Με την ευκολία χρήσης του και την ταχύτητά του ΟΚ.
Από συστολή και διαστολή,πως τα πάει? Μήπως με τον καιρό ξεραίνεται και μαζεύει?
Η συμπεριφορά του στα χρώματα και τα βερνίκια,πως είναι? Μήπως τα επηρεάζει με το πέρασμα του χρόνου?
Πρακτικα μιλωντας θα πω οτι στα μοντελα που το εχω χρησιμοποιησει μεσα σε δυο χρονια δεν εχω παρατηρησει καποια διφοροποιηση.Επισης σε καποια κερινα δοντακια που μου εχουν ξεμεινει απο τη σχολη,εδω και δεκα χρονια δεν παρατηρω κανενα ραγισμα η κατι που να με προβληματιζει.
Θεωρητικα μιλωντας υπαρχουν δυο ειδων συστολες διαστολες.η γραμμικη και η κατ΄ογκο.Η πρωτη δε μας ενδιαφερει εδω, η δευτερη παρατηρειται σε δυο εκδοχες.Η τηξης-πηξης και η μεταβολης θερμοκρασιας που αλλαζει την ταχυτητα κινησης των μοριων ενος υλικου.Οσον αφορα την πρωτη οτι διαφοροποιηση εχουμε κατα τη τηξη η πηξη,γινεται αντιληπτη εκεινη την ωρα αφου το κερι λιωνει και ξανασκληραινει σε δευτερολεπτα.Αρα αυτη την προσπερναμε.Οσο για τη δευτερη το φαινομενο γινεται πιο εντονο οταν η θερμοκρασια φτανει στα ορια λιωσιματος και παγωματος ενος υλικου.Το οριο κρυσταλλοποιησης δεν το γνωριζω αλλα πιστεψε με ειναι πολλους βαθμους κατω απο το μηδεν.Το οριο τηξης ειναι πανω απο 90 βαθμους.Οποτε στις θερμοκρασιες περιβαλλοντος δεν εχουμε σοβαρες διαφοροποιησεις.τι εννοω με το σοβαρες?Τα ποσοστα διαστολης των οδοντιατρικων υλικων ειναι περιπου απο 0,05%-0,3% σε συνθηκες περιβαλλοντος.Οποτε σε ενα μοντελιστικο κενο παχους 1 χιλ. καταλαβαινεις οτι η διαστολή δεν προκαλεί πρόβλημα.
τωρα για το αν ξεραίνεται το κερί δεν είναι υδρόφιλο υλικό δηλαδή δεν απορροφά υγρασία άρα και δεν αποβάλλει. αυτό το κάνει αδιάβροχο υλικό με συνέπεια να μην επηρεάζεται απο χρώματα ή βερνίκια.
και τώρα ουσιαστικά μιλώντας μήπως ξέρουμε τι θα γίνει με το στόκο μετά απο είκοσι χρόνια;; μήπως οι χαλκομανίες παλιώσουν πιο γρήγορα απο το κερί;; ή ίσως το άσπρο σμάλτο κιτρινίσει ακόμη πιο γρήγορα;; δεν μπορώ να σου πω σίγουρα τι θα γίνει μετά απο δέκα χρόνια, να μην σε πάρω στο λαιμό μου αλλά οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.