Αποστολέας Θέμα: Φωτισμός για Μακέτες  (Αναγνώστηκε 4723 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nik

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
Φωτισμός για Μακέτες
« στις: Οκτωβρίου 28, 2008, 07:58:10 μμ »
Εχω μια μακετα με συστημα roco. Ενα χωριο που εχω δημιουργησει θελω να το φωτισω. Εχω πέρει φωτα πόλης και θελω να ρωτησω πως θα τα κανω να αναψουν, εκτος βεβαια απο το να τα συνδεσω με μπαταρια. Υπάρχει καποιο εξαρτημα απο την roco που να προσαρμοζεις τα καλωδια απο τα φωτα και με καποιο κουμπι να αναβουν..Αν ξερει καποιος να μου πει ποια ειναι τα εξαρτηματα και πως συνδεωνται..

Αποσυνδεδεμένος dimelsec

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ταμπουρια και αμφιαλη
Απ: Φωτισμός για Μακέτες
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 29, 2008, 03:51:58 μμ »
για σου νικ. τα φωτα που εχεις παρει ειναι λαμπακια 12v η led?

Αποσυνδεδεμένος nik

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 29, 2008, 03:57:09 μμ »
για σου κια παλι dimelsec. Τα εχω παρει απο καναδα και πισω λενε 14-16v.Πρεπει να εχουν μια ψυκτρα για λαμπα και στο κατω μερος καταληγουν 2 καλωδια

Αποσυνδεδεμένος dimelsec

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 29, 2008, 04:05:06 μμ »
δεν μπορω να καταλαβω ετσι. αν ειναι λαμπακια ψειρες μπορεις να τα τροφοδοτηςεις με 12v τροφοδοτικο αν ειναι led θελουν μια αντισταση απο 660Ω εως 1κΩ αν παλι θες να αναβουν ψηφιακα υπαρχουν decoder με επαφες rele

Αποσυνδεδεμένος nik

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 29, 2008, 04:09:11 μμ »
αυτο ακριβως θελω να αναβουν ψηφιακα. Αν ξερεις να μου πεις ποια εξαρτηματα απαιτουνται για αυτό

Αποσυνδεδεμένος dimelsec

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 29, 2008, 04:25:50 μμ »
εχει η esu decoder me rele επισης της roco νομιζω ειναι το 10777 που αναβει και τα φαναρια μετα μπορεις να παρεις ενα σκετο decoder για μηχανη να το προγραμματισεις και να συνδεσεις μονο τα καλωδια που αναβουν τα φωτα μηχανης αλλα αυτο ειναι περιπλοκο για σενα νομιζω γιατι θελει προσοχη στην κατασκευη και τη συνδεσμολογια επισης πρεπει να ξερειις τι καταναλωσεις εχεις

Αποσυνδεδεμένος dvamv

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 23, 2009, 09:06:28 πμ »
Για να μην  ανοιγω καινουργιο θεμα θα ηθελα να ρωτησω το εξης σχετικά με τον φωτισμό μακετας

Πηρα τα viessmann 60701 (λάμπα για πάρκο http://www.viessmann-modell.com/pdf/6XXX1.pdf) και στις οδηγίες αναφέρει 14-16 v dc η αν το συνδέσεις σε ac πρέπει να πάρεις ένα powermodul 5215 για να μην κάνει flickering

Εάν πάρω ρεύμα απο το τροφοδοτικό των γραμμών του τραίνου που είναι 18v ανάβει κανονικά. Αρα με το 5215 ειμαι οκ ή πρέπει να πάρω και τροφοδοτικό 16v απ ότι βλέπω είναι ακριβούτσικα ?

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 23, 2009, 09:55:10 πμ »
Καλή μέρα dvamv,

καλό είναι να χρησιμοποιήσεις έναν ξεχωριστό μετασχηματιστή για τους φωτισμούς.

Οι διαφορές στην τάση 14 έως και 18 V δεν έχουν δραματική επίπτωση στα λαμπάκια.Απλά ένα λαμπάκι με νήμα πυρακτώσεως , που δουλεύει μόνιμα στα όριά του (18 V ) ,θα είναι πολύ φωτεινό αλλά θα σου κρατήσει λιγότερο, ενώ στα 14V το αντίθετο.
Γι' αυτό σου συνιστώ την μέση λύση.

Σε οποιδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών, θα μπορέσεις να αγοράσεις έναν μετασχηματιστή 14-16v dc τάση και 0.5 - 1 Α ένταση με κόστος (6-8 ευρώ), υπό την προυπόθεση ότι θα ηλεκτροδοτείς με αυτόν μέχρι 6-8 λαμπάκια.
Απλά τόνισέ τους να είναι συνεχούς ρεύματος (DC) και ,εάν υπάρχουν, να είναι και σταθεροποιημένοι (λίγο ακριβότεροι).
Εάν χρειάζεται να ηλεκτροδοτήσεις περισσότερα λαμπάκια (φώτα, φανάρια κλπ) , ζήτα μετασχηματιστή μεγαλύτερης έντασης (Αμπεράζ).

ʼλλες λύσεις είναι να πάρεις έναν AC {(πρακτικά όλοι οι μετασχηματιστές δίνουν εναλλασσόμενο (AC) στο δευτερεύον πηνίο (στην έξοδό τους)} και να του βάλεις ανόρθωση για να γίνει DC (χρειάζεται κάποιες τεχνικές γνώσεις) και η ύστατη να πάρεις το power module , αποδεχόμενος ,ότι θα σε μαδήσουν.....

Να είσαι καλά,

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος dvamv

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 23, 2009, 10:40:53 πμ »
Ναι εχεις δίκιο

Εψαξα στην αποθήκη και βρήκα ένα τροφοδοτικο 12V 2A σταθεροποιημένο και σίγουρα πάιζει πολύ καλύτερα

Θέλω να συνδέσω το πολύ 10 λαμπάκια.Να το κρατήσω ή να πάρω 14-16V ??.......

Eυχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 23, 2009, 10:57:37 πμ »
Εάν δεν κάνουν τα λαμπάκια αυτό το "υποκίτρινο" φως (λόγω της χαμηλής τάσης) ή σ' ευχαριστεί όπως φαίνεται , τότε είσαι μια χαρά!

Αποσυνδεδεμένος dvamv

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 23, 2009, 12:06:30 μμ »
ok

ευχαριστώ θερμά για την βοήθεια

Δήμος

Tags: