Αποστολέας Θέμα: Χάραξη και σκιαγράφηση  (Αναγνώστηκε 2439 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Σκύρος
Χάραξη και σκιαγράφηση
« στις: Ιανουαρίου 28, 2010, 07:27:12 μμ »
Καλησπέρα παιδιά..
Θα ήθελα την βοήθεια σας στα παρακάτω τεχνικά πρόβληματα.Πως γίνεται η χάραξη του μοντέλου με τα χαρακτικά εργαλεία που κυκλοφορούν στο εμπόριο(πως είναι δυνατόν να χαράξουμε ευθεία πάνω σε κυρτές επιφάνειες) και πως γίνεται αυτή η σκιαγράφηση πάνω στην άτρακτο με τις λεπτές γραμμές που δίνει αυτή την απίστευτη αληθοφάνεια στο τελικό στάδιο?Μπόρει ο αερογράφος να κάνει τόσο μικρό σβήσιμο σε λεπτή γραμμή??Γενικότερα πως είναι δυνατόν μέσα σε μια παραλλαγή ghost πχ να αναπαραστήσουμε αυτές τις σκούρες γραμμές που είναι δεν είναι 1 χιλιοστό?? :roll:
Ευχαριστώ Μανώλης..

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
Απ: Χάραξη και σκιαγράφηση
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 28, 2010, 07:35:45 μμ »
Καλωσήρθες ::salut::
Για την επαναχάραξη πρέπει να φτιάξεις κάπως τον οδηγό του χαρακτικού εργαλείου. Η βασικότερη τεχνική είναι με ταινία ετικετογράφου, που βολεύει για τις ευθείες. Για πιο σύνθετα σχήματα, υπάρχουν εύκαμπτοι χάρακες με τετραγωνάκια, κυκλάκια, οβάλ, κυρτές γωνίες σε διάφορα μεγέθη. Φυσικά χαράζεις σιγά-σιγά με προσοχή και υπομονή ::icon_thumright::
Για τα περιγράμματα που λες, δεν ξέρω σε τι κλίμακα δουλεύεις (στις μικρές κλίμακες κινδυνεύεις να φύγεις out of scale αν προσπαθήσεις να αναπαραστήσεις πχ 1 εκατοστό σκίασης πραγματικού μεγέθους). Ας μας φωτίσουν και οι πιο τακτικοί χρήστες αερογράφου :mrgreen:
Ελπίζω να βιήθησα λίγο 8)

Φιλικά, Γιάννης
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 28, 2010, 08:06:08 μμ »
Kαλησπέρα και καλώς ήρθες στο forum μας.
Εαν κατάλαβα σωστά το δεύτερο ερώτημά σου, αναζήτησε στο forum με την μηχανή αναζήτησης του , πληροφορίες για  την τεχνική του wash.
Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης σου, η πρώτη σου κίνηση είναι να κατεβάσεις και να μελετήσεις το video οδηγό του απλού μοντελιστή, που παρέχεται απλόχερα από εδώ  :arrow: http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,10030.0.html
Σε κάποιο σημείο ο staticjim δείχνει ένα τρόπο για επαναχάραξη ευθύγραμμων τμημάτων. Αν θυμάμαι καλά, χρησιμοποιεί εύκαμπτους μεταλλικούς χάρακες για οδηγούς και το κλασσικό χαρακτικό εργαλέιο της olfa των 7 ευρώ. :arrow: http://www.dilmas.gr/handtools2.htm . Ο πιό φθηνός τρόπος είναι να προμηθευτείς χαρακτικό ακίδας για πλακάκια (3 ευρώ :?:) και την αυτοκόλλητη ταινία ετικετογράφου που αναφέρθηκε προηγουμένως, η οποία όμως θα σε δυσκολέψει σε επιφάνειες με μεγάλη καμπυλότητα. Στην παρακάτω φωτό καταστρέφω ένα μοντέλο υποβρύχιου. Μόλις έχω χαράξει με τα 3 & 4 χαρακτικά εργαλεία ακίδας μία μπουκάπορτα στο σημείο 1 και έχω κολλήσει εύκαμπτο μεταλλικό οδηγό με σχήματα για να χαράξω (τρομάρα μου) τις θυρίδες των τορπιλοσωλήνων.

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 29, 2010, 08:30:12 πμ »
Ευχαριστώ ramfighter.Bρηκα τα αρχεία και θα τα μελετησω μολις βρω ευκαιρια.Εχω το F-16 της Tamyia στην 1:32 οποτε καταλαβαινεις πως θελω να γινει καποια στιγμη..:-))

Αποσυνδεδεμένος kido

• Χριστόδουλος Κυδωνιεύς IPMS Newbie 1294
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: κ. Πατήσια
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 08, 2010, 03:02:53 μμ »
Καλησπέρα και απο εμένα,

Μπορείς να δεις αναλυτικά στα βιντακια εδώ

http://www.youtube.com/watch?v=D3kpnVDcaS8

και επίσης ρίξε και μια ματιά στα παρόμοια βίντεο που θα σου ανοίξουν στο δεξί τμήμα της οθόνης. Δε ξερω αν θα ε βοηθήσουν, εμένα πάντως με το viggen με βοήθησαν πάρα πολύ, σε συνδυασμό βέβαια με το scribing tool της hasegawa.

Θέλει όμως πολύ υπομονή, σταθερό χέρι και το μυστικό είναι να μη το πατάς πολύ και να γίνεται βαθια η γράμμωση, καλύτερα ελαφριά και πολλές φορές μέχρι να πετυχεις το βάθος που θέλεις και εννοείται πως πειραματίζεσαι πρώτα σε παλιό μοντέλο.

Καλή τύχη και ανέβασε φωτό να δούμε!!!! ::salut::
The world is full of kings and queens who blind you eyes and steal you dreams is HEAVEN AND HELL

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 08, 2010, 03:15:05 μμ »
Εξαιρετικό βιντεο Indy και πολυ διαφωτιστικό.. .Μόλις κάνω κάτι καλό θα ανέβουν και τα ανάλογα στοιχεία προς σχολίασμο ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 08, 2010, 03:25:00 μμ »
 :oops: :oops: :oops: Τα credits για το βιντεάκι μήπως πρέπει να πάνε στον kido? :mrgreen: ::icon_thumright:: ::salut::
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 08, 2010, 03:27:30 μμ »
Χα χα 'ερε βιασύνη τι κάνεις ...σωστοοος...

Αποσυνδεδεμένος kido

• Χριστόδουλος Κυδωνιεύς IPMS Newbie 1294
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: κ. Πατήσια
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 08, 2010, 03:52:34 μμ »
Για αυτό είναι τα forums!!!!!! To Viggen μου είχε βγάλει τα μάτια και είχα σαρώσει το youtube, θα βρείς αρκετά videos βάζοντας στο search models και scribing, θα σου βγάλει αρκετά πραγματάκια....ααα θα σου βγάλει και κάτι.....19 χρονά μοντελάκια αλλά αυτά δεν είναι για χάραγμα... :mrgreen:
The world is full of kings and queens who blind you eyes and steal you dreams is HEAVEN AND HELL

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 08, 2010, 04:03:28 μμ »
Ευχαριστώ παιδιά θα τα κοιτάξω όλα.Η ειρωνία της τύχης είναι ότι έχω απ τα 16 μου στον μοντελισμό και  25 μοντέλα και δυστηχώς μόνο τα 2 είναι σωστα φτιαγμένα.Τα υπόλοιπα στην γραμμή αναπαλαίωσης πλέον..Τώρα λοιπόν στα 32 μου καταλαβαίνω την απορία μου γιατι δεν μου άρεσαν τότε όταν τα έφτιαχνα μικρός.Mε κόλλα UHU 1 κοπίδι ένα κόφτη και λίγο γυαλόχαρτο για τοίχους χα χα..Αξέχαστες στιγμές..Όσο ζείς μαθαίνεις..:-))