Αποστολέας Θέμα: Sturmdivision Rhodos  (Αναγνώστηκε 31590 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ρόδος
  • Four Stroke Force
    • zb00p
Sturmdivision Rhodos
« στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 06:26:05 μμ »
Με βαση τις παρακάτω φωτογραφίες:
http://forum.axishistory.com/download/file.php?id=203716

Click to see the original size.

και τα στοιχεία από εδώ:
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=50&t=147722

σκοπεύω να κάνω ένα διόραμα με τα 4άρια έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Το σχέδιο είναι για δύο ή τρία 4άρια, τα οποία είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι Ausf G και όχι Ausf H.
Το πρόβλημα μου είναι διπλό. Θέλω να παίξω μπάλα και με ένα StuG, τα οποία ήταν μέρος της Sturmdivision Rhodos, αλλά δεν μπορώ να βρώ περισσότερα στοιχεία, όσον αφορά τον τύπο τους, το μόνο που ξέρω είναι ότι είχαν το πυροβόλο των 7.5εκ. Το άλλο πρόβλημα είναι το χρώμα τους, στις φωτογραφίες είναι σίγουρα μονόχρωμα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι γκρί ή sand, αν και το 1943 που ήρθαν στη Ρόδο, μάλλον sand ήταν.

Όποια βοήθεια, θα ήταν ευπρόσδεκτη!

Χρήστος

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
Απ: Sturmdivision Rhodos
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2012, 11:39:58 μμ »
Tα Panzer IV ηταν ausf G οπως και τα Stug III.To χρωμα τους ηταν το κλασσικο dunkelgelb (dark yellow).Κατα καιρους εχουν εμφανιστει φωτογραφιες τους σε σελιδες του Facebook προερχομενες απο το Ε-Bay.Noμιζω παντως πως ειχε γινει και σχετικη συζητηση παλαιοτερα στο forum.Ψαξτο κι αν δε βρεις κατι ή να σε βοηθησει καποιος συνforumιτης,θα δω τι μπορω να κανω...  :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 01:26:00 πμ »
Κατά τη γνώμη μου οραματίζεσαι ένα πολύ φιλόδοξο διόραμα αλλά σου εύχομαι να το κάνεις και να το τελειώσεις όπως το φαντάζεσαι και ακόμα καλύτερο.

Τα Pz.Kpfw.IV στις φωτογραφίες είναι όντως "late Ausf. G". Τα ομοιοματικά τα προσέθεσα γιατί ο όρος "late" χρησιμοποιείται κατ'ανάγκη, αφού διαθέτουν μεικτά χαρακτηριστικά των τύπων "G" και "H" σε μια περίοδο εισαγωγής νέων χαρακτηριστικών στην παραγωγή (π.χ. μονή θυρίδα διοικητού, ασπίδια στον πύργο, πρόσθετη βιδωτή θωράκιση στο πήγμα, κλπ.).

Για τα Stug III δεν έχω φωτογραφίες (αν και θα κοιτάξω γιατί θυμάμαι ότι ίσως κάτι να υπάρχει) αλλά θα πρέπει να ήταν Ausf. G (μάλλον "πρώιμα") αλλά και λίγα StuH III (με πυροβόλο των 105χιλ.)

Όσον αφορά τον χρωματισμό τους, ούτε γκρι, ούτε αμμώδες, αλλά το γνωστό σκούρο κίτρινο (Dunkelgelb). Κατά πάσα πιθανότητα χωρίς άλλο χρώμα παραλλαγής.

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Four Stroke Force
    • zb00p
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 06:34:59 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ φιλόδοξο το εγχείρημα, αλλά έχω τη δυνατότητα να μελετήσω και να φωτογραφίσω τα τείχη με την ησυχία μου (ώστε οι διαστάσεις να είναι ρεαλιστικές) και έχω και ένα κρυφό όπλο, τον πεθερό μου, που είναι συντηρητής αρχαιοτήτων και θα με βοηθήσει κυρίως στην κατασκευή των τειχών και γενικώς του περιβάλλοντος, αφού οι γνώσεις του και οι ικανότητες του γύρω από τέτοιες λεπτοδουλειές, είναι ανεκτίμητες :)

Όσον αφορά τα οχήματα που υπήρχαν στη Ρόδο:
-----Rhodes Panzer Battalion
----------Staff Company (3 Pz III K tanks)
----------1st Sturmgeschütz Company (13 75mm StuG & 3 105mm StuG)
----------2nd Panzer Company (15 Pz IV Tanks)
----------3rd Panzerjäger Company (10 75mm PAK 40)

Είχε 15 Pz IV, 13 StuG και 3 StuH (αν δεν κάνω λάθος, δεν υπήρχε StuG με 105χιλ πυροβόλο)

Επίσης, έχω ήδη ένα Pz IV F2 και σκέφτομαι να του κοτσάρω ασπίδια και να γίνει αυτό το τρίτο τεσσάρι του διοράματος. Βέβαια, το μείζον ζήτημα είναι αυτό του χώρου και φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από τις ομοιότητες/διαφορές που ενδέχεται να έχει το F2 με τα δύο G που θα αγοράσω. Το θετικό είναι ότι έχω βρεί και Pz IV Ausf G και StuG III G early, μετά από πολύ κόπο και ψάξιμο. Θα μπορούσα να τη βγάλω φτηνιάρικα με τπτ tamiya και academy, αλλά βρήκα dragon σε καλή τιμούλα, οπότε δεν μπόρεσα να αντισταθώ!

Όσον αφορά το ebay, βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον:

78) Schwerer Panzerspähwagen Sd.Kfz. 233 (Stummel) Pz.Aufkl .Abt.999 Rhodes (Greece) - 1943

The 999. Afrika Division was organized originally on October 6, 1942, in the town of Heuberg as a brigade; a few months later, in February 1943, she grew and became a division. Due to delays in the Organization, the Pz.Aufkl.Abt. 999 one of its operational units - was not sent to Tunisia with the rest of the division. This armoured reconnaissance battalion was sent to Greece to Rhodes to incorporate the Sturm-Division "Rhodes". Its vehicles, painted according to the regulations of 1942 for North Africa, were dotted with patches of color Grau RAL 7027 Braun RAL 8020 color. On the sides, they wore animal or cities names painted stencilled in white; This shielded, for example, was named "Panther". The Divisional emblem, a V on a horizontal bar, was painted in white on the front and rear. On the tactical symbol of this recognition unit, he was painted stencilled on the front plate and the rear part of the sides.

Σαν να είχε πολύ πράμα η Ρόδος :)

Χρήστος

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 07:12:41 μμ »
Εχω ηδη προσπαθησει να ερθω σε επαφη με γνωστο μου που ειναι συλλεκτης φωτογραφιων του Β'Π.Π. και διαθετει σιγουρα υλικο για την Sturmdivision Rhodos οποτε κανε λιγο υπομονη  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 08:56:40 μμ »
Χρήστο υπερενθουσιάζεσαι επικίνδυνα και θα χάσεις τον μπούσουλα...συμμαζέψου και συγκεντρώσου!  ::glossa:: (όχι ότι δεν το παθαίνουμε και άλλοι αυτό)

Για το F(2) που έχεις (στην ουσία πρόκειται για πρώιμο G) χρειάζεται εκτός από ασπίδια στον πυργίσκο και μερικές ακόμα μικρο-προσθήκες & αλλαγές, όπως εκτοξευτές καπνογόνων, θυρίδα διοικητή, επιπλέον θωράκιση, μακρύτερο πυροβόλο (L/48) με "διπλό" φλογοκρύπτη, κλπ. Εξαρτάται κιολας από ποιό κιτ έχεις, το Italeri ή το Dragon.

Σημειωτέον ότι το Stug III G (early) της Tamiya εξακολουθεί να είναι ένα "τιμιότατο" κιτ για το κόστος του, αλλά αφού έχεις ήδη τα κιτ που θα χρειαστείς έχεις κάνει ήδη την καλή αρχή.

Το Sd.Kfz. 233 που είδες στο ebay είναι φυσικά έτοιμο συλλεκτικό "παιχνίδι" και θα πρέπει να κάνεις λίγη (ελπίζω) υπομονή μέχρι να το κυκλοφορήσει η Bronco που το ανακοίνωσε ήδη αλλά και η AFV Club που πιστεύω ότι θα το κάνει και αυτή στο μέλλον.

Μέχρι τότε μπορείς να ασχοληθείς και με ένα Sd.Kfz. 222 όπως αυτό:  (Αλλά να μη σε "ξεσηκώνω" κι εγώ :mrgreen:)

(Από το πολύ καλό site του Akira Takiguchi : http://www.history.jp/wehrmacht/ )

Είναι καλό και υπερ-χρήσιμο που θα έχεις τέτοια βοήθεια για το στήσιμο και την κατασκευή του περιβάλλοντος του διοράματος (διαστάσεις και κατασκευή τειχών κλπ.)

Γενικότερα για τη Sturmdivision Rhodos και τους λοιπούς σχηματισμούς, όπως η 999. υπάρχουν διάφορες πηγές και συζητήσεις και στα ξένα fora αλλά και αυτό που παρέθεσες ως βάση είναι αρκετό μάλλον γι'αυτό που θες να αναπαραστήσεις. Το μόνο που δεν ξέρω αν θα "στέκει" είναι η ταυτόχρονη παρουσία 2 Pz.IV και ενός Stug.III στο ίδιο σημείο. Αν πρόκειται να βάλεις και φιγούρες, ίσως τα 2 άρματα να είναι αρκετά.

Τέλος, αν σκέφτεσαι να βάλεις και διάφορα αξεσουάρ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το εξώφυλλο της τοπικής γερμανικής εφημερίδας, σε σμίκρυνση :

(Από το wehrmacht-awards.com)

Αποσυνδεδεμένος Κωστας Τσιγαριδας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: farwest
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 09:40:01 μμ »
Η Sturmdivision Rhodos ειχε  Stug III F  οπως και G early  απο φωτογραφιες που βρηκα στην σπανια συλλεκτικη εκδοση των εκδοσεων Περισκοπειο ... Στρ.Ιστορια Special τευχος 3  στην σελιδες 5 και 7. 

Αυτα της εκδοσης  F ειχαν ..(οπως εχεις το αρμα φατσα-φατσα ) στην εμπρος ΔΕΞΙΑ πλαγια θωρακιση  το σημα της μοναδας (τεκτονικος σταυρος) ...σε αντιθεση με τα της εκδοσης G που το ειχαν στην αριστερι μερια. 

Την συγνωμημου γιατι δεν μπορω να σκαναρω - φωτογραφησω...λογω κουλαμαρας και παλαιολιθικης τεχνολογιας.

Μερικες πηγες που μπορει να σε πληροφορησουν ειναι ...   

http://www.axishistory.com/index.php?id=10651

http://sturmvogel.orbat.com/stug.html#200

http://www.maparchive.ru/division/part15/Sturm-Division%20Rhodos.pdf

http://www.feldgrau.net/forum/viewtopic.php?f=24&t=10641

http://armyuniform.ucoz.com/index/podrazdelenija_sturmgeschutz/0-29

http://stugiii.com/stugunits/heerunits.html   
-----------------------------------------------------------------------

Τωρα κατι αλλο που με παραξενεψε ειναι αυτο ακριβως το σημειο ...

..δεν μπορω να καταλαβω τι χρωμα ειναι στο υποστρωμα με τα νουμερα....μοιαζει να εχει φρεσκοβαφτει ολο το αρμα με αρκετα ανοιχτοχρωμη αποχρωση και να εχει μασκαριστει το συνγκεκριμμενο σημειο για να μην βαφτουν τα νουμερα ... αποτελεσμα ειναι αυτη η διχρωμεια ... ΑΛΛΑ τι χρωμα ειναι αυτο το σκουρο δεν μπορω να καταλαβω  ::dontknow::  Στα υπολοιπα PzIV της μοναδας τα νουμερα ειναι βαμμενα πανω απο την τελικη αποχρωση ...αυτο εδω ειναι αρκετα διαφορετικο .....
 ----------------------
Να προσθεσω επισης οτι τα PzIV ειναι του Pz.rgt 25

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Four Stroke Force
    • zb00p
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 11, 2012, 10:14:08 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τη βοήθεια!

Με βάση τις φωτογρφίες, τα τεσσάρια δεν πρέπει να εμφανίστηκαν μαζί έξω από τα τείχη της Ρόδου και οι φωτογραφίες με τα τεσσάρια μάλλον απεικονίζουν την αποβίβαση τους στο λιμάνι της Ρόδου και την πορεία τους πρός το κέντρο της πόλης.

Αρχικά, ήθελα να κάνω ολόκληρο κονβόι, αλλά ήταν υπερβολικό αυτό που σκεφτόμουν, οπότε κατέληξα στα δύο τεσσάρια και το ένα stug και θα τα συνοδεύσω με μερικές φιγούρες (ο αριθμός θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα μπορέσω να τις βάψω σωστά).

Τα μοντέλα δεν τα έχω αγοράσει, προς το παρόν απλά πιάνουν χώρο στα bookmarks μου :(

Χρήστος

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2012, 03:07:47 μμ »
Tο Stug III Ausf F8 κυκλοφορει απο τη DML στη παλια σειρα της εταιρειας.
Το μεραρχιοσημο περιγραφεται καλυτερα ως "Σταυρος της Μαλτας",εμβλημα του Ταγματος των Ιπποτων του Αγιου Ιωαννη,παλαι ποτε κυριαρχων της Δωδεκανησου.

Φωτο απο το αρχειο του κου Μιλτιαδη Δημητριαδη:

::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Four Stroke Force
    • zb00p
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2012, 05:58:19 μμ »
Σε ευχαριστώ πολύ, την φωτογραφία με τα 8άτροχα δεν την είχα ξαναδεί και απο ότι φαίνεται είχε και τους δύο τύπους και τα αρχικά με το μικρό πυροβόλο αλλά και τις μεταγενέστερες εκδόσεις με το "αποσυρθέν" πυροβόλο από τα πρώιμα StuG (ή μήπως δεν βλέπω καλά και απλά λείπει τελείως ο πύργος?). Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά αυτά έχω διαβάσει μέσες άκρες, όσον αφορά τα 8άτροχα στη Ρόδο.

Χρήστος

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2012, 01:26:05 πμ »
Kαλα βλεπεις.Το αριστερο ειναι sdkfz 232 rad και το δεξι sdkfz 233 με το L/24  :wink:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2012, 03:26:09 πμ »
Aπο ιταλικο site με αυτη τη περιγραφη:"Cannone d'assalto semovente tedesco nei pressi  di Rodi  ".Δυστυχως δεν ομιλω την Ιταλικην  ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Four Stroke Force
    • zb00p
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 13, 2012, 07:45:11 πμ »
Γερμανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο κοντά στη Ρόδο.

Το συμπέρασμα είναι (τουλάχιστον όσο φαίνονται στις φωτογραφίες) ότι και τα τεσσάρια και τα stug ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση εμφανισιακά.
Επίσης, τα ασπίδια στο stug, μου λύνουν τα χέρια, γιατί αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα σε ένα F/8 και ένα G, οπότε θα χτυπήσω το G που έρχεται πακέτο με τα ασπίδια!

Η συνεισφορά σου είναι πολύτιμη και για ακόμα μια φορά, σε ευχαριστώ πολύ!

Χρήστος

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 01:34:54 μμ »
Tιποτα φιλε μου,γι αυτο το σκοπο υπαρχει το forum  :wink:

Απο το αρχειο το κου Μιλτιαδη Δημητριαδη (μεσα υπαρχει και η "ιταλικη" φωτο που ανεβασα παραπανω):

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Four Stroke Force
    • zb00p
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 02:31:44 μμ »
Τέλεια!

Οι φωτογραφίες τοποθετούν τα StuG στον ίδιο χώρο με τα Pz IV και παρόλο που δεν είναι "παντρεμένα" σε κάποια φωτογραφία, το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα τεσσάρια βρίσκεται εμπρός πιο μετά από το σημείο που βρίσκονται τα StuG. Αρχικά, ήθελα να κάνω την υπόθεση ότι πρώτα βγήκαν τα τεσσάρια και ακολούθησαν τα stug, αλλά με βάση τις παρακάτω φωτογραφίες:

παρατηρώ ότι στη φώτο με τα stug έχει ένα φορτηγό παρκαρισμένο δίπλα στον πύργο, ενώ στην φώτο με τα τεσσάρια, έχει παρκαρισμένο στο ίδιο σημείο ένα τεσσάρι. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι εντόπισα τρείς εκδόσεις StuG, μια με φουλ ασπίδια, μια χωρίς ασπίδια και χωρίς πολυβόλο και ένα διοικητικό (υποθέτω, αλλά έχει τις ίδιες κεραίες με το Jagdpanther Command που έχω φτιάξει :) )

Επίσης, μόλις ολοκλήρωσα και την αγορά...

1 x    Tamiya 1/35 German Tank Crew at Rest
2 x    Dragon 1/35 Panzer IV Ausf. G Apr-May 1943 Production
1 x    MiniArt 1/35 German SPG Crew Riders
1 x    Dragon 1/35 Wehrmacht Infantry Barbarossa 1941
1 x   Dragon 1/35 StuG III Ausf G early w/ Schurzen

Αναμένεται καυτός χειμώνας. Α ναι, και να τελειώσω τον Βασιλιά Τίγρη. Κάνω υπομονή να σχολάσω από την βραδινή δουλειά για να έχω περισσότερο χρόνο, καταραμένα ξενοδοχεία μου έχετε φάει τις νύχτες!!!

Χρήστος

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 04:07:14 μμ »
Μπράβο Κώστα, να'σαι καλά! Τόσες φορές έχουμε τις έντυπες πηγές στα πόδια ή μάλλον στα χέρια μας και δεν το θυμόμαστε. Το άρθρο είναι του Γιάννη Τερνιώτη και όλες οι φωτογραφίες αναρτώνται μόνον για συζήτηση.

Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.
Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.
Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.

Με τη σειρά έχουμε τη φόρτωση των αρμάτων στον Πειραιά, την άφιξή τους στη Ρόδο, τα Sturmgeschütze (2 F/8 και ένα G), ένα πλάνο απόδοσης τιμών/επιθεώρησης με ενδιαφέρον στις στολές ("αρματικές") και τέλος τα εμβλήματα της Μεραρχίας (με τον Μαλτέζικο Σταυρό), της πυροβολαρχίας πυροβόλων εφόδου με τον φοίνικα κλπ. και τέλος ένα έμβλημα σε κάλυμμα κινητήρα ενός Ju-52.

Ενώ οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο "Sturmgeschütze - Die Panzer der Infanterie" των F.Kurowski  & G.Tornau. Μόνο για αυτή που απεικονίζει το πλήρωμα του Stug με τις μαύρες στολές διατηρώ κάποιους ενδοιασμούς, ακριβώς λόγω των τόσο διαφορετικών ρούχων σε αντίθεση με όλες τις άλλες διαθέσιμες φωτογραφίες.
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Sturmgeschütze F(/8) όπου στο πήγμα φαίνονται τα σημεία πρόσδεσης των συρματόσχοινων έλξης όπως ήταν στην έκδοση F αλλά λείπουν οι φανοί πορείας, που έχουν αντικατασταθεί από μονό Φως Notek στο κέντρο του πήγματος. Διαφορά ενδεχομένως να υπάρχει και στα πυροβόλα (L/43 για τα Ausf.F και L/48 για τα Ausf.F/8) αλλά δεν μπορώ να τη διακρίνω με ασφάλεια στις φωτογραφίες.

Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.

1) Προσκλητήριο με τροπικές ενδυμασίες με προορισμό τη Ρόδο.
2) Καινούργιο Sturmgeschütz III Ausf. F/8 της 1./Pz.Abt. Rhodos σε έναν ελαιώνα στη Ρόδο το καλοκαίρι του 1943
3) Πρώτες ασκήσεις με Sturmgeschütz III Ausf. F/8
4) Η πρώην 287. Stu.Gesch.Bttr (Πυροβολαρχία Πυροβόλων Εφόδου) τώρα ως 1./Pz.Abt. Rhodos, καλοκαίρι 1943.

Κώστα (Ηρόδοτε) πολύ ευχάριστη έκπληξη και ωραίες και εν πολλοίς άγνωστες (σ'εμένα) φωτογραφίες. Εύγε κι ευχαριστώ κι εγώ μαζί με τον Χρήστο.
Φαντάζομαι πόσες ακόμα φωτογραφίες δεν έχουμε δει ποτέ ως τώρα κι ευελπιστώ κάποτε να τις δούμε.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 05:45:23 μμ »
Παναγιωτη οσο καποιοι ενδιαφερονται ν'ανοιγουν τα σεντουκια των βετερανων,παππουδων τους,τοσο θα ανακαλυπτεται καινουργιο υλικο (μεσω E-bay κτλ)  :mrgreen: :wink:
Ενα Stug III F8 (αυτο που ειναι στραμμενο προς τη θαλασσα) εχει σιγουρα διχρωμη παραλλαγη,μαλλον dunkelgelb+olivgrun...

Χρηστο,θα σε συμβουλευα να μην χρησιμοποιησεις καμια απο τις φιγουρες που παρηγγειλες και να προτιμησεις αντιστοιχες του Afrika Korps αφου τοσο τα πληρωματα των αρματων κλπ οσο και οι πεζικαριοι φαινονται να φορουν τροπικες στολες  :wink:

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Four Stroke Force
    • zb00p
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 05:59:45 μμ »
Πάνο, αν έχεις ενδοιασμούς για το πλήρωμα τις δεύτερης φωτογραφίας στη δεύτερη σειρά, σε διαβεβαιώ ότι είναι στη Ρόδο, αφού στο βάθμος φαίνονται οι τρείς μύλοι στον κυματοθραύστη που χωρίζει το εμπορικό με το τουριστικό λιμάνι

Όσον αφορά τις στολές:

Νομίζω ότι φορούν και θερινές και χειμερινές στολές και νομίζω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η sturmdivision rhodos δημιουργήθηκε από μονάδες που ήρθαν και από την Αφρική αλλά και τη Γερμανία

υ.γ. Τελικά, σε λένε Κώστα ή Ηρόδοτο?

Χρήστος

Αποσυνδεδεμένος Dimmu Borgir

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Εξαρχεια-Αθηνα
  • Klein Mein
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 06:02:40 μμ »
Αυτός που κάθεται στην πολεμίστρα πάντως φοράει στολή της Luftwaffe και διακρίνεται από τον βαθμό καθώς και το σχήμα του αετού στο στήθος. ::salut::
I ride my fate with all my hate!!!

Αποσυνδεδεμένος Κωστας Τσιγαριδας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: farwest
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 06:40:44 μμ »
Καλησπερα στην παρεα , θα'θελα να κανω μια παρεμβαση που ειναι πιθανο (ελπιζω οχι) να απασχολει λιγους αφου μιλαμε για μερικες λεπτομερεις που κανουν ομως την διαφορα, καθως παραθετονται διαφορετικοι τυποι που την μονη ομοιοτητα  την εχουν στο γενικο αν μου επιτρεπεται ο ορος "σουλουπι" απο προφιλ... στην ουσια λοιπον.   

Συμφωνα με τους Thomas L. Jentz & Walter J. Spielberger  (οχι με εμενα) τα οποια Stug F's(F/8) απεικονιζονται στην εξαιρετη εως τωρα συλλογη ειναι εκδοσης     F       και μονο  F  ...αφου τα F-8 βασιζονταν σε πηγμα απο νεοτερη εκδοση του  PzIII ausf J με αρκετες  "χοντρες" διαφορες στην πισω θωρακιση , στο ντεκ του κινητηρα , και στο εμπρος μερος του αρματος. 

φιλικα Κωστας  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 06:43:35 μμ »

υ.γ. Τελικά, σε λένε Κώστα ή Ηρόδοτο?
Κώστα τον λένε αλλά το Ηρόδοτος είναι προϊόν χαβαλέ...  :wink: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18::

Στο διόραμα θα βάλεις και μέρος του τείχους;

Αποσυνδεδεμένος zb00p

• Ready To Race
  • Scale 1/35
  • *
  • Four Stroke Force
    • zb00p
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 07:57:28 μμ »
Τα τείχη της παλιάς πόλης είναι το κλού του διοράματος, αν την παλέψω για το uber-wow αποτέλεσμα, θα κάνω τους πύργους, αλλιώς θα πάω στα "εύκολα" και θα κάνω απλά τα τείχη με τις πολεμίστρες.

Τώρα, όσον αφορά την έκδοση του stug, έχουμε ένα μικρό θέμα, αφού αυτό που παρήγγειλα είναι ausf g early, είδα τα ασπίδια στις φωτογραφίες και παρασύρθηκα, είμαι κ εντελώς σκράπας στο να ξεχωρίζω τις εκδόσεις, ήδη όμως έχω μάθει πολλά και αν δεν ήταν το φόρουμ, δεν θα έμπαινα καν στο τριπάκι να ψάξω πηγές και να προσπαθώ να πετύχω και μια ιστορική εγκυρότητα στα μοντέλα μου. Υπάρχει και η περίπτωση το stug να μην μπεί αν τεθεί θέμα μεγέθους του διοράματος

Και πάλι, σας ευχαριστώ όλους για τη συνεισφορά και τη βοήθεια που μου προσφέρετε σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.

Χρήστος

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 08:18:28 μμ »
Οντως Κωστα με λενε.Το "Ηροδοτος" ειναι ο χαβαλες μας  :wink:

:D :D :D

Τωρα για τις στολες:Η φωτο με το τυπο στις επαλξεις αφορα οντως ανδρα της Luftwaffe οπως πολυ σωστα εγραψε ο Χρηστος (Φου).Μη σε μπερδευει το μακρυ παντελονι γιατι τετοιο προβλεποταν και για τη τροπικη.Μαλιστα ο κανονισμος προεβλεπε συγκεκριμενες ωρες της ημερας για το σορτς κι αλλες για το παντελονι!Το κατα ποσο εφαρμοζοταν,εξαρτιοταν απο τη "καλη θεληση" του εκαστοτε διοικητη.

Φωτο απο το αρχειο του κου Μιλτιαδη Δημητριαδη

Κωστα (Τσιγαριδας) προφανως το βιβλιο που αναφερεις θα ειναι σχετικα νεα εκδοση.Εγω στηριζομαι στις κλασσικες εκδοσεις της Squadron που αναγονται στη,μακρινη πλεον,δεκαετια του ΄80 και παλιοτερα(π.χ. τα μακρυκανα Stug στη τριτη μαχη του Χαρκοβου,χαρακτηριζονται ως F8)  :( Δεν ξερω αν εχει γινει γενικοτερα αποδεκτο αυτο αλλα καλα κανεις και μας ενημερωνεις για να ξεστραβωνομαστε.  :wink:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 08:20:34 μμ »
Τώρα, όσον αφορά την έκδοση του stug, έχουμε ένα μικρό θέμα, αφού αυτό που παρήγγειλα είναι ausf g early, είδα τα ασπίδια στις φωτογραφίες και παρασύρθηκα, είμαι κ εντελώς σκράπας στο να ξεχωρίζω τις εκδόσεις, ήδη όμως έχω μάθει πολλά και αν δεν ήταν το φόρουμ, δεν θα έμπαινα καν στο τριπάκι να ψάξω πηγές και να προσπαθώ να πετύχω και μια ιστορική εγκυρότητα στα μοντέλα μου. Υπάρχει και η περίπτωση το stug να μην μπεί αν τεθεί θέμα μεγέθους του διοράματος

Καποια ειναι G!O Κωστας μιλουσε οχι για ολα αλλα για οσα ειναι F  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2012, 10:22:06 μμ »
Για τις στολές εννοούσα σε αυτή τη φωτογραφία:
Νόμιζα πως θα ήταν προφανές, αλλα δεν το διευκρίνισα ξεκάθαρα γιατί το κείμενο που αφορά τις φωτογραφίες αυτές ήταν κολλητά με τα προηγούμενα. Οπότε συγγνώμη για την παρανόηση, αλλά μας απέφερε και μερικές ακόμη ωραίες πληροφορίες & φωτογραφίες!  :D

Επίσης συγγνώμη και για την παρανόηση με το "Ηρόδοτος", ήταν το πρώτο που μου ήρθε στον νου εκείνη τη στιγμή για να ξεχωρίσω τον ένα Κώστα από τον άλλον. :oops: :mrgreen:

Κώστα, πιστεύω κι εγώ ότι μπορεί να πρόκειται φαινομενικά για λεπτομέρειες, αλλά εφ'όσον υπάρχουν έστω και λίγοι που μας ενδιαφέρουν, έχουν σημασία, αξία και λόγο να τις συζητάμε και επισημαίνουμε. Έτσι, έχεις δίκιο με την παρατήρηση (βασιζόμενος σε Hentz&Doyle) για το ότι πρόκειται περί Ausf. F (σκέτο). Ευθύνομαι κι εγώ για το μπέρδεμα, αφού είχα παρασυρθεί από την εμφανή διαφορά των φώτων πορείας και δεν είχα δώσει σημασία στις άλλες λεπτομέρειες (όπως τα tow rings που τελικά μου έκαναν εντύπωση σήμερα το πρωί που ανέβαζα τις φωτογραφίες και το έγραψα). Είναι αυτό που λέμε "βρίσκεται μπροστά σου και δεν το βλέπεις", και αν δεν το ανέφερες με τη δέουσα έμφαση θα εξακολουθούσα να το θεωρώ  απλά "περίεργο" (όσον αφορά τον τύπο τους). Μόλις μπορέσω θα ανατρέξω και στη "βίβλο" για τα Sturmgeschütze για να δω τι άλλες λεπτομέρειες θα ανακαλύψω σχετικά.
(http://www.historyfacts.biz/en/04_Publikationen/11_SturmGeschuetzIII.htm  &  http://www.historyfacts.biz/en/04_Publikationen/11_SturmGeschuetzIII_2.htm)

Επίσης, για να μην το ξεχάσω πάλι, η γνώμη μου για το θέμα με το σκουρόχρωμο σημείο πάνω στο μπροστινό ασπίδιο του πύργου του PzIV, είναι ότι πιθανόν να πρόκειται για οφθαλμαπάτη σχετιζόμενη με το φως, τη σκιά και το φιλμ, και ετσι να εμφανίζεται πιο σκούρο από ότι ήταν πραγματικά. Κι αυτό επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά αλλού στις συγκεκριμένες φωτογραφίες. ʼρα είτε πρόκειται περί αυτού, ή ίσως και κάποια πρόχειρη διόρθωση με σκούρο χρώμα; Δεν ξέρω.

Τέλος να πω και να ρωτήσω μήπως έχουμε 3 διαφορετικές παραλλαγές στην ίδια μονάδα; Δηλαδή α) "σκέτα" με Dunkelgelb, β) με "Τροπική παραλλαγή" γ) με διχρωμία Dunkelgelb+Olivgrün (π.χ.) ? Για την τρίτη περίπτωση με αφορμή τις φωτογραφίες του Κώστα (Ernst) και την παρατήρηση της αντίθεσης των χρωμάτων.