SOVIET FIELD KITCHEN PK-42 - winter scenery, 1/35 Miniart review - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

SOVIET FIELD KITCHEN PK-42 - winter scenery, 1/35 Miniart review

Μια άκρως εντυπωσιακή κυκλοφορία της Miniart, που έκανε πολλούς (ανάμεσά τους και εμένα) να τους τρέχουν τα σάλια, ενώ ταυτόχρονα να περνούν από μπροστά τους εκατοντάδες πιθανές παραλλαγές διοραμάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο κιτ.

FIELD KITCHEN KP-42. WINTER SCENERY 1/35
MiniArt 35098
Inbox review
Ορέστης Παντελόγλου

Η συγκεκριμένη κυκλοφορία, αφορά την ”χειμερινή” έκδοση, με την μόνη διαφορά να εντοπίζεται στις φιγούρες που την συνοδεύουν, αλλά και την συνεπαγόμενη διαφορά στα αξεσουάρ και τα παρελκόμενα από την πρώτη κυκλοφορία που αφορούσε την “καλοκαιρινή” έκδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανική εταιρεία πρωτοτύπησε καθώς η συγκεκριμένη κουζίνα εκστρατείας, δεν κυκλοφορεί σε πλαστικό κιτ.

Το κιτ

Ανοίγοντας το κουτί με την άκρως ελκυστική απεικόνιση βλέπουμε πέντε πλαίσια σε γκρι πλαστικό συσκευασμένα σε ένα σακουλάκι και το τετρασέλιδο φυλλάδιο των οδηγιών.
Το πλαίσιο Α, αφορά την κουζίνα και το τρέιλερ. Το πλαίσιο Β, τις πέντε φιγούρες των στρατιωτών, με χειμερινή περιβολή, που κυκλοφορούν και σαν ξεχωριστό κιτ, αλλά συνοδεύουν και το κιτ του πεδινού πυροβόλου που έχει κυκλοφορήσει παλαιότερα η εταιρεία. Σε ξεχωριστό πλαίσιο, έρχεται η φιγούρα του μάγειρα και αυτή φυσικά με χειμερινή περιβολή. Τα πλαίσια C και Ca αφορούν τους τροχούς.

Τα κομμάτια του κιτ, διακρίνονται για το ξεκάθαρο καλούπωμα τους, που έχει ως αποτέλεσμα οι λεπτομέρειες να διαγράφονται ξεκάθαρα και διακριτικά. Μια μικρή άσχημη εντύπωση προκαλεί η περίσσια πλαστικού από το καλούπι και η γραμμή του καλουπιού, που εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα κομμάτια, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με τον κόφτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που για μένα τουλάχιστον αποτελεί ένα σημείο προσοχής είναι στα κεφάλια των φιγούρων, όπου το flush στα αφτιά, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να μην αλλοιωθεί το σχήμα τους, στην προσπάθεια απομάκρυνσής του.

Η Κουζίνα

Η Κουζίνα, αποτελείται από περίπου 102 κομμάτια και, είναι από μόνη της ένα κίτ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυριολεκτικά άπειρες εκδοχές, είτε ρυμουλκούμενη ή τοποθετημένη κάπου, καθώς τα “πόδια” της ένα κυρίως μπροστά και ένα μικρό πίσω, καθώς και το σκαλοπάτι του μάγειρα, μπορούν να τοποθετηθούν σε ανοικτή ή κλειστή θέση. Οι λεπτομέρειές της είναι καταπληκτικές, με τα πριτσίνια και τις βίδες να διαγράφονται ξεκάθαρα, το καζάνι δίνεται σε ξεχωριστό κομμάτι που αποτελείται από δύο μισά. Το καπάκι δίνεται σε ξεχωριστό κομμάτι, όπως και οι τέσσερις βαλβίδες ασφάλισής του.

Η καμινάδα δίνεται σε δύο κομμάτια, που θα χρειαστούν λίγη περιποίηση στην ένωση. Μπροστά από το κυρίως σώμα, είναι ένα μεγάλο ντουλάπι, το οποίο αποδίδεται μόνο με τις επίπεδες πλευρές του χωρίς όμως να δίνεται ούτε στοιχειωδώς το εσωτερικό του, την ώρα μάλιστα που η πόρτα του μπορεί να κολληθεί ανοικτή.
Τα κάγκελα που μπαίνουν ανάμεσα στην κουζίνα και το ντουλάπι, είναι ικανοποιητικά, αν και εδώ έχει κάνει την εμφάνισή του το φλάς.

Το Τρέιλερ

Το τρέιλερ της κουζίνας, χαρακτηρίζεται επίσης από την καλή λεπτομέρεια. Το κυρίως σώμα του τρέιλερ, έρχεται μονοκόμματο και πάνω του εφαρμόζονται τα διάφορα κομμάτια, όπως οι αναρτήσεις και οι τροχοί, τα “πόδια” και τα φτερά, τα οποία έχουν ικανοποιητικό πάχος και λεπτομέρεια και στην “μέσα” και την “έξω” πλευρά.

Στους τροχούς, τα λάστιχα δίνονται σε “φέτες”, επιτυγχάνοντας καλή απόδοση του πέλματος των λάστιχων. Οι ζάντες δίνονται χωριστά και εφαρμόζουν ανάμεσα στις φέτες. Δίνονται 3 τροχοί, με τον έναν να είναι η ρεζέρβα που μπαίνει μπροστά από το κουτί.

Οι φιγούρες:

Στο κιτ, δίνονται έξι φιγούρες, πέντε στρατιώτες και ένας μάγειρας. Η φιγούρα του μάγειρα, είναι νέα κυκλοφορία, μόνο για το συγκεκριμένο κιτ. Είναι χυτεμένη με ίδιο πλαστικό της κουζίνας, αναπαρίσταται να φοράει γούνινο καπέλο (chapka), μακριά χλαίνη και από πάνω μια ποδιά. Περιλαμβάνεται επίσης και η κουτάλα που κρατάει, αλλά και μια φέτα ψωμί, που δίνει σε έναν από τους στρατιώτες. Χωρίζεται στο άνω κορμό, τα δύο πόδια, τα χέρια, το κεφάλι, ενώ είναι θετικό, ότι το κάτω μέρος του παλτού, μαζί και της ποδιάς, δίνεται σε ξεχωριστά κομμάτια, από τα πόδια. Η συγκεκριμένη φιγούρα, υπερέχει στα σημεία από τις υπόλοιπες. Η χάραξή της είναι ικανοποιητική, ενώ και το κεφάλι, με εξαίρεση το φλας, είναι καλό και αποδίδει το χαλαρό ύφος της υπόθεσης. Οι περισσότερες λεπτομέρειές του παλτού, καλύπτονται από την ποδιά, αλλά τα όσα φαίνονται (επιρράμματα, επωμίδες), αποτυπώνονται πολύ καλά.

Οι φιγούρες των στρατιωτών που κάθονται και τρώνε, είναι, όπως είπαμε, παλαιότερη κυκλοφορία που προστέθηκε προκειμένου να προσδώσει την “χειμερινή έκδοση”. Πρόκειται για τέσσερις καθιστούς φαντάρους και έναν όρθιο αξιωματικό, που απολαμβάνουν το ζεστό τσάι, ή την σούπα τους.

Κάθε φιγούρα, χωρίζεται στα “κλασικά” μέρη: κορμός, δύο πόδια, δύο χέρια. Τα κεφάλια δίνονται μισά με τους σκούφους ξεχωριστά, ενώ είναι εμφανές το γεγονός, ότι δεν είναι από τις τελευταίες κυκλοφορίες της Miniart, η οποία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Οι στολές που δίνονται είναι οι χαρακτηριστικές χειμωνιάτικες με τις ραφές (telogreika), όμως στο δικό μου τουλάχιστον δείγμα, υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ραφές, όπου είναι πολύ ρηχές και ίσως χρειαστούν λίγο παραπάνω σκάλισμα για να φαίνονται και μετά το βάψιμο. Τα κεφάλια τους δίνονται όλα μισά με τους σκούφους ξεχωριστά. Τα πρόσωπα είναι χαρακτηριστικά της miniart, όπου με εξαίρεση της παρουσία φλάς, στέκονται καλά για πλαστικά.

Αρνητικό είναι το γεγονός, ότι δεν περιέχονται καθόλου τα όπλα των φιγούρων! Το μόνο όπλο, που περιλαμβάνεται είναι το περίστροφο του αξιωματικού, στην θήκη του. Ο Αξιωματικός, δίνεται όρθιος σε χαλαρή στάση ντυμένος με το γκρί παλτό και σκούφο. Είναι η φιγούρα που αλληλεπιδρά με τον μάγειρα, δένοντας έτσι το σύνολο. Η χάραξή της είναι ικανοποιητική, ενώ δίνονται και τα χαρακτηριστικά αστέρια του βαθμού του στις επωμίδες.

Αν και στο box art, η σκηνή διαδραματίζεται γύρω από μια φωτιά, και οι φαντάροι κάθονται σε ένα κορμό, αυτός δεν δίνεται, ενώ αντίθετα δίνονται τα ξύλα που στηρίζουν το κατσαρολάκι, πάνω από την φωτιά. Επίσης στο σετ περιλαμβάνεται μια πετσέτα που πάνω της έχει μια φρατζόλα ψωμί, και κάτι άλλο (μάλλον βούτυρο), για το κολατσιό των φαντάρων.

Συμπερασματικά:

Ένα υπέροχο κιτ, που αν εξαιρέσει κανείς το ενοχλητικό flush και την ανάγκη επαναχάραξης στις φιγούρες που το συνοδεύουν αποδίδει μια πρωτότυπη κυκλοφορία. Δίνει τα πάντα για ένα διόραμα, ενώ ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς και φυσικά για χρήση της κουζίνας σε αμέτρητες επιλογές (ακόμη και αιχμαλωτισμένη από τους Γερμανούς). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε Σοβιετικό φορτηγό του Β'ΠΠ, ενώ ακόμη ποιο φιλόδοξα με το επίσης νέο κιτ του ιππήλατου ελκυστήρα του Σοβιετικού στρατού. Η χειμερινή παραλλαγή του θέματος, προσθέτει ένα σύν στις δυνατότητες, όμως καλό θα ήταν να περιλαμβάνονται τα περισσότερα παρελκόμενα της “θερινής” κυκλοφορίας.

Συνίσταται.

Τις ευχαριστίες μας στην HOBBYTERRA.COM που μας παραχώρησε το κιτ με σκοπό να παρουσιαστεί στο ModelClub.gr.
Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου

- Ορέστης Παντελόγλου
Μοιραστείτε το άρθρο
 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd