Φίλοι μου καλησπέρα,
Μετά απο αρκετό καιρό η συνέχεια του διοράματος της "Πτώσης της Ακρας"
Μετά τη βάση σειρά έχουν οι φιγούρες. Χρησιμοποιήθηκαν τα σετ απο διαφορες εταιρείες Italeri, Strellets, Mars,Caesar miniatures, Hat, με θέματα σχετικά με το μεσαιωνα και τις Σταυροφορίες.
Οπως ανέφερα παλιότερα, το έναυσμα για το συγκεριμένο διόραμα ήταν μια σκηνή απο τον πιο κάτω πίνακα οπου οι Σταυροφόροι μάχονται απελπισμένα πάνω στα χαλάσματα του γκρεμισμένου τείχους της Ακρας:

Για να αναπαραστήσω (το κατα δύναμην βεβαια) τον σταυροφόρο που βρίσκεται σε πρώτο πλανο στον πίνακα χρησιμοποίησα αυτη τη φιγούρα

Της έκοψα χέρια, πόδια, κορμό, μεση κλπ έβαλα λεπτό συρμα στις κλειδώσεις το οποίο κάλυψα με στοκο (και εποξικό αλλα και απλό), άλλαξα τη σταση των χεριών και των ποδιών αφαίρεσα το σπαθι της αρχικης και έφτιαξα με εποξικο στόκο ενα ρόπαλο και έφτασα στο πιο κάτω αποτέλεσμα:

Με ανάλογο τρόπο μετέτρεψα τις στάσεις πάρα πολλων ιδιων φιγουρών που ηπήρχαν στα κουτιά που θα τοποθετηθούν στο διόραμα έτσι ώστε να μοιάζουν διαφορετικές.
Η χρήση δεκάδων μικροσκοπικών φιγουρών είναι πραγματικός πονοκέφαλος και δεν είναι καθόλου ευκολο να βρεις τις θέσεις οπου θα τοποθετηθούν ωστε να έχουν μια αλληλουχία μεταξύ τους και σωστή σκηνοθεσία.
Η μετατροπή τους λοιπόν είναι μια πολύ επίπονη και δύσκολη διαδικασία (που διαρκεί ηδη αρκετους μηνες) αλλα ταυτόχρονα είναι και εξίσου συναρπαστική γιατί τα περιθόρια που εχεις να φτιάξεις διάφορες στάσεις είναι απεριόριστα αρκεί να υπαρχει φαντασία και μεράκι.
Ενα ακόμα πρόβλημα και πολύ βασικό έιναι το πλαστικό απο το οποίο είναι φτιαγμένες, το οπόιο δεν κολλάει με την υγρή κόλλα που χρησιμοποιύμε στο μοντελισμοό, αλλα ούτε η κυανοακρυλική φέρνει αποτέλεσμα.
Ο καλύτερος τρόπος για να κολλησεις φιγούρες απο τέτοιο πλαστικό έιναι το κολλητήρι.
Εγώ χρησιμοποιώ ένα της Ersa των 25W με μυτερή μυτη. Το κολλητήρι φέρνει καλά αποτελέσματα αλλά θέλει πολυ προσοχή γιατι λιώνει πολυ ευκολα το πλαστικό και μπορεί να καταστρέψει τη φιγούρα. Ενα άλλο υλικό που χρησιμοποιώ είναι λεπτό συρμα το οποίο το χώνω αναμεσα στις ενώσεις (στις κλειδωσεις των χεριων ποδιων στο κεφαλι κλπ) ωστε αυτά να συγρατούνται καλύτερα. Ακόμα, χρησιμοποιώ στοκο στις ενώσεις, αλλα και κυανοακρυλική κολα σε κάποιες περιπτώσεις.
Κάποια συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχω, κατά περίσταση χρησημοποιώ όλα ή καποια απο αυτά που ανέφερα πιό πάνω.
Οι πιό κάτω φωτό είναι μερικές μονο φωτό που κατάφερα να τραβήξω κατα τη μακρόχρονη διαρκεια της αλλαγής των στασεων.
Αλλαγή στασης μεμονομένης φιγούραςΗ αρχική φιγούρα ενός μουσουλμάνου...

Κόψιμο, ράψιμο...

Μερικές ...εκδοχες της

Το ίδιο και αυτή
Η αρχική...

..και μερικές εκδοχές της...

Συνδιασμός φιγουρώνΔύο απο τις αρχικές, ένας μουσουλμάνος καβαλάρης (italleri) και ένας τοξότης (Hat)...

Κόψιμο αλλαγή στασεων και κόλλημα με κολητήρι

Το τελικό αποτέλεσμα: Ενωσα το κάτω μέρος του τοξότη με το άνω μέρος του καβαλάρη, του άλλαξα το δεξι του χέρι, και έφτιαξα μια καινουρια φιγούρα (δεξια). Με τα χέρια του τοξότη και τον κορμό μιας τρίτης φιγούρας έφτιαξα την άλλη φιγούρα ενος σκοτωμένου (αριστερά)

Αυτά προς το παρόν φίλοι μου.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας έιναι ευπρόσδεκτα.