.Ειναι και αυτο οδοντοτεχνικο υλικο και το ψεκαζεις στη σιλικονη σου,με σκοπο να βοηθησει στη διαβροχη της σιλικονης απο το οποιοδηποτε υλικο και να μην αφηνει κενα,λογω της τασης που εχει η σιλικονη να διωχνει τα υγρα απο πανω της.Οι συγκεκριμενες σιλικονες υπαρχουν απο παρα πολλες εταιρειες και θα τις βρεις σε ολα τα μαγαζια με οδοντιατρικα-οδοντοτεχνικα υλικα και ειναι υψηλης λεπτομερειας αποτυπωσης.Η τιμη που λες θεωρω οτι ειναι σχετικα καλη.Υπαρχει επισης και ενα αλλο υλικο ντουμλαρισματος,πολυ πιο φτηνο και επαναχρησιμοποιησιμο(εμπορικη ονομασια αγγαρ-αγγαρ).Δεν ξερω αν σε ενδιαφερει αλλα σκεψου το καλοπι της σιλικονης που οταν πλεον δεν το χρειαζεσαι το ζεσταινεις,υγροποιειται και φτιαχνεις ενα καινουριο καλουπι χωρις να χανει τις φυσικομηχανικες του ιδιοτητες.Επειδη παιρνει πολυ κουβεντα,και δεν ξερω προς ποια κατευθυνση να επεκταθω,ρωτα  οτι θελεις και να μην το ξερω καπου θα το βρουμε ::salut:: ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 18, 2008, 01:20:05 πμ »
Καταρχην εριξα μια ματια στο pdf,αλλα δεν οτι καταλαβα ειναι απο τις φωτο,αφου απο ιταλικα...μπουφος.Οτι μπορεις να χυτευσεις σε χωριστα κομματια καντο ετσι θα σε  γλιτωσει απο μπελαδες.Το ολο θεμα ειναι αυτο που δειχνει και ο τυπος στις φωτο.Να μπορεσει να λειτουργησει το θεωρημα των συγγενονουντων δοχειων,γι αυτο και βαζει τους αγωγους αυτους,για να μην εγκλωβιστει ο αερας και εμποδισει τη ρητινη να παει σε ολα τα σημεια,οποτε θεωρω πως ειναι απαραιτητη η υπαρξη τους.Τωρα το που θα βαζεις τους αγωγους σου αλλαζει σε καθε περιπτωση,Σκεψου πως η ρητινη προσπαθει να "σπρωξει"τον αερα που υπαρχει μεσα στο καλουπι σου και να παρει τη θεση του.Αρα αυτος ο αερας καπου πρεπει να διαφυγει.Επισης κατι που πρεπει να προσεξεις ειναι κατα τη χυτευση να μην εγκλωβιστει αερας αναμεσα στη ρητινη σου κατι που μπορεις να αποφυγεις με συνεχεις δονησεις του καλουπιου.Μπορεις επισης να χρησιμοποιησεις υγρο επιφανειακης τασης.Ειναι και αυτο οδοντοτεχνικο υλικο και το ψεκαζεις στη σιλικονη σου,με σκοπο να βοηθησει στη διαβροχη της σιλικονης απο το οποιοδηποτε υλικο και να μην αφηνει κενα,λογω της τασης που εχει η σιλικονη να διωχνει τα υγρα απο πανω της.Οι συγκεκριμενες σιλικονες υπαρχουν απο παρα πολλες εταιρειες και θα τις βρεις σε ολα τα μαγαζια με οδοντιατρικα-οδοντοτεχνικα υλικα και ειναι υψηλης λεπτομερειας αποτυπωσης.Η τιμη που λες θεωρω οτι ειναι σχετικα καλη.Υπαρχει επισης και ενα αλλο υλικο ντουμλαρισματος,πολυ πιο φτηνο και επαναχρησιμοποιησιμο(εμπορικη ονομασια αγγαρ-αγγαρ).Δεν ξερω αν σε ενδιαφερει αλλα σκεψου το καλοπι της σιλικονης που οταν πλεον δεν το χρειαζεσαι το ζεσταινεις,υγροποιειται και φτιαχνεις ενα καινουριο καλουπι χωρις να χανει τις φυσικομηχανικες του ιδιοτητες.Επειδη παιρνει πολυ κουβεντα,και δεν ξερω προς ποια κατευθυνση να επεκταθω,ρωτα  οτι θελεις και να μην το ξερω καπου θα το βρουμε ::salut:: ::salut::

Ενδιαφερον υλικο ακουγεται! Παρεχει ακριβεια? Και σε τι τιμες κυμαινεται?
Οσον αφορα ρητινη υπαρχει καποια προταση αντι του sintafoam? tο εχω βρει στο ebay αλλα θα με σκισουν στα μεταφορικα. Υπαρχει καποια αλλη μαρκα εδω στην ελλαδα και προπαντως σε λογικες ποσοτητες (δεν θελω να χυτευσω αγαλμα :lol:). Επισης κατα την μεθοδο καλουπιου σε δυο μερη, πως τοποθετουμε τους αεραγωγους? Καταλαβαινω την λογικη τους στον τροπο του Ιταλου. Μαλιστα ολες τις πληροφοριες τις εχει ανεβασει εδω http://www.heroquest.it/public/index.php?c=21&sid=0e158db0c127956418dbf78a8179b3b5 καθως και αλλα.

Αποσυνδεδεμένος Major_Goose

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: HOLY LAND
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 18, 2008, 07:17:04 πμ »
Για ρητινη κάθε είδους , ψάξε στην NEOTEX, εχει και υλικά για καλουπάρισμα σιλικόνες κ.λ.π. . Εγω χρησιμοποιώ πάντως την ρητίνη της PROCHIMA και ειναι πραγματικα πολύ υψηλής ποιότητας. Υπάρχει και η λεγόμενη οικοδομικη ρητίνη (γκρί χρώμα) αλλά έχει πολύ έντονη οσμή και είναι πολύ παχύρευστη και δεν μου χει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα για να ειμαι ειλικρινης . Βεβαια ειναι πολύ πιο φτηνή
Καιρός Γαρ Εγγύς !

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 18, 2008, 10:34:19 μμ »
Για ρητινη κάθε είδους , ψάξε στην NEOTEX, εχει και υλικά για καλουπάρισμα σιλικόνες κ.λ.π. . Εγω χρησιμοποιώ πάντως την ρητίνη της PROCHIMA και ειναι πραγματικα πολύ υψηλής ποιότητας. Υπάρχει και η λεγόμενη οικοδομικη ρητίνη (γκρί χρώμα) αλλά έχει πολύ έντονη οσμή και είναι πολύ παχύρευστη και δεν μου χει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα για να ειμαι ειλικρινης . Βεβαια ειναι πολύ πιο φτηνή

Mπορεις να μου πεις που μπορω να προμηθευτω την PROCHIMA και μια ενδεικτικη τιμη?

Ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος Major_Goose

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: HOLY LAND
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 19, 2008, 12:36:03 μμ »
Την Prochima μόνο με επαφή απευθείας με την εταιρεία απόσο ξέρω. Εγω όποτε πάω Ιταλία φέρνω 5-6 κιλά να περνάω μέχρι την επόμενη . Τώρα τιμή αν σου πώ ότι δεν θυμάμαι γιατί έχω να πάρω απο τον Μάρτη..all;a pr;epei narxetai kana 30ari to kilo νομίζω
Καιρός Γαρ Εγγύς !

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 19, 2008, 02:31:57 μμ »
Την Prochima μόνο με επαφή απευθείας με την εταιρεία απόσο ξέρω. Εγω όποτε πάω Ιταλία φέρνω 5-6 κιλά να περνάω μέχρι την επόμενη . Τώρα τιμή αν σου πώ ότι δεν θυμάμαι γιατί έχω να πάρω απο τον Μάρτη..all;a pr;epei narxetai kana 30ari to kilo νομίζω

Aυτο φοβομουν και εγω. Βρηκα στο ebay αλλα γυρευε ποσο θα παει με τα μεταφορικα εξαιτιας του βαρους. Υπαρχει καποια αλλη εναλλακτικη καλη μαρκα που να μπορω να την βρω εδω?

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 19, 2008, 05:21:03 μμ »
Παράθεση
Ενδιαφερον υλικο ακουγεται! Παρεχει ακριβεια? Και σε τι τιμες κυμαινεται?
Οσον αφορα ρητινη υπαρχει καποια προταση αντι του sintafoam? tο εχω βρει στο ebay αλλα θα με σκισουν στα μεταφορικα. Υπαρχει καποια αλλη μαρκα εδω στην ελλαδα και προπαντως σε λογικες ποσοτητες (δεν θελω να χυτευσω αγαλμα Laughing). Επισης κατα την μεθοδο καλουπιου σε δυο μερη, πως τοποθετουμε τους αεραγωγους? Καταλαβαινω την λογικη τους στον τροπο του Ιταλου. Μαλιστα ολες τις πληροφοριες τις εχει ανεβασει εδω http://www.heroquest.it/p...0c127956418dbf78a8179b3b5 καθως και αλλα.

Φιλε μου για τις ρητινες δεν μπορω να σε βοηθησω,γιατι ναι μεν ξερω πολυ καλες ρητινες αλλα η πιο φθηνη παει γυρω στα 60 ευρω τα 400 γρ..Οσον αφορα το αγγα-αγγαρ αν δεν κανω λαθος βγαινει περιπου στα 6 ευρω το κιλο.Η λεπτομερεια που σου δινει ειναι αυτη που σου χρειαζεται(για να καταλαβεις στην καθημερινοτητα χρησιμοποιουμε αυτο και σε καμμια πολυ extreme κατασταση βαζουμε τη σιλικονη που ανεφερες και εσυ.Και πιστεψε με οταν στη δουλεια μου λεμε extreme κατασταση εννουμε δεκατα η εκατοστα χιλιοστου).Και ο λογος που στο προτεινω ειναι οτι θα γλυτωσεις το κοψιμο του καλουπιου στα δυο,που οπως και να το κανουμε,αν δεν εχεις τον εξοπλισμο του ιταλου οδοντοτεχνιτη,δεν θα σου ειναι και παιχνιδακι,τουλαχιστον στην αρχη

Αποσυνδεδεμένος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΑΚΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΓΑΛΑΤΣΙ
    • http://WWW.e-KALFAKIS.GR
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 27, 2012, 12:30:29 μμ »
πρέπει να σας ενημερώσω ότι
το SINTAFOAM της PROCHIMA, που έχει άριστες ιδιότητες στην χύτευση (είναι πολύ ρευστό, δεν αφήνει φυσαλίδες αέρα, και αντιγράφει με πάσα λεπτομέρεια), υπάρχει στα καταστήματα ΚΑΛΦΑΚΗΣ.
Το μισό κιλό κοστίζει EUR 17,90 και το κιλό EUR 31,00. Όσο δηλαδή μας αναφέρει ποιο πάνω ένα Post ότι κοστίζει στην Ιταλία
STARFIGHTER

Tags: